Salată cu piersici la grill și feta – rețetă de vară rapidă, delicioasă
Salată cu piersici la grill și feta – rețetă de vară rapidă și delicioasă. Rețetă rapidă de salată cu piersici la grill și brânză, lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat detaliat.
Cei care mă urmăresc pe pagina mea Facebook, au aflat deja că de curând am culesc din livadă ultimele piersici ale acestui an (grăbit an!). Mi-a părut rău că nu am apucat să fac o prăjitură cu piersici, pur și simplu nu am avut timp de așa ceva. Am fost mulțumită că am reușit să fac câteva borcane din gemul de piersici care ne place atât de mult! Totuși, chiar dacă nu o prăjitură, am reușit să fac ceva special: o salată cu piersici la grill și feta, lejeră, răcoritoare, cu textură faină și gust delicios!
Practic, mi-au rămas câteva piersici și m-am gândit să dau o căutare pe Google, poate găsesc să fac cu ele ceva rapid dar în același timp gustos. Am ajuns la rețeta asta de la The Endless Meal, așa că o mulțime de mulțumiri plecând de la mine către Kristen Stevens.
N-am schimbat nimic, doar am înlocuit brânza de capră cu feta, că pe asta o aveam în casă și, evident, voi puteți să o înlocuiți înapoi. Autoarea rețetei sugerează și alte posibile substituiri: cu burrata (ce deliciu!), cu baby mozzarella sau, pentru o variantă vegană, se poate înlocui brânza cu avocado.
Ingrediente salată cu piersici la grill și feta
- 4 piersici de mărime medie, coapte dar încă destul de tari
- 1 linguriță de ulei de floarea soarelui
- 150 de grame de rucola (1 caserolă, spălată și zvântată)
- 50 de grame de afine
- 80-100 de grame de brânză sfărâmată (eu am folosit feta, merge și brânza de capră etc)
dressing:
- 2 linguri de miere
- 50 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 1 liongură de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 lingură de oțet balsamic
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
nucile pecan caramelizate:
- 50 de grame de nuci pecan (sau obișnuite, sau alt tip de nuci)
- 1 lingură de miere
- ½ linguriță de pudră de curry
- o priză bună de fulgi de sare
- 1 linguriță de unt
Mod de preparare salată cu piersici la grill și feta
Deși urmau să fie ultimul adaos al rețetei de salată cu piersici la grill și feta, mai întâi m-am ocupat de nucile pecan caramelizate. M-am gândit că așa ar fi bine să fac, având nevoie de un timp de răcire.
1. Într-o tigăiță, am pus nucile pecan, mierea, pudra de curry și un praf bun de sare marină. Am pus tigaia pe foc mediu-iute și am lăsat mierea să fiarbă în bulbuci mari.
Observație: dacă vă știți că nu prea agreați curry, îl puteți înlocui cu un condiment cu care aveți o relație mai bună sau puteți renunța complet la el.
2. După 2-3 minute, mierea s-a caramelizat, așa că am luat tigaia de pe foc, am adăugat untul și am amestecat rapid.
3. Am turnat conținutul tigăii pe o coală de hârtie de copt, am răsfirat nucile și le-am lăsat să se răcească. După răcire, nucile sunt lucioase, picante, cu o textură excelentă. Le-am păstrat deoparte până ce le-a venit rândul să le adaug în salata cu piersici la grill.
Dressingul cu miere și iaurt
4. Dressingul acestei rețete de salată cu piersici la grill și feta este o vinegretă cremoasă, cu miere și iaurt grecesc. Cum nu se poate mai simplu de pregătit, am pus toate ingredientele într-un borcan cu capac și le-am agitat bine.
După omogenizare, am obținut un dressing cremos, bine emulsionat. Eu l-am gustat, să mă asigur că e bine echilibrat de acru-dulce-sărat. După gustul meu, a mai fost nevoie de un pic de sare, pe care am adăugat-o și am agitat din nou borcanul.
Piersicile trase la grill
5. Piersicile nu trebuie gătite în profunzime, doar caramelizate ușor la suprafață, ceea ce le conferă și un gust special. Eu le-am făcut în tigaia-grill, pe care am preîncins-o pe foc iute. Până s-a preîncins grătarul, am tăiat piersicile în jumătate și am îndepărtat sâmburele. Am tăiat, apoi, fiecare jumătate de piersică în câte trei felii. Am uns feliile de piersică, folosind o pensulă, cu uleiul de floarea soarelui.
6. Când tigaia grătar s-a încins bine, am așezat feliile de piersici în aceasta, cu una dintre părțile tăiate în jos. S-a auzit un sfârâit puternic. Nu e nevoie de mai mult de 2-3 minute de gătire, pe fiecare parte. Practic, în momentul în care se formează urme caramelizate, specifice de grătar, se întorc pe partea opusă și se mai țin tot 2-3 minute.
Când au fost gata, am scos piersicile din tigaie cu ajutorul unei spatule late.
Asamblarea salatei
7. Înainte de asamblarea acestei salate, eu am tocat puțin din cuțit nucile pecan caramelizate. Unora dintre noi le plac chestiile crocante dar nu chiar atât de tare și m-am gândit să le mărunțesc un pic. Desigur, asta e opțional.
8. Pentru asamblare, am pus rucola într-un castron mare și am adăugat nucile caramelizate, brânza feta sfărâmată și afinele. Le-am amestecat, apoi le-am stropit cu dressingul și le-am amestecat din nou. În final, am adăugat piersicile la grill și le-am stropit și pe ele cu vinegreta cu miere și iaurt grecesc.
Salata se servește imediat după ce e amestecată cu vinegreta! În caz contrar, frunzele, ajunse în contact cu aciditatea dressingului, se ofilesc iar aspectul salatei nu va mai fi deloc apetisant. Servită imediat, însă, e vibrantă, are textură, nucile pecan, caramelizate și ușor picante de la curry, sunt o surprinză minunată iar piersicile la grill sunt o explozie de prospețime.
Eu nu am simțit nevoia să consum salata asta cu pâine dar se poate. Cred că ar merge bine cu bucăți de lipie crocantă sau cu crackers sărați.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns