Salată de quinoa cu crudități
Salată de quinoa cu crudități rețetă pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? În ce preparate putem adăuga quinoa? Cu ce combinăm quinoa într-o salată?
Am descoperit quinoa de câțiva ani și o folosesc cu o oarecare frecvență în bucătăria mea. Nu zilnic, poate nu săptămânal, dar de măcar două ori pe lună tot ajunge pe masa noastră, într-o formă sau alta. Azi s-a întâmplat să fie sub formă de salată de quinoa cu crudități. E un tip de salată ușor de făcut, care poate fi servită atât ca atare, cât și pe post de garnitură, lângă alte preparate. E pe placul întregii familii, nimeni nu are o problemă cu quinoa la această adresă, ceea ce e bine.
Rețeta de salată de quinoa pe care v-o propun azi este simplă și ușor de adaptat. Pur și simplu, prin adăugarea altor legume de sezon, putem obține o salată nouă de fiecare dată, în același timp să ne bucurăm de calitățile de superaliment pe care le are quinoa. Despre aceste proprietăți aflați mai multe aici.
Ingrediente salată de quinoa cu crudități
- 150 de grame de quinoa (care ocupă un volum de 200 ml)
- 50 de grame de ceapă roșie
- 1 ardei gras de mărime medie (de preferință verde, azi nu am avut decât roșu)
- o roșie mare sau câteva roșii cherry (aproximativ 130 de grame)
- 1 avocado
- 1 morcov de mărime medie (70 de grame)
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 lămâie
- dressing: zeama de la 1 lămâie, 1 linguriță de miere, 30 de ml. ulei de măsline, 2 linguri de tabasco, 1 linguriță cu vârf de muștar, sare, piper
Cum se fierbe quinoa?
Evident, nu putem trece la asamblarea salatei decât dacă fierbem mai întâi quinoa. Pentru asta, primul lucru pe care-l avem de făcut este să o spălăm foarte bine cu apă rece. Pe suprafața boabelor de quinoa se găsește în mod natural o substanță amară, saponina. Evident, noi vrem să scăpăm de substanța asta, care se îndepărtează ușor prin spălare – despre asta am scris în detaliu aici.
1. Punem quinoa într-o sită deasă. O spălăm sub jet de apă rece, agitând-o. Cam 2-3 minute de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de substanța amară. Apoi, scurgem bine quinoa de apă.
2. Cele 150 de grame de quinoa pe care le folosim ocupă 200 ml. Măsurăm și apă, dublul volumului ocupat de quinoa (respectiv 400 de ml). Apa se pune pe foc într-o crăticioară, cu un praf generos de sare. În momentul în care apa a început să fiarbă, am adăugat quinoa, toată deodată.
3. După ce apa reîncepe să fiarbă, se reduce focul la minimum și se acoperă crăticioara cu capacul. 20 de minute mai târziu, tot lichidul a fost absorbit de quinoa.
Observații: modul de gătire pentru quinoa îl găsiți aici, explicat detaliat. Pentru această rețetă de salată de quinoa cu crudități, quinoa se poate fierbe în avans și păstra la frigider.
4. Înainte de pasul următor, nu mai trebuie decât să o amestecăm puțin cu o furculiță, așa încât să devină mai aerată.
Asamblare salată de quinoa cu crudități
5. Cât timp quinoa fierbe, avem tot timpul din lume să ne ocupăm de legumele pe care le vom folosi. Mai întâi, am stors zeama unei lămâi. Am curățat avocado (vedeți la rețeta de guacamole descrierea procedeului curățirii) și l-am tăiat cubulețe. Le-am pus imediat în zeama de lămâie, ca să preîntâmpin oxidarea acestuia. Am tocat roșia cubulețe, am curățat și tocat ardeiul gras și ceapa și am ras pe răzătoarea mare morcovul.
Evident, se pot folosi și alte legume, în afara celor pe care le-am folosit eu. Puteți adăuga frunze de spanac, ridichi, gulie rasă, țelină rasă etc. Eu am făcut prima dată o salată de quinoa foarte asemănătoare, de pe greenhealthycooking.com. Conținea, însă, și brocolli fiert, care, evident, nu este o ”cruditate” și al cărui gust, în această combinație, a fost respins de unii membri ai familiei. Așa că l-am eliminat și vă invit și pe voi să adaptați salata gusturilor voastre.
6. Peste quinoa răcită, se adaugă legumele pregătite cât și pătrunjelul verde tocat fin. Într-un borcănel, se pun toate ingredientele pentru dressing și se agită bine. Gustați dressingul, dacă mai e nevoie adăugați sare și piper și țineți cont că legumele sunt complet neasezonate, trebuie să-și tragă gust din acest dressing. Așadar, asezonați-l curajos. Odată ce sunteți mulțumiți de gust, turnați dressingul deasupra ingredientelor pentru salata de quinoa cu cruditati.
Amestecați bine și salata de quinoa cu crudități e gata de servire! Este delicioasă, răcoritoare și, cu toate că are puține calorii, datorită conținutului ridicat de proteine din quinoa, e chiar foarte sățioasă.
Mai multe rețete de salate găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns