Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Salată de quinoa cu crudități

Salată de quinoa cu crudități

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 12.06.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Salată de quinoa cu crudități rețetă pas cu pas. Cum se fierbe quinoa? În ce preparate putem adăuga quinoa? Cu ce combinăm quinoa într-o salată?

Am descoperit quinoa de câțiva ani și o folosesc cu o oarecare frecvență în bucătăria mea. Nu zilnic, poate nu săptămânal, dar de măcar două ori pe lună tot ajunge pe masa noastră, într-o formă sau alta. Azi s-a întâmplat să fie sub formă de salată de quinoa cu crudități. E un tip de salată ușor de adaptat și încă mai ușor de făcut, care poate fi servită atât ca atare, cât și pe post de garnitură, lângă alte preparate. E pe placul întregii familii, nimeni nu are o problemă cu quinoa la această adresă, ceea ce e bine.

Pe scurt, despre quinoa

Îmi dau seama că e prima dată când public o rețetă cu quinoa pe blog. Am publicat o rețetă cu quinoa în cartea mea, cea de pilaf de quinoa, dar încă nimic pe blog. Așadar, cu ocazia rețetei de salată de quinoa cu crudități, e loc și de o discuție mai amplă despre această boabă, care are reputația de superaliment.

Quinoa nu este o cereală, dar se pare că incașii o numeau ”mama tuturor cerealelor”. Quinoa face parte din genul Chenopodium, familia Amaranthaceae. De la quinoa se consumă semințele, care au calități nutritive deosebite.  În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai cunoscută, fiind plină de nutrienți valoroși, ușor de inclus în orice dietă și fără contraindicații.

Există zeci de tipuri de quinoa. Cea mai răspândită este cea albă, dar putem găsi și quinoa roșie sau neagră. Semințele de quinoa sunt mici, rotunde și dure. Prin fierbere, acestea se înmoaie și au o textură plăcută, cumva între orez și cous-cous. Gustul este neutru, așa că o putem ușor include în tot felul de preparate.

salata de quinoa cu cruditati reteta pas cu pas

Quinoa are un conținut ridicat de fibre și proteine. Poate cel mai importat aminoacid din compoziția ei lisina, care are un rol important în absorbția calciului. 100 de grame de quinoa nefiartă au 368 de calorii, conține calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor și alte minerale.

Poate fi inclusă cu succes în alimentația copiilor, care o vor tolera fără probleme.

Ingrediente salată de quinoa cu crudități

  • 150 de grame de quinoa (care ocupă un volum de 200 ml)
  • 50 de grame de ceapă roșie
  • 1 ardei gras de mărime medie (de preferință verde, azi nu am avut decât roșu)
  • o roșie mare sau câteva roșii cherry (aproximativ 130 de grame)
  • 1 avocado
  • 1 morcov de mărime medie (70 de grame)
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lămâie
  • dressing: zeama de la 1 lămâie, 1 linguriță de miere, 30 de ml. ulei de măsline, 2 linguri de tabasco, 1 linguriță cu vârf de muștar, sare, piper

Cum se fierbe quinoa?

Evident, nu putem trece la asamblarea salatei decât dacă fierbem mai întâi quinoa. Pentru asta, primul lucru pe care-l avem de făcut este să o spălăm foarte bine cu apă rece. La suprafața boabelor  de quinoa se găsește în mod natural o substanță amară, saponina, care respinge dăunătorii. Evident, noi vrem să scăpăm de substanța asta, care se îndepărtează ușor prin spălare.

1. Punem quinoa într-o sită deasă, pentru că e foarte mică și poate ușor să treacă printr-o sită mai rară. O spălăm sub jet de apă rece, trecându-ne în mod repetat mâinile prin ea, agitând-o. Cam 2-3 minute de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de saponina amară. Apoi, scurgem bine quinoa de apă.

quinoa spalata si scursa in sita

2. Se măsoară apă, dublul volumului ocupat de quinoa. Respectiv 400 de ml, pentru că cele 150 de grame de quinoa pe care le folosim ocupă 200 ml. Apa se pune pe foc într-o crăticioară. Se poate folosi supă de pui sau de legume pentru a fierbe quinoa, care va avea un gust mai bogat. Pentru această rețetă de salată de quinoa cu crudități, însă, o quinoa cu un gust neutru e perfectă, așa că am adăugat doar sare în apă. În momentul în care apa a început să fiarbă, am adăugat quinoa, toată deodată.

Ultima rețetă publicată

fierberea quinoa

3. După ce reîncepe să fiarbă, se reduce focul la minimum și se acoperă crăticioara cu capacul. 20 de minute mai târziu, tot lichidul a fost absorbit de quinoa, care și-a triplat volumul.

quinoa fiarta

Observație: pentru această rețetă de salată de quinoa cu crudități sau alte rețete de preparate reci, quinoa se poate fierbe în avans și păstra la frigider.

4. Înainte de pasul următor, nu mai trebuie decât să o amestecăm puțin cu o furculiță, așa încât să devină mai aerată.

quinoa fiarta in castron pentru salata de quinoa cu cruditati

Asamblare salată de quinoa cu crudități

5. Cât timp quinoa fierbe, avem tot timpul din lume să ne ocupăm de legumele pe care le vom folosi. Mai întâi, am stors zeama unei lămâi. Am curățat avocado (vedeți la rețeta de guacamole descrierea procedeului curățirii) și l-am tăiat cubulețe. Le-am pus imediat în zeama de lămâie, ca să preîntâmpin oxidarea acestuia. Am tocat roșia cubulețe, am curățat și tocat ardeiul gras și ceapa și am ras pe răzătoarea mare morcovul.

diferite legume pregatite pentru salata

Evident, se pot folosi și alte legume, în afara celor pe care le-am folosit eu. Puteți adăuga frunze de spanac, ridichi, gulie rasă, țelină rasă etc. Eu am făcut prima dată o salată de quinoa foarte asemănătoare, de pe greenhealthycooking.com. Conținea, însă, și brocolli fiert, care, evident, nu este o ”cruditate” și al cărui gust, în această combinație, a fost respins de unii membri ai familiei. Așa că l-am eliminat și vă invit și pe voi să adaptați salata gusturilor voastre.

6. Peste quinoa răcită, se adaugă legumele pregătite cât și pătrunjelul verde tocat fin. Într-un borcănel, se pun toate ingredientele pentru dressing și se agită bine. Gustați dressingul, dacă mai e nevoie adăugați sare și piper și țineți cont că legumele sunt complet neasezonate, trebuie să-și tragă gust din acest dressing. Așadar, asezonați-l curajos. Odată ce sunteți mulțumiți de gust, turnați dressingul deasupra ingredientelor pentru salata de quinoa cu cruditati.

dressing de mustar si miere adaugat la salata de quinoa cu cruditati

Amestecați bine și salata de quinoa cu crudități e gata de servire! Este delicioasă, răcoritoare și, cu toate că are puține calorii, datorită conținutului ridicat de proteine din quinoa, e chiar foarte sățioasă.

salata de quinoa reteta salata de quinoa cu cruditati reteta

Mai multe rețete de salate găsiți cu un click pe poza de mai jos.

salate retete de salate laura laurentiu

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Salată de quinoa cu crudități

  1. Bianca spune:

    Nu stiu cum e quinoa asta la gust dar voi incerca, pare asa fresh. :) Poate revin si spun cum a iesit.
    Meerci ;*

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE