Salată Fattoush cu legume de vară, lipie crocantă și rodie





Salată Fattoush cu legume de vară, lipie crocantă și rodie, rețetă ușoară și gustoasă. Lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de salată fattoush.
Salata fattoush (فتوش – uneori scris fattush, fatush, fattoosh sau fattouche) este o salată libaneză cu bucăți de lipie (khubz) rumenite și crocante, combinate cu legume și verdețuri, cum sunt roșiile, ridichile, castaveții și ardeii. Evident, salata s-a răspândit în orientul mijlociu și nordul Africii, apărând variante regionale, care pun în valoare ingredientele și preferințele locale. Eu am făcut o variantă dintre cele mai răspândite, care folosește rodiile și sumacul, uleiul de măsline extravirgin și lămâia.
Această salată fattoush aparține unei categorii culinare de preparate denumite fattat (pluralul de la fatteh), în care lipia este folosită ca bază, ca ingredient al preparatului. În funcție de sezon, de zonă și preferințe, salata fattoush include vegetale și ierburi aromatice diferite. Ceea ce nu are voie să lipsească sunt bucățile de lipie crocantă. Prin comparație cu salata tabbouleh – o altă salată arăbească foarte cunoscută, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos – legumele din fattoush sunt tăiate în bucăți mai mari.
Sursa informațiilor despre preparat este wikipedia iar despre preparat vă mai spun doar că e colorat, super gustos și sățios datorită lipiei și uleiului de măsline.
Ingrediente salată fattoush
- 2 lipii arăbești
- 1 salată mică romaine
- 1 roșie de mărime medie
- ¼ ardei gras roșu
- ¼ ardei gras galben
- 1 castravete fabio
- 2-3 ridichi
- 2 linguri de pătrunjel, tocat mărișor
- 2 lingurițe de mentă proaspătă, tocată mărișor
- ¼ linguriță de ardei iute Alep (pudră de ardei roșu picant) – eu am folosit pul biber turcesc
- 1 lingură de sumac
- 1 mână mică de semințe de rodie
vinegreta:
- sucul de la 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 100 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 lingură de melasă de rodie
- sare, piper
Mod de preparare salată fattoush
Lipia crocantă
1. Pentru început, am tăiat cele două lipii, cu un cuțit, în bucăți pătrate, cam de 3 centimetri.
Există mai multe abordări, toate corecte, în privința lipiei. Unele variante de salată fattoush implică prăjirea lipiilor în ulei, la tigaie, până devine rumene și crocante. Altele, ne sfătuiesc să le coacem la cuptor, pe hârtie copt, stropite cu ulei de măsline, la 175°C.
Eu am ales o a treia variantă: am pus bucățile de lipie într-un castron mare, am adăugat peste ele 3 linguri de ulei de măsline (din cantitatea totală recomandată pentru rețetă). Am amestecat bine bucățile de lipie cu uleiul. După aceea, le-am prăjit la air fryer, la 180 de grade, timp de 12 minute.
Dressingul cu melasă de rodie
2. Într-un bol, am pus zeama de lămâie, oțetul de mere, uleiul de măsline, sare, usturoiul zdrobit și piperul negru proaspăt măcinat.
Am adăugat melasa de rodie și am bătut puțin ingredientele dressing-ului cu telul în formă de pară. Am gustat – melasa de rodie are un gust dulce-acrișor – pentru că gustul dressingului trebuie să fie echilibrat.
Am adăugat încă niște sare fină, atât cât să simt și gustul sărat, și acru și dulceag. Am omogenizat dressing-ul și l-am lăsat deoparte.
Pregătirea legumelor și frunzelor pentru salata fattoush
3. Am spălat bine, am zvântat apoi am rupt în bucăți salata Romaine, pe care am pus-o într-un castron încăpător.
4. Am spălat, curățat, zvântat și tocat bucăți cam de 1-2 centimetri ardeiul galben și pe cel roșu. Castravetele l-am decojit, l-am scobit de semințe apoi l-am tăiat cubulețe. Roșiile le-am tocat cuburi cam de 2 centimetri și e bine să alegeți niște roșii coapte dar ferme. În sfârșit, am tăiat ridichile în felii subțiri.
Observație: există variante ale rețetei de salată fattoush care conțin și ceapă, de obicei ceapă verde sau roșie. De data asta nu am pus – ceapă verde nici nu aveam în casă – dar mă gândesc ca data viitoare să folosesc.
Asamblarea salatei
5. Am adăugat în castron, peste frunzele de salată rupte, toate legumele deja tăiate la o dimensiune potrivită. Am adăugat și menta și pătrunjelul tocate. Practic, înainte de servire, mai trebuie adăugat doar dressingul, bucățile de lipie și semințele de rodie. Recomandarea mea este să adăugați aceste elemente – dressing, lipie crocantă și rodie – chiar înainte de a consuma salata. Substanțele acide din dressing, lăsate în contact cu frunzele și legumele pentru un timp mai lung, le-ar ofili.
De asemenea, bucățile de lipie, dacă ar sta prea mult timp în contact cu ingredientele umede ale salatei, ar absorbi mult lichid și nu ar mai fi crocante.
6. Așadar, chiar înaintea servirii, am adăugat în castron sumacul (aflați aici mai multe despre acest condiment). Am presărat și puțin pul biber (pudră de ardei iute turcesc), în lipsa ardeiului iute de Alep. Apoi, am turnat în castron dressing-ul.
7. Am presărat imediat jumătate din semințele de rodie apoi bucățile crocante de lipie. Am amestecat rapid salata fattoush și, în acest moment, e gata de servire, după ce este presărată și cu restul semințelor de rodie.
Salată fattoush – servirea
Înainte de servire, eu am transferat rapid salata într-un castron mai potrivit pentru a fi oferit la masă, abia apoi am adăugat, pe deasupra, restul semințelor de rodie.
Salata asta e un fel de mâncare în sine, foarte gustoasă, cu multă textură și cu un gust vibrant. Merge excelent și într-un bufet de aperitive de tip mezze. Fiecare îmbucătură e crocantă, suculentă și cu mult, mult gust.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns