Salata cu mere caramelizate, brânză roquefort și sfeclă
Salata cu mere caramelizate, brânză roquefort și sfeclă roșie – un deliciu rafinat și ușor de făcut. Rețetă pas cu pas de salată cu mere caramelizate, brânză maturată și sfeclă roșie.
Nu îmi amintesc să fi făcut vreodată o salată mai bună. (Poate la fel de bună, totuși :) ). În timp ce scriu despre ea, nu mă pot abține să nu salivez. Atât de echilibrată, proaspătă și gustoasă mi-a reușit această salată, încât mă întreb dacă am creat vreodată o altă combinație la fel de reușită: sfecla roșie îi dă robustețe salatei, merele caramelizate, duci acrișoare, contrastează plăcut cu brânza roquefort, sărată și picantă, un dressing cu adevărat inspirat și în plus, textură de la semințele de pin prăjite și frunzele proaspete de fetică. Ce să-ți dorești mai mult? Poate o bucată de pâine bună și e gata prânzul perfect.
Ingrediente Salată cu mere caramelizate, brânză roquefort și sfeclă
(pentru 2 persoane)
- 150 de grame de frunze de salată după plac, eu am folosit fetică, puteți folosi orice vă place sau chiar un amestec de frunze
- 2 linguri de pinolli (sau nuci, migdale etc)
- 100 de grame de brânză roquefort (merge la fel de bine gorgonzola sau altă brânză cu mucegai albastru, după preferință)
- 8 felii subțiri (carpaccio) de sfecla roșie crudă
- 2 mere acrișoare, cu pulpa mai tare (granny smith, de exemplu)
- 1 lingură cu vârf de zahăr
- 10 grame de unt
- 1 lămâie
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 1/2 linguriță de miere de albine
- 20 de ml. ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
Preparare Salată cu mere caramelizate brânză roquefort și sfeclă roșie
Procesul preparării este cum nu se poate mai simplu și nu ar trebui să dureze mai mult de maximum 15 minute, la capătul cărora vă veți bucura de un prânz (sau cină) delicios.
1. Se taie 8 felii de sfeclă roșie cât mai subțiri (ca pentru carpaccio). Pentru operația asta e util un feliator sau o mandolină. Se stoarce peste sfeclă 1/2 de lămâie, se presară sare marină și se lasă să se marineze cât timp de ocupăm de celelalte elemente ale salatei.
2. Salata se spală cu grijă și se zvântă într-o centrifugă specială sau între șervete de bucătărie absorbante.
3. Merele se decojesc, se curăță de căsuța semințelor, se feliază în 6-8 felii, se pun într-un castron și se stropesc cu restul de zeamă de lămâie.
4. Se prăjesc scurt într-o tigaie uscată semințele de pin (atenție, supravegheați-le atent pentru că se pot arde foarte ușor).
5. Într-un castronel, se pune muștarul și se scurge zeama de lămâie de pe feliile de sfeclă roșie, care va avea o frumoasă culoare rubinie. Se adaugă mierea, se omogenizează și se bate cu o furculiță în timp ce se adaugă uleiul de măsline, picătură cu picătură. Se potrivește gustul de sare și se adaugă piper măcinat proaspăt.
6. Se pune zahărul într-o tigaie și se infierbântă pe foc mediu până se topeșete și devine devine auriu. Se adaugă untul și merele feliate cu tot cu zeama de lămâie și se sotează în caramelul fierbinte doar cât să se îmbrace pe toate părțile, apoi se trag deoparte de pe foc.
7. Suntem gata de asamblare, pentru care vom distribui mai întâi dressingul pe farfurii, apoi vom adăuga feliile de sfeclă roșie. Nu e nevoie să se amestece frunzele de salată cu dressingul, pentru că acesta e destul de vâscos, cu o aderență bună, fiind practic imposibil să iei cu furculița din salată fără să treci frunzele prin sosul de la bază. Adăgăm frunzele peste sos, încercând să le dăm volum (înălțime) în farfurie.
8. Aranjăm deasupra frunzelor de salată feliile de mere, apoi rupem bucăți (bite size) din brânza roquefort și le presărăm pe deasupra. Finalizăm cu semințele prăjite de pin și cu sosul caramelizat din tigaie, pe care îl prelingem peste feliile de mere din farfurie.
Salata e cu adevărat încântătoare și mi-ar face mare bucurie să o încercați și să-mi dezvăluiți impresiile voastre.
Poftă mare!
Lasă un răspuns