
Salată de creveți sau de raci





Salată de creveți, salată de raci, un aperitiv de efect cu un dressing gustos. Cum se folosesc racii? Rețetă de salată de creveți cu maioneză – ingrediente, mod de preparare ilustrat cu poze pas cu pas.
V-am promis, nu demult, atunci când v-am povestit cum se pregatesc racii, că voi reveni și cu rețete cu raci. Iată că nu v-am lăsat să așteptați prea mult și azi vă ofer o rețetă de salată de raci, ușor de făcut, rapida, cu aspect festiv dar mai ales delicioasă. Ce-mi place cel mai mult la salata asta este că am folosit aproape 100% ingrediente românești: roșii proaspete de grădină, țelină, ceapă roșie, maioneză dintr-un ou proaspăt de la Cenei și bineînțeles racii suculenți proveniți dintr-un lac din România. Doar câteva picături de vodka finlandeză au vorbit altă limbă, dar de ele ne putem și lipsi, până la urmă :). Bineînțeles, înlocuind racii cu creveți vom obține o salată de creveți, cu aproape același gust festiv și delicios.
De altfel, cu un oarecare regret, trebuie să admit că am pregătit mult mai adesea, după exact rețeta ce urmează mai jos, varianta de salată de creveți decât pe cea cu raci. E ciudat că racii, ingredient local, sunt mai greu de găsit decât creveții, pe care-i întâlnim, adesea gata fierți și decorticați, în orice supermarket. Gustul salatei, însă, e minunat, oricare ar fi crustaceul folosit.
Ingrediente salată de creveți sau de raci
- carnea de la 24 de raci mari, fierți (coada și cleștii) sau 32 de creveți calibrul 32, fierți și decorticați
- 1 salată verde mică, preferabil din cea creață
- 350 de grame de roșii (3 roșii medii sau 2 mai mari)
- 1 ceapă roșie mica (35-40 de grame)
- 2 tulpini de țelină apio
- 1/2 de legătură de pătrunjel
- 2 linguri de maioneză
- zeama de la ½ de lămâie
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 1 lingură de ketchup
- 1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional)
- 2 linguri de vodka (opțional)
- sare și piper
Mod de preparare salată de creveți sau de raci
1. Roșiile se crestează ușor (doar coaja) și se opăresc 30 de secunde în apă clocotită, apoi se trec imediat într-un vas cu apă rece. Se decojesc ușor de pieliță. Se îndepărtează miezul cu semințe, tăindu-se în bucăți potrivite pentru o îmbucătură.
2. Se spală bine salata și se zvântă cu șervetele de bucătărie absorbante, apoi se rupe în bucățele. Pulpa roșiilor se pune într-un castron împreună cu tulpina de țelină tăiată felii fine și 1/2 din ceapa roșie tocată.
Prepararea dressingului
3. Maioneza, ketchupul, muștarul, pătrunjelul verde tocat fin, nucșoara, restul de ceapă roșie, 2 linguri de vodka (opțional), sare, piper și zeama de lămâie după gust se amestecă omogen într-un castronel, pregatindu-se un dressing răcoros, cu gust picant și plăcut.
Asamblarea salatei
3. Imediat ce avem toate elementele pregătite, putem trece la asamblarea salatei. Salata de creveți sau de raci se poate la fel de bine prezenta în diferite boluri sau pe farfurii. Eu am ales să o aranjez în cupe individuale, monoporții. Mi se pare că este alegerea mai potrivită pentru un aperitiv festiv, dar asta depinde de gusturile fiecăruia.
4. Jumătate din dressing se amestecă omogen cu roșiile, țelina apio și ceapa roșie.
5. Pentru asamblare, am pus câte o lingură de dressing la bază, în fiecare cupă. Deasupra de acest prim strat de dressing, am aranjat jumătate din salata verde, pe care am distribuit-o în mod egal. Am stropit cu dressing salata și am împărțit în cupe ½ din carnea de raci, în cazul meu. Eu am pus cleștii, păstrând cozile pentru stratul superior. Dacă se folosesc creveți decorticați, punem jumătate din aceștia.
Deasupra primului strat de creveți sau carne de raci, am împărțit salata de roșii și țelină, apoi restul de salată verde. Am stropit din nou cu dressing și am aranjat cozile de raci, identic se aranjează și creveții.
6. După preferință, se decorează salata de creveți sau de raci cu putină verdeață. Eu am pus afila, se poate folosi un fir de mărar sau puțină ceapă de tuns (chives). Salata montată pe farfurie poate completa cu câte o felie de pâine prăjită. Eu am pus o felie de pâine cu spelta, prăjită și ușor frecată cu un cățel de usturoi. Salata este gata de servire imediat după asamblare și vă asigur că va fi un aperitiv foarte apreciat de toți mesenii.
Sugestie de optimizare a lucrului
Nu vă sfătuiesc să asamblați salata de raci în avans! Dressingul este acid, de la zeama de lămâie, iar salata verde, în contact direct cu acesta, se va oxida și se va ofili. Până la urmă, asamblarea acestei salate nu durează mai mult de 2-3 minute. Ca să nu pierdeți timp în momentul servirii, sugestia mea este să vă pregătiți toate elementele (pașii 1-3) și să păstrați totul la frigider. Asamblarea să o faceți chiar înainte de a oferi salata la masă, proaspătă, rece, înviorătoare.
MAI MULTE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns