Ketchup de casă – rețetă pentru iarnă






Ketchup de casă, rețetă pentru iarnă, 100% naturală. Cum se face și se păstrează pentru iarnă un ketchup de casă natural. Rețeta sosului ketchup – denumirea corectă – nu keciap, checeap, keceap etc.
E perioada în care toate gospodinele umplu borcane după borcane cu felurite roade ale pământului și le rânduiesc ordonat pe rafturile cămărilor. Fără pretenția că aș fi eu cea mai harnică dintre gospodine, chiar nu se putea să scap necontaminată de această „febră a conservelor”, așa încât azi sunt în măsură să vă propun rețeta mea de ketchup de casă.
Nu susțin că este rețeta originală de ketchup, nici că are gustul celui produs de nu știu care firmă. Vă recomand această rețetă de ketchup pentru că: e 100% naturală, e foarte ușor de făcut și are un gust foarte plăcut (conform standardelor mele și ale familiei, bineînțeles).
Rețeta de ketchup a apărut în scris, pentru prima dată, în 1727. Ideea de a-l îmbutelia i-a venit unui fermier din Statele Unite în 1830 iar în zilele noastre, ca să se poată numi ketchup, un sos trebuie să conțină, conform reglementările guvernului american: sos de roșii fiert, zahăr, oțet, ceapă, scorțișoară și ghimbir, neexistând limitări în privința adăugării altor legume și arome. Este unul dintre sosurile dulci-sărate-acrișoare din bucătăria din sudul SUA, așa cum este și dulceața de tomate verzi. Mai multe despre asta aici.
Ingrediente Ketchup de casă
(pt. aproximativ 2-2,4 litri de ketchup)
- 3 kilograme de roșii cărnoase
- 1,5 kilograme de ardei gras sau kapia, de preferință roșii (dacă doriți un ketchup picant, adăugați și câțiva ardei iuți)
- 6 cepe de mărime medie (350 de grame)
- 6-10 căței de usturoi (în funcție de cât de mult vă place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)
- 1 snop bun de frunze de țelină cu tot cu tulpina (6-7 bucăți)
- opțional, 40-50 de grame de rădăcină de țelină
- 4-5 frunze de dafin
- 1 linguriță de oregano uscat (opțional)
- 1 linguriță de tarhon uscat (opțional)
- 1 lingură de busuioc uscat (opțional)
- 8-10 cm. de rădăcină de ghimbir răzuită sau 1 linguriță de ghimbir pudră
- 1-2 batoane de scorțișoară sau, în lipsă, cam 1 lingură rasă de scorțișoară pudră
- 1 linguriță de piper negru măcinat
- opțional, 1 linguriță de ienibahar
- opțional, câte ½ de linguriță de chimion și/sau coriandru
- 125 ml. de oțet de 9° (oțet de vin alb am folosit eu)
- 80 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă vă place mai dulce)
- sare după gust
Ketchup de casă pentru iarnă – Rețeta VIDEO
Pentru ca punerea în practică a acestei rețete să devină încă și mai facilă, am realizat rețeta video de mai jos, în care mă puteți urmări cum pregătesc un ketchup de casă, de la început și până la final, când e numai bun de pus pe raft. Derulând articolul mai jos, descoperiți rețeta pas cu pas, în format text.
Mod de Preparare Ketchup de casă
Acestea sunt toate ingredientele pe care le-am folosit pentru rețeta de ketchup de casă. Sunt ingrediente simple, la îndemână, nimic sofisticat sau greu de găsit.
1. Ardeii se coc pe plita sau pe grătar, se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească, apoi se decojesc de pielița și se curăță de semințe. Ardeii copți sunt cei care vor face ketchup-ul cremos și îi vor da și o excelentă notă dulceagă.
2. Se aleg roșii cărnoase, se spală, se curăță de partea alb-verzuie de lângă codiță apoi se dau prin sită (mașina de pasat, exact ca pentru bulion). Tot sucul de roșii obținut se transferă într-o oală mare, în care să încapă toate ingredientele pentru ketchup.
Fierberea
3. În oala cu sucul de roșii se adaugă toate ingredientele pentru rețeta de ketchup de casă: ardeii copți cu tot cu sucul pe care l-au lăsat. Ceapa tăiată în sferturi sau jumătăți (în funcție de mărime). Cățeii de usturoi întregi, frunzele de țelină, dafinul, batonul de scorțișoară (dacă aveți, dacă nu, pudra se adaugă la final). Se adaugă piper, ienibahar (dacă folosiți) și alte condimente boabe (de pe lista cu opționale) și, la fel, ierburi aromatice. Sare se pune 1 lingură rasă, asezonarea se ajustează la final.
5. Se scot frunzele de țelină și de dafin din oală, la fel și batonul de scorțișoară, dacă ați folosit. Se adaugă zahărul și oțetul. Dacă nu ați folosit baton de scorțișoară, acum e momentul să adăugați cam ½ de lingură de scorțișoară pudră.
6. Se mai dă într-un clocot scurt, cât să se dizolve bine zahărul în ketchup. Se echilibrează gustul de sărat/acru/dulce în funcție de preferințe, adăugând câte puțină sare, oțet sau zahăr. În continuare, ketchup-ul trebuie pasat până devine foarte fin. Se poate folosi blenderul de mână pe care îl recomand călduros pentru această operație, merge foarte bine. Chiar mai bine merge un blender static și cu cât e de putere mai mare, cu atât se va obține un ketchup mai fin.
Îmbutelierea
7. După pasare, ketchup-ul este gata de îmbuteliat în sticle sau borcane, care trebuie să fi fost în prealabil sterilizate.
Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez așa cum am descris în articolul detaliat de aici.
8. În sticle de 400 ml, pregătite după cum am descris mai sus, torn ketchup-ul încă fierbinte. Dacă produsul e foarte fierbinte, e bine să fie așezate sticlele pe o suprafață metalică (tava cuptorului, lama unui cuțit introdusă sub borcan, care va prelua șocul termic și va preîntâmpina crăparea sticlei).
Sterilizarea produsului îmbuteliat
9. Imediat închid borcanele (sticlele) cu capacele curate și uscate (verificați să închidă bine, să nu fie deformate sau ruginite etc.) și le dau la cuptorul încălzit la 150°C, unde le mențin timp de ¼ oră, apoi sting cuptorul și le las să se răcească în interiorul lui. La fel de bine, ketchup-ul se poate steriliza și în bain-marie, așa cum am arătat în rețeta video de mai sus.
După răcirea completă (fie în cuptor fie în oala în care le-am sterilizat în baie de apă), sticlele de ketchup de casă sunt bune de etichetat și pus pe raft. Se păstrează într-un loc umbros al cămării, nu în plin soare.
Lasă un răspuns