Dulceață de ardei iute – rețetă din Teremia Mare
Dulceață de ardei iute rețetă din Teremia Mare, naturală, moderat de picantă, cu o notă fructată foarte plăcută, lista de ingrediente și modul de preparare. Cum se face dulceața de ardei iuți pentru iarnă? La ce preparate să servim dulceața de ardei iute?
Rețeta de dulceața de ardei iute pe care v-o propun este una autentică. Aș zice că e unul dintre preparatele care ilustrează perfect gastronomia bănățeană. Noi, bănățenii, avem renumele că ne place porcul, lucru care nu-i lipsit de adevăr. Doar că ne place mai cu seamă atunci când îl însoțim cu ceva dulce-acrișor. Uneori compot, alteori sosuri dulci-acrișoare (vezi sosul de vișine) sau o dulceață de ardei iute mai altfel, cum este cazul celei de față.
Am cules această rețetă de la doamna Cosmina Bujor-Petrea și este o rețetă autentică din Teremia Mare, județul Timiș. Veți vedea, este o dulceață de ardei iute mai echilibrată și un pic mai blândă, perfectă pentru asocierea cu orice friptură sau cu brânzeturile maturate. Ceea ce are special este adaosul de fructe, mai precis de mere, care îi dau o textură plăcută dar și un gust excelent.
De fiecare dată când am fost întrebată care sunt elementele care fac specială bucătăria din Banat, am menționat două lucruri. Primul este amestecul de culturi care au contribuit la crearea acestei bucătării unice, pline de influențe. Al doilea se referă la gust, la rafinamentul cu care aici, în Banat, se pun în valoare aromele, echilibrându-se cu artă între dulce-sărat-acrișor și picant, de regulă prin adăugarea fructelor în combinații îndrăznețe.
Rețeta Cosminei Bujor-Petrea le are pe toate. Ea însăși este de origine din Teremia Mare, o comunitate cu tradiție viticolă, viile de aici fiind plantate de șvabi. Despre vinurile din acest centru viticol s-a vorbit mult și numai de bine, încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Poate și mai celebru este coniacul de Teremia Mare. Din păcate, în ultimii douăzeci și cinci de ani, viile au decăzut și s-au distrus, rămânând doar în memoria oamenilor, care păstrează, pe lângă povești și rețete, amintirea gloriei de odinioară, conservată într-un muzeu al vinului.
Primul Festival de Gastronomie Artizanală din Timișoara
Între 4 și 6 octombrie, se desfășoară la Timișoara primul Festival de Gastronomie Artizanală, La Pas, dezvoltat în jurul relației dintre hrană și cultură. Totul se va întâmpla în Parcul Rozelor din Timișoara. Festivalul este o manifestare inclusă în programul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, implementat în parteneriat cu Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.
Rețeta aceasta, un Dulce-iute autentic de Teremia Mare, va fi promovată și în cadrul festivalului. Restul lucrurilor bune, cum ar fi demonstrațiile culinare (voi participa și eu cu un atelier de strudel), degustările de produse artizanale, concertele, spectacolele și multitudinea de manifestări interactive, vă invit să le descoperiți în cadrul festivalului, dacă aveți drum prin Timișoara. Și dacă nu aveți, chiar merită să vă faceți!
Ingrediente dulceață de ardei iute – rețetă din Teremia Mare
- 1 kg. ardei iute roșu (700 de grame de pulpă de ardei iute, curățată de semințe, nervuri și cotoare)
- 500 de grame de ardei kapia
- 3 mere acrișoare (500 de grame)
- 500 ml. oțet de vin alb
- 500 de grame de zahăr
- 20 de grame de sare
Mod de preparare dulceață de ardei iute – rețetă din Teremia Mare
O poză cu principalele ingrediente pentru rețeta de dulceață de ardei iute puteți vedea mai jos. Totul este, după cum se vede, foarte simplu. Doar rezultatul este unul sofisticat! Am folosit ardei iuți bine copți și proaspeți, mere din producția proprie și un oțet făcut din vin alb și must de struguri.
Pregătirea ardeilor iuți
Un capitol întreg al procesului de preparare pentru această dulceață de ardei iute este dedicat ardeilor iuți. Acestea vor trece prin mai multe operații succesive, în timpul cărora este absolut necesar să purtați mănuși de protecție.
1. Ardeii iuți se spală în mai multe ape reci. Pentru început, eu le-am tăiat codițele și i-am despicat pe lungime.
2. Cu o linguriță, în sensul dinspre vârf spre partea cu codița, am răzuit nervurile și semințele din interior. Am încercat și cu cuțitul, am încercat și răzuirea dinspre codiță spre vârf, dar așa a mers cel mai rapid și așa vă recomand să procedați și voi, pentru că e de dorit să atingem cât mai puțin posibil cu ardeii iuți cruzi. Chiar și prin mănuși veți simți iuțeala, la un moment dat!
3. Am obținut aceste frumoase fâșii colorate în roșu aprins, fără nervuri, fără cotoare și semințe. Dintr-un kilogram de ardei iute, au rezultat 700 de grame de pulpă curățată.
4. Odată bine curățați, ardeii iuți pentru dulceața de ardei iute se toacă în bucățele mai mici sau mai mari, după cum vă place să-i vedeți în preparat. Bucățelele mele au fost niște aproximative pătrățele cu latura de 4 mm.
5. Să nu uităm de ardeii kapia! Aceștia se spală, se curăță de cotor și semințe și se dau prin mașina de tocat.
Gătirea siropului de bază
6. Oțetul, zahărul și sarea se pun pe foc într-o cratiță cât mai largă și mai joasă (va favoriza evaporarea rapidă). Deschideți larg ferestrele, la început se vor aduna destul de mulți vapori din oțet.
7. Se fierbe totul pe foc iute până se leagă ca pentru dulceață. Asta înseamnă că, picurând câteva picături de sirop într-un pahar cu apă rece, acestea vor forma niște mici perluțe. Și mai sigur este să testați temperatura siropului. Pentru orice gem, inclusiv pentru a noastră dulceață de ardei iute, siropul trebuie să aibă temperatura de 105°C, fapt ușor de constatat cu ajutorul unui termometru special. Dacă aveți acest termometru (deloc costisitor și care vă va ajuta și pentru orice gem ați face dar și pentru alte preparate), ați scăpat de metoda cu picăturile în paharul cu apă.
Fierberea dulceții
8. Se adaugă în siropul legat ardeii iuți tocați și ardeii kapia dați prin mașina de tocat. Se readuce totul la fierbere. Până începe din nou siropul să fiarbă, merele se curăță rapid de coajă și se rad pe răzătoarea mare. Se adaugă merele rase în dulceața care deja fierbe și se amestecă ușor.
9. Se fierbe dulceața de ardei iute până se leagă (cam 30 de minute), amestecând din când în când. Se adună și spuma de câteva ori, pentru a obține o dulceață limpede.
Dulceață de ardei iute – îmbutelierea și păstrarea
Când este bine legată, se toarnă în borcane sterilizate. Vezi aici (click pe link) mai multe despre sterilizarea borcanelor pentru conserve. Se înfiletează/capsează capacele, care trebuie să fie și ele sterilizate, și se întorc borcanele cu dulceață de ardei iute cu fundul în sus, pentru 5 minute. După acest scurt răstimp, se întorc în poziția firească. Se lasă să se răcească și se depozitează în cămară, unde vor rezista perfect peste iarnă.
Doamna Cosmina Bujor-Petrea a subliniat, în rețeta oferită cu generozitate, că proporțiile ingredientelor sunt permisive. Dacă doriți o dulceață de ardei iute foarte picantă, în locul ardeilor kapia folosiți tot ardei iute (1,5 kg în total) iar dacă doriți un preparat mai puțin picant, reduceți cantitatea de ardei iuți, mărind-o în aceeași proporție pe cea de ardei kapia. După gustul meu e delicioasă așa cum este, un acompaniament splendid pentru fripturi, platouri cu mezeluri de casă și brânzeturi maturate.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns