Ardei iute cu fasole fideluță la borcan – rețetă pentru iarnă
Ardei iute cu fasole fideluță la borcan – rețetă pentru iarnă. Fasole păstăi cu ardei iute la borcan, murați, pregătiți la rece. Ardei iuți cu fasole fideluță în oțet, marinați la rece, conservă pentru iarnă.
Vă propun azi o rețetă pe cât de ușoară, pe atât de faină: o conservă de ardei iute cu fasole fideluță, la borcan, într-o vinegretă acrișor-dulceagă. Ceea ce e super fain la rețeta asta e că e cumva o medie fericită între gustul destul de fad al fasolei și iuțeala de foc a ardeilor. Adică, o parte din iuțeala ardeilor ajunge în fasole, ceea ce-i face mai potoliți. Pe de altă parte, păstăile de fasole marinate alături de ardeii iuți primesc o personalitate nouă și surprinzătoare.
VEZI ȘI REȚETA DE ARDEI IUȚI MURAȚI ÎN OȚET CU MIERE – CLICK PE POZĂ
Pentru rețeta de ardei iute cu fasole fideluță, sunt potriviți ardeii iuți românești, micuți și subțiri, și fasolea păstăi galbenă sau verde. Mai sus, am specificat că nu am muncit decât 20 de minute pentru rețeta asta și e adevărat. La fel de adevărat este, însă, că acești ardei iuți cu păstăi vor fi buni de consum doar peste 6 săptămâni.
Ingrediente ardei iute cu fasole fideluță la borcan – rețetă pentru iarnă
- 350 de grame de fasole fideluță, galbenă sau verde, cântărită gata curățată
- 200-250 de grame de ardei iuți micuți și subțirei, roșii și/sau verzi
- 300 ml. oțet de vin alb de 9°
- 300 ml. apă rece
- 30 de grame de sare grunjoasă, pentru murături (neiodată)
- 60 de grame de zahăr (se poate înlocui cu îndulcitorul preferat)
Mod de preparare ardei iute cu fasole fideluță la borcan
1. Am spălat foarte bine, în mai multe ape reci, atât fasolea cât și ardeii iuți. După ce am ales atent și spălat bine ardeii, i-am pus pe un prosop de bucătărie curat, să se zvânte bine. Fasolea, odată spălată, am ales-o și am curățat-o de capetele tari (cele cu codița). Am mai clătit o dată fasolea în apă rece și am pus-o la scurs într-o sită.
Prepararea vinegretei
2. Între timp, am pus ½ din apă într-o crăticioară și am adăugat zahărul și sarea. Am pus crăticioara pe foc și am amestecat continuu, în timp ce lichidul s-a încălzit, până ce sarea și zahărul s-au dizolvat. Am luat crăticioara de pe foc și am adăugat imediat restul de apă rece cât și oțetul, am omogenizat și am lăsat vinegreta preparată deoparte.
Observație: dacă substituiți zahărul cu îndulcitor, e posibil ca acesta să fie adăugat la final. Încercați să adăugați atât cât să corespundă, ca grad de îndulcire, gramajului de zahăr recomandat.
Îmbutelierea
3. Pentru îmbuteliere, eu am folosit un borcan de 360 ml și unul de 720 ml. La fel de bine se pot folosi trei borcane de câte 360 de ml, rezultă același volum. Borcanele trebuie să fie foarte curate și sterilizate așa cum am arătat aici (inclusiv capacele).
4. În borcane, am aranjat fasole fideluță și ardei iute, vertical, cât mai strâns posibil. În borcanul de 360 de ml mi-au intrat 130 de grame de fasole fideluță și 70 de grame de ardei iute dar depinde mult de cât de strâns sunt aranjate. Dacă fasolea (sau ardeiul) sunt mai lungi decât înălțimea borcanului, acestea se pot tăia, să rămână un spațiu liber de minimum 2 cm, în borcan.
5. Odată ce am aranjat în borcane toată cantitatea de ardei iute și fasole fideluță, am turnat vinegreta pregătită la pasul 2. Am avut grijă să fie bine acoperit de lichid conținutul borcanului și apoi am închis bine borcanele cu capacele.
6. Am depozitat în cămară borcanele cu ardei iute cu fasole fideluță, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui, cât mai întunecos și mai răcoros. Avem de așteptat minimum 6 săptămâni până ce atât ardeiul cât și fasolea verde se vor marina în vinegreta acrișor-dulceagă. Vă asigur că merită așteptarea!
Fasolea iese picantă și crocantă, ardeii iuți… nu chiar așa de iuți, așa că vor fi potriviți și pentru cei care nu agreează mâncarea foarte iute. Atât păstăile de fasole cât și ardeii iuți se potrivesc perfect alături de ciorbe, tocănițe etc. De fapt, ambele sunt un adaos picant foarte gustos și nu chiar atât de ”nervos” cum sunt ardeii iuți simpli. Când consumați din borcan, aveți grijă ca ceea ce rămâne să fie permanent acoperit de vinegretă.
O ALTĂ REȚETĂ DE ARDEI MODERAT DE IUȚI E CEA DE ARDEI BULGĂREȘTI CU CEAPĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
MAI MULTE REȚETE DE MURĂTURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns