Ardei copți la borcan – rețetă pentru iarnă, video
Ardei copți la borcan – rețetă pentru iarnă, prezentată în format video. Cum să pui ardei copți pentru iarnă, fără conservant, modul de preparare, lista de ingrediente, calorii/100 de grame și altele.
Una dintre salate noastre preferate, alături de o friptură sau chiar alături de-o banală, dar atât de gustoasă farfurie de cartofi țărănești de post, este salata de ardei copți. Ne place la nebunie gustul ei dulceag-acrișor. Nu mai vorbesc de modul subtil în care se combină cu cel al felurilor principale. Dată fiind această preferință, la debutul sezonului de toamnă, când prețul ardeilor este foarte accesibil, pun neapărat ardei copți la borcan. Maniera în care o fac v-o explic în detaliu în cele ce urmează, inclusiv un tutorial video.
De la borcan și nu la congelator?
Motive sunt destule și mă rezuma să menționez doar câteva:
- Mi se pare mult mai bună consistența ardeilor copți păstrați la borcan decât al celor congelați/decongelați.
- Când mi-e poftă de o salată de ardei copți, doar scot borcanul din cămară, îl deschid și mă bucur de salata de ardei copți. E gata asezonată și foarte gustoasă! Pentru cei congelați, mai întâi aștept să se decongeleze, prepar vinegereta și îi mai las măcar un ceas la marinat, ca să aibă gust.
- Spațiul congelatorului este limitat, încerc să îl ocup cu produse care nu se pot păstra altfel.
Unii vor spune că ardei se găsesc toată iarnă în magazine. Mai are rost să muncim ca să-i conservăm? Sigur, se găsesc, dar la un preț de 3-4 ori mai mare decât cel la care îi putem cumpăra acum. Alții vor obiecta că se găsesc ardei copți la borcan, pe rafturile magazinelor. E adevărat și asta. Depinde de ce așteaptă fiecare de la un produs, pentru mine acei ”ardei copți” din magazin sunt fără gust, plini de oțet și de multe ori necopți înainte de a fi puși la borcan. Nici nu mai vorbesc despre faptul că jumătate din ardeii dintr-un borcan sunt nedecojiți! Rareori se poate compara o conservă făcută în casă cu ceea ce găsim în comerț.
Acestea fiind zise, hai să vă arăt cum fac acești ardei copți la borcan, fără pic de conservant și care se păstrează perfect.
Ingrediente ardei copți la borcan – rețetă pentru iarnă
- ardei copți, făcuți din 1,5 kg ardei grași cruzi
- 40 de grame de sare grunjoasă pentru murături
- 120 de grame de zahăr tos
- 120 ml. oțet de 5° sau 80 ml. oțet de 9°
- 1-2 căței de usturoi, după cât de usturoiată vă place salata de ardei copți
- materiale necesare: borcane și capace care închid etanș
Înainte de a ne apuca efectiv de treabă
1. Foarte important: la fel ca în cazul tuturor conservelor de casă, igiena recipientelor în care îmbuteliem produsul și a modului de lucru este esențială și pentru acești ardei copți la borcan. Alegeți capace care închid perfect și folosiți borcane foarte curate, sterilizate înainte să le umpleți. Procedeul sterilizării borcanelor și capacelor l-am descris în detaliu în articolul pe care-l găsiți cu un click pe poza de mai jos.
2. Pentru această rețetă de ardei copți la borcan se pot folosi ardei copți în orice fel preferați sau vă este la îndemână!
La jar, la disc, la grătar etc. Toți ardeii copți, decojiți cu atenție de pieliță se pot pune la borcan urmând această rețetă! Întregi sau în jumătăți, cu cotor și semințe sau curățați de acestea, se vor comporta exact la fel.
Totuși, precizez că eu prefer să folosesc rețeta mea de ardei copți la cuptor. Este cea mai igienică posibil, iar igiena contează mult la conserve. Este simplă și rapidă, nu necesită foc, grătar etc. În plus, ador faptul că în conservele mele nu găsesc nici urmă de cotoare și semințe. Doar ardeii copți, perfect curățați și gustoși! Această manieră foarte eficientă de preparare a ardeilor copți o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Mod de preparare ardei copți la borcan – rețeta video
De servit, evident că se pot servi imediat după ce se răcesc, dar pentru ce am muncit atât? Cel mai bine este să depozităm borcanele în cămară și să ne bucurăm de acești ardei copți la borcan la iarnă. Până atunci, vor absorbi toate gusturile din vinegreta dulce-acrișoară în care sunt marinați și vor fi o încântare!
Mai multe rețete de conserve pentru iarnă găsiți cu un click pe poza de mai jos
Sper să vă placă rețeta și să reveniți cu impresii! Spor la treabă și cămări pline!
Lasă un răspuns