Gem de caise – rețetă detaliată
Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmeladă, dulceață sau compot. Sunt aromate, dulci-acrișoare iar un gem de caise este cel mai recomandat pentru multe prăjituri, rulade, cornuri, clătite etc. Așa că trebuia să îmi fac o provizie serioasă de gem de caise, dat fiind ca la mine se prăjiturește, nu glumă!
Am renunțat de câțiva ani să mai pregătesc dulceața de caise pe care o făcea Mama Buna. Pentru dulceața de caise, ingredientele folosite sunt exact aceleași pe care le-am dat pe lista de mai jos, pentru gem de caise, diferența e în modul de lucru.
Cum facem dulceața de caise?
Fructele curățate se așează într-o cratiță mare, în straturi, alternativ cu zahăr. Se lasă peste noapte, să își elibereze siropul, apoi se pun la fiert la foc iute, îndepărtând spuma și lăsând să fiarbă până când scade la consistența dorită. În vasul cu dulceața nu se amestecă, doar se scutură cratița din când în când, ca să nu se dezintegreze caisele. Marginea cratiței se șterge cu un prosop sau o pensulă înmuiată în apă rece, ca să nu se caramelizeze siropul lipit de cratiță și să afecteze neplăcut culoarea dulceții. La final, se poate adăuga miez de sâmburi de caise ușor zdrobit, pentru o aroma subtilă de migdale.
Multă bătaie de cap cu dulceața asta… zic să ne întoarcem la rețeta de gem de caise, dar dacă, totuși, dulceața de caise este ceea ce doriți să faceți, găsiți o rețetă cu un click pe poza de mai jos.
Până la urmă, epoca primirii musafirilor cu dulceață în chisea, alături de un pahar cu apă rece, a cam apus. Gemul, cel sub formă de pastă, ne este util pentru tot felul de chestii. De la clătite și prăjituri la felii de pâine cu unt, toate vor deveni delicioase dacă vom adăuga și o linguriță din acest gem auriu.
Ingrediente Gem de caise:
- 5 kilograme de caise cântărite fără sâmburi
- 3,75 – 5 kilograme de zahăr (adică o proporție zahăr/fructe de la 0,75:1 până la 1:1, după gust)
- zeama de la 1 lămâie sau, în lipsă, ½ plic de sare de lămâie
În plus, avem nevoie de:
- borcane curate, uscate, sterilizate
- capace bune, sterilizate
Preparare Gem de caise – prima etapa
1. Caisele se spală, se curăță de sâmburi și se pun într-un vas încăpător.
2. Se pun caisele pe aragaz, la foc mic, amestecând periodic. Au tendința să se prindă de fundul vasului.
Fierberea fructelor fără zahăr are rolul de a elimina o bună parte din apa conținută de acestea. Vom face asta înainte de adăugarea zahărului, pentru a preîntâmpina caramelizarea acestuia, care duce la obținerea unor dulcețuri (gemuri, marmelade) de culoare prea închisă.
Preparare gem de caise – etapa a doua
3. După ce fructele au fiert timp de 30 de minute și s-au înmuiat bine, se poate adăuga zahărul. Eu am dorit un gem de caise cu o consistență fină. Pentru asta, am transformat fructele în piure cu ajutorul blenderului de mână. Acest pas nu e obligatoriu, fructele se pot lăsa și întregi, dacă astfel se preferă. Oricum, în timpul fierberii de la punctul 2, amestecându-se frecvent, fructele se vor mai zdrobi.
4. Indiferent daca pasați fructele, transformându-le în piure, sau nu, după primele 30 de minute de fierbere este momentul să se adauge zeama sau sarea de lămâie. Acum se adaugă și întreaga cantitate de zahăr.
5. Se amestecă totul conștiincios. Se lasă să fiarbă în continuare. În curând, impuritățile conținute de zahăr se vor ridica sub formă de spumă. Aceasta trebuie îndepărtată pe măsură ce se formează. Pur și simplu, se alege spuma de la suprafață cu o lingură și se dă deoparte.
6. După adăugarea zahărului, gemul se fierbe până când scade la consistența dorită. În acest timp, se îndepărtează spuma de câteva ori. Se șterge repetat marginea vasului cu un șervet umed, pentru a nu permite gemului care aderă de vas să se caramelizeze și sa dea o culoare închisă și un gust neplăcut întregii cantități. Timpul de fierbere diferă în funcție de conținutul de apă al fructelor. Dacă s-a eliminat multă apă prin fierberea fără zahăr, se va lega mult mai repede. Când gemul primește aspectul unei paste fluide este gata.
Eventual, se poate proba trăgând vasul de foc și scoțând o cantitate mică de gem de caise pe o farfurie care se dă la congelator. Dacă, după răcire, vă convine consistența, e gata, dacă nu, puneți vasul înapoi pe foc.
Îmbutelierea
7. Se începe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate și uscate. Aici am arătat cum sterilizez eu borcanele. E important să așezați fiecare borcan pe o tăviță sau farfurioară metalică sau pur și simplu să așezați borcanul deasupra unei lame de cuțit. Metalul va prelua șocul termic, astfel vom preîntâmpina să se spargă borcanele când turnăm gemul fierbinte.
Sterilizarea
8. Între timp, aprindeți cuptorul și îl încingeți la 110°C (foc foarte mic). Pe măsură ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun și capacele și se întorc cu susul in jos. Când s-a terminat umplerea, borcanele se întorc și se așează pe o tava metalică. Se dă tava cu borcane la cuptor, apoi se stinge cuptorul și borcanele cu gem de caise se lasă în continuare în cuptor până se vor răci. Practic, ceea ce vom face este să prelungim timpul de răcire al gemului, așa încât acesta să se mențină fierbinte pentru mai mult timp. Astfel, toți eventualii germeni vor fi distruși. Gemul va rezista fără probleme chiar și câțiva ani, cu toate că nu conține niciun fel de conservanți.
O altă modalitate de sterilizare a conținutului borcanelor este să se pună borcanele pline cu gemul fierbinte, cu capace bine înfiletate, într-un „cuib” din mai multe straturi de textile (pături, prosoape groase), să se acopere bine și să se lase să se răceasca lent. De fapt, important este să se mențină borcanele la o temperatură înaltă pe o perioadă mai lungă de timp, fără însă a putea să se gătească în continuare, caz în care s-ar carameliza conținutul.
După cum vedeți, un gem bun și natural nu implică un efort atât de mare, e chiar ușor de făcut, foarte gustos și dacă va fi pregătit cu grijă, va fi și foarte aspectuos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns