Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă de copt ardeii

Ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă de copt ardeii

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.09.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă de copt ardeii, cu explicații pas cu pas, ilustrate cu fotografii. Cum să obții ardei copți fără semințe, perfect curați? Află totul în articolul de mai jos!

Cred că sunt foarte puțini cei care să nu adore o salată bună de ardei copți. Ca să nu mai vorbesc despre cât de buni sunt în fel de fel de preparate, de la ajvarul sârbesc, la zacusca românească sau sosul de ardei dulce și aromat. Cred că i-am pregăti mult mai des, dacă nu ar fi atâta bătaie de cap cu ei: trebuie copți la flacără, pe jar sau pe disc și dacă locuiești la bloc, asta e destul de complicat. Apoi, cred că cel mai neplăcut și migălos lucru, la ardeii copți, este să-i cureți de semințe! Se lipesc de pulpa moale a ardeilor și nici vorbă să se mai lase mișcate din loc, le răzuiești cu lingura și tot mai rămân!

ardei copti in cuptor cea mai simpla metoda cum se coc ardeii cu se curata cel mai rapid

Uite, eu am scăpat de neplăcerile descrise mai sus de când am descoperit o metodă super ingenioasă și comodă. Am apelat de multe ori la această metodă, chiar dacă eu am posibilitatea să coc ardei în curte pe orice suprafață aș dori. Am descoperit-o pe unul dintre blogurile culinare în limba sârbă pe care le urmăresc și care se pare că are ceva probleme tehnice chiar acum, așa că linkul postat vă va direcționa direct spre clipul video cu procedeul, dacă doriți să-l urmăriți.

ARDEI COPȚI ÎN CUPTOR – AVANTAJELE METODEI PROPUSE

  1. Veți obține ardei copți perfect curați, fără urmă de semințe.
  2. Unii ardei, chiar dacă arată perfect pe dinafară, se întâmplă să aibă defecte ascunse în interior, de la dăunători la mucegaiuri. Cu această metodă, ardeii cu defecte vor fi eliminați înainte de coacere, neexistând riscul de a-i contamina și pe ceilalți. Metoda este, deci, mult mai igienică.
  3. Nu veți avea nevoie nici de grătar, nici de jar, nici de disc și nici de agrafe de birou, c-am văzut și o astfel de ”inovație”, care m-a amuzat teribil. Veți avea nevoie doar de cuptor, tavă și hârtie de copt. Pentru că ardeii se coc în cuptor până ce pielița are urme de arsură, chiar vor avea acea tentă de afumat, specifică ardeilor copți.

Ingrediente ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă

pentru o tavă de cuptor obișnuită 

  • 1,7 – 1,8 kg. ardei grași sau kapia

Mod de preparare ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă

Pregătirea ardeilor

1. Pornim cuptorul și-l setăm la 190°C, ventilat. Spălăm bine ardeii și îi tăiem în jumătate, pe lungime.

curatarea ardeilor

2. Eliminăm complet cotorul și semințele, dacă dorim răzuim și vinișoarele din interior. Putem limpezi ardeii curățați sub jet de apă rece, ca să ne asigurăm că am scăpat de orice urmă de semințe. Îi scurgem bine de apă și îi zvântăm în interior cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie.

Ultima rețetă publicată

ardeii curatati

3. Pregătim tava cuptorului, așternând-o cu hârtie de copt. Aranjăm ardeii curățați cu pielița în sus și sunt gata de cuptor. Ne asigurăm, înainte de a-i băga în cuptor, că sunt bine zvântați și pe partea superioară (cea expusă).

ardeii cruzi si curatati in tava

Coacerea și decojirea de pieliță

4. Acești ardei copți se coc în cuptorul preîncins la 190°C, ventilat, la o înălțime medie, timp de 20, 25 sau 30 de minute. Timpul de gătire are o marjă de toleranță destul de mare, pentru că eu am copt ardei kapia în 20 de minute iar ardeii grași, mult mai cărnoși, au avut nevoie și de 30 de minute, uneori. Aceeași metodă am folosit-o și pentru coacerea ardeilor galbeni, când am făcut crema de ardei copți cu tabasco. Când sunt gata, pielița de la suprafața ardeilor trebuie să arate zbârcită și brună, pe alocuri.

ardei copti in tava

5. Imediat ce scoatem din cuptor acești ardei copți, îi acoperim cu șervete de bucătărie curate, în strat dublu. Îi lăsăm să se aburească sub șervet până se răcoresc aproape până la temperatura camerei. Aburul va ajuta ca pielița să se desprindă complet.

acoperirea tăvii cu ardeii copti

6. După ce ardeii copți s-au răcorit, pielița se va desprinde foarte ușor, de cele mai multe ori dintr-o singură bucată, maximum două. Se curăță perfect inclusiv capetele mai ”crețe” ale ardeilor.

decojirea ardeilor

Pe măsură ce-i decojim, îi punem într-un castron curat. Îi putem folosi imediat pentru salata de ardei copți sau putem să-i includem în alte preparate, sunt perfect curați și cu gust excelent!

ardei copti la cuptor cum se coc ardeii

Dressingul meu preferat pentru salata de ardei copți

  • 50 ml. oțet de mere
  • 30 de grame de miere de albine/sirop de agave
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 2 căței de usturoi
  • 30 de ml. de ulei

Dați totul la blender și gustați, dacă preferați mai acru, mai adăugați 1 strop de oțet, dacă vreți mai sărat, încă puțină sare. Gustul trebuie să fie intens, dar perfect echilibrat între dulce/sărat/acrișor. Intens, pentru că ardeii sunt complet neasezonați. Amestecați ardeii copți cu dressingul și lăsați-i să se pătrundă măcar 15 minute înainte de servire. Mai buni sunt dacă se macerează cu dressingul, la frigider, câteva ore.

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă de copt ardeii

  1. Mihai spune:

    Buna,

    Am folosit reteta ta si cea a sarbului din postare.

    M-am luat dupa el si am pus in acceasi tava de copt 2 vinete (taiate pe lung si fara capat) si 2 ardei grasi (spalati, curatati de seminte, taiati in jumatati). Timp am lasat 35 de minute la treapta 7 din 9.
    Am facut o salata de vinete cu ardei copti si cu cei 2 catei de usturoi pusi in folie de aluminiu intre vinete. Buna, gustoasa si apreciata.

    Cateva observatii:
    – ardeii nu s-au copt complet. Nu aratau asa ca la tine in poza („cazuti” pe hartia de copt). Erau mai fermi, pielita de deasupra coapta/innegrita iar partea de jos care a fost in contact cu hartia de copt era arsa … arsura s-a dat foarte usor la o parte tragand cu degetul de ea. Pielita s-a dat mai greu am folosit si un cutit pe laterale.
    – vinetele au facut pe partea inferioara (cea in contact cu hartia de copt) o „crusta” albicioasa/galbuie. Aceasta am tras-o usor si apoi am scobit vinetele de miez. Total diferit de cum i-au iesit sarbului in clip.

    Cu ardeii cred ca stiu unde e problema – am vrut sa folosesc niste kapia romanesti dara ratau destul de rau (moi adica) si am folosit ardei gras polonez care chiar era gras … aproape dublu fata de grosimea vazuta in pozele tale.

    Ai folosit cumva ulei la copt ardeii … asa imi pare vazand pozele 5,6 si 7 ? Sau e doar lichidul scurs din ardei ?

    • – E doar lichidul scurs din ardei, dacă foloseam ulei aș fi spus.

      – Problemele au rezultat din faptul că nu ai folosit un singur fel de ardei. Mai multe feluri de ardei => timp diferit de coacere pentru fiecare fel în parte.

      – Nu aș fi amestecat ardei cu vinete. Mă bucur că ți-a ieșit ceva, dar parcă nu se comportă chiar la fel.

      • Mihai spune:

        – Am folosit un singur tip de ardei. Doar ca erau mai „grasi” decat cei folositi de tine.
        – M-am luat dupa clipul sarbului. E adevarat ca el le-a mai prelucrat termic si a facut ajvar. Eu coceam vinetele intregi numai in cuptor aprox 1 ora cu intoarcere la jumatatea timpului. Dar si asa au iesit bune.

        Multumesc pentru raspuns.

  2. Claudia spune:

    Si eu tot in cuptor coc ardeii si vinetele, insa la grill cu ventilatie.
    Varianta ta m-a convins sa imi schimb metoda, asa este intr-adevar mult mai simplu de curatat ardeii de coaja iar pulpa ramane intacta!
    Mersi din nou de pont! ;)

  3. Oana spune:

    Multumesc pt. reteta. E o idee grozav de simpla pentru o treaba ce era complicata.

    Pt vinetele coapte la cuptor aveti vreo idee sa aiba gustul acela de copt?
    Eu numai asa le pot coace si parca nu-s asa gustoase ca cele coapte pe flacara.

    Multumesc!

  4. Elena spune:

    Se pot coace si in cuptorul cu gaz?

    • Da, dar n-aș putea să vă dau un timp de coacere sigur, că nu am încercat.

    • Melinda spune:

      Sigur ca da. Cand nu am timpul necesar sa coc vinetele pe gratar, le pun in cuptor. Se coc in jur de 1 h (timpul e relativ). Eu verific vinetele inainte sa le scot. Sunt foarte gustoase si asa. Si eu si mama folosim aceasta metoda de muulti ani

      • Mihai spune:

        Tot aproximativ o ora le coceam si eu. La jumatatea timpului le scot si le intorc pe partea cealalta si adaug si 2-3 catei de usturoi in coaja, partea inferioara taiata, stropiti cu 4-5 picaturi de ulei si pusi in folie metalica stransa bine (catei se scot la fina doar presand pe ei).
        Foarte important este ca vinetele sa fie intepate bine cu o furculita sau varful unui cutit … altfel explodeaza in cuptor.

      • Vorbim aici despre ardei, nu despre vinete :). Dar mulțumim.

  5. Carmen Manu spune:

    Sa-mi trăiești! Aplic sigur, sigur! Eu eram cu agrafele de birou 😂🤭😘

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE