
Ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă de copt ardeii






Ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă de copt ardeii, cu explicații pas cu pas, ilustrate cu fotografii. Cum să obții ardei copți fără semințe, perfect curați? Află totul în articolul de mai jos!
Cred că sunt foarte puțini cei care să nu adore o salată bună de ardei copți. Ca să nu mai vorbesc despre cât de buni sunt în fel de fel de preparate, de la ajvarul sârbesc, la zacusca românească sau sosul de ardei dulce și aromat. Cred că i-am pregăti mult mai des, dacă nu ar fi atâta bătaie de cap cu ei: trebuie copți la flacără, pe jar sau pe disc și dacă locuiești la bloc, asta e destul de complicat. Apoi, cred că cel mai neplăcut și migălos lucru, la ardeii copți, este să-i cureți de semințe! Se lipesc de pulpa moale a ardeilor și nici vorbă să se mai lase mișcate din loc, le răzuiești cu lingura și tot mai rămân!
Uite, eu am scăpat de neplăcerile descrise mai sus de când am descoperit o metodă super ingenioasă și comodă. Am apelat de multe ori la această metodă, chiar dacă eu am posibilitatea să coc ardei în curte pe orice suprafață aș dori. Am descoperit-o pe unul dintre blogurile culinare în limba sârbă pe care le urmăresc și care se pare că are ceva probleme tehnice chiar acum, așa că linkul postat vă va direcționa direct spre clipul video cu procedeul, dacă doriți să-l urmăriți.
ARDEI COPȚI ÎN CUPTOR – AVANTAJELE METODEI PROPUSE
- Veți obține ardei copți perfect curați, fără urmă de semințe.
- Unii ardei, chiar dacă arată perfect pe dinafară, se întâmplă să aibă defecte ascunse în interior, de la dăunători la mucegaiuri. Cu această metodă, ardeii cu defecte vor fi eliminați înainte de coacere, neexistând riscul de a-i contamina și pe ceilalți. Metoda este, deci, mult mai igienică.
- Nu veți avea nevoie nici de grătar, nici de jar, nici de disc și nici de agrafe de birou, c-am văzut și o astfel de ”inovație”, care m-a amuzat teribil. Veți avea nevoie doar de cuptor, tavă și hârtie de copt. Pentru că ardeii se coc în cuptor până ce pielița are urme de arsură, chiar vor avea acea tentă de afumat, specifică ardeilor copți.
Ingrediente ardei copți în cuptor, cea mai simplă și igienică metodă
pentru o tavă de cuptor obișnuită
- 1,5 – 1,8 kg. ardei grași roșii, galbeni sau de ce culoare vreți
Mod de preparare ardei copți la cuptor – rețeta video
Metoda pas cu pas, în format text + poze
Pregătirea ardeilor
1. Pornim cuptorul și-l setăm la 190°C, ventilat. Spălăm bine ardeii și îi tăiem în jumătate, pe lungime.
2. Eliminăm complet cotorul și semințele, dacă dorim răzuim și vinișoarele din interior. Putem limpezi ardeii curățați sub jet de apă rece, ca să ne asigurăm că am scăpat de orice urmă de semințe. Îi scurgem bine de apă și îi zvântăm în interior cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie.
3. Pregătim tava cuptorului, așternând-o cu hârtie de copt. Aranjăm ardeii curățați cu pielița în sus și sunt gata de cuptor. Ne asigurăm, înainte de a-i băga în cuptor, că sunt bine zvântați și pe partea superioară (cea expusă).
Coacerea și decojirea de pieliță
4. Acești ardei copți se coc în cuptorul preîncins la 190°C, ventilat, la o înălțime medie, timp de 20, 25 sau 30 de minute. Timpul de gătire are o marjă de toleranță destul de mare, pentru că eu am copt ardei kapia în 20 de minute iar ardeii grași, mult mai cărnoși, au avut nevoie și de 30 de minute, uneori. Aceeași metodă am folosit-o și pentru coacerea ardeilor galbeni, când am făcut crema de ardei copți cu tabasco. Când sunt gata, pielița de la suprafața ardeilor trebuie să arate zbârcită și brună, pe alocuri.
5. Imediat ce scoatem din cuptor acești ardei copți, îi acoperim cu șervete de bucătărie curate, în strat dublu. Îi lăsăm să se aburească sub șervet până se răcoresc aproape până la temperatura camerei. Aburul va ajuta ca pielița să se desprindă complet.
6. După ce ardeii copți s-au răcorit, pielița se va desprinde foarte ușor, de cele mai multe ori dintr-o singură bucată, maximum două. Se curăță perfect inclusiv capetele mai ”crețe” ale ardeilor.
Pe măsură ce-i decojim, îi punem într-un castron curat. Îi putem folosi imediat pentru salata de ardei copți sau putem să-i includem în alte preparate, sunt perfect curați și cu gust excelent!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns