Arancini cu gorgonzola și sos de ardei copt
Arancini cu gorgonzola și sos de ardei copt
Arancini sunt una din contribuțiile geniale ale bucătăriei italiene la gastronomia lumii. Odată ce i-ai gustat, o să-i iubești pentru tot restul vieții. Vorbesc despre niște crochete de orez, cu crusta crocantă și interiorul moale, care, în mod clasic, sunt umplute cu ragu, cu mozarella sau cu mazăre. Arancini provin din regiunea Siciliei și, cel mai des, au forma rotundă de ”aracina” (portocală mică), dar sunt modelați uneori și într-o formă conică.
Evident, fiind atât, dar atât de buni, aria de răspândire a acestor delicioși arancini nu s-a limitat la patria mamă, vreau să spun nici la Sicilia și nici măcar la Italia. Eu am mâncat pentru prima și prima dată arancini… la Londra. E drept, într-un local italian din Londra, recomandat de draga mea prietenă Andra, care ne-a și însoțit la acea cină pe care nu am uitat-o nici acum. Din toate delicioasele ”chicchetti” (mizilicuri, aperitive) care ni s-au servit acolo, arancini au produs cea mai puternică impresie asupra mea și deîndată ce m-am întors acasă mi-am dorit să îi reproduc. Și i-am tot reprodus… cine știe de câte ori, pentru că tare mult ne-au plăcut.
Cel mai adesea, am servit arancini ca aperitiv cald, dar s-a întâmplat o dată să încorporez o singură bucată, ca element pe o farfurie elaborată, pe care am gătit-o pentru concursul Arena Bloggerilor. Pot spune că am avut ceva succes (adică am câștigat).
Vă invit să descoperiți rețeta pas cu pas, în cele ce urmează.
01:3000:3002:0014-16 bucățimedie
Ingrediente Arancini cu gorgonzola și sos de ardei copt
arancini:
- 150 de grame de orez pentru risotto
- 50 de grame de parmezan fin răzuit
- 150 de grame de gorgonzola picante (din care cam 30 de grame am încorporat-o în rosotto, restul am folosit pentru umplutură – dacă nu vă place gorgonzola, fără probleme puteți umple arancini cu mozzarella)
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mică
- 1 cățel mic de usturoi
- 100 de ml. de vin alb
- 400 de ml. de supă de pui
- sare și piper
- 2 oua
- 2 linguri de făină
- 5 linguri de pesmet (eu am folosit un pesmet cu o granulație mai mare, gen panko, pentru o crustă mai crocantă)
- ulei de floarea soarelui (sau alt ulei vegetal cu gust neutru) pentru prăjit
sos de ardei copt:
- un ardei roșu mare, copt
- 1 linguriță zahăr brun de trestie
- pudră de chili după gust (opțional)
- sare și piper
- aproximativ 1 linguriță de oțet balsamic bun
Preparare Arancini cu gorgonzola și sos de ardei copt:
1. Ardeiul l-am copt pe grătar, întorcându-l de mai multe ori, până când întreaga coajă a fost arsă, apoi l-am scos într-un castronel și l-am acoperit. L-am lăsat până s-a răcit iar aburul format în interiorul castronelului a ajutat să se desprindă coaja foarte ușor. Am îndepărtat cu grijă atât coaja, cât și semințele, apoi am pasat pulpa cu blenderul de mână, adăugând sare, piper, 1 linguriță de zahăr brun de trestie și un strop de chilli. Am adăugat și oțetul balsamic iar sosul obținut l-am trecut prin sită, ca să fiu sigură că are o textură foarte fină, și l-am lăsat deoparte.
2. Am infierbantat intr-o oala 400 de mililitri de supa de pui. Separat, am dat in clocot 100 de ml. de vin alb.
3. Am tocat foarte mărunt ceapa. Am zdrobit 1 cățel mic de usturoi. Am călit ceapa și usturoiul zdrobit în 2 linguri de ulei de măsline pana când ceapa s-a înmuiat. Am adăugat 150 de grame de orez de risotto și l-am gătit, amestecând constant, până când a devenit lucios (2-3 minute). Am adăugat vinul alb și am amestecat viguros până când a fost complet absorbit de orez. Am adăugat 1 polonic de supa fierbinte și am amestecat din nou, la fel, până când lichidul a fost absorbit complet. Am continuat adăugând câte 1 polonic de supă de fiecare dată cand orezul părea că a rămas pe uscat, până când orezul a fost fiert, păstrând însă puțină textură crocantă în interiorul bobului (acea textură ”al dente” în jurul căreia se învârte bucătăria italiană). Toata povestea durează 15-20 de minute.
4. Peste risotto am adăugat parmezanul răzuit fin și aproximativ 30 de grame de gorgonzola. Am amestecat până când s-a topit complet brânza. Am asezonat risotto cu sare și piper după gust și l-am lăsat să se răcească complet, apoi l-am dat la frigider pentru 2 ore (poate să stea și peste noapte, posibil să fie chiar mai bine, în sensul că va fi mai ușor de modelat).
5. După ce risotto e bine răcit, cu mâinile înmănușate cu mănuși de unică folosință, umezite ușor, am format bile de risotto umplute cu câte o bucațică de gorgonzola. Atenție, stratul de orez nu trebuie să fie gros, doar să acopere bine brânza din interior. Am bătut cu furculița două ouă cu un praf de sare, până când s-au lichefiat. Mi-am pregătit două farfurioare, pe una am pus două linguri de faină, pe cea de-a doua 4-5 linguri de pesmet cu granulație mare. Bilele risotto le-am tăvălit prin faină, prin oul bătut și în final prin pesmet.
6. Arancini astfel pregătiți se păstrează la frigider, prăjindu-se în baie de ulei chiar înaintea servirii, pentru a fi prezentați fierbinți. În ce privește prăjirea, uleiul trebuie să aibă o temperatură înaltă, așa încât arancini să prindă rapid crustă rumenă la suprafață și să nu absoarbă mult ulei. Eu am pregătit ulei de floarea soarelui într-o cratiță cu fundul mai gros, într-un strat de 6-7 cm. adâncime. Înainte de a plonja arancini în această baie de ulei, am ridicat temperatura puțin peste 180 de grade Celsius (181.5 arată termometrul din imagine), pentru că, arancini fiind reci, temperatura uleiul a scăzut brusc în momentul în care i-am adăugat. Am prăjit arancini timp de 1 minut, până când au prins o crustă frumoasă, brun aurie.
Dacă nu aveți termometru cu citire instantanee, puteți proba temperatura uleiului băgând în el coada unei linguri de lemn; dacă uleiul sfârâie puternic în jurul lingurii, e destul de încins. Atenție, însă, dacă uleiul fumegă trebuie trasă cratița deoparte și redusă temperatura.
7. Arancini prăjiți se scot pe șervete absorbante de bucătărie, ca să se dreneze de ulei, apoi se servesc imediat, cât sunt fierbinți, cu o mică salată sau cu sosul preferat, în cazul meu sosul de ardei copt descris la punctul 1.
O secțiune delicioasă, în care puteți vedea interiorul de brânză topită al aracinilor. Poftă mare!
Alte variante de aracini, în intepretarea unor talentate colege de blogging:
Arancine di riso – Andra Constantinescu – o rețetă și un articol extraordinar de bine documentat!
Arancini cu iz oriental – Saffron and Dates
Lasă un răspuns