Drob de pui cu ciuperci – rețetă simplă
Drob de pui cu ciuperci – rețeta simplă pas cu pas. Drob de pui cu ciuperci, un preparat mai lejer decât cel pregătit cu carne de miel. Drob de pui cu ciuperci, bine condimentat și savuros, cu o prezentare festivă. Cum preparăm drob de pui cu ciuperci, perfect de de Paști inclusiv pentru copii.
Vă spun drept, la mine în familie eram singura care mânca miel. Din cine știe ce motive misterioase, soțului nu este câtuși de puțin atras de drob de miel, deși este un fan al tocăturilor. Nici copiii nu prea se îmbiau la gustat, influențați probabil de tatăl lor.
Așa că n-am avut mari speranțe că acest drob de pui cu ciuperci va avea succes. Ei bine, m-am înșelat amarnic. Posibil să fi fost faptul că e un preparat mai lejer decât drobul de miel, că nu are aspect gras (deși are nițică grăsime) sau poate aspectul lui înfrumusețat de feliile de bacon, i-a facut pe cei din familie întâi să guste ,apoi chiar să revendice hotărâți la o porție serioasă de drob.
Drobul de pui are o textură ușoară, ușor digerabilă, gustul e savuros iar aspectul de zile mari. Un preparat numai bun de pus în meniul pascal. O variantă de drob de pui, într-o crustă de aluat fraged, a mai publicat Laura acum câțiva ani, încă e la fel de delicioasă și o găsiți cu un click pe link. Ideea e că un astfel de drob e fin, delicat și extrem de plăcut de degustat, de fapt e o pastetă delicioasă care merge pregătită cu orice ocazie, nu doar de Paști. Mă gândesc că s-ar potrivi perfect printre aperitivele reci pentru o ocazie festivă în familie, poate că aș renunța doar la ouăle fierte tari, pe care ne-am obișnuit să le asociem cu drobul de Paști.
Ingrediente Drob de pui cu ciuperci
- 3 ouă – unul crud și 2 fierte. Numărul de ouă fierte poate varia și în funcție de lungimea tăvii în care coacem drobul dar și de cîte ouă e dispusă gospodina să pună
- 100 gr. slăninuță de porc, fără șorici
- 300 gr. ficăței de pasăre
- 150 gr. piept de pui, dezosat și fără piele
- 100 gr. ciuperci
- 10 felii subțiri de bacon
- 100 gr. unt
- 1 legătură ceapă verde
- 1/2 pahar vin alb sec
- 1 ceapă mică
- 1 legătură pătrunjel tocat
- 1 legătură mărar tocat
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- 1 lingură sare
- 1/4 linguriță piper negru măcinat
Pregătirea ingredientelor drob de pui cu ciuperci
- Se spală și se curăță de pielițe ficățeii.
- Se pun într-un castronel, se toarnă lapte cât să îi acopere și se lasă astfel 30 de minute.
- Între timp, se spală pieptul de pui și se taie cuburi.
- Se taie slănina în fâșiuțe.
- Se curăță ceapa verde, se spală și se taie bucăți.
- Se taie ciupercile cuburi.
Mod de preparare drob de pui cu ciuperci
- Se încinge cuptorul la 180°C.
- Se încinge puțin unt sau ulei într-o crăticioară.
- Se adaugă slăninuța, ceapa verde, se sotează laolaltă 2 -3 minute.
- Se adaugă pieptul de pui.
- Se gătesc laolaltă la foc potrivit numai cât să se pătrundă, nu e musai să fie bine gătite, deoarece se vor mai coace ulterior și la cuptor.
- Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească puțin.
- Se taie solzișori o ceapă albă.
- Se pune la călit, la foc mic, în două-trei linguri de ulei, se călesc timp de trei minute, până când se înmoaie fără să-și schimbe culoarea.
- Se adaugă ficățeii scurși bine de lapte și ciupercile.
- Se sotează la foc mediu până cănd ficațeii s-au rumenit ușor iar lichidul a mai scăzut.
- Se poate adăuga și o jumătate de pahar de vin alb pentru mai multă savoare. Eu am pus și tare bine a mers.
- Se adaugă și o legătură de mărar verde, tăiată mărunt.
- Nu este nevoie ca ficățeii să fie gătiți până la capăt. Se pot lua cât încă mai au sânge în interior deoarece,cum am mai spus, se vor mai găti și la cuptor.
- O dată luați de pe foc, se lasă să se răcorească puțin.
Pregătirea materialului de drob
- Pieptul de pui sotat în ceapă verde, slăninuța și ficățeii cu ciupercile – ambele fără lichidul în care s-au gătit – se dau prin mașina de tocat.
- În amestecul rezultat, se adaugă un ou crud, pătrunjel verde tocat mărunt.
- Se potrivește la gust cu sare și piper.
- Se omogenizează amestecul pentru drob iar dacă vi se pare uscat, se pot adăuga câteva linguri din zeama de la înăbușitul ficățeilor pentru o textură savuroasă.
- Se unge pe interior cu unt tava în care urmează să se coacă drobul. De obicei, se folosesc pentru aceasta tăvi de chec, a mea a avut o dimensiune de 25 cm lungime, 12 lățime și 6 cm adâncime.
- Se tapetează forma cu felii subțiri de bacon, se adaugă umplutura.
- Când se umple pe un sfert vasul, se așează și ouăle fierte tari.
- Deasupra se întinde restul umpluturii, se nivelează.
- Se coace la cuptor circa 40 de minute.
- Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în formă.
- A doua zi, se așează un platou peste tavă, se rastoarnă drobul și se servește feliat.Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns