Pancakes de dovlecei rași, cu verdețuri și usturoi
Pancakes de dovlecei rași, cu verdețuri și usturoi, rețetă simplă, necostisitoare, explicată pas cu pas. Chiftele de dovlecei, rețetă detaliată. Cum să facem niște chiftele de dovlecei gustoase, cu sau fără brânză în compoziție, excelente ca aperitiv cald.
Am descoperit, vara ce doar ce-a trecut, niște excelente pancakes de dovlecei rași. Am avut o abundență de dovlecei, în grădină, și orice gram de inspirație a prins foarte bine! Rețeta din care m-am inspirat este de la NatashasKitchen.com. Au ieșit fain de prima dată dar parcă nu complet pe gustul nostru, așa că le-am personalizat un pic, adăugând usturoi și mai multe verdețuri.
După aceea, le-am încercat în diferite variante: le-am făcut o dată cu brânză telemea, au ieșit perfect și așa. Am combinat făina cu diferite alte ingrediente uscate, încercând să le mai îmbunătățesc textura. Zic eu că am reușit decent, așa că vă propun și vouă varianta mea de pancakes – sau chiftele de dovlecei.
Ingrediente Pancakes de dovlecei rași, cu verdețuri și usturoi
- 850 de grame de dovlecei (am avut 3 dovlecei micuți și atât au cântărit în total)
- 2 ouă mari
- 70 de grame de făină
- 30 de grame de amidon de porumb (se poate folosi doar făină, dar amidonul dă o textură mai crocantă)
- 1 vârf de cuțit de praf de copt (aproximativ 2 grame)
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- 1 legătură de mărar tocat
- 1 legătură de pătrunjel tocat
- ulei pentru prăjit (aproximativ 60 de mililitri)
Mod de preparare Pancakes de dovlecei rași, cu verdețuri și usturoi
Pregătirea dovleceilor
1. O precizare despre dovlecei: că sunt 2 de mărime medie sau 3, 4, chiar 5 bucăți din cei mici, reușita rețetei nu este influențată. De asemenea, orice gramaj între 800 și 900 de grame este potrivit. Eu am cântărit dovleceii mei cu tot cu coajă, apoi i-am spălat, i-am șters cu un prosop curat de bucătărie. Le-am decupat capetele și i-am dat pe răzătoarea cu găuri mari. Opțional, coaja se poate îndepărta cu un peeler, mai ales dacă folosiți dovlecei mari (caz în care e recomandat să se scobească și semințele).
2. Imediat, am presărat dovleceii cu 1 linguriță de sare și i-am amestecat bine. I-am lăsat să stea timp de 10 minute, apoi i-am pus într-o sită, deasupra unui castron. Din când în când, i-am presat cu mâna și i-am întors, în sită. I-am lăsat să se scurgă timp de ½ de oră.
3. După ½ de oră, am transferat dovleceii rași pe un tifon perfect curat, în strat dublu. Am răsucit tifonul și am mai stors din dovlecei cât lichid am reușit – și a ieșit ceva! Nu săriți peste acest pas, este chiar esențial!
Prepararea compoziției de pancakes de dovlecei
4. Am transferat dovleceii foarte bine storși într-un castron curat și am adăugat ouăle întregi.
5. Separat, am amestecat făina, amidonul și praful de copt. Așa cum am precizat încă din lista de ingrediente, se poate folosi doar făină – 100, poate 120 de grame, dacă vi se pare necesar. Totuși, am observat că amidonul dă o textură mai plăcută. Deasemenea, se poate renunța și la praful de copt, pe care îl recomand cu destule rețineri și în cazul prăjiturilor. Totuși, după ce am încercat rețeta de pancakes de dovlecei și fără praf de copt, și fără, am concluzionat că e mai bine să-l adaug.
6. Am asezonat dovleceii și ouăle din castron cu sare și piper proaspăt măcinat. Am adăugat usturoiul zdrobit și ingredientele uscate, omogenizate la pasul anterior. Tot acum, am adăugat și verdețurile tocate.
Observație: dacă doriți, la acest pas puteți adăuga în compoziția pentru pancakes de dovlecei și 100-150 de grame de telemea rasă, din cea mai uscată. Eu am sărit acest pas, de data asta, pentru că le-am servit cu smântână fermentată și am considerat că nu e nevoie și de alte lactate.
7. Am amestecat bine toate ingredientele, atât cât a fost nevoie să se omogenizeze, fără a amesteca în exces. Compoziția pentru pancakes de dovlecei are textura unei smântâni grosuțe, e maleabilă dar nu curge. Am gustat puțin din compoziție și am mai adăugat un strop de sare. Dacă veți folosi și brânză rasă, nu va fi nevoie să asezonați foarte mult.
Prăjirea la tigaie
8. Am încins pe foc mediu-iute o tigaie non-aderentă. Am adăugat 2 linguri de ulei și am format 4 grămăjoare a câte 2 linguri de compoziție, cărora le-am dat o formă rotundă, cu dosul lingurii (cu diametrul de aproximativ 10 cm). Sfat: ca să fiți siguri că ies frumoase și rotunde, puteți pune compoziția în tigaie cu o cupă pentru porționat înghețata.
Le-am lăsat 3 minute pe o parte, să se gătească și să se rumenească, apoi le-am întors cu o spatulă și le-am gătit și pe partea opusă. Nu am înghesuit mai mult de 4 pancakes într-o tură. Le-am prăjit în două tigăi, concomitent, adăugând câte 1-2 linguri de ulei înainte de o nouă șarjă, dacă mi s-a părut necesar.
Când au fost gata, le-am scos pe o tavă așternută cu hârtie absorbantă de bucătărie, fără să le suprapun, în această fază.
Servirea
După ce se răcoresc puțin (să nu fie chiar fierbinți), aceste pancakes de dovlecei se pot suprapune, așa cum vedeți și mai jos. Noi le preferăm calde, ca aperitiv, cu smântână sau cu un sos de iaurt cu usturoi. Într-o porție mai mare, pot fi un excelent fel principal vegetarian, sunt gustoase și chiar îți vine să mănânci până te sături!
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE CALDE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns