
Ciolan de porc presat – rețetă de mezel de casă 100% natural





Ciolan de porc presat – rețetă de mezel de casă 100% natural, un aperitiv rece excelent sau un produs gustos pentru micul dejun sau sandviș. Cum să faci acasă ciolan presat, o alternativă simplă și gustoasă la mezelurile din comerț.
Dacă vă place toba, veți adora acest ciolan de porc presat! Practic, ciolanul presat e o terină de carne, foarte ușor de făcut, care poate fi servită ca aperitiv sau poate fi considerată un mezel de casă foarte simplu, fără niciun aditiv, doar cu ingrediente naturale. Cred că pentru fiecare familie, evitarea aditivilor din produsele din comerț e o prioritate. De aceea fac în casă anumite produse, printre care și cel pe care vi-l voi prezenta azi. Apropo, rețeta mea de tobă, așa cum se face la noi, în Banat, o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Dar rețeta de ciolan de porc presat, cea pe care v-o prezint azi, seamănă și cu cea de piftie de porc! Principiul preparării e același, folosindu-se cărnuri bogate în colagen care, după fierbere, se vor coagula frumos. Rezultatul e o frumusețe de mezel de casă, care se feliază perfect și e foarte gustos.
Ingrediente ciolan de porc presat – rețetă de mezel de casă
- 2 bucăți rasol de porc (ciolan întreg, crud, în total 2,5 – 3 kilograme)
- 1-2 picioare de porc (eu am folosit 1 buc. mare, de 900 de grame, cantitatea recomandată e de 800 de grame – 1 kilogram)
- 1 căpățână mare de usturoi, desfăcută în căței, curățați de coajă
- 1 linguriță de piper boabe
- 2 foi de dafin
- 1 lingură sare, plus extra după gust
- 1 linguriță cu vârf de paprika dulce
- 400 de mililitri (4 polonice de mărime medie) cu supa de la fierbere, bine degresată
Mod de preparare ciolan de porc presat – rețetă de mezel de casă sau aperitiv rece
1. Eu am folosit două ciolane de porc crude, cu tot cu șorici, care au cântărit, împreună, 2,4 kilograme. Pe lângă acestea, așa cum am precizat deja în lista de ingrediente, am mai folosit un picior de porc destul de mare (900 de grame). Fiind atât de mare, l-am rugat pe soțul meu să îl taie în două, așa încât să încapă în oală. Am verificat bine ciolanele și piciorul de porc de urmele de păr, le-am pârlit, le-am răzuit, le-am spălat cu apă rece și le-am zvântat. Mai jos, le puteți vedea pe tocător, în așteptarea momentului în care vor ajunge în oală.
2. Am aranjat ciolanele și piciorul de porc într-o oală și am turnat apă rece cât să le acopere, în partea superioară, de 3-4 degete. De la început, am adăugat 1 lingură bună de sare.
Fierberea cărnii
3. Am pus oala pe foc mediu, cu capac, și am adus-o la fierbere. Când am observat că începe să fiarbă, am îndepărtat capacul. În scurt timp, s-a format spuma. Sarea ajută la coagularea spumei, de aceea se și pune de la început. Am îndepărtat în mod repetat spuma de la suprafața lichidului, ca să nu se tulbure zeama.
4. Am îndepărtat spuma de de trei ori, apoi am adăugat în oală dafinul, cam ³⁄4 din usturoi (căței întregi, doar curățați de coajă) și piperul boabe. Am redus focul la minimum, am acoperit oala cu capacul și am fiert în continuare timp de 5 ore, la foc foarte mic. Din când în când, am verificat să nu scadă lichidul prea mult. Dacă e nevoie, se mai completează cu apă fierbinte.
Observație: ciolanele se pot fierbe în oala sub presiune sau multicooker (pe funcția de gătire sub presiune). Gătirea, în acest caz, va dura maximum 80 de minute. În ziua în care am hotărât eu să fac acest mezel de casă, soțul meu aștepta cu mare poftă o ciorbă de fasole, așa că am păstrat multicookerul pentru meniul zilei, ca să nu-l dezamăgesc. 😂
5. Când sunt gata, ciolanele trebuie să cadă pur și simplu de pe os. Practic, fierberea îndelungată are scopul de a extrage cât mai mult colagen din materia primă, exact ca la piftie.
Strecurarea supei și dezosarea cărnii
6. Cu o spumieră solidă, am pescuit toată carnea din oală și am răsfirat-o pe o tavă mare, să se răcească mai rapid. Supa rămasă în oală am strecurat-o printr-o sită deasă. În sită au rămas boabele de piper, dafinul, cățeii de usturoi și mici bucățele de carne/șorici. Supa am colectat-o într-o oală mare, după cum puteți vedea mai jos. Această supă a fost foarte grasă, înainte de a o folosi pentru rețeta de ciolan presat, am degresat-o bine.
7. Exact ca la rețeta de piftie, după ce carnea s-a răcit atât cât să o pot atinge, am dezosat-o de cel din urmă oscior. În această fază, putem alege deoparte grăsimea, dacă ni se pare prea multă. Am mărunțit bine carnea, rupând-o în bucăți mici, egale.
Preparare compoziție pentru ciolan presat
8. Am transferat carnea mărunțită într-un castron încăpător. Am adăugat în castron restul de usturoi zdrobit, paprika dulce și, pe rând, 3-400 de mililitri de supă bine degresată. Eu am pus 400 de mililitri și, subliniez, e foarte important să fie fără grăsime. Aceasta ar da un aspect neplăcut preparatului finit. Am omogenizat totul și am gustat, adăugând încă puțină sare, după gust.
Important: supa rămasă NU e de aruncat! E un lichid gustos, plin de colagen, care poate fi folosit cu succes ca bază pentru o ciorbă sau pentru alte preparate!
9. În final, compoziția pentru rețeta de ciolan de porc presat arăta așa cum o puteți vedea în imaginea următoare. Încă nu arată deloc apetisant dar important e să iasă bine preparatul finit. În această fază, după omogenizare, se mai poate ajusta nivelul de asezonare, se pot adăuga și alte condimente, poate mai multă paprika, dacă vă place mai roșu etc.
Asamblarea în formă
10. Pentru asamblare, am folosit o formă longitudinală, cu dimensiunile de 12 x 30 x 7 centimetri. Am așternut forma cu folie alimentară în strat dublu, așa încât să se răsfrângă și peste margini. Am umplut forma cu compoziția preparată la pasul anterior. Pe măsură ce am adăugat carnea în formă, am presat cu dosul lingurii și am netezit într-un strat uniform.
11. După ce am umplut bine forma, am pliat marginile răsfrânte ale foliei alimentare către interior, acoperind bine carnea.
12. Deasupra formei, am pus un tocător și am dat forma (cu tot cu tocător) la frigider. În frigider, am așezat deasupra tocătorului două caserole, ca să preseze cât mai bine carnea și să obțin ceea ce doream adică… un ciolan presat. Am lăsat forma la frigider, până a doua zi.
Scoaterea din formă și servirea
13. A doua zi, am scos forma cu ciolanul presat din frigider. Am despachetat folia alimentară care acoperea carnea, am acoperit forma cu un tocător și am răsturnat-o. Cu grijă, am ridicat forma, apoi am îndepărtat folia care izola carnea. Obținusem un ciolan de porc presat foarte ferm, care își menținea forma perfect!
Preparatul a ieșit compact, foarte bine legat. Practic, e ca o tobă, dar cu mult mai multă carne. Se taie felii frumoase, cu un cuțit bine ascuțit.
Uitați-vă cât de bine arată feliile! Nici n-ai zice că e același preparat neapetisant, de la pașii 7-10! Iar gustul e excelent. Acest ciolan de porc presat se poate servi cu succes alături de alte produse specifice pentru micul dejun. Merge bine cu muștar, murături, tomate, alături de brânzeturi și pâine. La fel de bine merge în sandvișuri sau pe un platou de produse tradiționale.
MAI MULTE REȚETE DE MEZELURI DE CASĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns