Cautare in site
x inchide
Piftie de porc - răcituri - la oală sub presiune

Piftie de porc – răcituri – la oală sub presiune

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 05.03.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

racituri de porc piftie de porc la oala sub presiune kukta reteta laura laurentiu

Piftie de porc, rețetă pas cu pas, pregătită la oala sub presiune. Răcituri de porc, piftii, pregătite la Multicooker Alacarte 6 de la Heinner. Rețetă rapidă de răcitură de porc, gătită sub presiune. 

Pe 2 martie a fost Sâmbăta Morților sau Moșii de Iarnă. Tradiția spune că în această zi se pregătesc și se oferă de pomană, în amintirea celor dispăruți din familie,  piftie de porc – răcituri și colivă. Ei bine, amândouă aceste feluri tradiționale sunt pe lista preferințelor mele, cu toate că piftie de porc am făcut destul de rar iar colivă nu făcusem chiar niciodată. Despre ea va fi vorba în următorul articol. Am publicat deja o rețetă de piftie de curcan și una de pui.

Advertising

Piftie de porc, însă, a trecut ceva vreme de când nu m-am mai aventurat să fac acasă. Ultima dată când făcusem, a trebuit să fierb toată carnea timp de mai bine de cinci ore. Când fierbi o oală plină cu zeamă și carne atâta amar de vreme, obligatoriu casa se umple de miros. Cu toate că am o bucătărie închisă, îmi amintesc că izul acela de fiertură a ajuns în fiecare dormitor. Și uite, ați aflat că, oricât de pasionată aș fi eu de gătit bucate tradiționale, un miros prea persistent în casă mă cam descurajează. Așa că am creat o poziție specială pe lista bucatelor de evitat și am scris acolo piftie.

multicooker heinner

S-a întâmplat, însă, să primesc spre testare un Multicooker cu gătire sub presiune Alacarte 6 de la Heinner, ultimul model. Asta se întâmpla chiar înainte de Sâmbăta Morților. Mi-am zis… hai să-ncerc să pregătesc niște piftie de porc folosind funcția de gătire sub presiune. Am povestit nu o singură dată cu prietena mea Oana, pe care probabil o știți bine de la savoriurbane.com, despre faptul că mie mi-e teribil de frică de oala cu presiune. Nu am așa ceva în casă de ani și ani de zile. Cam de când am pățit un accident destul de amuzant, din fericire cu consecințe nu atât de grave pe cât ar fi putut să fie. Oana mi-a spus că ea nu gătește răciturile decât la oala cu presiune și că treaba merge perfect, scurtându-se timpul de gătire la 1 oră.

Ce prilej mai bun să încerc atât un preparat, dar și un mod de gătire pe care le evitasem atâta amar de vreme? Am citit manualul Multicooker-ului cu gătire sub presiune Alacarte 6 și chiar m-a convins că e foarte sigur. Așa că, mai jos, veți găsi povestea completă a ceea ce s-a întâmplat la mine acasă de Mărțișor.

Ingrediente piftie de porc – răcituri

 • 1 rasol – ciolan – crud de porc, cam de 1 kg
 • 2 picioare de porc (cam de 350-400 de grame fiecare)
 • 2 căpățâni de usturoi
 • 10 boabe de piper negru
 • sare
 • opțional, bucățele de legume colorate pentru decor. Eu am decorat câteva porții cu morcovi, mazăre și frunze de pătrunjel verde.

Mod de preparare piftie de porc – răcituri – fierberea

1. Ingredientele, așa cum ați citit în lista de mai sus, sunt puține și  simple. Aveți nevoie de bucăți de porc cu piele și os, cât mai bogate în colagen, care are proprietatea de a închega zeama în care fierbe carnea. Va fi un proces de extragere a gelatinei din carne. Cele mai potrivite bucăți sunt picioarele, bucățile de cap (cu urechi) și ciolanele. Eu am folosit cele două piciorușe și ciolanul cărnos care se vede mai jos. Atenție, acestea trebuie bine verificate să nu aibă urme de păr. Dacă există, se pârlesc cu torța de bucătărie sau la flacăra aragazului, se spală bine bucățile cu apă rece și se șterg.

ingrediente racituri ingrediente piftie de porc

2. Între ciolan și picioare fiind o diferență semnificativă de greutate, l-am tăiat în două, transversal. Nu a fost deloc o treabă ușoară, n-a avut cine să mă ajute și am tăiat eu însămi și osul, dar cumva m-am descurcat. Am făcut asta ca să mă asigur că toate piesele vor avea un grad de gătire apropiat.

rasol de porc taiat in 2 pentru racitura

3. Vasul detașabil al Multicooker-ului cu gătire sub presiune Alacarte 6 are un volum de 6 litri, așa că, dacă aveți o oală sub presiune de o capacitate apropiată, vă vor intra cam aceleași ingrediente și același volum de lichid.

Advertising

oala multicooker

4. În această oală detașabilă am așezat frumos carnea și am turnat 1,5 litri de apă rece, adică atâta cât a fost nevoie să treacă de nivelul cărnii, fără să depășească gradația de încărcare maximă al oalei.

pregatire piftie de porc racituri

5. Am adăugat 1 linguriță de sare și boabele de piper.

racituri piftie gata de pus la foc

6. Am pus vasul detașabil la locul lui, în multicooker.

preparare racitura de porc la multicooker heinner

7. Am montat capacul pe Multicooker, asigurându-mă că este în poziția corectă. Am verificat că supapa de evacuare este blocată iar supapa de siguranță nu este obturată. Sunt minime măsuri de siguranță, care trebuie bifate și pentru o oală cu presiune clasică. Am ales din meniu funcția ”meat” (carne) și timpul de 1 oră, valabil din momentul în care sunt atinse temperatura și presiunea de gătire. La o oală cu presiune clasică, asta corespunde primului fâsâit, se calculează o oră începând de atunci.

multicooker heinner preparare piftii de porc

Mod de preparare piftie de porc – răcituri – dezosarea cărnii fierte

8. După o oră, am oprit gătirea de la butonul ”keep warm/cancel” apoi am scos Multicookerul din priză. La o oală cu presiune clasică, asta înseamnă pur și simplu că se oprește focul. În ambele cazuri mai e nevoie de un timp de așteptare de aproximativ 30 de minute, pentru ca nivelul presiunii din interiorul vasului să scadă. Atât o oală clasică sub presiune cât și Multicooker-ul au și posibilitatea evacuării presiunii din interior prin supapa de evacuare. Eu am preferat să aștept, mi s-a părut mai sigur (v-am spus deja că am oarecare traume cu oala sub presiune). Când am deschis capacul, am scos cu o spumieră carnea, care efectiv cădea de pe oase.

rasol de porc fiert pentru racitura de porc preparata la multicooker

9. Am scos toate bucățile de carne și le-am așezat pe un platou, să se răcească bine.

Advertising

carne fiarta pentru racituri

10. Am zdrobit mai întâi o căpățână de usturoi și am adăugat-o în zeama fierbinte rămasă în oală, apoi am adăugat-o și pe a doua. Ideea e că zeama e bine să fie mai usturoiată decât ne-am gândi că ne place, pentru că își va trage și carnea aromă din ea. Eu o fac aproape ca pe un mujdei, dar depinde de gustul fiecăruia. Am asezonat zeama cu sare după gust și am acoperit oala cu un capac.

adaugare usturoi la zeama pentru racituri

11. După ce carnea s-a răcorit, am scos toate bucățelele de os. Ca să vă faceți o idee asupra gradul de gătire al bucăților pe care le-am pus în Multicooker, să știți că ceea ce am zdrobit cu furculița în poza de mai jos este o bucată de os.

grad gatire rasol de porc in multicooker heinner

12. Am aranjat carnea dezosată prin castroane, care pot fi de la mici de tot (monoporții) până la suficient de mari pentru toată familia. Eu am făcut și câteva monoporții iar cele mai multe au fost castronașe cu diametrul între 12-15 cm. Carnea se poate degresa după preferințe. Mărturisesc că eu nu am degresat-o. Nouă chiar ne place grăsimea fiartă de sub șoric, atunci când o găsim în răcituri. Dar asta ține de opțiunile fiecăruia.

carnea fiarta pentru piftie portionata in castroane

Mod de preparare piftie de porc – răcituri – filtrarea supei și montarea castroanelor cu piftie

13. După ce am terminat cu aranjarea cărnii prin castroane, am trecut supa printr-o sită. În sită am așezat un tifon curat împăturit în 8. Cele 8 straturi ale tifonului au reținut usturoiul, care a dat aromă zemei, dar și particulele care tulbură zeama și o bună parte din grăsime. Pentru un efect de limpezire mai accentuat, se poate pune și vată între straturile de tifon sau se poate repeta filtrarea, prin alt tifon curat.

strecurare supa pentru racituri

14. Supa filtrată a rămas destul de limpede, așa cum se vede mai jos. O parte din grăsimea de la suprafață am îndepărtat-o cu o lingură, dar se va îndepărta cu mult mai ușor după ce se întărește.

supa strecurata pentru racituri

15. Supa se toarnă cu grijă în castroane, peste carne. Se lasă să se răcească bine, apoi se înfoliază fiecare castron în parte și se dau toate la frigider.

castroane umplute cu racituri piftii de porc

Piftie de porc – răcituri – servire

Piftia se va coagula destul de repede la frigider, dar cel mai bine e să se lase peste noapte. A doua zi, grăsimea, ridicată toată la suprafață și solidifiată, se îndepărtează ușor cu o lingură.

indepartare grasime de pe racituri

Castroanele cu piftie de porc care nu sunt prea mari se pot oferi ca atare. Pe la noi, obișnuim să presărăm răciturile cu puțină paprika (vezi una dintre primele imagini ale articolului) și să le servim cu hrean. Tot cu hrean am servit și monoporțiile decorate cu morcovi, boabe de mazăre și pătrunjel. Au ieșit chiar drăguțe. Pentru a le realiza, am turnat un strat de ½ cm din zeama limpezită și bine degresată în forme. Le-am dat imediat la congelator, să se întărească. nu a durat mai mult de 10 minute, poate nici atât. Peste acest prim strat am aranjat legumele și le-am acoperit cu zeamă. Le-am dat din nou la congelator și după ce s-a întărit și acest al doilea strat, am pus carnea și am acoperit-o cu zeama.

racituri de porc piftie de porc reteta pas cu pas

Pentru castroane mai mari, se pot răsturna piftiile, feliindu-se la masă. Pur și simplu, se trece cu un cuțit de jur împrejurul formei și se răstoarnă piftia pe o farfurie.

piftie de porc reteta laura laurentiu

A ieșit absolut delicioasă această piftie de porc pregătită la Multicooker cu gătire sub presiune Alacarte 6 marca Heinner. A fost totul gata într-un timp nesperat de scurt iar de miros în casă de data asta chiar nu am a mă plânge, abia s-a simțit în bucătărie, nici vorbă să fi pătruns în alte spații! Acest aparat are și alte funcții, abia aștept să le testez pe rând!

piftie facuta la multicooker heinner

Să vă fie de folos rețeta!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Piftie de porc – răcituri – la oală sub presiune

 1. Samuil spune:

  Mia placuta cum ai descris operatia de gatire la masina cu presiune

 2. Valentin Dascalu spune:

  Timpul de așteptare până scade presiunea este tot fierbere. Am experiență cu oala sub presiune, inclusiv incidente ?

Advertising