Clătite de post cu apă minerală
Clătite de post cu apă minerală, rețetă simplă, vegană, un desert popular și ușor de făcut. Clătite de post rețeta gata în câteva minute pe care poți s-o servești cu gem sau alte umpluturi după dorință.
Cui nu îi plac clătitele? Ceea ce e minunat la acest preparat nu e doar gustul dar și versatilitatea. Pot fi preparate cu umpluturi sărate, cu legume în special, sau dulci, după preferințe, poate fi o mâncare de zi cu zi dar și de ocazie. Rețeta de aluat simplu de clătite cu ouă o aveți deja, v-am povestit cum se fac clătitele inclusiv într-o variantă video, acum vom prepara clătite de post cu apă minerală și fără ouă. Este o mâncare extrem de simplă și sățioasă, perfectă pentru perioadele de post dar și pentru cei care au optat pentru o dietă vegană. Pentru inspirație vă invit să vedeți și rețeta de clătite cu umplutură de carne tocată și ciuperci sau sofisticatele clătite a la Ana Lugojana.
Apa minerală din rețetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase și fragede. Dacă nu aveți apă minerală puteți folosi apă simplă în care să dizolvați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Acesta va face același lucru pe care-l face și apa minerală: va frăgezi clătitele. O alternativă interesantă (deși nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere în loc de apă, ies niște clătite de post delicioase.
Ingrediente Clătite de post cu apă minerală
- 300 gr. făină
- 600 ml. apă minerală
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr (dacă doriți umpluturi sărate, nu folosiți zahăr în aluat)
- arome (opțional), eu folosesc neapărat vanilie, exact sau 1 plic de zahăr vanilat
- 50 ml. de ulei
Mod de preparare Clătite de post cu apă minerală
1. Pentru a face clătite de post, punem toată făina într-un castron. Adăugăm apă minerală treptat. Amestecăm continuu cu un tel tip pară, pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Cantitatea de apă poate varia ținând cont de textura și densitatea aluatului, care trebuie să fie fluid, dar destul de consistent ca să nu se rupă clătitele.
2. Se adaugă uleiul în fir subțire, amestecând continuu.
3. Se potrivește aluatul cu sare și zahăr, se amestecă bine. Se pot adăuga și aromele: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocale. Dacă faceți clătite cu apă minerală pe care le veți folosi ca aperitiv (de exemplu cu ciuperci), evident, nu puneți arome și nici zahăr.
4. Consistența aluatului de clătite de post trebuie sa fie grosuță, asemănătoare celei de înghețată topită. Evident, aluatul trebuie să fie fluid. Se amestecă bine pentru un aluat omogen, mătăsos, fără cocoloașe.
Prăjirea clătitelor
5. Se încinge foarte bine o tigaie antiaderentă. Se toarnă un strop de ulei și se întinde pe toată suprafața tigăii. Pentru asta, eu folosesc un servețel de hârtie. Se toarnă aluatul de clătite cu apă minerală în fir subțire, cu un polonic, în timp ce rotim și înclinăm tigaia, ținând-o de coadă, pentru a distribui aluatul într-un strat uniform. Clătitele se coc la foc mediu spre iute. Nu le întoarceți până nu se coc bine pe o parte, altfel se rup la întoarcere.
6. După ce sunt coapte pe ambele părți, se iau clătitele de pe foc și se pun în teanc, pe o farfurie. Imediat ce am pus o clătită, acoperim teancul cu o farfurie întoarsă invers. Astfel, se vor forma aburi iar clătitele vor deveni moi.
La final, dintr-o singură mișcare, întoarcem întreg teancul, în așa fel încât cea mai caldă ajunge în partea de jos. Am observat că procedând astfel, aceste clătite de post au o textură fragedă, foarte plăcută. O alternativă ar fi să le înfoliem cu folie alimentară de fiecare dată când mai adăugăm o clătită în teanc. E important, pentru aceste clătite care nu conțin ouă, lapte etc să se aburească una pe cealaltă, pentru că altfel sunt tari.
Servirea
Se servesc cu dulceață, gem sau alte umpluturi după preferință. O umplutură de post pentru clătite sărate, care se servesc pe post de aperitiv, ar fi cea din ciuperci. Tocate mărunt, călite cu ceapă și asezonate cu sare și mult piper, ciupercile devin o umplutură foarte gustoasă. Servite sărate sau dulci, sunt delicioase.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns