
Clătite de post cu apă minerală





Clătite de post cu apă minerală, rețetă simplă, vegană, un desert popular și ușor de făcut. Clătite de post rețeta gata în câteva minute pe care poți s-o servești cu gem sau alte umpluturi după dorință.
Cui nu îi plac clătitele? Pentru inspirație, vă invit să vedeți și rețeta de clătite cu umplutură de carne tocată și ciuperci sau sofisticatele clătite a la Ana Lugojana. Azi, însă, mă voi rezuma la varianta de post a clătitelor. Nu doar gustul e minunat la acest preparat, ci și versatilitatea. Pot fi umplute cu umpluturi sărate, în special legume, sau dulci (gem, dulceață etc). După preferințe, pot fi servite într-o zi oarecare sau la o ocazie specială, cu cele mai diverse umpluturi. Mai jos puteți vedea porția mea, de data asta am avut poftă de clătite cu miere și nucă. Delicioase!
Rețeta de aluat de clătite cu ouă o aveți deja, azi vă arăt, așadar, cum se prepară niște clătite de post cu apă minerală, fără ouă. Sunt extrem de simple și ieftine, perfecte pentru perioadele de restricții religioase dar și pentru cei care au optat pentru o dietă vegană. Apa minerală din rețetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase și fragede. O alternativă interesantă (deși nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere în loc de apă, ies niște clătite pufoase și delicioase.
Ingrediente Clătite de post cu apă minerală
- 300 de grame de făină
- 600 de mililitri de apă minerală
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de zahăr (dacă doriți umpluturi sărate, nu folosiți zahăr în aluat)
- arome (opțional), eu folosesc neapărat vanilie, extract sau 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 50 de mililitri de ulei
Mod de preparare Clătite de post cu apă minerală
1. Pentru a face clătite de post, punem toată făina într-un castron. Adăugăm sarea și zahărul vanilat bourbon, dacă folosim aroma în varianta sa solidă. Dacă folosim extract sau pastă de vanilie, pe acestea le adăugăm deodată cu apa minerală sau uleiul, la alegere.
2. Adăugăm treptat apa minerală carbogazoasă, în timp ce amestecăm continuu cu telul în formă de pară, ca să evităm formarea cocoloașelor. Putem face aluatul de clătite de post și cu mixerul? Evident, alegeți voi cum preferați să îl omogenizați, important este să nu aibă cocoloașe.
3. Se amestecă sau mixează până ce se obține o compoziție perfect omogenă, fără cocoloașe. Dacă hotărâți să adăugați zahăr în aluatul de clătite de post, acum este momentul. Se poate pune de la 1 linguriță la maximum 1 lingură. Dacă puneți mult zahăr, acesta se va carameliza în timpul prăjirii clătitelor și acestea vor avea o nuanță brună.
4. După ce s-a omogenizat bine compoziția, se adaugă uleiul, în fir subțire, ca la maioneză. Se amestecă/mixează energic până când uleiul este încorporat în aluat.
5. Consistența aluatului de clătite de post trebuie sa fie asemănătoare celei de înghețată topită. Evident, aluatul trebuie să fie fluid. Eu obișnuiesc să acopăr castronul cu o farfurie și să îl las la frigider măcar jumătate de oră. După aceasta perioadă de odihnă, ajustez consistența aluatului cu apă (carbogazoasă sau plată, nu are importanță).
Prăjirea clătitelor
6. Se încinge foarte bine o tigaie antiaderentă. Se toarnă un strop de ulei și se întinde pe toată suprafața tigăii. Pentru asta, eu folosesc un servețel de hârtie, bunică-mea folosea o pană de gâscă.
7. Se toarnă în tigaia încinsă aluatul de clătite de post, în fir subțire, dintr-un polonic. În timp ce aluatul curge în tigaie, rotim și înclinăm tigaia, ținând-o de coadă, pentru a distribui aluatul într-un strat uniform. Încercăm să porționăm aluatul cât să acopere fundul tigăii uniform, într-un strat subțire.
8. Aceste clătite de post se coc la foc mediu spre iute. Dacă focul e prea iute, vor ieși niște clătite pline de găurele iar dacă e prea puternic, clătitele se vor coace lent și se vor usca excesiv.
Important: cu o spatulă, se ridică ușor marginile clătitei din tigaie, pentru a observa stadiul de prăjire. Nu se întorc până când nu au urme evidente de rumenire, altfel se vor rupe.
9. Odată ce se observă urmele rumene pe care le-am menționat la pasul anterior, se pot întoarce clătitele pe partea opusă. Pentru asta, cel mai sigur este să se folosească o spatulă lată deși cei foarte îndemânatici pot să le întoarcă prin aruncare.
După ce sunt întoarse pe verso, se continuă coacerea/prăjirea până când se observă urme brun-aurii și pe partea opusă (în jur de 2/minute/parte).
Cum se suprapun și cum se frăgezesc clătitele de post
10. Pe măsură ce aceste clătite de post sunt coapte pe ambele părți, se transferă imediat din tigaie pe o farfurie, într-un teanc. Așa cum puteți observa în imaginea de mai jos, marginile clătitelor sunt subțiri și crocante, destul de uscate.
11. Pentru a frăgezi clătitele, primul lucru de făcut este să se apuce hotărât cu mâinile și, dintr-o singură mișcare, să fie întoarse pe partea opusă. Astfel, prima clătită pe care am prăjit-o ajunge în partea superioară iar cea prăjită cel mai recent (cea mai fierbinte) va ajunge la baza teancului.
12. Imediat, înfoliez farfuria cu clătite de post cu folie alimentară și le las 10-15 minute. În acest timp, vor aburi sub folie și se vor frăgezi una pe alta. Același efect se obține dacă acoperim teancul de clătite de post cu o altă farfurie, întoarsă invers.
Clătite de post – servirea
Sărate sau dulci, sunt delicioase. O umplutură de post pentru clătite sărate, servite ca aperitiv, ar fi cea din ciuperci. Tocate mărunt, călite cu ceapă și asezonate cu sare și mult piper, ciupercile devin o umplutură foarte gustoasă. Cât despre cele dulci, se potrivesc perfect cu orice fel de gem sau dulceață. O variantă agreată de pasionații de ciocolată e să fie umplute sau stropite cu ciocolată neagră, topită pe abur. De data asta, eu le-am umplut cu gem de prune, o parte cu dulceața mea de vișine, altele cu miere și nucă (le-ați văzut într-o poză, mai sus), sau cu zahăr brun amestecat cu scorțișoară. Toate au fost foarte bune!
Clătitele umplute cu dulceață de vișine sunt un deliciu iar cele de post nu au făcut excepție!
Iată-le și pe cele cu gem de prune făcut în casă, consistent și gustos. Pur și simplu nu am putut să decidem, la final, care dintre variante ne-a plăcut mai mult!
Aștept să îmi spuneți în comentarii ce alte variante de umpluturi folosiți la clătitele de post.
MAI MULTE DESERTURI DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns