Rețetă simplă și concisă de salată de boeuf
Rețetă simplă și concisă de salată de boeuf, varianta clasică, cu rasol de vită și zarzavaturi din supă.
Am publicat pe blogul meu o rețetă detaliată de salată de boeuf, cu tot cu istoricul și originea sa. Mai jos veți găsi varianta de rețetă scurtă, simplificată. Vă poate fi folositoare dacă sunteți grăbiți, dacă ați mai făcut salata de boeuf și aveți idee cum se prepară sau dacă doriți să o printați. Dacă aveți nelămuriri, prezentarea detaliată a rețetei vă stă la dispoziție aici – click pe link.
Ingrediente rețetă simplă și concisă de salată de boeuf
- 700 de grame rasol de vită sau alt tip de carne de vită cu os (de exemplu coaste inferioare)
- 350 de grame de morcovi (3 morcovi medii)
- 500 de grame de cartofi
- 150 de grame de rădăcină de păstârnac
- 100 de grame de rădăcină de țelină
- 100 de grame de rădăcină de pătrunjel
- 150 de grame de ceapă (2 cepe medii) – pe care o folosim pentru a da gust zemei în care vom fierbe carnea și legumele, nu va intra în compoziția salatei
- 100 de grame de mazăre boabe (proaspătă, congelată sau din conservă)
- 150 de grame de castraveciori murați în oțet
- 250 de grame de maioneză + 30 de grame de maioneză pentru decor
- zeama de la 1/2 – 1 lămâie (după gust)
- 50 de grame de muștar
- sare și piper alb
Modul de preparare
1. Se fierbe carnea în 4 litri de apă, adăugând de la început ½ de lingură rasă de sare. Se spumează de câteva ori și se adaugă toate legumele în afară de cartofi (inclusiv ceapa). Se continuă fierberea la foc mic. Pe măsură ce legumele sunt fierte, se scot cu spumiera și se lasă să se răcească. Atenție, legumele vor fi gata cu mult înaintea cărnii! E posibil să fie nevoie de până la 3 ore pentru fierberea cărnii de vită.
Modalitatea prin care puteți scurta cu mult timpul de gătire este gătirea într-o oală cu presiune.
Oricât de bătrână ar fi vita din care provine carnea, în 40 de minute – 1 oră va fi fiartă bine de tot. Cu un click aici sau pe poza de mai jos, puteți comanda o oală cu fierbere sub presiune cu un volum de 6 litri. E o oală robustă, a cărei calitate principală este aceea că e extrem de sigură.
2. Cartofii bine spălați se fierb în coajă, până se înmoaie bine, apoi se lasă să se răcească și se decojesc.
3. Mazărea, dacă folosim crudă, se fierbe în apă cu sare până se frăgezește, se scurge și se lasă deoparte.
4. După ce carnea și zarzavaturile din supă sunt fierte, se strecoară supa și se poate folosi la ce dorim, de exemplu să îi facem niște găluște de griș și să o servim la prânz. Ceapa se aruncă. Legumele fierte, carnea, cartofii și castraveciorii murați se toacă mărunt și pe cât posibil egal, luând ca reper bobul de mazăre.
5. Pentru a lega toate ingredientele din salata de boeuf, se folosește maioneza. Rețete de maioneză găsiți la linkurile de mai jos, fiecare cu explicația specificului ei.
- Maioneza din ou fiert – click pe link.
- Maioneză rapidă din ou întreg – click pe link
- Maioneză vegetală, dacă aveți alergie la proteinele din ouă – click pe link
Oricare o veți folosi, condimentați-o bine cu sare, piper alb, muștar și zeamă de lămâie după plac.
6. Maioneza asezonată se toarnă în castron, peste toate ingredientele tocate și mazărea boabe. Se amestecă bine și se gustă. Dacă mai cere ceva asezonare, se mai poate adăuga după gust sare/piper alb/zeamă de lămâie.
Salata de boeuf se dă la frigider, pentru măcar 3 ore, înaintea servirii, pentru ca să-și definitiveze gustul. Se servește ca aperitiv rece, montată pe platouri, deseori decorată, alteori simplă etc.
Să vă fie de folos, poftă mare!
Lasă un răspuns