Piure de păstârnac cu unt și smântână
Piure de păstârnac cu unt și smântână, o alternativă la clasicul piure de cartofi. Piure de păstârnac, rețetă cu poze pas cu pas. Piure de păstârnac, o garnitură gustoasă și elegantă.
Nu este prima dată când fac un piure de păstârnac, de-a lungul existenței blogului l-am alăturat cu plăcere atât peștelui, în rețeta de file de crap cu piure de păstârnac și ceapă caramelizată, cât și cărnii de iepure, în rețeta de Iepure cu piure de păstârnac și fasole verde, dar și cărnii de vită gătite lent, pe îndelete, în rețeta de obraz de vită cu vin roșu. Toate acestea sunt niște preparate excepțional de gustoase și un important aport la succesul preparatelor la adus și piureul de păstârnac.
Am hotărât, deci, să-i dedic o postare acestui modest piure de păstârnac, pentru că mi se pare mie că nu e suficient de luat în seamă atunci când ne gândim ce garnituri să pregătim pentru preparatele pe care le servim. Piureul de păstârnac e o bună alternativă la cel de cartofi, cu toate că, veți vedea, am adăugat și cartofi în combinație, de această dată, pentru a lega piureul mai bine. Ideea e că se pot elimina cartofii complet și atunci vom obține un piure sărac în amidon și cu mai multe fibre, ce-i drept, mai zgrunțuros, dar dacă asta nu vă deranjează, atunci chiar nu va fi o problemă.
Ingrediente Piure de păstârnac cu unt și smântână
- 400 de grame de păstârnac
- 200 de grame de cartofi (2 cartofi nu prea mari, opțional îi puteți înlocui cu aceeași cantitate de păstârnac)
- 50 de grame de unt
- 100-150 ml. smântână pentru gătit cu 12% grăsime (în funcție de cât de consistent doriți piureul)
- sare și piper alb
- nucșoară rasă
- dacă e nevoie, puțin lapte cald
Pe scurt, despre proprietățile păstârnacului
Înainte de a ne apuca de treabă, nu pot să nu menționez măcar câteva rânduri despre calitățile păstârnacului: este una din legumele accesibile pe tot parcursul iernii, în același timp una dintre rădăcinoasele cele mai bogate în nutrienți de tot felul și minerale.
Rădăcina de păstârnac (Pastinaca sativa) are un gust dulceag și fin, parfumat discret. Într-o anumită măsură, putem spune că se apropie de gustul dulceag al morcovului, dar cu o notă mai aromată și mai picantă. Păstârnacul are un conținut bogat de vitamine din grupul B, vitamina C și vitamina A, dar și diverse minerale (potasiu, fosfor și calciu), deasemenea, este o legumă bogată în fibre.
Preparare Piure de păstârnac cu unt și smântână
1. Păstârnacul se curăță de coajă cu un peeler, se spală bine, de taie rondele cam de 2 cm grosime și se pune la fiert în apă rece, adăugând sare de la început. Va fierbe în aproximativ 25 de minute, în funcție de cât de fibros este, ideea e că trebuie să fie moale, ușor de pătruns cu furculița.
2. Dacă folosiți și cartofi, aceștia se curăță, se spală, se taie în bucăți și se fierb separat, în apă sărată. Ideea e că nu e important să fierbem cartofii separat de păstârnac, dar va fi foarte dificil să separăm la final bucățile de cartofi de cele de păstârnac și, cum este indicat să le tratăm diferit, de aceea e de preferat să le fierbem separat.
3. După ce păstârnacul este bine fiert, se scurge de apă printr-o sită, apoi se va pune într-un vas, cât e fierbinte, și se va mărunți bine cu blenderul de mână (preferabil) sau se va zdrobi cu un zdrobitor de cartofi.
4. Obligatoriu, după ce zdrobim păstârnacul, îl vom trece prin sită. Acest pas e necesar pentru a separa fibrele tari pe care acesta le conține de partea mai moale. Chiar și după trecerea prin sită, vom obține, după cum se vede în imaginea de mai jos, o textură destul de grunjoasă, iată de ce recomand eu să se adauge și cartofi la acest piure.
5. Cartofii fierți se scurg de apă și se zdrobesc bine, cât sunt fierbinți.
6. Se combină cartofii și păstârnacul și se amestecă bine. Se adaugă untul moale și se amestecă bine până când se încorporează în piure, apoi se ajustează consistența adăugând treptat smântâna de gătit, în prealabil înfierbântată. Se asezonează cu sare, piper alb și puțină nucșoară rasă și e gata de servit.
Piure de păstârnac cu unt și smântână, cum îl servim?
Piureul de păstârnac se servește cald, alături de orice preparate la care ați folosi piure de cartofi. Pentru că piureul de păstârnac are tendința să se îngroașe mult, atunci când stă deoparte, poate fi nevoie să fie subțiat puțin cu lapte fierbinte, adăugat lingură cu lingură, înaintea servirii. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns