Tarta cu smochine si doua feluri de branza
E inca sezonul smochinelor :). Cand am postat prima reteta cu smochine, fericita de faptul ca in sfarsit le gasisem si eu de cumparat, v-am promis ca voi profita din plin de sezonul lor si voi adauga si alte retete cu smochine. O tarta aperitiv cu smochine si branza imi facuse cu ochiul de ceva vreme, pe blogul Andrei Constantinescu. Azi a aparut ocazia sa ma delectez la randul meu cu o tarta asemanatoare, cu o umplutura de branza de capra si gorgonzola, crusta fina cu unt si branza de capra si smochine stropite cu crema de otet balsamic. Cel mai interesant a fost ca am facut reteta asta sub obiectivul necrutator al unei camere de filmat, pentru stirile ProTV editia de seara.
Ingrediente Tarta Cu Smochine Si Doua Feluri De Branza:
crusta:
- 300 de grame de faina
- 110 grame de unt rece
- 150 de grame de branza de capra
- 2 galbenusuri
- sare si piper
- in plus, faina pentru presarat planul de lucru
umplutura:
- 150 de grame de branza de capra sfaramata
- 150 de grame de gorgonzola
- 8-9 smochine proaspete
- 1-2 lingurite crema de otet balsamic
- 1 lingura de samburi de nuca
- optional: germeni de ridiche sau menta proaspata
Preparare Tarta Cu Smochine Si Doua Feluri De Branza:
1. Nu voi insista foarte mult asupra prepararii aluatului, l-am facut si pentru reteta de tarta cu sparanghel. Principiul e acelasi: faina, untul in cubulete sau fulgi (trebuie sa fie foarte rece) si branza sfaramata, impreuna cu sare si piper dupa gust (tineti cont ca branza e deja sarata), se mixeaza pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga cele doua galbenusuri batute cu 2 linguri de apa rece si se framanta rapid. Daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1 lingura de apa rece, doar atat cat e nevoie pentru ca aluatul sa se adune la un loc, dupa care se infoliaza aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora. (pentru detalii asupra prepararii aluatului, consulta reteta Tarta cu sparanghel).
2. Dupa ce perioada de odihna de 1 ora a trecut, se presara planul de lucru cu faina si aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie groasa de 6-7 mm. Tarta se poate coace intr-o forma de tarta, pe care e bine sa o ungeti cu unt inainte sa transferati aluatul in aceasta, sau ma puteti imita, eu am decupat un cerc din aluat, l-am transferat pe tava acoperita cu hartie de copt iar din aluatul ramas am decupat suvite de 1 cm. latime din care am creat o margine suprainaltata. Marginile le-am lipit umezind usor aluatul. Se perforeaza aluatul cu o furculita si se da la frigider.
3. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade celsius.
4. Smochinele se spala, se indeparteaza cu un cutit coditele apoi se taie in sferturi, fara a le desprinde complet.
5. Cele doua feluri de branza se cantaresc, se omogenizeaza cu o furculita si se distribuie intr-un strat uniform deasupra aluatului rece.
6. Smochinele se aseaza cu taietura in sus deasupra branzei, presandu-se usor, si se stropesc cu otetul balsamic. Se da tarta la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius timp de 25 de minute, pana cand crusta incepe sa se coloreze intr-un auriu placut.
7. Cat timp tarta e la cuptor, samburii de nuca se prajesc usor intr-o tigaie uscata. In momentul in care tarta s-a copt, se presara cu samburii de nuca si, daca se doreste, cu germeni de ridiche sau frunzulite tocate de menta, ba, daca ma gandesc eu bine, cred ca ar merge si niste rucola. :)
Tarta se seveste calduta, e un aperitiv delicios, cu un gust foarte placut, dat de contrastul intre branza sarata si picanta, smochinele dulci si tenta dulce-acrisoara adusa de otetul balsamic. Profitati de sezonul smochinelor si pofta buna!
Lasă un răspuns