Tarta cu dovlecei si branza de capra
Haide, ca tarta asta cu dovlecei e atat de usor de facut, incat si doua maini stangi sa aiba careva si tot nu are cum sa o rateze! De ce sa te sa apuci sa faci o tarta cu branza de capra si dovlecei? Pentru ca e excelenta ca aperitiv, e superba la micul dejun (sunt in masura sa apreciez asta pentru ca tocmai am dat gata o felie pe care mi-am pastrat-o de ieri in acest scop) si merge si simpla, alaturi de o salata asortata, ca mancare usoara de vara. In plus, dovleceii romanesti, dulci si fragezi, au inceput sa apara in piete, cum sa nu profitam?
Alte excelente rețete cu dovlecei pe care vi le recomand: acești excelenți dovlecei umpluți cu carne de pui, în sos de roșii, făcuți la cuptor, apoi minunata budincă de dovlecei cu brânză și nu în ultimul rând, ”parmigiana” de dovlecei.
Ingrediente Tarta Cu Dovlecei Si Branza De Capra
- 350 de grame dovlecel, adica 2 dovlecei micuti, cu diametrul de 5-6 cm fiecare (eu am folosit 1 dovlecel si 1 zucchini)
- 250 de grame de faina
- 175 de grame de branza de capra
- 100 de grame de unt rece
- 2 galbenusuri
- 20 de grame de smantana
- 4 linguri de ulei de masline
- 1-2 catei de usturoi
- optional: 1 ardei iute mic
- optional: 1 lingura cu varf de verdeturi tocate fin (eu am folosit chives si rozmarin)
- in plus: faina pentru presarat planul de lucru
- sare si piper
Preparare Tarta Cu Dovlecei Si Branza De Capra
Pregătirea dovleceilor
1. Dovleceii se spala bine si se sterg. Fiind foarte tineri si cruzi, nu e nevoie sa se decojeasca. Se feliaza foarte fin dovleceii, cel mai bine ar fi la mandolina. Se presara cu 1 praf generos de sare si se amesteca. Sarea are calitatea de a extrage apa din dovlecei, asa ca se lasa sa „transpire” pe indelete.
Aluatul cu brânză de capră și unt
2. Baza pentru aceasta tarta este un aluat deosebit de fraged si gustos. Faina, 75 de grame de branza de capra sfaramata, untul rece taiat cubulete, piper proaspat rasnit dupa gust si 1 lingura de verdeturi tocate fin (daca folositi) se pun intr-un castron. Se lucreaza cu robotul pana cand compozitia are un aspect granulat, ca de nisip cu granulatie mai mare. Daca nu aveti robot, incorporati untul si branza in faina ajutandu-va de doua furculite. Nu lucrati cu mainile pentru ca acest aluat – exceptional de fraged, de altfel – nu contine niciun fel de agent de crestere (ceea ce il face cu atat mai bun) iar daca grasimea se topeste in faina nu va mai creste si nu va mai avea textura potrivita.
3. Intr-un castronel, galbenusurile se bat cu 2 linguri de apa foarte rece. Se toarna treptat peste compozitia din castron, in timp ce se framanta cu robotul la viteza mica. Se poate framanta si cu mainile racite in prealabil in apa rece si apoi bine sterse. Se mai adauga pe rand cate 1 lingura de apa rece ca gheata, nu mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au mai intrat 4 linguri de apa, dar de la un tip de faina la altul ar putea fi nevoie de 1-2 linguri in plus sau in minus. Nu se framanta mai mult decat este nevoie! In momentul in care se observa ca bucatelele de aluat incep sa adere unele de altele se opreste framantarea, altfel textura aluatului va avea de suferit! Se aduna aluatul pentru tarta intr-o bila care se infoliaza si se da la frigider timp de 1 ora.
Modelarea bazei pentru tartă
4. Dupa ce timpul de odihna al aluatului a trecut, se presara planul de lucru cu faina. Cu ajutorul sucitorului se intinde aluatul intr-o foaie rotunda, de 4-5 mm. grosime. Marginile se ajusteaza (daca sunt zdrentuite). Foaia de aluat se ruleaza pe sucitor si se transfera deasupra unei tavi acoperite cu hartie de copt, suficient de mari ca sa o incapa (tava mea are 38×35 cm.). Se desfasoara aluatul de pe sucitor si se aranjeaza in tava. Se impunge cu furculita pe toata suprafata si se potioneaza cat e crud in 8 felii cat mai egale. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180°C. Cat timp se incinge cuptorul, tava cu baza de aluat pentru tarta se da la frigider.
Asamblarea și coacerea
5. Odata cuptorul incins, se da baza pentru tarta cu dovlecei la copt, pentru 10 minute. In acest timp, feliile de dovlecel se scot din castron, se scurg bine de lichid intr-o strecuratoare iar apoi se intind pe servetele de hartie absorbanta, ca sa se dreneze bine de lichid. Se zdrobeste catelul de usturoi. Ardeiul iute se toaca foarte marunt (daca folositi) si se amesteca cu uleiul de masline (imaginea din stanga). Cele 100 de grame de branza de capra ramase se amesteca bine cu smantana, adaugand si verdeturi dupa plac.
6. Dupa 10 minute, crusta de aluat trebuie sa aiba deja o frumoasa culoare aurie (imaginea din stanga). Se distribuie branza de capra pe toata baza pentru tarta (imaginea din dreapta).
7. Se aranjeaza deasupra branzei de capra feliile de dovlecel, in cercuri concentrice, apoi se stropesc cu jumatate din uleiul de masline amestecat cu usturoi si ardei iute. Se da tarta cu dovlecei din nou la cuptor si se mai coace inca 15-20 de minute, pana cand pe alocuri incep sa apara portiuni rumene pe suprafata acoperita cu dovlecei.
Se lasa tarta cu dovlecei sa se raceasca si e buna de degustat. Se poate servi atat calduta, cat si complet rece. Crusta e foarte fina, sfaramicioasa si gustoasa, iar branza de capra sarata se completeaza minunat cu dovleceii dulcegi.
Lasă un răspuns