Tarta cu sparanghel
Tarta cu sparanghel si prosciutto pe care o vedeti mai jos are o poveste frumoasa. Nu vreau sa afirm ca e neaparat ceva foarte special, e doar o tarta aperitiv, n-am urmat nicio reteta consacrata, ghidandu-ma dupa propria imaginatie, dar cand a fost gata am impachetat-o frumos si impreuna cu gandurile bune am plecat sa-i fac o vizita Getei Cipaianu, unde urma sa ma intalnesc cu alte bloggerite care s-au intrecut in bunatati: Adriana Ionica, Elena Toma, minunatii Gabriela&Zamzuu, Isabela si Dana Aphextwinz. Asadar, a fost o mica petrecere intre cunoscatori si daca tarta mea a fost apreciata de acestia, credeti-ma ca merita sa o incercati si voi cu prima ocazie cand aveti de pregatit un aperitiv sau de organizat un bufet. Si-acum sa ne intoarcem la ale noastre: cum se face tarta cu sparanghel?
Ingrediente Tarta Cu Sparanghel:
- 250 de grame de faina
- 100 de grame de unt
- 75 de grame de branza de capra (am folosit La Colinne, rulou clasic)
- 2 galbenusuri
- 1 lingura de ulei
- 1 ceapa mica tocata fin
- 10-12 fire tinere, subtiri, de sparanghel verde
- 1 mana frunze de spanac (sau 1-2 cuburi de spanac congelat)
- 250 de grame de mazare fiarta
- 150 de ml. de smantana lichida
- 2 oua intregi
- sare si piper dupa gust
- 25 de grame de parmezan razuit
- optional: 5-6 felii foarte subtiri de prosciutto (se poate si fara, pentru o varianta ovo-lacto-vegetariana pur si simplu renuntati la el)
Preparare Tarta Cu Sparanghel:
1. Pentru a prepara aluatul, se pun intr-un castron faina, 1 praf de sare, piper proaspat macinat, branza de capra sfaramata si untul rece taiat bucatele. Se lucreaza la robot pana cand faina amestecata cu untul si branza de capra are un aspect granulat, ca de nisip amestecat cu pietricele (foto dreapta). Daca nu aveti robot, incorporati untul si branza in faina ajutandu-va de o furculita, nu lucrati cu mainile pentru ca acest aluat – exceptional de fraged, de altfel – nu contine niciun fel de agent de crestere (ceea ce il face cu atat mai bun) iar daca grasimea se topeste in faina nu va mai creste si nu va mai avea textura potrivita.
2. Galbenusurile se bat cu 2 linguri de apa foarte rece si se toarna peste faina amestecata cu unt si branza de capra. Se incepe sa se framante cu robotul sau cu mainile racite in prealabil in apa rece si apoi bine sterse. Se mai adauga pe rand cate 1 lingura de apa rece ca gheata, nu mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au mai intrat 4 linguri de apa, dar de la un tip de faina la altul ar putea fi nevoie de 1-2 linguri in plus sau in minus. Nu se framanta mai mult decat este nevoie, in momentul in care se observa ca bucatelele de aluat incep sa adere unele de altele se opreste framantarea.
3. Aluatul se strange intr-o bila, se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, incepem sa ne ocupam de umplutura tartei si vom porni si cuptorul, setandu-l la 180 de grade Celsius:
4. Sparanghelului i se indeparteaza capetele lemnoase (daca are). Varfurile se taie cam de 10-11 cm. si se pastreaza deoparte, iar tulpinile se taie in rondele.
5. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata si rondelele de sparanghel, Se adauga un praf de sare si se soteaza timp de 4-5 minute, dupa care se adauga si spanacul.
6. Se caleste doar cat sa se inmoaie spanacul, apoi se adauga mazarea fiarta si bine scursa. Se amesteca si se mai tine tigaia pe foc inca 2-3 minute. Se paseaza compozitia cu blenderul si daca e nevoie se trece si prin sita (in cazul in care raman „ate” neplacute de la sparanghel, membrane mai tari de la mazare etc.)
7. Se adauga smantana si se omogenizeaza, apoi ouale intregi, care se incorporeaza in compozitie cu ajutorul telului in forma de para. Se potriveste gustul umpluturii de sare si piper.
8. Intr-o craticioara se pune la fiert cam 1/2 de litru de apa cu sare iar separat se pregateste un castron cu apa rece ca gheata. Cand apa clocoteste, se adauga in craticioara varfurile de sparanghel. Dupa 2-3 minute si scot cu clestele sau cu o spumiera din apa in clocot si se transfera in apa rece, oprind rapid prelucrarea termica.
9. Pe planul de lucru presarat cu faina se intinde aluatul cu sucitorul, pana la o grosime de 3-4 mm. Se ruleaza foaia de aluat pe sucitor si se deruleaza deasupra formei de tarta (care nu trebuie unsa cu nimic, aluatul contine destula grasime).
10. Se aranjeaza aluatul in forma, presandu-l usor de peretii acesteia si se taie marginile cu un cutit ascutit. Aluatul care ramane se poate congela si folosi cu succes altadata (pentru pateuri, cateva minitarte etc.). Se inteapa cu o furculita aluatul si se da la copt in cuptorul preincins la 180 de grade, timp de 8-10 minute, pana cand incepe sa se coloreze.
11. Aluatul se va fi umflat in cele 10 minute de coacere, dar, fara frica, il vom presa usor inapoi cu degetele (atentie, e fierbinte) sau cu dosul unei linguri. Se toarna in forma umplutura si se da la cuptor pentru inca 20 de minute. Dupa 20 de minute umplutura va fi umflata in forma, nu va faceti probleme, o sa scada inapoi. Faceti cu un cutitas mici crestaturi pe suprafara umpluturii in care presati usor varfurile de sparanghel, creand niste raze de cerc. Presarati parmezanul razuit si, dupa preferinta, adaugati sau nu felii de prosciutto fine de jur imprejurul tartei.
12. Se mai da la cuptor tarta timp de 10 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca in forma, pana ajunge la temperatura camerei.
Aluatul e nemaipomenit, se desface in foite si se topeste in gura, umplutura onctuoasa si gustoasa, cei mai, un aperitiv reusit.
Va doresc spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns