Strudel vegan cu ciuperci
Strudel cu ciuperci, vegan sau de post?
Am facut azi un strudel cu ciuperci, gustos, picant si cu un aspect care iti pune papilele in vibratie. Strudelul meu cu ciuperci nu contine carne, oua, branza, e 100% vegan. Este el si de post, respecta rigorile postului ortodox? Nu stiu ce sa zic, depinde de felul in care fiecare intelege postul. De aceea, in afara de reteta absolut delicioasa a unei mancari cu adevarat gustoase, o sa scriu mai departe si cateva randuri despre postul ortodox.
In familia mea, cu toate ca apreciem asa cum se cuvine o friptura buna, nu mancam carne in fiecare zi. Asa a fost de cand m-am trezit eu pe lumea asta, mama buna (bunica paterna, cea care m-a crescut) gatea cu carne doar duminica sau la sarbatori. Ocazional, mai scapa cate o bucata de carnat sau de carne din chiscant (garnita) si in mancarurile de peste saptamana, dar cel mai ades imi amintesc de supa ei de spanac sau ciorba de salata verde, de taiteii cu mac sau de crumpii cu galuste.
Acum, cand gatesc pentru familia mea, incerc sa aplic „modelul” cu care am crescut si nu facem exces de carne, iar acest tipar este prezent in alimentatia noastra tot timpul anului, nu doar in perioadele in care religia ortodoxa recomanda sa se tina post. Cu toate ca mancam deseori fara carne, uneori cateva zile succesiv, nu pot afirma ca cineva din casa mea a postit vreodata. De cele mai multe ori, mancam preparate ovo-lacto-vegetariene (salate care contin pe langa vegetale si branzeturi sau oua, supe crema cu adaus de smantana sau iaurt, legume coapte etc) iar daca punem pe masa o ciorba cu carne, ne multumim doar cu aceea si un desert usor.
De aceea, chiar daca preparatul pe care vi-l propun azi este 100% vegan, asa cum mai sunt si alte retete deja publicate pe blog (le veti gasi pe toate sub eticheta „Vegan„) nu m-as hazarda sa il recomad ca fiind de post, pentru ca e foarte, foarte gustos, iar postul nu inseamna rasfat, pentru ca s-ar putea ca cei care il vor gusta sa mai doreasca, iar postul nu inseamna nici imbuibare. Mai multe despre post am scris aici.
Si-acum, reteta:
Ingrediente Strudel Vegan Cu Ciuperci
- 500 de grame ciuperci proaspete (oridecare va sunt pe plac, eu am folosit un amestec de champinion, brune si pleurotus)
- 1 cartof mare
- 1 ceapa medie
- 1 catel de usturoi
- ardei iute (dupa gust)
- 6 foi subtiri de placinta (nu foietaj!)
- 2 linguri de ulei de masline
- 50 de ml. ulei vegetal
- 50 de ml. de apa minerala carbogazoasa
- 1/2 lingurita oregano uscat (sau cimbru, sau ce va place voua)
- 1 legatura patrunjel verde
- sare si piper
- pentru servit, frunze de salata dupa gust (eu am folosit rucola), dressing din 1 catel de usturoi, 2 lingurite de mustar cu boabe intregi, 1 lingura otet de vin rosu, 1/2 lingurita miere de albine si 2 linguri de ulei de masline
- optional: un sos dupa preferinta (eu am folosit o emulsie de ulei de masline cu reductie de rodie)
Preparare Strudel Vegan Cu Ciuperci
1. Ciupercile se curata bine si se toaca in bucati nu foarte marunte. Cartoful se curata de coaja si se rade pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se taie pestisori, usturoiul se zdrobeste iar ardeiul iute se toaca fin (daca il folositi). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
2. Se incinge pe foc o tigaie incapatoare si se adauga 2 linguri de ulei de masline. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute impreuna cu un praf de sare. Se soteaza pe foc mediu pana ce ceapa prinde sa se inmoaie.
3. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, se adauga cartoful ras pe razatoare. Se amesteca si se caleste totul impreuna timp de 3-4 minute, la nevoie adaugand si cateva linguri de apa fierbinte (cartofii trebuie sa se inmoaie putin).
4. Dupa ce si cartofii s-au inmuiat, se adauga in tigaie ciupercile taiate bucati si se mareste focul. Se soteaza totul pana cand ciupercile scad si apa pe care o lasa se evapora (compozitia nu trebuie sa fie apatoasa).
5. In final, se adauga oregano uscat, sare si piper dupa gust (piperati cu curaj, strudelul e mai bun daca picant) si se presara patrunjelul verde tocat. Se amesteca pana se omogenizeaza si se lasa sa se racoreasca.
6. Apa minerala carbogazoasa si uleiul de floarea soarelui se pun intr-un borcan cu capac si se agita bine. Se asterne pe masa un prosop curat si pe acesta se aseaza pe rand foile de placinta, care se ung cu amestecul de apa minerala si ulei (agitati borcanul dupa fiecare foaie).
7. Dupa ce s-a uns si ultima foaie, se pune deasupra compozitia de ciuperci racorita (atat cat e posibil in rastimpul in care s-a odihnit), lasand marginile libere de jur imprejur. Observatie: in loc de foi de placinta din comert, se pot folosi foi facute in casa, asa cum am aratat la reteta de placinta intinsa.
8. Cu ajutorul prosopului, se ruleaza placinta pe latura cea mai lunga, cu umplutura in interior, iar capetele se indeasa inauntru.
9. Se stropeste pe suprafata cu apa minerala in amestec cu ulei ce a ramas si, optional, se presara cu seminte (oridecare va plac).
10. Strudelul se transfera cu grija intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se da la cuptorul precincins la 190 de grade Celsius. Dupa 10 minute, temperatura se reduce la 180 de grade si se coace in continuare, la nevoie acoperindu-l cu o coala de hartie de copt umezita sau cu folie de aluminiu, ca sa fie exact cat trebuie de rumen dar sa se coaca si aluatul din interior.
O buna parte din uleiul folosit la unsul foilor se va prelinge in tava in timpul coacerii, ceea ce e normal si e si foarte bine, si-a facut treaba, efectul de foietaj s-a produs dar nici nu vrem o placinta prea unsa. Strudelul copt se lasa sa se racoreasca 5-6 minute inainte de servire iar daca doriti sa fie mai moale, puteti sa il acoperiti cu un prosop curat imediat ce il scoateti din cuptor. Mie imi place mai crocant. :)
Pentru a-l portiona, e bine sa va ajutati de un cutit cu lama zimtata. Puteti servi acest strudel cald sau rece, ca si aperitiv, sau, in cazul in care ii puneti alaturi o salata cu un dressing bun, poate constitui un delicios pranz vegan.
Pentru salata, cat timp strudelul s-a racorit putin, am zdrobit 1 catel de usturoi cu putina sare in mojar, am adaugat mustarul, mierea, otetul de vin si 2 linguri de ulei de masline extravirgin. Am potrivit gustul de sare si piper si am asezonat salata cu acest sos chiar inainte de a o aseza in farfurie, ca sa evit sa se vestejeasca frunzele.
Dupa preferinta, puteti adauga si un sos pe farfurie, puteti adauga cateva aschii de parmezan (eu cu greu m-am abtinut sa o fac), puteti presara nuci sau seminte pajite. Tot delicios ramane.
In final, va ispitesc si cu o sectiune a strudelului meu vegan cu ciuperci si va doresc pofta buna! Daca il veti manca pentru ca e post sau pur si simplu pentru ca e foarte gustos, decideti voi :). :)
Lasă un răspuns