Crumpi cu găluște – rețetă tradițională din Banat
Crumpi cu găluște, rețetă tradițională din Banat. Cartofi cu găluște proaspete, amestecate într-un sos de ceapă călită și paprika dulce, aromată, preparat specific bucătăriei din Banat.
O altă mâncare din seria „cu asta am crescut eu mare”, numai că de data asta copilul nu sunt eu ci… mama, care declara că pe lumea asta sunt două feluri de care nu s-a săturat niciodată, oricât ar fi mâncat: unul e clisa cu pită și părădaisă (slănina cu roșii și pâine) și al doilea sunt acești crumpi cu găluște.
Amintiri frumoase despre mâncarea asta, aflată la loc de cinste în reţetarele bunicilor bănăţene, are și soţul meu. În copilărie, el îi comanda babei lui, Danica (Daniţa), Dumnezeu s-o odihnească, să-i facă „valjuske s krumpirom” (sârbește = crumpi cu găluște), cât de des se putea. Insista întotdeauna că el vrea să găsească în mâncare mai multe găluște decât crumpi.
E o mâncare foarte simplă, care poate părea sărăcăcioasă, în zilele noastre, când trăim într-o veritabilă abundență, de cele mai multe ori fără a fi recunoscători sau măcar conștienți de asta. Pentru papilele noastre, însă, acest amestec ciudat de carbohidrați e chiar delicios și în plus e încărcat de nostalgie. Cartofii și găluștele, veți zice, sunt cam același lucru. Amestecate cu sosul de ceapă asezonat curajos, însă, vor avea un gust nemaipomenit iar diferența de textură dintre cartofi și găluște face mâncarea asta excelentă.
Ingrediente Crumpi cu găluște
(pentru 4-5 porții zdravene):
- 8 cartofi (1,5 kg.)
- 2 cepe
- 1 ou mare
- 75 grame de făină (+ / -)
- paprika dulce, roșie și aromată
- un pic de pătrunjel verde
- 50 ml. ulei
- sare, piper
1. Cartofii si ceapa se curăță și se spală bine. Cartofii se taie în cuburi și pun la fiert în apă cu sare. Separat, se pune la fiert o altă oală cu apă, în care se vor fierbe găluștele.
2. Făina se pune într-un castronel, se face loc la mijloc și, în această adâncitură, se sparge oul întreg.
3. Se amestecă oul în făină, cu o furculiță, încorporând făina puțin câte puțin. În scurtă vreme, furculița se va dovedi inutilă, moment în care se începe frământarea, în castron. După ce aluatul se omogenizează, se transferă pe planul de lucru cu tot cu făina rămasă prin castron. Se frământă în continuare până la obținerea unui aluat neted, ca de tăieței, dar ceva mai moale. Se mai poate adăuga făină, câte puțin, până când aluatul are o consistență asemănătoare plastilinei modelabile, poate ceva mai vârtos.
Dacă, din cantitatea recomandată de făină, iese aluatul e prea tare, probabil oul a fost cam mic. Se poate adăuga câte o linguriță de ou bătut puțin, cu furculița, separat, frământând până la obținerea consistenței potrivite.
Pentru găluște de post, faceți un aluat destul de vârtos din apă și făină, pe care îl ungeți cu ulei și îl lăsați să se odihnească sub un castron timp de 25-30 de minute. Pentru aluatul de post, recomand făina din grâu dur.
Modelarea găluștelor
4. Din aluatul frământat, se rup bucățele de formă ovală, formându-se găluștele. Dacă faceți aluat cu ou, nu e nevoie să se odihnească, înainte de a rupe aceste gălușcuțe. Cei familiarizați cu bucătăria transilvăneană și bănățeană au recunoscut deja găluștele csipetke (în maghiară= ciupituri), care se folosesc și la alte preparate, puteți găsi exemple aici. În familia mea, folosim această formă și pentru crumpi cu găluște.
Soțul meu ar fi preferat găluște mai mari, mi-a spus. Probabil că bunica lui le modela altfel, el mi le-a descris pe cele din varianta bunicii ca fiind lungi de aproximativ 5 cm., asemănătoare unor țigarete.
Se pot modela, așadar, și într-o formă diferită, aceste găluște. În poza de mai jos, le puteți vedea pe ale mele, întinse pe o farfurie într-un strat unic, fară să le suprapun, să nu se lipească. După cum vedeți, au o formă neregulată, unele mai mici, altele cu ceva mai mărișoare iar marginile le sunt zdrențuite. Tocmai neregularitățile dau și mai multă savoare preparatului, acestea încărcându-se cu sos într-un mod care, în momentul degustării, este apreciat de cunoscători.
Fierberea găluștelor
5. Când apa pentru fierberea găluștelor dă în clocot, se adaugă sarea. Dacă se pune sare de la început, momentul de fierbere al apei este amânat. Se adaugă apoi toate găluștele deodată.
Găluștele se fierb aproximativ 4-5 minute, până se ridică toate la suprafață. În acest moment, se oprește focul, se acoperă oala cu capacul și se mai lasă găluștele în apa fierbinte timp de 1-2 minute. Se scurg, apoi, și se păstrează la cald.
6. Cartofii, care ar trebui să fie deja fierți și ei, se scurg, printr-o sită, de apa în care au fiert și se păstrează, de asemenea, la cald.
Finalizarea preparatului
7. Ceapa se taie julienne (în peștișori fini). Se pune pe foc o tigaie largă și adâncă (eu am folosit una cu diametrul de 32 de centimetri).
8. Imediat ce ceapa s-a înmuiat, se stinge focul și se adaugă paprika. Recomand să folosiți o paprika naturală, roșie și parfumată. În zona de vest a țării, în Arad și Bihor, există producători care produc cea mai bună paprika, incomparabilă cu ceea ce se vinde în magazine, sub denumirea de boia (adică vopsea).
9. Se râșnește cu generozitate piper negru. Ceva mai mult piper nu-i strică deloc acestui fel de mâncare. Se amestecă bine ceapa cu uleiul aromat, apoi se adaugă cartofii și găluștele fierbinți, împreună cu verdeața tocată.
10. Se amestecă bine toate ingredientele din tigaie, se potrivește gustul de sare și piper și iată, asamblarea tuturor, am obținut crumpi cu găluște. Preparatul se servește fierbinte.
Merge de minune cu orice fel de murături, cu sos de părădaisă (de roșii) dar, după tipicul bănățean, la fel de bine ar merge și cu compot de prune sau alte fructe acrișoare.
MAI MULTE REȚETE DIN BUCĂTĂRIA SPECIFICĂ BANATULUI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns