Cautare in site
x inchide
crumpi cu galuste reteta traditionala din banat valjuske na suvo recept galuste cu cartofi reteta laura laurentiu

Crumpi cu găluște – rețetă tradițională din Banat

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 04.10.2010
Rating
4.9
(39)
SARI LA RETETA
Rating
4.9
(39)

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

64 comentarii la Crumpi cu găluște – rețetă tradițională din Banat

  1. yca spune:

    Si eu fac destul de des,insa eu pun si vreo trei oua fierte tari taiate cubulete si boia de ardei iute daca va place picant,sarbii mananca foarte picant..ai mei sunt inebuniti dupa aceasta mancare ;)

  2. titi spune:

    galustele mela au esit putin tari de ce oare? :(

  3. tamara horvath spune:

    draga mea eu sunt din arad(sau pe langa)asa ca stiu bine ce gust au crumpii cu galuste,si ma innebunesti si nu numai cu ei ci cu toate retetele tale dementiale din care nici nu mai stiu cate am ”probat”fiindca te-am descoperit cam de la inceputurile tale blogaresti si ma consider o norocoasa iar tie de fiecare data iti urez atata bine ca sigur nu-l poti duce;esti o minunata si sa ne desfeti mult timp de acum inainte,pupaturimulte

  4. doina spune:

    Galuste cu crumpi poti sa faci si de post fara ou. Aluatul se face mai subtire din faina, apa calduta, sare si o lingurita bicarbonat. Se taie cu lingurita din castron direct in apa care fierbe.

  5. emilia spune:

    Foarte buna reteta

  6. Amy spune:

    ah Valushke… nu pot sa cred!!!! un deliciu !!!

  7. iuliana.delia spune:

    supersuper! am sa fac si eu azi! Sotul meu e moldovean(roman) sper sa-i placa!:)

  8. golan spune:

    la mine in sat sa spune GALUSCE CU CRUMPI ,io ma tin ca mi/s banatana de la secusigiusat da pusta .si eu la fel ca mama d/voastratot cu galuscecu crumpi am crescut ,mare nacaz pa mama mea ca atunci cand veneam sambata acasade la liceu dumineca la plecare spre internat imi trebuia sa/mi facagalusce cu crumpi si trebuia sa incuie usa la ulita sa nu vina cineva sa ma vada ce mananceu dumineca.asa mult imi placeau mie galuscele cu crumpi.multumesc pentruminunea de reteta.ana corodan .
    .

  9. Mă bucur c-am găsit acest blog. Pur și simplu nu mă mai satur să-l citesc. Parcurg rețetă după rețetă și descopăr gustul copilăriei mele. Vă mulțumesc mult!

  10. cora b spune:

    In satul bunicilor mei, aceasta mancare delicioasa se numeste „grenadier marsch”. Fantastice retete, multumesc.

  11. ema spune:

    Cand ati spus de compotul de prune mi-ati amintit de bunica mea (odihneasca-se in pace) care facea un compot de visine pe care il servea alaturi de cartofi si carne. Ea era nemtoaica, din Iecea Mica (sat nemtesc pe vremuri, acuma nu prea mai sunt nemti acolo din cate stiu). 

    Si mai facea ea o mancare care nu stiu cum se numeste, dar care imi placea la nebunie si nu a mai apucat asa imi arate cum se face.. facea un aluat cu cartofi , il framanta bine si modela suluri asemanatoare cu cele pe care le-ati facut dumneavoastra pt gnocchi din care taia bucati de vreo 2-3 cm si le roluia in mana, dupa care le fierbea in apa. Pana aici totul e simplu dar nu stiu mai departe, mama spune ca le fierbea pana scadea apa dupa care le frigea, probabil atunci punea ulei, sau nu stiu. . Dar cert este ca il aceoasi oala le si frigea…dupa care punea cartofii fierti si taiati, le mai frigea putin impreuna si gata.
    Poate stiti dumneavoastra despre ce este vorba.. Si va rog sa ma iertati daca va deranjez cumva.

    Va imbratisez cu drag

  12. marta_caty spune:

    Arata ..destul de bine..! O sa incerc si eu ..:x

  13. Cupcakescupcakes17 spune:

    Buna ! Ne poti arata cum sa facem kurdokolac .Am obresvat ca tu gatesti mancare ungureasca si de curand am vizitat Covasna si am cumparat si a fost foarte bun.
    Gina

  14. Flora spune:

    Doamne! Imi ploua in gura cand ma gandesc la ele, Laura! 
    Nu le-am facut de vreo sase ani, de cand s-a dus tata! Si daca, imi permiti (te rog!), la final, le  pui intr-o cratita, le dai doua galbenusuri cu smantana si niste feliute de paradaisa!  :)) Is (sunt) un dezmatz total!!! 
    Dumnezeu sa ne dea tuturor ceea ce avem nevoie! LA MULTI ANI! 

  15. Cristinaflorina_iovi spune:

    Draga, Laura, multumesc ca mi-ai reamintit! Imi ploua in gura cand ma gandesc la ele! :)) Nu le-am facut de mai bine de sase ani, de cand s-a dus tata, dar, ce minunatie sunt!!! iar daca, la final, pui totul intr-o cratita, sau tava termorezistenta, ii dai deasupra un praf de pesmet, doua galbenusuri batute cu smantana, niste branza (sau cascaval) afumata, rasa pe deasupra, cu feliute de paradaisa (de gradina, altfel – nu!!!) – e dezmatz curat!!! :)) Toate cele bune! Cu drag, Cristina. 

  16. mihaela spune:

    reteta asta imi aminteste de bunica mea ,maica cum ii spuneam,si nu ma mai saturam de mancarea asta

  17. Kori spune:

    stau si citesc retetele tale si parca ma intorc in trecut:) Muream dupa crumpii cu galuste si mereu o bateam la cap pe bunica sa-i faca. Ea nu-i zicea „crumpi cu galuste” , o numea „mancarea saracului” :)), si eu credeam ca saracu mananca cea mai buna mancare:))

    • Anonim spune:

      Intr-adevar e o mancare grozav de buna, dar si ieftina in acelasi timp, avea dreptate bunica ta. :) Si dreptate ai si tu, si saracii aveau acces la ceva gustos si satios pregatind asa ceva :).

  18. Blog spune:

    Salut,

    Ne face placere sa te invitam sa te inscrii in revista blogurilor pe http://www.allblogs.ro .

    Beneficiezi de promovare gratuita a blogului prin inscrierea in http://www.allblogs.ro, care are un numar mare de indexari, impartite pe categorii, ajuta la cresterea popularitatii web a blogului in algoritmii de calcul al motoarelor de cautare. Blogul devine mai popular prin afisarea de linkuri catre acesta, afisarile atragand vizitatori targhetati.
    Cu cat exista mai multe linkuri catre un web site, cu atat importanta web siteului este mai mare in „opinia” motoarelor de cautare.

    Numai bine,
    echipa allblogs.ro

  19. Ada spune:

    Ceau,  Laura, si  felicitari  pentru  retetele  pe  care  ni  le  impartasesti,  si  eu  sunt  banateanca,  si  eu  am  crescut  cu  mancarurile  astea !
    Sotul  meu  ti-a  descoperit  reteta de  ghiveci, cautand  ceva  ,, mai  altfel „- e  un  gurmand  si  ii  place  sa  gateasca – si  asa  am  dat  de   blogul   tau . . . minunate  retete,  asa  cum  se  facea  mancarea  ,,  mai  demult ”  si  era  asa  de  buna  !
    Luna,  Granadier ( primul  a  se  scrie  cu  umlaut,  adica  2  puncte  deasupra  si  se  citeste  ,, e ” ,  da´  eu  nu  am  tastatura  potrivita  pentru  a  scrie  in   germana ) Marsch,  adica  Marşul  grenadierului ( nu  stiu  de  ce  se  numeste  asa  ! ),  e  altceva  ( Laura,  o  stii ? ) :  se  face  un  aluat  de  clatite  mai  gros  si  cu  mai  multe  oua  (  eu,  oricum  pun  5-6  oua  si  la  clatite . . . asa,  sa  fie  ! ),  se  pune  putin  ulei  pe  fundul  tigaii  si, cand  e  incins,  se  toarna  toata  compozitia, se  da  focul  la  mediu  si  cu  lingura  de  lemn  se  amesteca  incontinuu  si  in  toate  partile  prin  aluat,  pana se  incheaga  bine,  capata  culoare  usor  maronie-aurie  si  se  formeaza  mici  cocoloase . Noi  mancam  mancarea  asta  nemteasca  (  strabunica  mea  era  nemtoaica ) cu  compot  sau  turnam  sirop  de  fructe,  facut,  bineinteles, in  casa, din  ala  gros,  aromat  si  dulce – mancarea  e  de-li-cioa-sa !  Luna,  am  dreptate ?
    Laura,   cred  ca  ai  scoase  CD-uri  cu  muzica,  nu ?  Cand  mai  ai  timp  si  de  retete  ?!
    Felicitari  inca  o   data  pentru  ce  faci  aici  si  spor  la  treaba  !

  20. erika spune:

    Laura ma bucur foarte mult ca am gasit blogul tau cu minunatele retete de pe vremea bunicii pe care si mama mea le facea cand eram acasa ,eu acum traiesc in Spania si imi aduc aminte de foarte multe ori da mancarurile pe care le facea mama ca in Banat ,eu sunt de langa Timisoara ,din Gataia ,si imi facea de multe ori ,crumpi cu galuste si tasche cu gem ,vai dar mult mai imi pacea .Acum ca am gasit blogul tau incerc si eu sa fac intr-o zi ,sper sa imi iasa .

  21. Doina spune:

    Este si mancarea copilariei mele,nascuta si crescuta in familie de sarbi,mancare pe care o prefer oricarei fripturi…..si eu rup un pic mai mari galustele si cateodata mai fac pe langa ele sos de rosii,incearca. Precis o sa-ti placa.
    Azi am facut savarine, tot cu pesmet ca ale tale. Nepoteii mei le-au mancat pe nerasuflate.
    Felicitari pentru toate blogurile postate. Toate retetele sunt grozave. Poate pt ca iubesc Timisoar si imi place tot ce tine de Banat !

    • Anonim spune:

      Doina, am facut si eu cu sos de rosii mancarica asta, minunata! Iti
      multumesc mult pentru felicitari si pentru atentia pe care o acorzi acestui
      blog. Te mai astept cu mult drag!

      2011/4/30 Disqus

  22. Teodor spune:

    Laura, citesc de 4 (patru) ore incheiate blogul tau, pe care – vai mie! – abia acum l-am descoperit si… miracol: gasesc reteta asta, pe care o cautam de vreme buna! Mama mea, Zorca – fie iertata! – era din Santana si, in zilele de post (si nu numai, totul depindea de oua)), asta era mancarea pe care eu si fratele meu o preferam oricarei alteia. Iti multumesc din suflet pentru ca scrii, pentru ca dai din darul tau cu generozitate si celorlalti, pentru ca aduci Banatul, atat de drag mie, cu toate bunatatile lui, la poarta sufletelor noastre!

    • Anonim spune:

      Teodor, ma bucur nespus sa te stiu printre cititorii mei. Stia Zorca,
      Dumnezeu s-o ierte, ce-i bun :). Asa e, daca faci galustele cu oua, mancarea
      devine de dulce, daca faci o coca sipla cu apa si faina si rupi galuste
      marunte din ea, e de post, dar nu mai putin gustoasa. Buna cu sos de
      paradaisa, buna si cu compot dar si cu muratura :).
      Iti multumesc mult pentru cuvintele pline de caldura, te mai astept cu mult,
      mult drag!

      2011/3/25 Disqus

  23. Luna spune:

    Imi aduce aminte de „granadir mars” , o mancare ce mi-o facea matusa-mea din Timisoara doar ca ea adauga si sos de rosii. Oricum foarte buna mancarea, chiar am sa fac in viitorul apropiat.

  24. Anonim spune:

    Asa, asa! …”si bunica mea imi facea galuste cu crumpi sau si brandza sfaramata si sa manci pan’ ce destinji cu crastavieti acri din borcan(murati la soare – numa in apa cu sare, usturoi, marar); iar cu zama ramasa: „zama de nylon”, o supa dreasa cu ceapa prajita, si putina iutzala” …au! ca bine facea la stomac…, sa manci pana te dashcingi, si apoi sa te imburzi pa dreapta…, numa’ otzara(!)…, numa un pic sa te prinda somnu’ dulce al paorelui(!)
    Virgil’utz

  25. CNX spune:

    AAAA da’ bun ii, …. trebuie sa stiti ca baba mea (bunica) imi facea galuste cu crumpi si cu „zama de nylon”, o supa facuta din ceapa prajita, cu putina paprica iute si sare, peste care se pune cam un 600ml de apa. (iese cam de 2 soluri bune)

    adevarat ii ca mancata alaturi de un compot … nu te poti opri !

    • Anonim spune:

      CNX – aha, iata un comentariu de cunoscator! :) Babele noastre or facut din nimic ceva bun de ce linji pe deste, macar de-am pucea pastra stiinta lor :). Cu compot de prune…. ooooof!

  26. oli spune:

    Cred ca este delicios, si este foarte indicat penru vremurile acestea. Am sa-l incerc cit mai curind.

  27. Anonymous spune:

    La noi in Ardeal, traditional cartofii se fierb in coaja – gustul este mai "taranesc", mai putin fin (de unde si denumirea de "cartofi taranesti" pentru varianta fara galuste).

  28. lauralaurentiu spune:

    Anonim – pai e mai economic sa faci galuste dintr-un ou si 175 de grame de faina, decat sa cumperi chiar si cel mai ieftin pachet de paste. :)

  29. lauralaurentiu spune:

    Anonim, pai banatenii sunt banateni, de orice natie ar fi :). Cred ca-s faine cu branza rasa.

  30. lauralaurentiu spune:

    Silvana, intr-adevar e foarte faina, asa e! O sa incerc si cu sos de rosii.

  31. lauralaurentiu spune:

    Oana, e o reteta specifica Banatului si Ardealului. Ma bucur mult ca ai avut succes cu ea, sa va fie de bine!

  32. Anonymous spune:

    In Ardeal, familiile mai sarace gatesc acest fel inlocuind galustele cu paste (macaroane, penne, tagliatelli). Cand totul e proaspat preparat, rezulta o mancare gustoasa si satioasa.

  33. Anonymous spune:

    Buna! Si bulgarii din Banat mananca galuste cu cartofi, asa cum e si reteta ta. Mie imi plac la nebunie daca rad un pic de branza sarata deasupra,e bestial!!!

  34. silvana spune:

    Bunica mea facea, pe langa crumpi cu galuste, sos de rosii … o nebunie. Si eu tot cu mancarea asta am crescut! De obicei vinerea o facea bunica si mai tarziu mama cand era zi fara carne.

  35. Oana A. spune:

    O reteta de mancare ieftina si foarte gustoasa, am incercat-o si familia mi-a multumit. E reteta specifica Banatului? Nu am stiut de ea pana acum. Multumesc mult, Laura, ca si pentru celelelate bunatati.

  36. lauralaurentiu spune:

    Sa va fie de bine, Luiza! Vuki zice "inseamna ca baietii or fost cuminti" ! :P

  37. Luiza spune:

    e bestiala combinatia de arome…mi-ai trezit amintiri din copilarie cu reteta asta..am facut si eu ca imi era asa o pofta..:*

  38. pansy spune:

    n-am mancat niciodata,dar arata tare apetisant.

  39. Fuat Gencal spune:

    Çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

  40. lauralaurentiu spune:

    Da, si mama mi-a povestit ca in zilele de post bunica ei facea galuste din aluat fara ou, doar apa si faina, dar ca acelea erau putin mai pastoase, insa la fel de bune. E clar ca circulau mai multe varinate, chiar si bunica si matusa ta le faceau diferit, la fel, mama mi-a indicat sa rup cu degetele bucatele mici din aluat, sotul imi spune ca bunica lui le modela sub forma de tigarete… esential e gustul! :) E foarte bun cu sos de rosii, intr-adevar!

  41. Ioana.Nagy spune:

    Laura,

    si eu am crescut cu crumpi cu galuste, la noi insa galustele erau mai mari sau facuta o patura din care erau taiate lascute mai mari (patratele) in functie de cine din casa facea mancarea (bunica sau matusa)si aceasta mancare se servea la noi cu sos de rosii. Cand pleca tata in vreo delegatie (de el vine dintr-o alta zona unde nu se consuma astfel de mancaruri) se gatea musai asa ceva. La noi cred ca galustele nu se faceau cu ou si era considerata mancare de post asa ca mancam miercurea sau vinerea.

  42. lauralaurentiu spune:

    hehe! asa e, reteta veche de cand lumea, pliiiina de carbohidrati dar totusi atat de buna! :)

    sa-ti fie de bine, noapte buna si tie!

  43. Novelinadelorto spune:

    Mma mia e de mult ca nu le fac…:D…mersi ca mi-ai adus aminte de reteta asta care se facea acasa la mama cand eram mica.Noapte buna