
Crumpi cu găluște





O alta mancare din seria „cu asta am crescut eu mare”, numai ca de data asta copilul nu sunt eu ci… mama, care declara ca pe lumea asta sunt doua feluri de care nu s-a saturat niciodata, oricat ar fi mancat: unul e clisa cu pită si părădaisă (slănina cu rosii si paine) si al doilea sunt acesti crumpi cu găluște. Amintiri frumoase despre mancarea asta, aflată la loc de cinste in reţetarele bunicilor bănăţene, are si soţul meu, care ii comanda babei lui, Daniţa, Dumnezeu s-o odihnească, sa-i faca „valjuske s krumpirom” (sarbeste = crumpi cu găluște), insistand că el vrea sa găsească in mancare mai multe găluște decat crumpi.
Ingrediente Crumpi cu galuste:
(pentru 4-5 portii zdravene):
Preparare Crumpi cu galuste:
1. Cartofii si ceapa se curata si se spala bine. Din ou, faina si putina sare se framanta un aluat neted, ca de taietei. Se adauga faina, pana cand aluatul are o consistenta asemanatoare plastilinei, poate ceva mai vartos. Daca, din cantitatea recomandata de faina, iese aluatul e prea tare, probabil oul a fost cam mic. Se poate adauga cate o lingurita de ou batut putin, cu furculita, separat, framantand pana la obtinerea consistentei potrivite.
Pentru galuste de post, faceti un aluat destul de vartos din apa si faina, pe care il ungeti cu ulei si il lasati sa se odihneasca sub un castron timp de 25-30 de minute.
2. Cartofii se taie in cuburi si pun la fiert in apa cu sare. Separat, se pune la fiert o alta oala cu apa, in care se vor fierbe găluștele.
3. Din aluatul framantat se rup bucatele de forma ovala, formandu-se găluștele. Sotul meu ar fi preferat găluște mai mari, mi-a spus. Probabil ca bunica lui le modela altfel, el mi le-a descris pe cele din varianta bunicii ca fiind lungi de aproximativ 5 cm., asemanatoare unor tigarete.
Se pot modela, asadar, si intr-o forma diferita aceste galuste. Mai jos, le puteti vedea pe ale mele, intinse pe o farfurie intr-un strat unic, fara sa le suprapun, ca sa nu se lipeasca.
4. Cand apa pentru fierberea galustelor da in clocot, se adauga sarea. Daca se pune sare de la inceput, momentul de fierbere al apei este amanat. Se adauga apoi toate galustele deodata. Se fierb aproximativ 4-5 minute, apoi se scurg si se pastreaza la cald.
5. Cartofii fierti se scurg de apa in care au fiert si se pastreaza la cald si ei.
6. Ceapa se taie in pestisori fini si se caleste in ulei, impreuna cu o lingurita de sare, pana se inmoaie.
7. Imediat ce ceapa s-a inmuiat, se stinge focul, se adauga paprika si piperul (mai mult piper nu strica acestui fel de mancare). Se amesteca bine ceapa cu uleiul aromat, apoi se adauga cartofii si galustele fierbinti, impreuna cu verdeata.
Se amesteca bine, se potriveste gustul de sare si piper si serveste fierbinte. Merge de minune cu orice fel de muraturi, cu sos de paradaisa (de rosii) dar, dupa tipicul banatean, la fel de bine ar merge si cu compot de prune.
Lasă un răspuns