
Tarta cu afine





Tarta cu afine, reteta culinara pas cu pas. Cum sa faci o delicioasa tarta cu afine cu o crusta de aluat fraged cu unt si umplutura generoasa de afine, reteta si mod de preparare.
Saptamana care a trecut, la mine in cuina a poposit Catalina de la Kiss The Cook. Minunat prilej de nesfarsite povesti despre mancare, dar si de mici explorari ale destinatiilor culinare din imprejurimile Timisoarei. Ei bine, draga de Catalina mi-a adus, pe langa superbele tomate galbene si rosii cultivate in gradina ei proprie, o gramada de afine coapte si frumoase cum nici n-am mai vazut, despre care mi-a spus ca au crescut intr-o alta gradina direct relationata cu blogosfera culinara romaneasca, si anume la Foodie Family.
Frumos lucru, nu-i asa? Primul deliciu pregatit din minunatele afine a fost o tarta cu afine, asa cum imi aminteam eu c-am mancat in urma cu niste anisori, in Suedia. O crusta sfaramicioasa, cu gust de unt, si o umplutura bogata de afine. Atat de simplu si atat de desavarsit! Tarta cu afine e foarte usor de pregatit, totul e sa ai fructe bine coapte, de calitate buna iar timpul de pregatire ceva mai lung nu trebuie sa descurajeze pe nimeni, cel mai mult dureaza perioadele de asteptare.

Ingrediente Tarta Cu Afine
aluatul de tartă:
- 250 de grame de faina
- 100 de grame de zahar pudra
- 100 de grame de unt cu 80% grasime
- 1 ou intreg sau 2 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- in plus: unt pentru uns forma, faina pentru presarat planul de lucru
umplutura de afine:
- 1 kg. de afine
- 150 de grame de zahar
- 2 linguri de amidon de porumb (gustin)
Preparare Tarta Cu Afine – crusta
1. Pentru crusta, se respecta aceleasi reguli ca si la orice aluat de tarta: toate ingredientele, dar mai ales untul, sa fie reci si sa se framante foarte putin. Daca e posibil, nu cu mana, e preferabil cu un robot de bucatarie, food processor pe functia pulse etc. Untul taiat in bucatele se pune peste faina amestecata cu sarea si zaharul pudra, intr-un castron. Se incorporeaza untul in faina (preferabil cu robotul sau, daca nu, cu o furculita) pana cand are un aspect nisipos. Se adauga oul intreg batut sau cele doua galbenusuri si se framanta foarte putin, pana cand incepe sa se formeze bulgarasi in compozitie. Se rastoarna totul pe o folie alimentara.
2. Se aduna firmiturile de aluat si, cu ajutorul foliei, se modeleaza strans intr-o minge. Se da aluatul la frigider timp de o ora. Dupa trecerea acestui timp, aluatul se intinde cu sucitorul, pe planul de lucru presarat cu faina, intr-o foaie groasa de 0.6-0.8 cm, care se transfera intr-o forma de tarta unsa cu unt. Atentie, forma trebuie sa fie de 24-26 cm. diametru. Marginile de aluat care depasesc forma se taie si se pot folosi pentru niste fursecuri sau biscuiti. Forma de tarta se da la frigider pentru inca 1 ora.
ALTE REȚETE DE TARTE DELICIOASE
- Rețeta de tartă cu caise și cremă cu flori de soc
- Rețeta de tartă cu mere ca în Normandie
- Rețeta de tartă cu cireșe
Preparare umplutura cu afine
3. Intre timp, afinele se amesteca cu 150 de grame de zahar si 2 linguri cu amidon de porumb.
Coacerea
4. Inainte sa se scurga timpul de asteptare de 1 ora, se incinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Deasupra aluatului din forma de tarta se pune o coala de hartie de copt si o cantitate de greutati – care pot fi boabe de fasole uscata, orez, naut etc. – suficienta ca sa umple forma. Tarta se coace timp de 15 minute cu greutatile in ea, apoi se ridica hartia de copt si se da forma la cuptor pentru inca 10 minute, cat sa devina marginile aurii. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tarta din cuptor si se umple cu afinele dinainte pregatite. Chiar daca afinele vor parea ca nu incap in forma, se aseaza intr-o gramada cu varf, dupa ce se vor coace se vor inmuia si vor scadea mult.
5. Tarta se mai coace inca 30-35 de minute, pana cand afinele se inmoaie si de jur imprejur siropul incepe sa faca bulbuci. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma.
Servire tarta cu afine
Dupa ce se raceste complet, afinele de la suprafata isi vor recastiga tenta albastruie. Tarta se serveste simpla sau alaturi de inghetata sau sos de vanilie. Cu adaosuri sau nu, este pur si simplu delicioasa, cu un sirop consistent care se va scurge din ea.
Lasă un răspuns