
Langoși umpluți cu brânză – rețetă pas cu pas





Langoși umpluți cu brânză – rețetă pas cu pas simplă, explicată detaliat. Cum să faci acasă langoși cu brânză ca la langoșerie, explicații step by step cu poze și tutorial video.
Vă plac langoșii? Noi îi adorăm, și pe cei simpli și pe cei umpluți cu brânză, așa ca cei a căror rețetă o explic detaliat mai jos! Nu îi fac foarte des, pentru că mă cam feresc de prăjeli, dar și când îi fac… bucuria gurilor întregului familion!
Înainte să purcedem, hai să stabilim o chestie: să fim serioși, nu există langoși la cuptor și nici cu o picătură de ulei! În sprijinul afirmației mele stă rețeta de langoși simpli, pe care o puteți accesa cu un click pe următoarea imagine.
Langoșii sunt langoși atunci când sunt prăjiți în baie de ulei! Doar atunci vor avea o crustă frumos colorată în brun-auriu, vor fi crocanți și vor avea gustul la care visăm. Sigur, odată ce parcurgem pașii rețetei de mai jos până la cel de-al 13-lea, putem coace produsele asamblate într-o tigaie cu fundul gros, cu foarte puțin sau deloc ulei. Doar că nu vom mai obține langoși, ci niște plăcinte la tigaie, care au cu totul alt gust și altă textură. Cam așa cum sunt cele pe care le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Dacă ați decis că vreți totul langoși, nu plăcinte la tigaie, veți găsi toate informațiile necesare în cele ce urmează, inclusiv un scurt video, la finalul rețetei.
Ingrediente langoși cu brânză
aluat:
- 500 de grame de făină pentru pâine
- 325 – 350 de mililitri de apă călduță
- 10 grame de sare fină
- 4 grame de drojdie uscată sau 12 grame (½ de pachețel) de drojdie proaspătă
- 10 grame de zahăr
- ulei din belșug pentru prăjit și pentru uns planul de lucru
umplutura:
- 120 de grame de brânză (eu am folosit un amestec de brânză grasă de vaci și telemea, explicații complete mai jos)
- 30 de grame de cașcaval maturat
Rețeta pas cu pas – text + poze
Plămădeala pentru aluatul de langoși
1. Am amestecat făina cu sarea fină și apoi am cernut-o într-un castron încăpător, suficient de mare încât să pot frământa aluatul în el.
2. În făina cernută, am făcut loc cu lingura, la mijloc. Am adăugat 4 grame de drojdie uscată.
Imediat, am adăugat peste drojdia uscată și 10 grame de zahăr (1 lingură rasă).
Observație: dacă folosiți drojdie proaspătă, vă recomand să o frecați cu zahărul, într-un castronel, până când se lichefiază. După ce ajunge în acest stadiu, se dizolvă drojdia cu 80-100 ml. de apă călduță și se adaugă în mijlocul făinii. Mai departe se procedează identic.
3. Am amestecat zahărul și drojdia uscată, înglobând și puțină făină, și am adăugat, treptat, cam 80-100 ml de apă călduță, din cantitatea totală recomandată. Am continuat să amestec până am obținut o pastă semi-fluidă (ca aluatul de clătite).
5. Am acoperit castronul cu un șervet și l-am lăsat deoparte timp de 15 minute. După trecerea acestui timp, plămădeala mea era deja plină de bulbuci!
Cum se frământă un aluat de langoși
6. Am adăugat restul de apă călduță, în timp ce am amestecat cu o lingură de lemn. În scurt timp, lingura a devenit ineficientă, așa că am început să frământ. Aluatul a fost destul de molcuț, de hidratat, dar după 15 minute de frământare s-a desprins de pe mâini și de pe castron.
În funcție de calitatea făinii (de conținutul de proteine, mai exact), poate intra mai multă sau mai puțină apă în aluatul pentru langoși. Eu optez pentru o hidratare mai mare, pentru că langoșii ies mai pufoși, cu bule mari și crocante. Hidratarea de 70% (350 ml de apă la 500 de grame de făină) îmi convine numai bine.
7. Am modelat aluatul într-o bilă și l-am acoperit cu un șervet de bucătărie umed, împăturit în două.
8. Am lăsat aluatul să crească, într-un loc călduț, până și-a dublat volumul. În final, arăta așa cum îl vedeți mai jos.
Tip: există cuptoare care au funcția de dospire a aluaturilor. Nu ezitați să o folosiți pentru acest aluat de langoși, se va comporta foarte bine.
Dacă nu aveți un astfel de cuptor, puteți accelera dospirea aluatului cu un dospitor improvizat. Încălziți cuptorul la 40 de grade și, în același timp, fierbeți o cratiță cu apă. Când apa clocotește, opriți cuptorul și așezați cratița la baza cuptorului. Imediat, băgați castronul cu aluatul în cuptor (stins, repet). Căldura și aburul vor ajuta aluatul să crească mai repede. E ceea ce am făcut eu la rețeta video de blat de pizza rapid, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Prepararea umpluturii pentru langoși cu brânză
9. Cât a crescut aluatul, m-am ocupat de umplutura de brânză pentru langoși. Într-un castronel, am amestecat 70 de grame de brânză grasă de vaci și 50 de grame de telemea sfărâmată. Pentru mine, acest amestec e potrivit de sărat dar proporția brânzeturilor poate fi inversată sau, dacă vă plac langoșii foarte sărați, puteți folosi doar telemea. Am ras prin răzătoarea mică 30 de grame de cașcaval. Am amestecat bine cele 3 tipuri de brânză cu lingura și am obținut o umplutură omogenă și compactă.
În langoșii umpluți cu brânză, merge bine și mărarul tocat. De data asta, însă, am avut un mofturos printre meseni, așa că am lăsat umplutura simplă.
Modelarea langoșilor
10. Aluatul pentru langoși umpluți cu brânză, care a stat la abur și la căldură, și-a dublat volumul în mai puțin de o oră. Imediat, l-am apăsat repetat cu pumnul, de mai multe ori, să elimin bulele mari de aer care s-au format în interior.
11. M-am asigurat că planul de lucru este perfect curat și l-am uns bine cu ulei. Uleiul trebuie să formeze o peliculă uniformă, avem nevoie de o suprafață de lucru cu adevărat unsuroasă. Am răsturnat tot aluatul din castron pe suprafața bine unsă și l-am aplatizat ușor cu palmele. Am porționat aluatul, cu un tăietor de patiserie, în 8 bucăți pe cât posibil egale.
12. Pe planul de lucru bine uns cu ulei, am întins cu palmele câte o bucată de aluat, pe rând, până am obținut un pătrat cu latura de aproximativ 25 cm. Pe jumătate din aluat, am distribui câte o optime din umplutura de brânză. Nu trebuie sa fie prea multă umplutură și nici sa atingă marginile aluatului.
13. Am pliat partea libera a aluatului, acoperind umplutura. Am presat ușor, să scot pe cât posibil aerul prins între cele două straturi de aluat, apoi am sigilat marginile langoșului, de jur împrejur (vezi video de mai sus). Am presat bine, să se lipească și repetat același procedeu până am obținut 8 langoși umpluți cu brânză.
Prăjirea langoșilor în baie de ulei
14. Pentru prăjire, am turnat cam 500-600 ml de ulei într-o tigaie cu diametrul de 28 de centimetri. Am încins bine uleiul, adică până la 180 de grade Celsius. La această temperatură, langoșii se gătesc rapid și nu absorb ulei în exces. Când pun langoșul la fript, uleiul trebuie să fie atât de încins încât să sfărâie puternic. Temperatura se poate proba cu un bob de aluat (cât un bob de mazăre). Dacă uleiul e suficient de încins, acesta se ridică rapid la suprafață și sfârâie. În același timp, stratul de ulei din tigaie trebuie să fie suficient de adânc (de 5-6 centimetri ) încât langoșul să plutească.
15. Prăjiți la temperatura corectă, acești langoși umpluți cu brânză vor fi gata în 2-3 minute, prăjiți pe ambele părți, și nu se vor încărca de ulei în exces. Evident, se prăjesc cam 1 minut – 1 minut și jumătate pe o parte, până observăm că au devenit aurii de jur împrejur, apoi se întorc cu grijă, să nu ne stropim cu uleiul încins. Încă 1 minut pe partea opusă și sunt gata!
În tigaie, langoșii se umflă, vor fi plini de bule mari, crocante, la exterior, bine pătrunși în interior și foarte gustoși. Când sunt gata, îii scot pe șervete absorbante de bucătărie, să mai elimine din uleiul de la suprafață. Îi servesc imediat, că cel mai buni sunt calzi. De fapt, nu doar buni ci chiar periculos de buni!
Să va fie de folos! Mai jos, puteți urmări și un scurt tutorial video!
Lasă un răspuns