Placinta greceasca cu dovlecei si branza
Placinta asta aurie pe care la mama ei acasa o cheama „Pita me tiri ke kolokythia” sau „kolokythotiropita”, cu umplutura sarat-dulceaga si foarte aromata, m-a teleportat parca in vacanta de vara, evocandu-mi plaja nesfarsita, muntele Athos profilandu-se la orizont, marea albastra si calda, valurile sarate si aromele imbietoare a caror chemare te facea sa pornesti catre sirul lung de taverne cu fete de masa cu patratele albastre, fara sa te poti impotrivi. Grecii sunt artisti cand vine vorba de placinte. Nu mi-as fi putut imagina ca o placinta cu dovlecei si branza poate fi mai buna decat o placinta numai cu branza dar… asa este. Adausurile de legume in umplutura placintelor grecesti sunt cele care aduc dulceata, aroma si prospetime, iar eu am fost pe deplin cucerita de aceste combinatii surprinzatoare. Oriunde as calatori, imi place sa aduc cu mine, pe langa amintiri frumoase, si cateva retete bune, iar aceasta reteta de placinta cu dovlecei si branza este prima pregatita dintr-o carte de bucate pe care am cumparat-o acolo. Sper sa va placa.
Ingrediente Placinta Greceasca Cu Dovlecei Si Branza
- 1 pachet de foi de placinta (nu foietaj, foi subtiri de placinta)
- 120 de grame de unt (reteta din carte indica sa se foloseasca 200 de grame de unt, eu m-am descurcat cu ceva mai putin, niciodata nu strica sa mai reduci din grasimi, daca e posibil)
- 1,5 – 2 kg dovlecei (in carte se cer 2 kilograme, eu nu am avut decat 1 1/2 kg., dar a fost foarte bine si asa)
- 500 de grame de branza feta (sau telemea) mai uscata
- 3 oua mari (sau 4 mai mici)
- 3 fire de ceapa verde, numai partea alba si cea verde deschis
- 2 linguri de ulei
- sare si piper dupa gust
- optional: verdeata tocata, eu am pus cam 1 lingura de patrujel si marar tocat, amestecate
Preparare Placinta Greceasca Cu Dovlecei Si Branza
1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 190 de grade Celsius.
2. Dovlecelul (sau dovleceii) se curata de coaja, daca au seminte mari se inlatura apoi se rad si se sareaza usor. Se aseaza intr-o strecuratoare ca sa se dreneze de lichidul pe care il contin (poza 1).
VEZI ȘI REȚETA DE PLĂCINTĂ CREAȚĂ CU BRÂNZĂ ȘI SPANAC – CLICK PE POZA DE MAI JOS
3. Branza se rade prin razatoare.
4. Ceapa verde se taie in rondele. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga ceapa. Se caleste pe foc mediu pana se inmoaie, fara sa se arda (poza 2).
5. Se adauga in tigaie dovleceii bine scursi (se preseaza ca sa se scurga cat mai bine) si se calesc impreuna cu ceapa (poza 3), amestecand constant, inca 3-4 minute, cat sa mai piarda din lichid, apoi se rastoarna continutul tigaii intr-un castron.
6. Dupa ce dovleceii se racoresc putin, se adauga in castron branza rasa, ouale, verdeata (daca se foloseste) si piper dupa gust (poza 4). Atentie cu sarea, dovleceii sunt deja sarati si branza e sarata si ea, eu nu am mai adaugat sare in plus.
7. Se amesteca bine si umplutura e gata (poza 5).
Pentru asamblarea placintei se alege o tava de marime medie spre mare (cam 26/38 cm.) care se unge bine cu unt. Restul de unt se topeste, fara a se infierbanta prea tare.
Se aseaza in tava jumatate din foile din pachet, stropind-o cu unt topit pe fiecare in parte.
Se toarna deasupra foilor de la baza umplutura si se niveleaza. Marginile foilor de la baza care depasesc dimensiunea tavii se aduc deasupra umpluturii.
Se acopera umplutura cu restul de foi de placinta care se ung si ele fiecare in parte cu unt iar marginile se indeasa dedesubt. Se unge suprafata ultimei foi cu untul ramas si inainte de a da placinta la cuptor se taie cu un cutit bine ascutit in portii dupa plac (romburi, triunghiuri, patrate). Taiati cu tot curajul, pana la fund, dupa ce placinta e coapta va fi foarte greu de portionat (asa cum am facut la burek).
Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade timp de 40-45 de minute, la o inaltime medie, pana cand placinta este frumos rumenita.
Se lasa sa se raceasca in tava si se serveste calduta sau rece, taind din nou pe urmele lasate anterior. Suprafata placintei va fi crocanta, daca aveti o problema cu asta si doriti sa fie mai moale, cat timp se raceste placinta in tava acoperiti-o cu cateva prosoape de bucatarie, foile se vor inmuia.
E o placinta delicioasa si cum e si atat de usor de facut, am mare incredere ca va fi si pe gustul vostru. Pofta buna!
Lasă un răspuns