Langoși simpli – rețeta detaliată care îți garantează niște langoși ca la langoșerie
Langoși simpli – rețeta detaliată care îți garantează niște langoși ca la langoșerie. Rețetă de langoși autentici, din aluat prăjit, prezentată detaliat, cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru explicat pas cu pas.
Păi ce bănățancă aș fi eu, fără o rețetă de langoși, pe blog? Una așa, ca pe vremuri, în piața Iozefin sau în 700 (timișorenii stiu ce vreau sa zic)! Să fie niște langoși simpli (nu gogoși!), plini de bășici crocante la suprafață, cu interiorul moale, prea puțin (spre deloc) asemănători cu pâinea, din punctul de vedere al texturii! Nu se putea moment mai potrivit: pe Vukomir l-a ajuns pofta de langoși, timp este berechet (azi, ca niciodată) și, pe deasupra, rețeta e de post, dacă vă abțineți de la toppingurile recomandate. Să v-arăt cum au ieșit langoșii mei!
Nu sunt uleioși, au suprafața aurie, rumenă și crocantă și sunt gătiți la perfecție, în interior! Unul dintre acele preparate super simple dar atât de delicioase, pentru care merită să închidem ochii, din an în paști, la numărul de calorii! Unul simplu, da, are 350 de calorii, așa cum am precizat mai sus, dar e foarte ușor să le dublăm, adăugând brânză și smântână grasă!
Din primul aliniat, ați înțeles deja că la noi, la Timișoara, acești langoși sunt parte a specificului culinar local. Nu exista piață în care să nu fie o tarabă cu langoși! Și, la fel ca în Ungaria, langoșii se găseau (și încă se găsesc) și pe la ștranduri.
Rețeta care se face la noi, în Banat, e de origine maghiară.
Chiar dacă se fac aluaturi prăjite în ulei și prin alte părți ale României de azi, rețetele respective nu au ajuns pe aici de multă vreme. Istoric vorbind, orașul nostru a petrecut mai mult timp sub influență ungurească decât sub cea a Principatelor Române, ba chiar a fost, pentru scurt timp, capitală a regatului ungar (în secolul a XIV-lea). Condițiile istorice și sociale în care s-a dezvoltat zona noastră face ca langoșii noștri să fie diferiți de scovergi, turte sau gogoși. Apropo, o rețetă corectă de scovergi găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente Langoși simpli
(½ de porție, că am făcut numai de poftă)
- 300 de grame de făină
- 200 de mililitri de apă caldă
- 13 grame de drojdie proaspătă (adică ½ de cub sau ½ pliculeț de drojdie uscată)
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- ulei pentru uns și pentru prăjit, fară zgârcenie, că nu mâncam toată ziua langoși
- pentru servire: brânză sărată rasă, cașcaval ras, smântână, mujdei de usturoi etc
Mod de preparare
1. Într-un bol încăpător, se toarnă apa caldă (33-35°C, adică neutră la atingerea cu degetul). Se sfărâmă drojdia în apă și se amestecă cu un tel în formă de pară până se dizolvă. Se adaugă zahărul și 3-4 linguri de făină. Se omogenizează din nou și se acoperă cu un șervet.
Se lasă la temperatura bucătăriei 10-15 minute, până când drojdia se activează, ceea ce putem constata ușor din aspectul plin de bășici al plămădelii din castron.
Aluatul pentru langoși
Acești langoși simpli se fac dintr-un aluat moale, ceea ce îi ajută să se umfle mult în timpul prăjirii și să devină crocanți. Nu vă fie teamă, veți vedea mai departe că modelarea nu e deloc dificilă.
2. Odată crescută bine plămădeala, se adaugă pe deasupra restul de făină, cernută, și se presară sarea.
3. Se amestecă bine ingrediente pentru aluatul de langoși, apoi se ia la frământat. Așa cum am precizat, va fi un aluat moale și lipicios, poate frământatul nu va fi tocmai plăcut.
Așa e aluatul de langoși, așa că recomandarea mea este să îl răsturnați în robot sau în mașina de pâine sau ce „ajutoare” mecanice aveți voi pentru frământat. Cu robotul sau mașina de pâine, aluatul va fi gata frământat în 15 minute. E nevoie să se frământe până când, așa moale cum este, se desprinde de castron și de mâini, ceea ce înseamnă că aluatul de langoși are o rețea de gluten bine dezvoltată.
4. Ajuns în acest stadiu, aluatul se modelează într-o bilă și se așază într-un bol bine uns cu ulei. Se toarnă ulei și pe suprafața aluatului și se acoperă cu folie alimentară sau un șervet de bucătărie împăturit în 2-3 straturi. Se lasă într-un loc călduț, să dospească cel puțin 30 de minute, probabil mai degrabă o oră, să fie vizibil crescut, să își dubleze volumul.
Iată, în imaginea de mai jos puteți vedea cum a evoluat aluatul meu de langoși simpli în timpul de 50 de minute.
Porționarea și a doua dospire a langoșilor
5. După ce aluatul a crescut bine, așa cum am arătat la pasul anterior, se unge planul de lucru cu o peliculă fină de ulei. Aluatul din castron se răstoarnă pe planul de lucru.
6. Cu mâinile unse puțin cu ulei, se presează aluatul, să se elimine aerul în exces. Se modelează într-un aproximativ dreptunghi sau pătrat. Puteți să le dați și altă formă, care considerați că vă face mai facilă porționarea aluatului. Cu un tăietor de patiserie sau cu rola de pizza, se porționează aluatul. Eu l-am porționat în 6 bucăți, cât mai egale posibil dar aceeași cantitate se poate porționa și în 8 bucăți.
7. Imediat după porționare, am modelat bucățile de aluat în bile, ținând cont care a fost prima modelată.
După ce le-am modelat pe toate, le-am aplatizat puțin, apăsându-le cu palma, apoi le-am acoperit cu folie alimentară unsă cu ulei și le-am lăsat pe planul de lucru să crească, timp de 45 de minute.
Modelarea și prăjirea langoșilor
Acești langoși simpli se prăjesc în baie de ulei. Treaba asta se face cel mai simplu într-o friteuză, dar merge bine și-o tigaie sau cratiță cu pereții groși (una de fontă ar fi ideală).
9. Se toarnă în cratiță ulei cam de 3 degete bune (un strat de 5-6 cm adâncime). În timpul prăjirii, langoșii trebuie să plutească în ulei, nu să stea pe fundul tigăii, caz în care se vor arde. Se pune cratița (tigaia) la încins. Asta va dura ceva, pentru că trebuie să ajungă la 170°C. În caz că aveți un termometru cu citire instantanee, va fi ușor de stabilit momentul optim pentru prăjire. Dacă nu aveți, mai departe am explicat cum să-l stabiliți.
Modelarea
10. În timp ce uleiul se încinge, am modelat langoșii. Am început cu prima bucată cu care am lucrat la pasul anterior. Am aplatizat-o pe planul de lucru bine uns, pornind de la mijloc spre exterior, cu mâinile la fel de bine unse.
Dacă doriți langoși crocanți, subțiri și bășicați, întindeți mijlocul bucății de aluat subțire. Marginile se pot lăsa cam de 1 cm grosime. Am modelat toți langoșii, ținând cont de ordinea în care am lucrat bucățile de aluat, după porționare.
Proba uleiului
11. Am probat dacă uleiul este bine încins, cu o bucățică de aluat, nu mai mare decât un bob de mazăre. Dacă uleiul sfârâie puternic atunci când se adaugă acest bob de aluat în el, e clar că e suficient de încins. Acest procedeu de testare e o bună alternativă la termometrul cu citire instantanee.
12. Odată ce uleiul e încins bine, langoșii, câte unul o dată, se transferă cu grijă în tigaie. Nu îi aruncați de sus în ulei! Fiind foarte încis, stropii de ulei care vor sări vă vor provoca arsuri groaznice! Lăsați cu grijă una dintre marginile langoșului în ulei apoi, cu grijă, îl lăsați pe tot să alunece în tigaie.
13. Uleiul fiind încins bine, în volum suficient iar aluatul bine dospit, deci cu bule de aer care se vor expanda în interior, langoșii plutesc la suprafață. Nu vor avea nevoie de mai mult de 1-2 minute de prăjire, pe fiecare parte, cât să devină brun-aurii.
Langoși simpli – servirea
În mod tradițional, acești langoși simpli se consumă fierbinți, presărați cu un pic de sare grunjoasă. Cei cărora li se par prea de tot simpli și preferă să îi complice puțin, își pot pune pe langoș toppingul preferat: mujdei de usturoi, brânză rasă sau un amestec de brânză și cașcaval, smântână, brânză și smântână etc. Cel din imaginea de mai jos e unul ca la carte, uns cu smântână și presărat cu brânză și cașcaval din bleșug.
Cred că ați observat deja că toate toppingurile pe care le-am enumerat sunt sărate. Variantele dulci – langoși cu banane și nutella, cu gem etc – NU sunt în cheia rețetei autentice. Acestea sunt niște adaptări recente, apărute sub presiunea unei piețe cam derutate, în opinia mea. Preferatul meu e cel mai simplu posibil, stropit cu un mujdei slab de usturoi dar evident că nu-l refuz nici pe cel cu smântână și brânză, mai ales când secțiunea arată ca în poza de mai jos.
La suprafață ușor crocant, interiorul e moale și bine copt, mijlocul subțire, chiar un deliciu!
Apropo, langoșii autentici, făcuți după rețeta ungurească, nu sunt niciodată umpluți. Totuși, cedez și eu noilor influențe, mai ales când promit să iasă ceva atât de gustos ca rețeta de langoși umpluți cu brânză, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
MAI MULTE REȚETE CU ALUAT PRĂJIT GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns