Scovergi – rețetă simplă de turte de post pufoase
Scovergi – rețetă simplă de turte de post pufoase, mod de preparare explicat detaliat și ingrediente cu gramaje exacte. Scovergi sau turte de post – rețeta unui produs tradițional românesc de patiserie, simplu și gustos.
De fiecare dată când am îndrăznit să scot pe platformele de social media asociate blogului câte o poză cu langoși, au sărit ca arși unii care au strigat ”scovergi”! Alții, nu, că-s turte! Sincer, nu mă deranjează că unii le zic scovergi, că doar și eu le zic cartofilor crumpi și mi-ar plăcea să nu mă judece nimeni prea aspru, pentru această nevinovată chestiune. Băi, dar mă supăr rău dacă zice cineva că-s gogoși! 😂 Le rabd pe toate, dar asta e prea de tot! Apropo, cu un click pe poza de mai jos puteți accesa rețeta autenticilor langoși ungurești.
Cu un click pe urmjătoarea imagine, ajungeți la rețeta de langoși umpluți cu brânză. Asta e poate mai diferită, că e nu e tocmai tradițională, tocmai pentru că langoșii cei neaoși nu au umplutură.
Care e diferența între langoși și scovergi?
Măi, dac-o fi vreuna, să-mi spună și mie cineva că eu încă n-am găsit-o. Apropo, pentru ca deruta mea să fie completă, trebuie să vă spun că noi, bănățenii, le zicem scoverzi clătitelor. Așa că prima dată când cineva mi-a zis de scovergi, probabil că am făcut o față uluită. 😂
Important, în opinia mea, e ca omul pofticios să poată opri pe marginea drumului sau într-o piață, atât la Timișoara cât și la Buzău (de exemplu) și să-și cumpere produsul auriu, fierbinte, cu miezul aburind și crusta crocantă, gustos, proaspăt, făcut cu responsabilitate. Și dacă eu voi cere langoș și vânzătorul nu mă va înțelege, las că-i arăt cu degetul ce vreau și musai voi primi obiectul dorinței celei de nestăvilit!
Atâta vreme cât va arăta așa ca-n poza precedentă, auriu, bine copt și cu bășicuțe crocante la suprafață, chiar poate să se numească oricum!
Revenind la diferențele dintre cele două, unii zic că langoșii nu au picătură de ulei în aluat. Am cercetat, am comparat, am stabilit că nici vorbă. Pe site-urile ungurești, sunt zeci de rețete care au câte-o lingură – două de ulei, în aluat. Așa și scovergile. Unele sunt din cel mai simplu aluat de pâine, altele conțin un pic de ulei, ba am văzut și turte frământate cu lapte acru sau lapte. Ambele – langoși și scovergi – sunt dintr-un aluat hidratat, molcuț, care facilitează formarea acelor creste specifice, în timpul prăjirii. Iar dacă doriți și voi să faceți niște scovergi ca cele de mai sus, rețeta mea o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente Scovergi – turte de post pufoase – rețetă simplă
- 500 grame de făină de pâine tip 550 sau 650
- 350 de mililitri de apă călduță
- 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame din cea uscată
- 30 de mililitri de ulei
- 10 grame de sare (1 linguriță)
- 500 de mililitri de ulei pentru prăjit + puțin ulei pentru uns planul de lucru
Mod de preparare Scovergi – turte de post pufoase – rețetă simplă explicată detaliat
1. Am cântărit făina și am măsurat apa călduță, într-un recipient gradat. Într-un castronel, am sfărâmat drojdia și am adăugat peste ea cam 60-70 de mililitri de apă, din cantitatea măsurată. Apa trebuie să aibă temperatura de 33-35°C, să fie neutră, la atingerea cu degetul.
Peste drojdia din castron, am adăugat 1 lingură de făină, din cantitatea totală, deja cântărită.
Observație: dacă vă grăbiți, puteți accelera dospirea adăugând 1 linguriță de zahăr, în drojdie. Zahărul NU e obligatoriu, drojdia va crește oricum, pentru că va găsi glucide cu care să se hrănească și în făină. Fără zahăr, poate va dura cu puțin mai mult. De data asta, am preferat să fac niște scovergi complet fără zahăr așa că mi-am asumat o mică întârziere (maximum 10 minute).
2. Am omogenizat făina, apa și drojdia din castron. Eu am folosit telul în formă de pară dar se poate face același lucru și cu o furculiță. Dacă rămân mici cocoloașe, nu are nicio importanță. În final, trebuie să obțineți o compoziție ceva mai consistentă decât aluatul de clătite.
Am acoperit castronul cu un șervet împăturit în câteva straturi și l-am așezat într-un loc călduț. Căldura a suplinit cu succes zahărul – pentru că stimulează activitatea drojdiei – iar plămădeala mea s-a umplut de bășici în doar 20 de minute.
Frământarea aluatului
3. Cât timp drojdia dospea, am cernut făina prin sită, într-un castron suficient de încăpător să pot frământa aluatul în el.
4. În mijlocul făinii din castron, am făcut o adâncitură și am adăugat plămădeala cu drojdie deja plină de bășici de aer. Am tras cu o spatulă tot ce era în castronel, nu am lăsat nimic în urmă.
5. Am dizolvat sarea în restul de apă pe care a fost nevoie să o încălzesc un pic, să fie la de călduță ca cea folosită pentru drojdie (neutră la atingerea cu degetul). Am adăugat apa cu sarea în castron și am amestecat bine cu o lingură de lemn, omogenizand totodată și plămădeala cu drojdie.
6. Am continuat să amestec cu lingura de lemn și în scurt timp am obținut un amestec neomogen cu bulgărași de aluat. Evident, lingura de lemn nu mai era de ajutor, așa că am desprins tot aluatul lipit de ea și l-am pus înapoi în castron, apoi am lăsat-o deoparte.
7. Imediat, am început să frământ viguros. Am frământat aluatul la mână, evident că se poate și la robot dar uneori chiar am poftă de frământat cu mâna, mi se pare un bun exercițiu. După ce aluatul s-a omogenizat, am adăugat și uleiul și am continuat frământarea cam 15 minute.
8. Aluatul de scovergi pe care l-am obținut e molcuț, așa trebuie să fie. În același timp, trebuie să fie și omogen, să se desprindă de mâini și castron.
Dospirea aluatului
9, Am acoperit vasul cu șervete de bucătărie în strat dublu (merge și cu folie alimentară) și l-am așezat într-un loc călduț. Am lăsat aluatul să dospească timp de o oră. În acest timp, aluatul de scovergi sau turte de post, cum doriți să le ziceți, și-a dublat volumul.
Modelare scovergi / turte de post
10. Am uns planul de lucru, foarte curat, cu o peliculă fină de ulei și am răsturnat pe acesta aluatul din castron. Am aplatizat aluatul cu palmele unse ușor cu ulei și l-am împărțit în 8 bucăți egale. Depinde, de fapt, cât de mari vă plac să fie aceste scovergi, puteți împărți aluatul și în 5-6 dar și 12.
11. Aducând marginile fiecărei bucăți de aluat către mijloc și presând ușor, am modelat fiecare bucată în formă de bilă. Am rotit un pic bilele de aluat cu palma, pe planul de lucru, să le dau o formă rotundă. Am acoperit apoi bilele de aluat cu folie alimentară și apoi și cu un șervet gros de bucătărie. Le-am lăsat pe planul de lucru, la un loc călduț, să crească timp de 45 de minute.
12. După trecerea timpului de odihnă, am întins fiecare bilă de aluat, pe rând, cu palmele (sau cu sucitorul), pe planul de lucru uns cu puțin ulei, sub formă de discuri (turte). Mărimea discurilor să fie în funcție de tigaie. Tigaia în care eu am prăjit aceste turte / scovergi are diametrul bazei de 26 cm, așa că am modelat discuri cu diametrul de 17-18 centimetri,.
Prăjirea în baie de ulei
Dacă îi vine cuiva ideea să întrebe dacă aceste scovergi nu se pot face la cuptor, răspunsul este da și nu. Adică, da, se pot coace în cuptor sau chiar în tigaia fără ulei, doar că nu mai ies scovergi. Vor ieși un fel de lipii, bune și acelea dar departe de savoarea – nesănătoasă dar delicioasă – a aluatului prăjit în baie de ulei. Trebuie să ne asumăm că, dacă vrem să mâncăm scovergi cu gustul și textura celor de la bunica, va trebui să le prăjim în mult, mult ulei.
Cum se probează dacă e suficient de încis uleiul?
13. Am încins, așadar, pe foc mediu-iute o tigaie cu fundul gros. Diametrul tigăii, repet, e de 26 centrimetri. Am turnat uleiul pentru prăjit în tigaie. Am încins bine uleiul și l-am probat cu o bucățică de aluat cât un bob de mazăre. Dacă uleiul sfârâie puternic atunci când se adaugă acest bob de aluat în el, e clar că e suficient de încins. Dacă avem un termometru de bucătărie, cu atât mai bine! Temperatura ideală a uleiului pentru prăjire este de 170°C, încercăm să o menținem așa.
14. Am prăjit pe rând scovergile, reducând un pic focul dacă mi s-a părut prea iute. Temperatura uleiului trebuie să se păstreze constantă, așa încât scovergile să se coacă bine și în interior și să nu se ardă. Imediat ce am pus în tigaie câte o turtă, uleiul încins sfârâit puternic iar turta s-a ondulat, formând denivelările specifice acestor scovergi.
15. Când s-au rumenit frumos pe o parte, am întors scovergile pe cealaltă parte și le-am lăsat să se prăjească până s-au rumenit. Aceste scovergi trebuie să fie aurii, să nu devină prea brune. Un brun-auriu apetisant e un semnal clar că sunt gata. Prăjirea unei turte durează 3-4 minute (1-2 minute pe fiecare parte). E suficient, uleiul fiind încins iar turtele subțiri.
Servirea
16. Pe măsură ce s-au prăjit, am scos minunatele scovergi crocante pe șervețele de hârtie absorbantă. Astfel, ele se vor drena de uleiul în exces iar suprafața lor nu va fi uleioasă.
17. După ce s-au drenat de ulei, le-am suprapus pe o farfurie și le-am devorat, calde fiind. În poza de mai jos puteți vedea o secțiune a acestor turte. Cum să le reziști, cum să nu-ți fie poftă?
18. Unii dintre noi le-am preferat în varianta dulce, pudrate cu zahăr pudră. Chestie de gust, ce să zic? Mie îmi plac întotdeauna simple sau (să nu râdeți) stropite cu mujdei de usturoi!
Oricum decideți să le serviți, sunt delicioase, unul dintre ”păcatele” pe care le comit, din când în când, atunci când nu mai rezist poftei.
MAI MULTE REȚETE ASEMĂNĂTOARE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns