Cautare in site
x inchide
scovergi reteta traditionala de turte de post pufoase reteta de scovergi simple reteta laura laurentiu

Scovergi – rețetă simplă de turte de post pufoase

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 12.04.2024
Rating
5
(25)
SARI LA RETETA
Rating
5
(25)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Scovergi – rețetă simplă de turte de post pufoase

  1. Daniela spune:

    Rețeta mea de scovergi e mult mai simplă. Bunica,Mamaie Nela,Dumnezeu să o odihnească,făcea -„scovergi” doar din făină și apă,fără drojdie,coapte direct pe plita,plita veche de gătit cu lemne,în zilele când nu putea să cumpere pâine sau nu avea drojdie (în epoca comunistă era mare problemă).”Scovergile”descrise în rețeta dumneavoastră se încadrează la statutul se gogoși (conțin drojdie și sunt prăjite în ulei)și în copilăria mea și acum sunt la mare rang,acoperite cu zahăr pudră (invenție „recentă „)sau zahăr tos!Mulțumesc pentru readucere în prezent a acestor rețete simple de supraviețuire!

    • Vedeți, pentru mine, ceea ce descrieți dumneavoastră sunt lipii. Scovergi sigur nu le-aș zice, pentru că dumneavoastră înșivă precizați că erau coapte pe plită iar specificul scovergilor este că sunt gătite la tigaie. Cuvântul scovergă (cu pluralul scovergi) provine din cuvântul skovrada care, în slava veche, însemna tigaie. Gogoșile, pentru mine, înseamnă obligatoriu o chestie rotundă ca o minge, cu sau fără gaură la mijloc dar în orice caz foarte crescută și pufoasă.