
Saviecițe sau colăcei bănățeni





Saviecițe sau colăcei ca în Banat rețetă culinară veche, pas cu pas. Încearcă aceste plăcinte la tigaie delicioase făcută după o rețetă tradițională.
Etimologic vorbind, denumirea de saviecița (sau, pe alocuri, soviacița) provine în mod clar din limba sârbă. Suvijacica s-ar putea traduce ca „uscățea”. Drept este că plăcintele astea sunt într-adevăr cam uscățele, adică au straturi de foițe subțiri și crocante care pocnesc într-un mod extrem de plăcut dinților pofticioși.
Rețetă veche de când lumea, din repertoriul bunicilor noastre, saviecițele seamănă cu un langoș nu atât de uleios și cu interiorul foietat. Te apuci de una și mai vrei una. După a doua, ai vrea tot blidul, dar ce să te faci cu nenumăratele calorii?
Aria de răspândire a acestor plăcinte la tigaie predomină în Banatul de pustă, atât de o parte cât și de cealaltă a graniței dintre România și Serbia. De altfel, o rețetă asemănătoare cu cea moștenită de mine, pe care o voi prezenta mai jos, putem descoperi – în limba sârbă – pe blogul Vojvodjanska Kuhinja (bucătăria din Voivodina), cu denumirea Banatske Savijace. Nu avem a ne mira, deci, că aceste saviecițe sunt mai adesea întâlnite în satele cu populație mixtă sârbo-română.
Ingrediente Saviecițe sau colăcei bănățeni
- 500 de grame de făină
- 25 de grame de unt sau 20 de grame de untură
- 300 ml de lapte călduț
- 1 lingură rasă de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 5 grame de drojdie uscată
- ulei pentru uns și prăjit
- făină pentru presărat
Preparare Saviecițe sau colășei bănățeni
1. Vom începe treaba, firește, cu aluatul pentru saviecițe. E un aluat dospit, cu unt sau untură, frământat cu lapte. Drojdia si zahărul se dizolvă în laptele călduț și se lasă preț de câteva minute să se activeze, până ce apar bulbuci de spumă la suprafață.
2. Untul/untura rece se prelucrează cu mâinile în făina amestecată cu sarea, până când se obține un aspect nisipos.
3. Se toarnă amestecul de lapte, zahăr și drojdie peste făină și se începe framântarea. Se frământă până se ce aluatul nostru de saviecițe se adună într-o bilă compactă, mâinile și castronul rămânând curate.
4. Se unge un castron curat cu o peliculă fină de ulei și se lasă aluatul de saviecițe în acesta, la crescut, într-un loc călduț și ferit de curent.
Nu e nevoie să dospească mai mult de jumătate – trei sferturi de oră. După acest timp, se unge planul de lucru cu ulei și se răstoarnă aluatul.
Modelarea aluatului de saviecițe
5. Cu ajutorul sucitorului, se întinde aluatul de saviecițe într-un dreptunghi cu grosimea aproximativă de 0,5 cm.
6. Pentru modelarea saviecițelor, se unge aluatul întins cu ulei din abundență, apoi se rulează strâns.
7. Acum, se șterge planul de lucru de ulei și se degresează, ștergându-l cu o cârpă înmuiată în apă caldă și apoi zvântându-l bine cu un șervet de bucătărie uscat. Se presară apoi cu făină. Aluatul de saviecițe rulat se taie în 10-12 bucăți egale. Fiecare bucată se așează vertical pe planul de lucru înfăinat și, cu degetele bine înfăinate, se înfundă înspre interior, presând ușor, marginile tăiate, atât pe o parte cât și pe cealaltă.
8. În această fază, ale noastre saviecițe arată cum puteți vedea în imaginea de mai jus, niște „mingiuțe” turtite, cu mijlocul înfundat.
9. Se ține cont de ordinea în care s-a făcut operația descrisă la punctul 8! Dintre saviecițe, prima care a fost modelată va fi prima cu care vom începe operația următoare.
10. Începând cu prima mingiuță modelată, se vor întinde pe rând fiecare într-o foaie subțire de aproximativ 2-3 mm.
11. Acelor saviecițe care se vor prăji simple, fără umplutură, li se crestează o „butonieră”, altfel se vor umfla în exces în tigaie, posibil să rămână nefăcute la mijloc.
Prăjirea
12. Pentru prăjirea acestor saviecițe, vom avea nevoie de o cratiță (tigaie) largă, cu fundul mai gros și de ulei din abundență. Uleiul trebuie să fie turnat într-un strat de gros de 5-8 cm, pentru ca saviecițele să plutească în timpul prăjirii. De asemenea, se ține cont să fie foarte bine încins uleiul, care trebuie să aibă 180°C pentru prăjirea corectă a alimentelor. Astfel, acestea nu se vor îmbiba în ulei, ci se vor găti și rumeni rapid, dezvoltând repede o crustă care nu va permite absorbția uleiului în exces. Dacă nu aveți un termometru special ca să măsurați temperatura, rețineți o bucățică de aluat cât un bob de mazăre cu care să faceți proba. Dacă uleiul este suficient de încins, aceasta se va ridica imediat la suprafață, sfârâind puternic.
Pe rând, fiecare savieciță se scutură ușor de făină în exces de pe suprafață și se prăjește in ulei, pe ambele părți, până devine aurie.
13. Odată prăjite, ale noastre saviecițe se scot pe hârtie absorbantă (eu pun și între ele).
14. În imaginea de mai jos vedeți cum arată aceste saviecițe în secțiune, sunt compuse din multe foițe fine și sunt foarte gustoase.
Variantă – saviecițe umplute cu brânză
15. Aceste saviecițe sunt minunate simple, dar la fel de bune sunt și cu o umplutură de brânză ușor sărată. Dacă optați pentru această variantă, preparați o umplutură de brânză după preferință. Eu am amestecat 1 lingură de cașcaval ras cu 2 linguri de brânză proaspătă de vaci, un pic de sare și 2 linguri de smântână groasă. Pe saviecița întinsă (vezi punctul 10) punem câte 1 lingură cu vârf din această umplutură.
15. Pliem aluatul de saviecițe peste umplutură iar marginile le presăm bine, să nu iasă umplutura afară.
16. Se scutură făina în exces de pe suprafață și se prăjesc aceste saviecițe umplute în ulei încins, așa cum am arătat la punctul 12.
Servirea
Nouă ne plac aceste saviecițe călduțe, practic, începem să le savurăm imediat ce le termin de prăjit. Ca o sugestie de servire, merg perfect cu gemul preferat, în cazul nostru, de afine.
La fel de delicioase sunt și unse cu smântână groasă și presărate cu un pic de sare.
Sper să le încercați și să vă placă, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns