Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Soviacițe sau colãșei bãnãțeni

Soviacițe sau colãșei bãnãțeni

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Soviacite, saviecite, colesei… unul si acelasi lucru

Etimologic vorbind, termenul „soviacița” (sau saviecița) provine in mod clar din sarbeste „suvijacica” – insemnand „uscãțea”. Drept este ca placintele astea sunt intr-adevar cam uscatele, adica au straturi de foite subtiri si crocante care pocnesc intr-un mod extrem de placut dintilor pofticiosi. Te apuci de una si mai vrei una. Dupa a doua, ai vrea tot blidul, dar ce sa te faci cu nenumaratele calorii?

Aria de raspandire a acestor placinte la tigaie predomina in Banatul de pusta, in satele cu populatie mixta sarbo-romana. Reteta veche de cand lumea, din repertoriul bunicilor noastre, soviacitele seamana cu un langos nu atat de uleios si cu interiorul foietat:

soviacitze 032
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Soviacițe sau colãșei bãnãțeni:

  • 500 de grame de faina
  • 25 de grame de unt sau 20 de grame de untura
  • 300 ml de lapte caldut
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 5 grame de drojdie uscata
  • ulei pentru uns si prajit
  • faina pentru presarat

Preparare Soviacițe sau colãșei bãnãțeni:

Untul rece se prelucreaza cu mainile in faina amestecata cu sarea, pana cand se obtine un aspect nisipos:

soviacitze 005

Drojdia si zaharul se dizolva in laptele caldut:

soviacitze 006

Se toarna amestecul de lapte, zahar si drojdie peste faina si se incepe framantarea. Se framanta pana se aduna intr-o bila compacta, mainile si peretii vasului ramanand curate:

soviacitze 009

Se unge cu o pelicula de ulei si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent pentru o jumatate de ora apoi se unge planul de lucru cu ulei si se rastoarna aluatul:

soviacitze 011

Cu ajutorul sucitorului se intinde aluatul intr-un dreptunghi cu grosimea aproximativa de 0,5 cm:

soviacitze 012

Se unge din abundenta cu ulei si se ruleaza:

soviacitze 013

Se sterge planul de lucru de uleiul in exces si se pudreaza cu faina. Sulul de aluat se taie in 10-12 bucati egale. Fiecare bucata se aseaza vertical pe planul de lucru infainat si cu ajutorul fainii se infunda inspre interior, presand usor, marginile taiate, atat pe o parte cat si pe cealalta:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

soviacitze 016

Se obtin astfel de „mingiute” cu mijlocul infundat:

soviacitze 017

Se tine cont de ordinea in care s-a facut ultima operatie, prima care a fost lucrata va fi prima care va trece la operatia urmatoare:

soviacitze 018

Se intinde cate o migiuta intr-o foaie subtire de aproximativ 1 mm:

soviacitze 020

Daca se va praji simpla, fara umplutura, i se cresteaza o „butoniera”, altfel se va umfla in exces in tigaie:

soviacitze 024

Se scutura usor de faina in exces de pe suprafata si se prajeste in ulei incins din abundenta, pe ambele parti:

soviacitze 025

Se scot pe hartie absorbanta (eu pun si intre ele):

soviacitze 031

Sunt minunate simple, dar parca cu o umplutura de branza usor sarate sunt si mai bune. Daca optati pentru aceasta varianta, preparati o umplutura cum va place mai mult (eu am amestecat cascaval ras cu branza proaspata de vaci si 2 linguri de smantana) si o asezati pe soviacita intinsa:

soviacitze 021

Pliati aluatul peste umplutura iar marginile le presati bine:

soviacitze 022

Se scutura faina in exces de pe suprafata si se prajesc in ulei incins:

soviacitze 023

Gata:

soviacitze 030

Si o sugestie de servire (cu gemul preferat, de afine):

soviacitze 037

Ultima rețetă publicată

Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

57 comentarii la Soviacițe sau colãșei bãnãțeni

  1. nicoletta spune:

    Le-am facut, sunt extraordinare, mi-au iesit din prima, ce pot spune ca puteam sa fac dintr-un kg de faina ca au trecut prea repede, si da !… le facea Buni mea …… de mult …. amintiri….
    mii de multumiri,

  2. Adina spune:

    Va rog mult sa-mi spuneti proportiile la dulceata de afine ca mi-a ramas gandul la ea :). Multumesc! Sa aveti multa multa sanatate si dumneavoastra si familia!

    • lauralaurentiu spune:

      de la 0,75 zahar la 1 kg. de fructe pana la 1:1, dupa gust, cu adaugarea zemei de la 1 lamaie cam la 3 kilograme fructe. Succes!

      • Adina spune:

        Multumesc mult, sunteti draguta ca intotdeauna. Sanatate multa si putere de munca!

  3. cami76 spune:

    Mii de multumiri pt reteta, au iesit delicioase:)

  4. Buna, draga Laura, unele retete chiar m-au facut sa ma simt ca si Marcel Proust in celebrul pasaj cu madlenele din „In cautarea timpului pierdut”. M-au purtat in copilarie,in Veliki Sampetar (Sampetrul Mare), unde scumpa si regretata mea strabunica le pregatea ca o adevarata artista in ale gatitului. 

  5. Buna, draga Laura, unele retete chiar m-au facut sa ma simt ca si Marcel Proust in celebrul pasaj cu madlenele din „In cautarea timpului pierdut”. M-au purtat in copilarie,in Veliki Sampetar (Sampetrul Mare), unde scumpa si regretata mea strabunica le pregatea ca o adevarata artista in ale gatitului. 

  6. Mihaela spune:

    caut sa fac placinte cu cartofi sau varza.. stiti placintele alea ce le gasesti la chioscuri… bunica mea facea si erau minunate.. nu se prajesc in ulei ci intr-o tigaie unsa. . se unge tigaia dupa fiecare placinta.. imi puteti zice cum se fac? as vrea sa fac de post :) multumesc 

  7. Dacianal spune:

    au iesit super buni! le-am mancat cu dulceata de caise! o nebunie!

  8. Dacianal spune:

    ma duc acum sa le fac fetelor colasei ,le-ai facut pofta.

  9. malina spune:

    cred ca am reusit sa pun poza. multumesc mult pentru retete, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca tare de ajutor mi-esti! :))

    • Anonim spune:

       Splendide, Malina draga, sa-ti fie de bine! Iti multumesc din suflet pentru urari, ma bucur mult sa stiu ca pot fi de ajutor cuiva :); si eu iti doresc numai de bine. :)

  10. Malina spune:

    nu stiu de ce nu merge incarcata poza, am micsorat-o. oricum, e bun si fara poza.

  11. Malina spune:

    Buna, Laura. Azi am facut si reteta asta, am mancat de mi- e rau, dar ce bun a fost… uite poza, zic eu ca am fost o eleva atenta :))

    • Anonim spune:

      Malina draga, sa-ti fie de bine! Stiu ca astia creeaza dependenta, mananci pana plesnesti :P. Nu va poza, tie ti-a aratat ca s-a uploadat?

  12. Emi spune:

    criminal de   apetisanti acesti  colacei!!!

  13. l.b. spune:

    de cand caut reteta!eu sunt din zona banat dar bunicile faceau si le nuneau „platche”.sunt super de gustoase.

  14. Adelina Damian spune:

    Îmi plac mult reţetele tale.

  15. Anonim spune:

    Shapciespreshie(17) colășiei, și’o oală cu păsulă!
    Să trăiască cine’o mâncă!!/ și o mie da ani cine’o cântă!!!
    Virgil’utz

  16. Anonymous spune:

    sunte-ti o enciclopedie gastronomica,o minune intr-un cuvant!Au mancat si vecinii si le-a placut foarte mult,multumesc!

  17. Anonymous spune:

    Doar ce am mancat; eu si copiii mei! Multumim frumos de reteta si mai ales de explicatii fara cusur…nu poti da gres cu ele.
    Tot datorita tie pot face placinta cu branza din foi de cumparat…care nu-mi iesea…! Mii de multumiri!
    Cory

  18. laura laurentiu spune:

    Ma bucur mult, Monika, de vizita ta :). Daca gasesti si inspiratie pe aici, e si mai bine! Colaseii astia se pare ca au multe denumiri…incearca-i si tu! Nu e greu deloc – doar ca umpli bucataria de faina :P. Te mai astept cu drag!

  19. Monika K. spune:

    Laura iubita, ce surpriza sa gasesc reteta de „retese banatene” la tine. Mami face asa ceva, e bun tare si copiii le-au botezat cind erau mici „pig snouts” (ori „nas de porc”, pentru ca au 2 taieturi in mijloc).
    Sint o bunatate.
    Mi s-a facut pofta de ele….

    Laura, nu ma mai satur de citit blogul tau. Super. :)

    Monika

  20. Anonymous spune:

    Oaiii…aseara cautam o reteta de „colasei”..ma apuca nostalgia ptr zilele din copilarie, si m-am pus sa caut, numai ca nu prea am gasit, decat reteta ta. Arata delicios, inca nu am reusit sa o fac. Din cate imi amintesc reteta bunicii era fara drojdie, stiu ca le facea rapid, si parca punea otet, sincer nu imi aduc aminte exact, dar o voi suna pe o matusa si o intreb. Revin dupa ce le fac si numai daca imi ies :) Inca o data felicitari ptr ce faci si ptr retetele banatenesti :) Cristina

  21. laura laurentiu spune:

    =)) te cred! Hai ca ii mai bine sa iti transformi visul in realitate si sa le si faci, dupa aia sa revii cuc eva impresii.

  22. Anonymous spune:

    la mine acum e 1:30 dimineata iti dai seama cam ce e in mintea mea acum vazind bunataturile astea ,cred ca am sa le si visez

  23. laura laurentiu spune:

    Da, si eu le stiu de „colasei”!

  24. Claudia-Maria spune:

    Mda exact ca ai bunicii mele,Doamne de cand nu am mai mancat colasei,la noi la sat li s-e zice colasei,scoverzile is clatite,bravo Laura,keep going banatanco.

  25. laura laurentiu spune:

    Pai tocmai mi-a atras sotul meu atentia ca sunt cunoscute si sub denumirea de „scoverzi” – probabil ceea ce spui tu, Anasia. Sa revii cu impresii!

  26. Anonymous spune:

    Laura, sunt o nebunie, cu siguranta ca le voi presta! seamana cu scovergile pe care le mancam odinioara, tare bune!
    anasia

  27. laura laurentiu spune:

    Marcela, iti multumesc de apreciere, nici tu nu esti ma prejos!

  28. laura laurentiu spune:

    Draga Nina, chiar am fost impresionata cat de frumoase le-ai facut, si pozele atat de artistice! Cu engleza… ma descurc si eu, ca autodidact ce sunt in acest domeniu, daca nu merg eu la ea, vine ea la mine :)), stii cum e, limba engleza ne asalteaza de peste tot!

  29. Marcela S. spune:

    Draga Laura, arata minunate si apetisante! O nebunie. Esti o gospodina desavarsita. Pupici.

  30. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura, meci de comment on my blog. Stai foarte bine cu engleza; nu mi-a venit sa cred ca tu mi-ai scris. Deci ai vazut ce mi-a iesit pina la urma. Nu am postat reteta pentru ca nu mi-au iesit 100% ca la tine, de aceea am spus ca m-am inspirat de la tine si am dat adresa ta sa te viziteze toti care citesc postarea mea. Sper sa ai traducator; nu am observat asta pe blog inainte sa incep sa scriu. Laura multumesc inca o data si abia astept sa mai incerc ceva de la tine, care chiar daca nu au acelasi rezultat final, dau nastere la altceva …Nina’s CREATIONS…
    XOXO,Nina

  31. laura laurentiu spune:

    Nina, esti o draguta! Am vazut postarea si ti-am lasat un comment – te intrebam daca seamana cu puff pastry sau nu. :) Mi-ai raspuns aici, e ok. Te felicit, le-ai reinterpretat pe banalele mele soviacite la nivel de arta :).

  32. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura draguta, ai vazut ce am postat? Ok, tot nu au iesit crocante nici dupa ce am facut mai subtire, iar acum dupa ce am citit mesajul tau, imi dau seama unde am gresit; unsul cu ulei am omis total din procedura precum si rularea…de… am vrut sa trec direct in tigaie si am sarit citeva trepte esentiale. Dar, ce am facut pina la urma, am pus zahar mai mult si vanilie, rom si coaje de lamiie rasa si am decupat cu forma…deci am facut gogosi in forma de floare si le-am numit „LAURA” in numele noii prietenii!!!
    Te pup si merci mult de tot!
    Cu drag, Nina

  33. laura laurentiu spune:

    Da, Nina, trebuie sa intinzi foaia de 1 mm, nu mai groasa. Din fiecare migiuta intinzi o placinta groasa de 1 mm si cu diametrul de vreo 2o si ceva de cm. Deasemenea, esential ca sa desfaca in foi este sa ungi bine aluatul cu ulei inainte rulare, iar atunci cand aduni migiutele sa le lipesti bine capetele in interior, sa nu se desfaca. Succs! ma bucur ca v-au placut si asa pufoase.

  34. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura, Laura…am revenit!!! Ghici ce? AM FACUT!!!!!!!!!!!!
    hahahahahahahahaha….
    dar, mie nu mi-au iesit crocante ci au iesit ca niste gogosi pline si pufoase; nu am facut decit putin din compozitie sa vad ce isprava iese si sa gust de sare, caci mi-a fost greu sa masor cantitatile din grame in oz. Nu pot sa postez inca ce am facut pentru ca S-AU MINCAT DEJA, dar urmeaza peste citeva ore cu noi produse si probabil v-a trebui sa intind foaia mai subtire nu? ca sa iasa goale pe dinauntru si crocante cum vad la tine in poza…ok, fug la bucatarie sa mai experimentez citeva;
    XOXO,Nina

  35. laura laurentiu spune:

    Nina, draga mea, fata de ce minunatii prestezi tu acolo la tine, astea sunt joaca de copii! Iaca, framanti aluatul si il depui in cuptorul preincalzit la 40 de grade C (nu mai cald!!!) alaturi de un bol cu apa fierbinte. Il lasi acolo atata timp cat bei o cafea, nu e necesar sa isi dubleze volumul, ca in cazul altor aluaturi. Sa revii cu impresii.

  36. laura laurentiu spune:

    Laura, sunt foarte simplu de facut. Cred ca merg si doar cu cascaval, de ce nu? Eu am dat la blender ceva de genul lu’ „quark” pe care il gasesti tu, cascaval si 2 linguri de smantana si mi-a placut combinatia, s-a intins fain cand ai muscat din el (asta e unul din criteriile „branzoasei” noastre, fiica-mea, branza tre’ sa se intinda).

  37. Nina's Culinary Creations spune:

    Draga Laura, iar plec plingind de la tine. Tot ce-mi place este pe baza de drojdie, framintat si asteptat…se pare ca nu am incotro si v-a trebui sa incep odata cu astfel de aluaturi dospite. Arata exelent aceste turtite si simple si umplute…
    Crezi ca pot sa le prajesc imediat dupa ce le-am framintat sau TREBUIE NEAPARAT sa astept acea jumatate de ora? Probabil trebuie asteptat sa mai creasca in volum???
    Merci, merci, voi reveni…
    Nina

  38. LauraAdamache spune:

    Doamne Laura ce-mi faci tu mie!!! Arata de viiiisss si se desprind in foite asa fain. O nebunie nu alta!!! Trebuie sa vad daca am ceva drojdie prin frigider ca restul am sigur sigur. Spune-mi draga mea daca le umplu doar cu cascaval ras e bine?
    Felicitari, arata de miliarde . Te pup si multumesc pentru retetele tale impecabile!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE