Cautare in site
x inchide
Advertising
Saviecițe sau colăcei bănățeni

Saviecițe sau colăcei bănățeni

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 11.03.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Saviecițe sau colăcei ca în Banat rețetă culinară veche, pas cu pas. Încearcă aceste plăcinte la tigaie delicioase făcută după o rețetă tradițională.

Etimologic vorbind, denumirea de saviecița (sau, pe alocuri, soviacița) provine în mod clar din limba sârbă. Suvijacica s-ar putea traduce ca „uscățea”. Drept este că plăcintele astea sunt într-adevăr cam uscățele, adică au straturi de foițe subțiri și crocante care pocnesc într-un mod extrem de plăcut dinților pofticioși. Rețetă veche de când lumea, din repertoriul bunicilor noastre, saviecițele seamănă cu un langoș nu atât de uleios și cu interiorul foietat. Te apuci de una și mai vrei una. După a doua, ai vrea tot blidul, dar ce să te faci cu nenumăratele calorii?

Aria de răspândire a acestor plăcinte la tigaie predomină în Banatul de pustă, atât de o parte cât și de cealaltă a graniței dintre România și Serbia. De altfel, o rețetă asemănătoare cu cea moștenită de mine, pe care o voi prezenta mai jos, putem descoperi – în limba sârbă – pe blogul Vojvodjanska Kuhinja (bucătăria din Voivodina), cu denumirea Banatske Savijace. Nu avem a ne mira, deci, că aceste saviecițe sunt mai adesea întâlnite în satele cu populație mixtă sârbo-română.

saviectie reteta banateana traditionala saviecite colacei banateni reteta

Ingrediente Saviecițe sau colăcei bănățeni

  • 500 de grame de făină
  • 25 de grame de unt sau 20 de grame de untură
  • 300 ml de lapte călduț
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 5 grame de drojdie uscată
  • ulei pentru uns și prăjit
  • făină pentru presărat

Preparare Saviecițe sau colășei bănățeni

1. Vom începe treaba, firește, cu aluatul pentru saviecițe. E un aluat dospit, cu unt sau untură, frământat cu lapte. Drojdia si zahărul se dizolvă în laptele călduț și se lasă preț de câteva minute să se activeze, până ce apar bulbuci de spumă la suprafață.

drojdie

2. Untul/untura rece se prelucrează cu mâinile în făina amestecată cu sarea, până când se obține un aspect nisipos.

incorporare unt in faina

3. Se toarnă amestecul de lapte, zahăr și drojdie peste făină și se începe framântarea. Se frământă până se ce aluatul nostru de saviecițe se adună într-o bilă compactă, mâinile și castronul rămânând curate.

aluatul framantat pus la dospit

4. Se unge un castron curat cu o peliculă fină de ulei și se lasă aluatul de saviecițe în acesta, la crescut, într-un loc călduț și ferit de curent. Nu e nevoie să dospească mai mult de jumătate – trei sferturi de oră. După acest timp, se unge planul de lucru cu ulei și se răstoarnă aluatul.

aluatul pe planul de lucru

Advertising

Modelarea aluatului de saviecițe

5. Cu ajutorul sucitorului, se întinde aluatul de saviecițe într-un dreptunghi cu grosimea aproximativă de 0,5 cm.

aluat intins

6. Pentru modelarea saviecițelor, se unge aluatul întins cu ulei din abundență, apoi se rulează strâns.

aluatul rulat

7. Acum, se șterge planul de lucru de ulei și se degresează, ștergându-l cu o cârpă înmuiată în apă caldă și apoi zvântându-l bine cu un șervet de bucătărie uscat. Se presară apoi cu făină. Aluatul de saviecițe rulat se taie în 10-12 bucăți egale. Fiecare bucată se așează vertical pe planul de lucru înfăinat și, cu degetele bine înfăinate, se înfundă înspre interior, presând ușor, marginile tăiate, atât pe o parte cât și pe cealaltă.

modelare saviecite

8. În această fază, ale noastre saviecițe arată cum puteți vedea în imaginea de mai jus, niște „mingiuțe” turtite, cu mijlocul înfundat.

saviecite modelare

9. Se ține cont de ordinea în care s-a făcut operația descrisă la punctul 8! Dintre saviecițe, prima care a fost modelată va fi prima cu care vom începe operația următoare.

saviecite modelate

10. Începând cu prima mingiuță modelată, se vor întinde pe rând fiecare într-o foaie subțire de aproximativ 2-3 mm.

Advertising

saviecita intinsa

11. Acelor saviecițe care se vor prăji simple, fără umplutură, li se crestează o „butonieră”, altfel se vor umfla în exces în tigaie, posibil să rămână nefăcute la mijloc.

intinsa si decupata

Prăjirea

12. Pentru prăjirea acestor saviecițe, vom avea nevoie de o cratiță (tigaie) largă, cu fundul mai gros și de ulei din abundență. Uleiul trebuie să fie turnat într-un strat de gros de 5-8 cm, pentru ca saviecițele să plutească în timpul prăjirii. De asemenea, se ține cont să fie foarte bine încins uleiul, care trebuie să aibă 180°C pentru prăjirea corectă a alimentelor. Astfel, acestea nu se vor îmbiba în ulei, ci se vor găti și rumeni rapid, dezvoltând repede o crustă care nu va permite absorbția uleiului în exces. Dacă nu aveți un termometru special ca să măsurați temperatura, rețineți o bucățică de aluat cât un bob de mazăre cu care să faceți proba. Dacă uleiul este suficient de încins, aceasta se va ridica imediat la suprafață, sfârâind puternic.

Pe rând, fiecare savieciță se scutură ușor de făină în exces de pe suprafață și se prăjește in ulei, pe ambele părți, până devine aurie.

prajire saviecite

13. Odată prăjite, ale noastre saviecițe se scot pe hârtie absorbantă (eu pun și între ele).

prajirea saviecitelor

14. În imaginea de mai jos vedeți cum arată aceste saviecițe în secțiune, sunt compuse din multe foițe fine și sunt foarte gustoase.

saviecite sectiune

Advertising

Variantă – saviecițe umplute cu brânză

15. Aceste saviecițe sunt minunate simple, dar la fel de bune sunt și cu o umplutură de brânză ușor sărată. Dacă optați pentru această variantă, preparați o umplutură de brânză după preferință. Eu am amestecat 1 lingură de cașcaval ras cu 2 linguri de brânză proaspătă de vaci, un pic de sare și 2 linguri de smântână groasă. Pe saviecița întinsă (vezi punctul 10) punem câte 1 lingură cu vârf din această umplutură.

umplere colasei cu branza

15. Pliem aluatul de saviecițe peste umplutură iar marginile le presăm bine, să nu iasă umplutura afară.

colacel banatean umplut cu branza

16. Se scutură făina în exces de pe suprafață și se prăjesc aceste saviecițe umplute în ulei încins, așa cum am arătat la punctul 12.

colacel banatean cu branza

Servirea

Nouă ne plac aceste saviecițe călduțe, practic, începem să le savurăm imediat ce le termin de prăjit. Ca o sugestie de servire, merg perfect cu gemul preferat, în cazul nostru, de afine.

sugestie de servire

La fel de delicioase sunt și unse cu smântână groasă și presărate cu un pic de sare.

colacel banatean servit cu smantana

Sper să le încercați și să vă placă, să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

64 comentarii la Saviecițe sau colăcei bănățeni

  1. Elena spune:

    Mulțumesc mult pentru rețetă, Laura. Mi-au ieșit plăcintele din prima încercare si au fost foarte bune. Mi-au amintit de copilăria mea.

  2. Laura Delia Nemes spune:

    Foarte bune și gustoase plăcintele astea.Imi amintesc de serile când ne adunam pe lângă buni iar mâinile ei magice ne găteau bunătăți.

  3. Delia Nemeth spune:

    Multumesc din suflet pentru retetã!!! Vine parcã la comandã… ieri mi-am amintit der soviacitele maicãi mele si am fost foarte tristã cã nu am luat reteta de la mama mea… Acu’ e prea târziu!!!
    Dar, noroc cu tine!
    Multumesc incã o datã pentru toate retetele minunate ce le-am putut redescoperii.
    Delia

  4. Jamila spune:

    Colașei banateni in zona noastra nu se fac, dar e o reteta care imi face cu ochiul.

  5. nicoletta spune:

    Le-am facut, sunt extraordinare, mi-au iesit din prima, ce pot spune ca puteam sa fac dintr-un kg de faina ca au trecut prea repede, si da !… le facea Buni mea …… de mult …. amintiri….
    mii de multumiri,

  6. Adina spune:

    Va rog mult sa-mi spuneti proportiile la dulceata de afine ca mi-a ramas gandul la ea :). Multumesc! Sa aveti multa multa sanatate si dumneavoastra si familia!

    • lauralaurentiu spune:

      de la 0,75 zahar la 1 kg. de fructe pana la 1:1, dupa gust, cu adaugarea zemei de la 1 lamaie cam la 3 kilograme fructe. Succes!

  7. cami76 spune:

    Mii de multumiri pt reteta, au iesit delicioase:)

  8. Buna, draga Laura, unele retete chiar m-au facut sa ma simt ca si Marcel Proust in celebrul pasaj cu madlenele din „In cautarea timpului pierdut”. M-au purtat in copilarie,in Veliki Sampetar (Sampetrul Mare), unde scumpa si regretata mea strabunica le pregatea ca o adevarata artista in ale gatitului. 

  9. Buna, draga Laura, unele retete chiar m-au facut sa ma simt ca si Marcel Proust in celebrul pasaj cu madlenele din „In cautarea timpului pierdut”. M-au purtat in copilarie,in Veliki Sampetar (Sampetrul Mare), unde scumpa si regretata mea strabunica le pregatea ca o adevarata artista in ale gatitului. 

  10. Mihaela spune:

    caut sa fac placinte cu cartofi sau varza.. stiti placintele alea ce le gasesti la chioscuri… bunica mea facea si erau minunate.. nu se prajesc in ulei ci intr-o tigaie unsa. . se unge tigaia dupa fiecare placinta.. imi puteti zice cum se fac? as vrea sa fac de post :) multumesc 

  11. Dacianal spune:

    au iesit super buni! le-am mancat cu dulceata de caise! o nebunie!

  12. Dacianal spune:

    ma duc acum sa le fac fetelor colasei ,le-ai facut pofta.

  13. malina spune:

    cred ca am reusit sa pun poza. multumesc mult pentru retete, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca tare de ajutor mi-esti! :))

    • Anonim spune:

       Splendide, Malina draga, sa-ti fie de bine! Iti multumesc din suflet pentru urari, ma bucur mult sa stiu ca pot fi de ajutor cuiva :); si eu iti doresc numai de bine. :)

  14. Malina spune:

    nu stiu de ce nu merge incarcata poza, am micsorat-o. oricum, e bun si fara poza.

  15. Malina spune:

    Buna, Laura. Azi am facut si reteta asta, am mancat de mi- e rau, dar ce bun a fost… uite poza, zic eu ca am fost o eleva atenta :))

    • Anonim spune:

      Malina draga, sa-ti fie de bine! Stiu ca astia creeaza dependenta, mananci pana plesnesti :P. Nu va poza, tie ti-a aratat ca s-a uploadat?

  16. Emi spune:

    criminal de   apetisanti acesti  colacei!!!

  17. l.b. spune:

    de cand caut reteta!eu sunt din zona banat dar bunicile faceau si le nuneau „platche”.sunt super de gustoase.

  18. Adelina Damian spune:

    Îmi plac mult reţetele tale.

  19. Anonim spune:

    Shapciespreshie(17) colășiei, și’o oală cu păsulă!
    Să trăiască cine’o mâncă!!/ și o mie da ani cine’o cântă!!!
    Virgil’utz

  20. Anonymous spune:

    sunte-ti o enciclopedie gastronomica,o minune intr-un cuvant!Au mancat si vecinii si le-a placut foarte mult,multumesc!

  21. Anonymous spune:

    Doar ce am mancat; eu si copiii mei! Multumim frumos de reteta si mai ales de explicatii fara cusur…nu poti da gres cu ele.
    Tot datorita tie pot face placinta cu branza din foi de cumparat…care nu-mi iesea…! Mii de multumiri!
    Cory

  22. laura laurentiu spune:

    Ma bucur mult, Monika, de vizita ta :). Daca gasesti si inspiratie pe aici, e si mai bine! Colaseii astia se pare ca au multe denumiri…incearca-i si tu! Nu e greu deloc – doar ca umpli bucataria de faina :P. Te mai astept cu drag!

  23. Monika K. spune:

    Laura iubita, ce surpriza sa gasesc reteta de „retese banatene” la tine. Mami face asa ceva, e bun tare si copiii le-au botezat cind erau mici „pig snouts” (ori „nas de porc”, pentru ca au 2 taieturi in mijloc).
    Sint o bunatate.
    Mi s-a facut pofta de ele….

    Laura, nu ma mai satur de citit blogul tau. Super. :)

    Monika

  24. Anonymous spune:

    Oaiii…aseara cautam o reteta de „colasei”..ma apuca nostalgia ptr zilele din copilarie, si m-am pus sa caut, numai ca nu prea am gasit, decat reteta ta. Arata delicios, inca nu am reusit sa o fac. Din cate imi amintesc reteta bunicii era fara drojdie, stiu ca le facea rapid, si parca punea otet, sincer nu imi aduc aminte exact, dar o voi suna pe o matusa si o intreb. Revin dupa ce le fac si numai daca imi ies :) Inca o data felicitari ptr ce faci si ptr retetele banatenesti :) Cristina

  25. laura laurentiu spune:

    =)) te cred! Hai ca ii mai bine sa iti transformi visul in realitate si sa le si faci, dupa aia sa revii cuc eva impresii.

  26. Anonymous spune:

    la mine acum e 1:30 dimineata iti dai seama cam ce e in mintea mea acum vazind bunataturile astea ,cred ca am sa le si visez

  27. laura laurentiu spune:

    Da, si eu le stiu de „colasei”!

  28. Claudia-Maria spune:

    Mda exact ca ai bunicii mele,Doamne de cand nu am mai mancat colasei,la noi la sat li s-e zice colasei,scoverzile is clatite,bravo Laura,keep going banatanco.

  29. laura laurentiu spune:

    Pai tocmai mi-a atras sotul meu atentia ca sunt cunoscute si sub denumirea de „scoverzi” – probabil ceea ce spui tu, Anasia. Sa revii cu impresii!

  30. Anonymous spune:

    Laura, sunt o nebunie, cu siguranta ca le voi presta! seamana cu scovergile pe care le mancam odinioara, tare bune!
    anasia

  31. laura laurentiu spune:

    Marcela, iti multumesc de apreciere, nici tu nu esti ma prejos!

  32. laura laurentiu spune:

    Draga Nina, chiar am fost impresionata cat de frumoase le-ai facut, si pozele atat de artistice! Cu engleza… ma descurc si eu, ca autodidact ce sunt in acest domeniu, daca nu merg eu la ea, vine ea la mine :)), stii cum e, limba engleza ne asalteaza de peste tot!

  33. Marcela S. spune:

    Draga Laura, arata minunate si apetisante! O nebunie. Esti o gospodina desavarsita. Pupici.

  34. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura, meci de comment on my blog. Stai foarte bine cu engleza; nu mi-a venit sa cred ca tu mi-ai scris. Deci ai vazut ce mi-a iesit pina la urma. Nu am postat reteta pentru ca nu mi-au iesit 100% ca la tine, de aceea am spus ca m-am inspirat de la tine si am dat adresa ta sa te viziteze toti care citesc postarea mea. Sper sa ai traducator; nu am observat asta pe blog inainte sa incep sa scriu. Laura multumesc inca o data si abia astept sa mai incerc ceva de la tine, care chiar daca nu au acelasi rezultat final, dau nastere la altceva …Nina’s CREATIONS…
    XOXO,Nina

  35. laura laurentiu spune:

    Nina, esti o draguta! Am vazut postarea si ti-am lasat un comment – te intrebam daca seamana cu puff pastry sau nu. :) Mi-ai raspuns aici, e ok. Te felicit, le-ai reinterpretat pe banalele mele soviacite la nivel de arta :).

  36. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura draguta, ai vazut ce am postat? Ok, tot nu au iesit crocante nici dupa ce am facut mai subtire, iar acum dupa ce am citit mesajul tau, imi dau seama unde am gresit; unsul cu ulei am omis total din procedura precum si rularea…de… am vrut sa trec direct in tigaie si am sarit citeva trepte esentiale. Dar, ce am facut pina la urma, am pus zahar mai mult si vanilie, rom si coaje de lamiie rasa si am decupat cu forma…deci am facut gogosi in forma de floare si le-am numit „LAURA” in numele noii prietenii!!!
    Te pup si merci mult de tot!
    Cu drag, Nina

  37. laura laurentiu spune:

    Da, Nina, trebuie sa intinzi foaia de 1 mm, nu mai groasa. Din fiecare migiuta intinzi o placinta groasa de 1 mm si cu diametrul de vreo 2o si ceva de cm. Deasemenea, esential ca sa desfaca in foi este sa ungi bine aluatul cu ulei inainte rulare, iar atunci cand aduni migiutele sa le lipesti bine capetele in interior, sa nu se desfaca. Succs! ma bucur ca v-au placut si asa pufoase.

  38. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura, Laura…am revenit!!! Ghici ce? AM FACUT!!!!!!!!!!!!
    hahahahahahahahaha….
    dar, mie nu mi-au iesit crocante ci au iesit ca niste gogosi pline si pufoase; nu am facut decit putin din compozitie sa vad ce isprava iese si sa gust de sare, caci mi-a fost greu sa masor cantitatile din grame in oz. Nu pot sa postez inca ce am facut pentru ca S-AU MINCAT DEJA, dar urmeaza peste citeva ore cu noi produse si probabil v-a trebui sa intind foaia mai subtire nu? ca sa iasa goale pe dinauntru si crocante cum vad la tine in poza…ok, fug la bucatarie sa mai experimentez citeva;
    XOXO,Nina

  39. laura laurentiu spune:

    Nina, draga mea, fata de ce minunatii prestezi tu acolo la tine, astea sunt joaca de copii! Iaca, framanti aluatul si il depui in cuptorul preincalzit la 40 de grade C (nu mai cald!!!) alaturi de un bol cu apa fierbinte. Il lasi acolo atata timp cat bei o cafea, nu e necesar sa isi dubleze volumul, ca in cazul altor aluaturi. Sa revii cu impresii.

  40. laura laurentiu spune:

    Laura, sunt foarte simplu de facut. Cred ca merg si doar cu cascaval, de ce nu? Eu am dat la blender ceva de genul lu’ „quark” pe care il gasesti tu, cascaval si 2 linguri de smantana si mi-a placut combinatia, s-a intins fain cand ai muscat din el (asta e unul din criteriile „branzoasei” noastre, fiica-mea, branza tre’ sa se intinda).

  41. Nina's Culinary Creations spune:

    Draga Laura, iar plec plingind de la tine. Tot ce-mi place este pe baza de drojdie, framintat si asteptat…se pare ca nu am incotro si v-a trebui sa incep odata cu astfel de aluaturi dospite. Arata exelent aceste turtite si simple si umplute…
    Crezi ca pot sa le prajesc imediat dupa ce le-am framintat sau TREBUIE NEAPARAT sa astept acea jumatate de ora? Probabil trebuie asteptat sa mai creasca in volum???
    Merci, merci, voi reveni…
    Nina

  42. LauraAdamache spune:

    Doamne Laura ce-mi faci tu mie!!! Arata de viiiisss si se desprind in foite asa fain. O nebunie nu alta!!! Trebuie sa vad daca am ceva drojdie prin frigider ca restul am sigur sigur. Spune-mi draga mea daca le umplu doar cu cascaval ras e bine?
    Felicitari, arata de miliarde . Te pup si multumesc pentru retetele tale impecabile!!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE