Plăcintă cu piersici și bezea
Plăcintă cu piersici și bezea – rețetă prezentată detaliat, cu imagini pas cu pas. Lista de ingrediente și modul de preparare amănunțit pentru rețeta de plăcintă cu piersici și bezea cu foaie de aluat fraged cu unt și brânză de vaci. Plăcintă cu piersici sau alte fructe de vară cu foaie de aluat fraged cu unt și brânză de vaci.
Știu, am promis de vreo două săptămâni să public rețeta pentru aceasta plăcintă cu piersici și bezea. Sper să îmi fie cu iertare, am traversat cea mai aglomerată perioadă a anului (care, pentru mine, încă nu s-a terminat). Programul istovitor, în combinație cu temperaturile nebune de afară, m-au cam stors de energie, așa încât atunci când am avut câteva ore libere, am simțit o nevoie teribilă de somn și plăcinta cu piersici și bezea a trebuit să aștepte. E încă vară, însă, piersicile sunt în plin sezon și mă gândesc că rețeta de plăcintă cu piersici și bezea este de actualitate în continuare.
Ați văzut-o deja și cred că vi se pare și vouă ispititoare. Musai trebuie să subliniez că, dacă rețeta vă tentează, o puteți aplica și pentru alte fructe. Nu e neapărat, așadar, să faceți și voi o plăcintă cu piersici și bezea! Poate să fie și cu caise, dacă mai găsiți pe undeva, sau cu nectarine. Sau, de ce nu, cu niște renglote mari și suculente! Trebuie să fie o adevărată nebunie. Aluatul este unul rustic, foarte fraged și este ușor sărat. Combinația dintre umplutura bogată de fructe, aluatul fraged și stratul generos de bezea e pur și simplu irezistibilă.
ALTĂ REȚETĂ DE PRĂJITURĂ CU PIERSICI PUTEȚI VIZIONA CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Ingrediente plăcintă cu piersici și bezea
aluat:
- 350 grame făină
- 1 praf generos de sare fină (mai precis, 5 grame de sare)
- 180 de grame de unt cu 80% grasime
- 150 de grame de brânză de vaci, foarte bine stoarsă de zer
- 1-2 gălbenușuri (în funcție de capacitatea de absorbție a făinii)
umplutura:
- 5 piersici mari, coapte (8oo de grame au avut ale mele)
- 100 de grame de zahăr
- 50 de grame de amidon din porumb sau 75 de grame de făină
bezea:
- 4 albușuri (110 grame au cântărit ale mele)
- 1 praf de sare
- 150 de grame de zahăr
- zeama de la 1 limetă (sau lămâie, opțional se poate folosi și coaja rasă fin)
în plus:
- 2 linguri de pesmet
- făină pt. presărat planul de lucru
- unt pentru uns tava
Preparare plăcintă cu piersici și bezea
Aluatul
Primul lucru pe care l-am făcut a fost aluatul pe care l-am folosit pentru această plăcintă cu piersici și bezea. Până la urmă, acest aluat fraged e destul de asemănător, ca mod de lucru și textură finală, cu un aluat de tartă simplu, ușor sărat, care va face o minunată combinație cu umplutura.
1. Am pus într-un castron făina cernută, sarea, untul rece, tăiat cubulețe, și brânza de vaci bine, bine scursă de zer.
2. Cu o furculiță, am zdrobit untul și am amestecat ingredientele până când am obținut un amestec cu un aspect nisipos.
3. Odată ce ingredientele au ajuns în acest stadiu, am adăugat gălbenușurile. Recomand ca acestea să fie adăugate treptat, pentru că nu toate făinurile au aceeași capacitate de absorbție, ouăle nu sunt la fel de mari iar brânza folosită – mai ales asta – poate fi mai umedă, caz în care nu va fi nevoie de 2 gălbenușuri.
4. Am frământat aluatul rapid, să nu se încălzească excesiv aluatul de la căldura mâinilor. Dacă untul se încălzește prea mult (se topește) în această fază, aluatul nu va fi la fel de fraged. Deasemenea, nu e nevoie să se frământe mult! Frământarea excesivă face rău aluaturilor fragede, vor căpăta o textură elastică, asemănătoare celei de pâine, pe care nu cred că o dorește cineva într-un aluat fraged. Așadar, am frământat doar până ce mi s-au omogenizat ingredientele și s-au adunat într-un bulgăre.
Dacă aluatul e prea tare – ceea ce nu cred, dar cine știe ce făinuri se găsesc?! – se adaugă cate 1 linguriță de apă foarte rece, până la obținerea consistenței potrivite. Dacă, dimpotrivă, aluatul e prea moale, se adaugă pe rând cate o lingură de făină (dar nu recomand să se îngreuneze aluatul cu multă făină). Aluatul se modelează într-un bulgăre, se înfășoară în folie aliementară și se dă la frigider pentru o oră. În acest timp, chiar dacă pare mai molcuț, imediat după frământare, va deveni suficient de ferm ca să se întindă în foaie.
Modelarea aluatului
5. Către finele perioadei de așteptare pentru aluat, am aprins cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
6. Am scos aluatul din frigider și am presărat planul de lucru cu făină. Cu ajutorul sucitorului, am întins aluatul într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 5 mm și dimensiunile de 40 x 30 cm.
7. Am folosit o tavă ceramică cu dimensiunea de 30×22 cm, pe care am uns-o cu unt. Am înfășurat foaia de aluat pe sucitor și am transferat-o, cu ajutorul acestuia, în tavă. De jur împrejurul tăvii, am ajustat marginile aluatului la o înălțime egală (de aproximativ 4-5 cm). Din resturile de aluat se pot face niște saleuri, dacă se ung cu ou și se presară cu susan, mac sau cașcaval.
Am dat tava cu aluatul la frigider, cât am finalizat umplutura de piersici.
Umplutura de piersici
8. În timpul în care aluatul a stat la frigider, am spălat bine piersicile, le-am zvântat și le-am tăiat în jumătăți, eliminând sâmburele.
Am feliat piersicile, ca să obțin 8-10 felii din fiecare piersică, și le-am pus într-un castron.
10. Peste piersicile din castron, am presărat făina (se poate folosi și amidon) și zahărul. Am amestecat bine, așa încât feliile de piersici să se îmbrace uniform în ingredientele uscate.
Observație: în stânga imaginii de mai sus, puteți vedea niște ”panglici” de aluat. Pe acelea le-am modelat după ce am decupat aluatul după dimensiunea tăvii (vezi pasul 7). Am sugerat acolo să se folosească resturile de aluat pentru niște saleuri. Eu am optat să le folosesc totuși, la plăcinta cu piersici și bezea, după cum veți vedea.
Asamblarea plăcintei
11. Am presărat deasupra aluatului din tavă cele 2 linguri de pesmet apoi am așezat deasupra piersicile îmbrăcate în zahăr și făină. Zahărul și făina rămase în castron le-am împrăștiat pe deasupra. Opțional, se pot ajșeza de jur împrejur benzi decorative modelate din resturile de aluat (cele despre care v-am vorbit la pasul anterior).
Coacerea și finalizarea preparatului
12. Imediat, am dat plăcinta cu piersici la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, la o înălțime medie. Plăcinta se vă coace fară bezea, pentru primele 60 de minute, până când umplutura începe să facă bulbuci, ca la fierberea dulceții.
13. Cât timp plăcinta e în cuptor, am bătut albușurile spumă tare, cu sarea. Am adăugat, treptat, zahărul (câte 1 lingură o dată) și zeama de lămâie sau limetă. Am bătut bezeaua până când zahărul a fost complet dizolvat.
14. După trecerea primelor 60 de minute de coacere, am se scos plăcinta din cuptor. E bine să avem grijă să nu ardem, folosind mănuși de protecție. Am așezat plăcinta pe un plan termorezistent (în cazul meu, pe grătarul aragazului). Imediat, am redus temperatura cuptorului la 160 de grade Celsius.
15. Am acoperit rapid suprafața plăcintei cu bezeaua. Opțional, se poate presăra cu coaja rasă de lămâie sau limetă.
16. Am copt plăcinta în continuare timp de 25 de minute, până când bezeaua s-a colorat într-un auriu – rozaliu plăcut a fost și destul de fermă la atingere. În funcție de cuptorul fiecăruia, e posibil să fie nevoie de 10 minute în plus sau să ajungă în acest stadiu într-un timp chiar mai scurt.
Înainte de servire, am lăsat plăcinta cu piersici și bezea să se răcească în tavă, apoi se porționează în porții generoase, asta ca să nu se solicite la nesfârșit suplimente :P. Mărturisesc că noi ne-am năpustit pe ea în stadiul de „călduță” și nu ne-a plăcut rău, a fost delicioasă!
MAI MULTE REȚETE CU PIERSICI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
MAI MULTE REȚETE DELICIOASE CU BEZEA GĂSIȚI CU UN CLICK PE URMĂTOAREA IMAGINE
Poftă bună!
Lasă un răspuns