Salata a la russe – rețetă de post, cu maioneză vegană – video
Salata a la russe, salata rusească sau salata Olivier – circulă mai multe denumiri pentru același preparat. Unde mai pui că toate sunt corecte iar preparatul este unul dintre cele mai iubite aperitive din țara noastră! Cred că, fără exagerare, am putea afirma despre această rețetă că e un fel de ”bunică” a variantei sale celei mai cunoscute – la noi în țară – și anume salata de boeuf. Salata aceasta a fost inventată de un bucătar belgian numit Lucien Olivier. Se întâmpla în 1860, la restaurantul moscovit L’Ermitage. Un creator belgian crea, pe teritoriu rusesc, una dintre salatele care au cunoscut celebritatea mondială. În cinstea creatorului său, în multe locuri din lume preparatul este numit ”salade Olivier”, în timp ce în altele este denumit salade russe sau salata a la russe, după locul său de concepție.
Inițial, rețeta a fost ținută secretă de Lucien Olivier. Fără îndoială, de la început a conținut cartofi, castraveciori în oțet, morcovi și mazăre verde. Salata a la russe servită în restaurantul Ermitage era adaptată ingredientelor de sezon și destul de permisibilă în ceea ce privea aportul de proteine adăugat. Uneori conținea cozi de raci sau homari, pește afumat, alteori piept de rață afumat sau carne fiartă. Toate ingredientele erau legate cu maioneză asezonată cu muștar și oțet franțuzesc.
După 1917, un bucătar din subordinea lui Olivier a divulgat secretul salatei chef-ului. În Rusia era o perioadă grea, în care preparatele fine nu mai aveau căutare. Astfel, salata a la russe s-a vulgarizat tot mai mult, renunțându-se la toate ingredientele scumpe care o făceau să fie un preparat de lux.
Despre varianta rețetei în varianta sa de post
E un lucru cunoscut de toată lumea că, în România, sub denumirea de salată de boeuf (boeuf=carne de vită, în franceză) se pregătește o salată asemănătoare cu carne de pasăre, de porc, uneori cu mezeluri diverse. În prezent, în Rusia, salata rusească este deseori pregătită cu pește marinat sau afumat. Doar că nu este deloc obligatoriu ca salata a la russe să conțină carne! De acest preparat spornic și gustos se pot bucura fără restricții și cei care respectă postul ortodox sau cei care au optat pentru o dietă vegană. Am folosit, așadar, pentru rețeta de salată a la russe de post, toate legumele recomandate pentru varianta clasică.
Am legat ingredientele cu o maioneză vegană pe bază de aquafaba – lichidul rezultat în urma fierberii năutului. Acest lichid este foarte bogat în proteine și are calitatea de a forma o emulsie atunci când este mixat cu uleiul. Rezultă o maioneză 100% vegană, foarte gustoasă, consistentă și în plus cu un termen de valabilitate mai mare față de maioneza clasică, pe bază de ouă. Vă recomand să folosiți lichidul din conserva de năut, nu apa în care fierbeți năut acasă, pentru că e mult mai concentrat.
Ingredientele folosite
Eu am folosit lichidul din năutul conservat sub brandul D’Aucy, de altfel, și mazărea fină folosită este produsul acestui brand. E o mazăre dintr-un soi selecționat, foarte gustoasă și fină iar conservele D’Aucy sunt de calitate premium, nu conțin niciun fel de conservanți sau alți aditivi, doar legume de calitate, apă și sare. Pe deasupra, apreciez și faptul că, optând pentru mazăre din conservă, se reduce considerabil și efortul preparării.
Rețeta în format video o găsiți în cele ce urmează, atât pentru salata rusească în sine, cât și pentru maioneza din aquafaba. Tot procedeul preparării este concentrat în primele 11 minute ale clipului, după care vă propun o manieră simplă de decor. Va rezulta o salată delicioasă, cu un gust cu nimic inferior celei cu carne (poate chiar mai bun) și cu un aspect de sărbătoare. Bineînțeles, folosind toate ingredientele de mai jos și adăugând și ceva carne fiartă sau friptă, tăiată cubulețe fine, veți obține varianta ”de dulce” a rețetei de salată rusească.
Ingrediente salată a la russe – rețetă de post
legumele pentru salată:
- 450 de grame de morcovi (4 morcovi de mărime medie)
- 600 de grame de cartofi
- 150 de grame de rădăcină de păstârnac
- 100 de grame de rădăcină de pătrunjel
- 100 de grame de rădăcină de țelină
- 200 de grame de mazăre fină
- 200 de grame de castraveciori în oțet (sau ½ castraveciori, ½ gogoșari în oțet)
- 50-60 ml. aquafaba
- 2 linguri de muștar
- 250 ml ulei de floarea soarelui/rapiță/sâmburi de struguri/alt ulei cu gust neutru) – mai mult dacă aveți nevoie de mai multă maioneză pentru decor
- sare
- piper alb
- în plus: zeama de la ½ de lămâie pentru asezonare
Mod de preparare salata a la russe – rețetă de post, cu maioneză vegană – rețeta video
Mai multe rețete de aperitive reci găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos și v-aștept cu vești, dacă încercați rețeta!
Lasă un răspuns