Salata Caprese
Salata Caprese e o salată tradițională italiană, specifică regiunii Campania. La mama ei acasă, aceasta se pregătește cu mozarella proaspătă de bivoliță, roșii bine coapte, ulei de măsline extravirgin și busuioc verde. Variantele mai moderne ale acestei rețete de salată includ un pic de pesto, un strop de cremă balsamică și/sau pudră de chili etc. Mai jos, puteți vedea o variantă a salatei la care am adăugat și un pic de pesto. Mesenii au zis că a fost și mai savuroasă.
Se crede că originea acestei „insalata caprese” ar fi insula Capri iar apariția rețetei ar fi fost la începutul anilor 1900. Ca să încânte figurile regale și politicienii care-și petreceau vacanțele pe insulă, creatorii (al căror nume nu s-a păstrat), au dorit o salată aperitiv cu gust proaspăt și culori care să le replice pe cele ale steagului italian, roșu, alb și verde. Rețeta asta mai are un mare plus: este gata în exact 5 minute! Evident, nu necesită multe pregătiri și nici nu e o rețetă complexă iar savoarea ei provine din calitatea și propețimea ingredientelor folosite.
Ingrediente Salata Caprese
- 225-250 de grame de mozzarella fresca, modelată în bucăți mai mari sau ciliegine
- 2-3 tomate mari, bine coapte dar ferme
- 2-3 ramuri de busuioc
- 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sare grunjoasă, după gust
- piper proaspăt măcinat, după gust
- opțional, 2 linguri de cremă balsamică sau de pesto de busuioc
Mod de preparare Salata Caprese
1. După cum deja am spus, prepararea durează 5 minute, din frigider în farfurie. Așa cum am precizat deja, roșiile pe care le folosim trebuie să fie bine coapte, ca să aibă aromă, dar ferme și, dacă se poate, dintr-un soi cărnos. Ca să fac salata caprese, eu am profitat de momentul în care am cules niște roșii fabuloase din grădina proprie. Toate roșiile din coșul ăla sunt minunate dar am ales unele cu formă asemănătoare, ca să obțin o salată nu doar gustoasă ci și aspectuoasă.
2. Ei bine, pentru prepararea salatei noastre, se aleg roșiile așa încât să fie cam același diametru cu al brânzei (dacă se poate). Roșiile se spală și se feliază în felii rotunde.
3. Am terminat cu roșiile, acum feliem și mozzarella. Sau nu, dacă folosim ciliegine. Dacă am o bucată mai mare de mozzarella fresca, atunci când o feliez, am grijă să fie feliile la fel de groase ca cele de roșii. Bineînțeles, asta are legătură cu perfecționismul meu atroce, puteți și să ignorați această indicație. Cu asta basta, s-a cam terminat cu prepararea!
4. Practic, din acest moment, nu ar mai fi decât de asamblat roșiile și mozzarella pe un platou, de asezonat totul cu sare grunjoasă și piper, de stropit cu ulei de măsline extravirgin și, chiar înaintea servirii, de adăugat busuiocul proaspăt. Asta e salata caprese originală!
Variațiuni pe tema salatei Caprese
Doar că, așa cum spuneam, există momente în care vrei ceva mai mult. Și atunci poți face rapid un pesto, care aduce încă un strat de aromă și în salata caprese. Genoa – locul de origine al sosului pesto – și Capri se scaldă, în definitiv, în aceeași mare caldă Tireniană. Busuioc proaspăt, un pic de parmezan ras, 1 cățel de usturoi, semințe de pin și ulei de măsline și sosul pesto e gata imediat. Asta, desigur, dacă nu aveți deja un borcănel de pesto prin frigider (eu am, de regulă).
Stropim cu pesto salata deja asamblată, arată și bine iar gustul se potrivește perfect cu al celorlalte ingrediente.
O altă variantă, poate chiar mai populară, este să se stropească salata, deja montată pe farfurie, cu o cremă balsamică. Aceasta aduce aciditate salatei, un gust mai complex care multora – și mă puteți include între cei mulți – le place tare mult.
Important e să se folosească neapărat o cremă balsamică de calitate premium (de Modena, învechită etc). Oțetul e un condiment nobil, însă doar cel de calitate bună. Și dacă tot sunt aici, la varianta cu cremă balsamică, am găsit în arhivă și poza asta, e o salată caprese stropită cu balsamic dar una făcută cu mozzarella ciliegine. Pe deasupra am presărat piperul proaspăt râșnit și un strop de chili. Chestie de gust!
Servirea
Salata caprese se servește imediat după asamblare, cât mai proaspătă posibil. De altfel, busuiocul se adaugă în ultimul moment, tocmai pentru a rămâne proaspăt, altfel, frunzele se ofilesc și salata își pierde aspectul apetisant. Salata Caprese NU este o salată de însoțire sau o garnitură, ci o salată aperitiv, care se consumă ca atare. În toate variantele propuse mai sus, îmi place să servesc salata caprese cu felii de pâine prăjită, frecate cu usturoi. Deliciu!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns