Pandișpan cu prune – rețetă video pentru o prăjitură pufoasă, gustoasă și economică
Pandișpan cu prune – rețetă video și text, pe pași, pentru o prăjitură pufoasă, gustoasă și economică. Rețetă de prăjitură – pandișpan pufos cu prune, mod de preparare detaliat și ingrediente cu gramaje exacte, timp de coacere și toate amănuntele necesare reușitei.
Cred că sunt puține prăjituri mai iubite decât pandișpanurile cu fructe. Prepararea lor e rapidă și chiar nu cred că ar putea cineva să nu savureze cu plăcere o bucată pufoasă de prăjitură plină de fructe de sezon. Personal, cât timp sunt fructe din belșug, mi se pare ceva greșit să fac altfel de prăjituri decât cele cu fructe. 😂 Toată vara fac tarte și prăjituri pufoase cu toate fructele sezonului. Azi vreau să v-arăt cum fac eu un pandișpan cu prune, o rețetă economică care vă ajută să obțineți un pandișpan crescut și pufos fără pic de praf de copt, plin de fructe care stau la locul lor în aluat, nu pe fundul tăvii.
Sigur, am făcut și alte prăjituri cu prune. Cea cu prune caramelizate e doar una dintre ele dar o menționez pentru că știu sigur cât de mulți cititori au încercat-o, plăcându-le foarte mult. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Revin însă la pandișpanul pufos a cărui rețetă v-o propun în continuare. Am afirmat despre el că e economic și chiar așa este. Am folosit doar cinci ouă și, ca să obțin o prăjitură așa cum a ieșit, cu o înălțime de 4-5 cm, am înlocuit o parte din ouă cu nimic altceva decât magica substanță pe care taică-meu o numește ”aqua chiorensis”, apă rece și nimic mai mult. 😂
Dacă veți încerca această rețetă simplă, explicată detaliat atât în format video cât și text, veți vedea și ce textură faină are, deloc uscată. Despre aromă și gust, credeți-mă, sunt perfecte!
Ingrediente Pandișpan cu Prune
- 900 de grame de prune, cântărite gata curățate (sau 1 kilogram de prune cu tot cu sâmburi)
- 5 ouă de mărime medie (50-55 de grame/bucată, cântărite cu tot cu coajă)
- 120 de mililitri de apă rece
- 4 grame/ 2 prafuri bune de sare
- 1 lingură de oțet sau de zeamă de lămâie
- 200 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 250 de grame de faina 000
- 60 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- coaja galbenă, fin răzuită, de la suprafața unei lămâie netratate
- opțional, zahăr pudră vanilat, pentru presărat suprafața prăjiturii, înainte de servire
Rețeta Video
Mod de preparare – rețeta de pandișpan cu prune prezentată pas cu pas
1. Am început prin a spăla bine prunele, pe care le-am scurs bine și le-am curățat de sâmburi, rupându-le în jumătăți. Pentru a colecta 900 de grame de prune fără sâmburi, am folosi de 1 kilogram de prune întregi. Nu va fi nicio problemă, însă, dacă veți avea doar 800 de grame de prune sau dacă veți avea 950 de grame. Prăjitura va ieși la fel de gustoasă.
Precizare: în sezonul în care prunele proaspete nu sunt disponibile, acest pandișpan cu prune se poate face cu prune congelate. Nu e nevoie să fie decongelate înainte de a le include în compoziție.
2. Am copt acest pandișpan cu prune într-o tavă de 33 x 20 de centimetri, pe care am căptușit-o cu hârtie de copt. Dacă preferați, puteți să ungeți tava și să o tapetați cu făină. Eu prefer hârtia de copt pentru că mă va ajuta ceva mai târziu și să scot prăjitura din tavă.
Am pornit imediat cuptorul și l-am setat la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus. Dacă aveți un cuptor fără ventilație, temperatura recomandată este de 200°C.
Pregătirea compoziției
3. În timpul în care cuptorul s-a încins, am pregătit compoziția, care e extrem de ușor și rapid de făcut. Am separat albușurile de gălbenușuri, cu multă grijă, o picătură de gălbenuș amestecată în albușuri poate compromite pandișpanul! Gălbenușurile le-am pus într-un castronel mic iar albușurile le-am colectat direct în castronul mixerului, foarte curat, uscat și degresat. Peste albușuri, am adăugat de la început apa rece, măsurată cu atenție cu un recipient gradat.
4. Am adăugat un praf de sare peste gălbenușuri apoi le-am bătut bine cu o furculiță. Am adăugat uleiul, în fir subțire. Nu e nevoie să se mixeze gălbenușurile cu uleiul, nici să se lege ca maioneza, doar să fie cât de cât omogenizate. Le-am lăsat deoparte și m-am apucat de albușuri.
Bezeaua
5. Am adăugat o priză generoasă de sare în castronul cu albușurile și apa rece și am început să le bat cu mixerul. Am mixat albușurile, cu apă cu tot, până când au format o spumă albă și consistentă, cu aspect de zăpadă proaspătă.
6. Odată ajunse albușurile în acest stadiu, am început să adaug zahărul, treptat, în ploaie. După ce am adăugat aproximativ ½ din zahăr, am pus în castron și oțetul.
Rolul substanței acide – fie oțet, fie zeamă de lămâie sau bitartrat de potasiu – este de a rupe fibrele lungi de proteine care se formează în albuș, în urma mixării, permițând astfel să se acumuleze mai mult aer. Vom obține o bezea mai stabilă și mai aerată.
6. După ce am pus oțetul, am adăugat treptat și restul de zahăr. La final, am adăugat și zahărul vanilat bourbon. Am mixat în continuare până am obținut o bezea fermă, lucioasă și țapănă, în care cristalele de zahăr s-au dizolvat complet. Imediat ce bezeaua a ajuns în acest stadiu, am oprit mixerul, pentru că mixarea excesivă nu e bună nici ea, ar fi posibil să se usuce bezeaua și nici asta n-ar fi bine.
Omogenizarea compoziției
7. Din acest moment, viteza de lucru e foarte importantă, să nu apuce spuma de bezea să se lase. Fără să pierd timpul, am mai mai bătut puțin cu furculița gălbenușurile cu uleiul și le-am răsturnat peste bezeaua din castron, pe toate deodată. Am amestecat cu o spatulă, să se omogenizeze parțial. Cele două compoziții se vor omogeniza mai bine în timp ce amestec crema de ouă cu făina.
8. Imediat, printr-o sită deasă, am cernut făina deasupra compoziției din castron. Pentru omogenizare, am folosit o spatulă flexibilă, cu care am omogenizat făina și spuma de ouă, prin mișcări de împăturire. Practic, am ridicat în mod repetat compoziția de pe fundul vasului și am împăturit-o deasupra, rotind castronul în sensul acelor de ceasornic, câte un sfert de rotație, după fiecare împăturire.
Nu e nevoie, poate, să țineți cont de toate reperele astea, dacă vi se pare prea complicat. Important e să nu amestecați circular și nici să nu faceți mișcări bruște, prea puternice, care ar putea elimina aerul acumulat în spuma de albuș. Acest aer acumulat în albușul spumă e foarte prețios, fiind singurul agent de creștere al prăjiturii.
Asamblarea în tavă
9. Când nu am mai văzut urme de făină în castron, compoziția a fost suficient de amestecată. Imediat, am răsturnat jumătate din compoziție în tava deja așternută cu hârtie de copt și am nivelat-o cu grijă, la suprafață. Alături aveam prunele pregătite de la început, curățate de sâmburi.
10. Deasupra compoziției din tavă, am repartizat o treime din prunele pe care le-am pregătit. Le-am așezat cu delicatețe, fără să le apăs în compoziție și fără să le arunc de sus.
11. Deasupra prunelor, am repartizatat restul compoziției de pandișpan, pe care am distribuit-o în câteva locuri. Nu am mai turnat-o de sus ca să nu afunde prunele pe care le-am pus deja. Am nivelat compoziția într-un strat uniform și, pe deasupra, am așezat delicat restul prunelor. La fel ca pe precedentele, nu le-am aruncat de sus și nici nu le-am afund forțat în compoziție. Cu un pic de răbdare dar fără să pierd timpul, am așezat-o pe fiecare la locul ei.
Pandișpan cu prune – coacerea
12. Odată asamblat, am dat tava cu pandișpan cu prune în cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus, la o înălțime medie.
13. După 25 de minute, gradul de rumenire al pandișpanului mi s-a părut suficient. Am acoperit tava cu o coală de hârtie de copt umezită și stoarsă și am copt în cotinuare prăjitura, timp de încă 20 de minute. În total, pandișpanul meu a petrecut în cuptor 45 de minute.
14. Să mă asigur că e gata, am testat pandișpanul cu scobitoarea, care a ieșit curată. Am testat și prin apăsarea cu degetul. Dacă pandișpanul revine imediat, după ce e presat ușor, se poate concluziona că e gata. Vă recomand să testați și voi gradul de coacere al prăjiturii, chiar dacă ați respectat timpul de coacere și temperatura! Nu sunt două cuptoare la fel, așa că testul simplu al scobitorii e chiar necesar.
Porționarea prăjiturii
15. Am prins marginile hârtiei de copt și, cu ajutorul acesteia, am ridicat prăjitura din tavă. Am transferat-o pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie. Înainte de a-l tăia, am lăsat acest pandișpan cu prune, care mirosea foarte ispititor, să se răcească bine.
16. După ce s-a răcit complet, acest pandișpan cu prune, pufos și aromat, a fost gata de servire! Cu un cuțit lung, bine ascuțit, l-am porționat în 24 de dreptunghiuri. Se poate tăia, însă, în orice formă vă e pe plac. Înainte de servire, l-am presărat cu un strop de zahăr pudră vanilat.
Pandișpan cu prune – servirea
Nu cred că cineva are mari dubii privitor la modul în care să consume un pandișpan cu prune. E o prăjitură simplă și aromată, merge perfect în orice moment al zilei, de la micul dejun, alături de cafea sau o cană de lapte, la desert, după prânz sau cină.
Dacă vreți să impresionați musafirii, serviți pandișpanul cu prune cu o cupă de înghețată de vanilie alături. Se transformă pe loc dintr-un desert simplu într-unul super elegant. De reținut e că e foarte pufos, cu o textură plăcută, deloc uscat și se păstrează perfect la temperatura camerei, câteva zile.
MAI MULTE REȚETE DE PANDIȘPAN CU FRUCTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns