Fursecuri fără zahăr, spirale fragede cu unt și migdale
Fursecuri fără zahăr rețetă pas cu pas, cu făină integrală și făină de migdale. Cum să faci acasă fursecuri spirală fragede, fără zahăr, cu puțini carbohidrați, foarte gustoase, rețetă cu lista de ingrediente la gram și mod de preparare detaliat.
Printre cititorii observ tot mai adesea oameni care se interesează de rețete fără zahăr. Dintr-un motiv sau altul, sunt persoane care au optat pentru o dietă fără zahăr și cazul cel mai demn de atenție este al diabeticilor, care nu doar că trebuie să renunțe complet la zahăr, dar e important să controleze cu atenție cantitatea de carbohidrați pe care o consumă. Așa am ajuns să creez aceste fursecuri fără zahăr, făcute cu un amestec de făinuri dintre care o treime este integrală, cu un coținut mai mare de fibre. O altă treime este făina de migdale, cu mult mai puțin carbohidrați. Totuși, fursecurile au ieșit și frumoase, și gustoase.
Pentru a îndulci aceste fursecuri fragede fără zahăr, am folosit îndulcitorul pudră Tagatesse. Eu îl tolerez mai bine decât alți îndulcitori, care îmi cauzează anumite probleme. Tagatesse este obținut din lactoză, așa că, dacă vă știți cu vreo intoleranță, e bine să îl înlocuiți cu un altul, pe care știți voi că-l tolerați mai bine. Stevia sau… știți voi ce, important este să fie un îndulcitor pudră care să poată fi folosit la coacere. Această informație o găsiți pe ambalaj. Deasemenea, ar trebui să găsiți și informații despre puterea de îndulcire a produsului folosit și să-l dozați în funcție de asta. Cele 150 de grame de Tagatesse pe care le-am folosit eu corespund la 200-220 de grame de zahăr. Orice produs alegeți voi, trebuie să puneți cantitatea care suplinește 200 de grame de zahăr.
Ingrediente fursecuri fără zahăr
- 250 de grame de unt cu 82% grăsime
- 1 praf bun de sare
- 150 de grame de îndulcitor pudră tagatesse – sau stevia, sau alt îndulcitor pe care-l preferați voi, dar să fie potrivit pentru copt – dacă nu vă deranjează să le pregătiți cu zahăr, îndulciți aluatul cu 200 de grame de zahăr pudră.
- 1 lingură de extract de vanilie
- 150 de grame de făină obișnuită
- 150 de grame de făină integrală (nu așa denumita făină neagră, ci făină din măciniș integral de grâu)
- 150 de grame de pudră de migdale
- coaja rasă de la 1 portocală (sau lămâie)
- 1 ou+ 1 gălbenuș
- 25 de grame de cacao
- câteva linguri de apă rece
- în plus, puțină făină pentru pudrat planul de lucru
Mod de preparare fursecuri fără zahăr
Aluatul
1. Am bătut untul moale cu vanilia, sarea și îndulcitorul până când a devenit o cremă spumoasă.
2. Am adăugat oul întreg și am mixat puternic cu mixerul, până s-a încorporat perfect în crema de unt.
3. Am amestecat toate făina obișnuită, cea integrală și pudra de migdale. Am adăugat ingredientele uscate în vasul mixerului, deodată cu coaja rasă de portocală.
4. Am început să amestec cu mixerul la viteză mică, adăugând câte o lingură de apă rece din când în când, doar când aluatul părea că e prea uscat. Nu se adaugă mai multă apă decât are nevoie aluatul ca să se adune laolaltă. Aluatul de fursecuri fără zahăr nu trebuie să fie umed, doar să aibă tendința să formeze un bulgăre compact. Când e ca în imaginea de mai jos, nu mai frământăm pentru că, la fel cu oricare alt aluat de fursecuri, și cel pentru fursecuri fără zahăr va deveni elastic într-un mod neplăcut dacă e frământat prea mult.
5. Am împărțit aluatul în două și una dintre jumătăți am pus-o înapoi în vasul mixerului. Am adăugat 1 linguriță de apă rece și cacaoa. Am mai amestecat, la viteză mică, doar până s-a omogenizat cacaoa în aluat.
6. Am pregătit două pătrate mari de folie alimentară. Direct pe folie, am modelat din fiecare jumătate de aluat câte un pătrat gros cam de 3-4 cm, pe care l-am înfoliat. Astfel împachetat, aluatul merge la frigider pentru o oră.
Modelarea fursecurilor
7. Odată bine răcit, aluatul de fursecuri fără zahăr a devenit mai ferm. Am presărat planul de lucru cu puțină făină și am întins cu sucitorul dreptunghiul de aluat simplu (fără cacao), dându-i o formă aproximativ pătrată, cam 35*35 cm.
8. Alături, l-am întins identic și pe cel cu cacao. E foarte important ca ambele foi să aibă o dimensiune cât mai apropiată.
9. Am bătut gălbenușul cu 1 linguriță de apă rece. Am uns cu o pensulă de patiserie toată suprafața foii de aluat de fursecuri fără zahăr, cea simplă, fără cacao.
10. Am înfășurat aluatul cu cacao pe sucitor, l-am ridicat astfel de pe masă și am aliniat latura aluatului maro cu cea a foii simple de dedesubt. Am derulat aluatul maro de pe sucitor, ghidându-l ca să se suprapună perfect peste cel simplu. Am presat ușor cu palma deasupra celor două straturi de aluat de fursecuri fără zahăr, ca adere bine.
11. Am rulat strâns foile suprapuse, cu cea cu cacao în interior, până la jumătatea lățimii. Acolo am tăiat complet și am rulat încă o dată. Am obținut două rulouri pe care le-am ambalat individual în folie alimentară și le-am dat la congelator pentru 25 de minute. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 170°C.
12. După trecerea timpului de răcire, am tăiat rulourile cu un cuțit bine ascuțit, obținând fursecuri fără zahăr rotunde, cu model de spirală și cu grosimea de ½ cm.
Fursecuri fără zahăr – coacerea
13. Imediat ce le-am tăiat, am aranjat aceste fursecuri fără zahăr pe 2 tăvi acoperite cu hârtie de copt. Mi-au rezultat 60 de bucăți. Una dintre tăvi am dat-o imediat la cuptor, la o înălțime medie, cealaltă am dat-o repede la rece.
14. Fiecare tavă cu fursecuri fără zahăr se coace la o înălțime medie, la 170°C, timp de 13-15 minute, până devin ușor aurii. Se lasă să se răcească bine, apoi se pot depozita într-o cutie etanș închisă.
Servire și păstrare
Odată bine răcite, am ambalat aceste fursecuri fragede fără zahăr într-o cutie de tablă cu capac. Se păstrează perfect în cămară, două săptămâni mai târziu erau tot ca în prima zi. Merg excelent la cafea sau alături de un ceai bun. Eu mă răsfăț cu un ceai de hibiscus și îmi place tare mult că mă pot bucura de niște fursecuri spirală fragede și gustoase alături de ceașca mea de ceai, fără să am un sentiment de vinovăție prea mare.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns