Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort "Malaga" cu rom si stafide

Tort "Malaga" cu rom si stafide

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Am vazut ceva asemanator candva, undeva – prin vastitatea world wide web-ului…era un filmulet cu subiect culinar, in limba olandeza, pe care azi, cand l-am cautat, nu l-am mai gasit. Asa ca am reprodus din memorie doar principul tortului, cu un blat dublat de bezea si cu crema la mijloc – aromele alese si prezentarea finala fiind dupa fantezia proprie:

tort malaga 019

Fursecuri de Crăciun

 

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Tort „Malaga” cu rom si stafide:

Blat:

  • 3 oua
  • 1 pahar de 150 ml de zahar
  • 1/2 pahar (acelasi) de ulei
  • 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
  • 1 lingurita praf de copt

Bezea:

  • 4 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de nuca macinata

Crema:

  • 300 ml frisca
  • 300 ml lapte
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 2 linguri de esenta de rom
  • 6 linguri de zahar
  • 1 lingurita de gelatina granule
  • 100 de grame de stafide inmuiate in rom

Glazura:

  • 100 de grame de ciocolata
  • 3 linguri de frisca lichida

Sirop:

  • 5 linguri de apa
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingura de zahar

Decor:

  • 300 ml frisca batuta si indulcita dupa gust
  • decoratiuni de ciocolata topita (optional)

Preparare Tort Malaga cu rom si stafide:

Pentru blat, se bat ouale intregi cu un pahar de zahar pana formeaza o crema onctuoasa. Se adauga uleiul in suvoi subtire, mixand in continuare, apoi se amesteca usor cu faina amestecata cu praful de copt. Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (poza 1) sau unsa si tapetata cu faina.

Din cele patru albusuri si cele 6 linguri de zahar se bate o bezea ferma, care se amesteca cu nuca macinata (poza 2) si se aseaza peste blatul pregatit in tava (poza 3). Se introduce tava la cuptorul preincalzit la 150 de grade, unde se lasa pana se rumeneste usor bezeaua (45 minute-1 ora) – care trebuie sa fie cat mai uscata (poza 4). Se lasa sa se raceasca.

tort malaga blat

Pentru crema:Gelatina se inmoaie cu 1-2 lingurite de apa.Se bate frisca, se indulceste cu o lingura de zahar si se lasa la frigider:

tort malaga 005

Din lapte, restul de zahar si plicul de budinca se fierbe o budinca groasa, care se lasa sa se raceasca la temperatura bucatariei, mixand periodic pentru a preintampina formarea unei pojghite la suprafata:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

tort malaga 006

Cand budinca se raceste complet, se amesteca, adaugand cate o lingura o data si mixand in permanenta, cu frisca batuta. Se adauga esenta de rom si stafidele bine scurse:

tort malaga 011

Se topeste gelatina pe aburi, se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga la cantitatea totala de crema, omogenizand. Se da crema la frigider.Blatul se desprinde cu grija de pe hartie si se taie in doua, pe lungime:

tort malaga 009

Se pregateste glazura, topind pe aburi ciocolata cu frisca lichida, si se glazureaza cele doua blaturi, deasupra de bezea:

tort malaga 010

Dupa ce glazura se intareste se trece la asamblarea tortului – pe unul dintre blaturi, peste glazura, se aseaza toata crema:

tort malaga 012

Se acopera cu celalalt blat cu glazura in jos, catre crema:

tort malaga 014

Se stropeste blatul superior cu siropul obtinut din ingredientele specificate (eu le-am amestecat la rece) si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu spritul:

tort malaga 015

Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.Eu am decorat marginile si suprafata cu decoruri din ciocolata topita, turnate pe hartie de copt cu seringa de decorat, cu deschizatura cea mai mica.Un tort foarte gustos, pentru cei carora le place aroma de rom. Bezeaua, fiind ferita de contactul cu umezeala cremei de stratul de ciocolata topita, ramane crocanta si contrasteaza in mod placut cu octuozitatea cremoasa:

Ultima rețetă publicată

tort malaga 019

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 comentarii la Tort "Malaga" cu rom si stafide

  1. manu spune:

    tortul este super bun,prima data mi a iesit dar atunci l am facut la cuptor cu ventilatie

  2. manu spune:

    Am un cuptor pe gaz la butelie ,am tinut blatul la 150 grade dar nu creste si nici bezeaua nu se usuca,am batut compozitia la mixer douzaci minute ,unde am gresit?

  3. claudia spune:

    In sfarsit i-a venit randul si acestui tort….stii cum a iesit?Demential!!!!O grozavie!!Multumesc pentru reteta,bucatareasa mea preferata :)

  4. SANDA MORAR spune:

    mmmmmmmm

  5. dana spune:

    as dori sa fac si eu acest tort pentru ziua baietelului meu (sambata implineste 5 anisori) insa am si eu 2 intrebari: ce dimensiune trebuie sa aiba tava in care se coace blatul+bezeaua si glazura se pune fierbinte peste blat? Multumesc.

    • lauralaurentiu spune:

      Elena, e o tava obisnuita de cuptor, 35×37 cm. sau asa ceva. Glazura se pune calda, altfel s-ar intari si nu ai avea cum sa o mai torni.

  6. circeanu cerasela spune:

    La acest tort cum se procedeaza cu primul blat ca nu am inteles ca daca se coc impreuna se impreuna multumesc

  7. oana spune:

    Am facut tortul de ziua tatalui meu. A iesit foarte bun si merita incercat si de altii.

  8. iasminna spune:

    te rog spune-mi si mie cum faci sarmalele.sotul meu a cumparat o cratita de pamant si vrea sa le fierb acolo , nu am facut niciodata in oala de lut.

  9. iasminna spune:

    demential a iesit

  10. iasminna spune:

    l-am facut in seara asta este la frigider arata demential si crema a iesit bine am lins putin castronu ce sa fac nu m-am putut abtine

  11. Clody2308 spune:

    Arata bestial tortul acesta…e musai sa-l incerc si eu!!!Sper sa imi iasa…nu prea ar avea de ca sa nu imi reuseasca,mai ales ca explicatiile tale sunt nemaipomenite!Te pup si la cat mai multe retete!

  12. Gabriela spune:

    Buna Laura.Am facut si eu acest tort minunat.Dar totusi bezeaua nua a ramas crocanta.Unde am gresit?Ciocolata am pus-o calduta.Multumenc anticipat.Spor la retete noi.

    • Anonim spune:

      Gabriela, chiar nu am idee ce s-a fi intamplat… ai lasat foile de pe o zi pe alta inainte sa le acoperi cu ciocolata si sa le umpli cu crema? Din cate imi amintesc, bezeaua insuficient uscata lasata mai mult timp la temepratura bucatariei are tendinta de a se inmuia. Ma gandesc ca gustul a fost oricum la fel :).

  13. Bolonyiolga spune:

    maine am sa-l fac,cred ca e un tort deosebit

  14. Antonina spune:

    Ma uit la poze si salivez in nestire.. acu sunt chiar intr-o ceata totala… ce mananc eu azi???  

  15. ramonina spune:

    Laura,vreau sa fac in seara asta tortul si as vrea sa stiu dimensiunile tavii.Multumesc

  16. mihai2206 spune:

    Laura, daca nu te superi, te-as ruga sa imi spui si mie care sunt dimensiunile tavii pe care ai folosit-o pentru aceasta reteta. Multumesc!

  17. Mary spune:

    Che spettacolo !

  18. laura laurentiu spune:

    Julia, mai vreo doua-trei felii…ti le pastrez? :P

  19. laura laurentiu spune:

    Jacktel, da, a fost foarte bun la gust, ma bucur mult ca iti place!

  20. julia spune:

    Nemaipomenit de bine arata.a mai ramas ceva?vreau si eu…macar o firmitura *-*

  21. laura laurentiu spune:

    Alsurdelsur „Reme” – bella malaguena- bessos de mi ciudad – Timisoara, Romania. Me encanta mucho que te gusto mi pastel. En Romania se llama „Malaga” la combinación de ron con pasas. En su ciudad está más extendido de esta combinación?

  22. laura laurentiu spune:

    Mickey, Благодаря ви много за посещението и комплименти – and I sincerilly hope that I wrote corectly :).

  23. laura laurentiu spune:

    Irina, tehnica este identica celei pe care am folosit-o la tortul „Fluturi albi in zmeuris”, acolo am si pozat, doar ca aceste grilaje fiind mai simple le-am facut liber, fara un desen prealabil pe hartie.

  24. irinaririna spune:

    Mama ce minunatie….zi-mi te rog cum ai facut decoratiunile de ciocolata?? Exista explicatia undeva pe blog? O duminica placuta.

  25. mikkey spune:

    Bellissima torta Laura.

  26. Alsurdelsur "Reme" spune:

    Bellisima y riquisima tarta que lleva el nombre de mi ciudad Málaga.

    Besos de una malagueña

  27. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    foarte rafinatä Creatiune.Componentele harmonieren( sorry nu stiu similar cuvint)perfekt.
    Kompliment !!
    Eu sint convins cä are un Gust foarte bun.

    Salutäri Jacktel

  28. laura laurentiu spune:

    Diamond, te servesc cu placere :P

  29. diamond spune:

    yum, vreau si eu o feliutza! :D

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE