Rulada de bezea cu migdale si zmeura
Aceasta rulada usoara ca spuma, cu gust aromat si racoros, a fost prajitura mea de Sarbatori. Nu este prima data cand fac rulada de bezea cu migdale si zmeura, reteta o am de la sora mea Lacramioara si in urma cu vreun an, doi, a facut parte dintre cele publicate intr-o carticica de retete pe care cititorii mai vechi poate au si comandat-o. Rulada de bezea cu zmeura a ramas una dintre preferatele fetei mele si mi-a cerut-o deseori iar de curand mi-am dat seama ca am omis sa o public pe blog. Fructele vor umple in curand galantarele pietelor si reteta de rulada de bezea poate fi vedeta acestei veri, pentru ca poate fi umpluta nu doar cu zmeura, ci si cu capsuni, afine, mure, coacaze sau chiar bucatele de piersici sau alte fructe zemoase pe placul fiecaruia. Am convingerea ca o sa indragiti reteta acestei rulade, asa ca… la treaba!
Ingrediente Rulada de bezea cu migdale si zmeura:
- 4 albusuri
- 4 linguri de zahar
- 120 de grame de migdale macinate
- 2-3 linguri de migdale fulgi
- 1 praf de sare
- 200 de grame de zmeura proaspata
- 1 pastaie de vanilie
- 250 de grame de mascarpone
- 200 de ml. de smantana pentru frisca
- 3 linguri de zahar pudra
- 1 lingura de frunze proaspete de menta
Preparare Rulada de bezea cu migdale si zmeura:
Nu va fie teama de blatul de bezea, cu toate ca pare ceva mai sofisticat, cu putina rabdare si delicatete o sa va reuseasca, eu am incercat un blat asemanator de rulada si la aceasta reteta (click pe link) care la fel ca si cea pe care v-o propun azi, a avut de fiecare data un succes rasunator.
Primul pas este prepararea blatului:
1. Cele 4 albusuri se bat spuma cu sarea, se adauga zaharul cate o lingura si se bat in continuare pana s-a dizolvat (poza 1).
2. Se adauga migdalele macinate (poza 2).
3. Se amesteca usor si se toarna compozitia in tava acoperita cu hartie de copt, modelandu-se cu o spatula sub forma unui dreptunghi de ~38×28 cm (dimensiunile sunt orientative, bezeaua nu trebuie sa umple complet tava si nici sa aiba neaparat marginile foarte drepte, important e sa fie intr-un strat de o grosime uniforma). Se niveleaza si se presara cu migdalele fulgi (poza 3).
4. Se coace in cuptorul preincalzit la 160°, pana marginile devin aurii si suprafata usor bruna (~ 20-25 min. supraveghind continuu) fara a se usca prea tare. Se rastoarna cu tot cu hartia de la baza pe o alta coala de hartie de copt, curata, cu fulgii de migdale in jos. Cat blatul este fierbinte, lucrand cu mare grija, se desprinde hartia pe care s-a copt, centimetru cu centimetru, aceasta fiind de fapt singura faza cu adevarat migaloasa (poza 4).
5. Se ruleaza pe lungime in hartia de copt curata si se raceste complet (poza 5).
Pentru crema:
1. Se pastreaza cateva boabe de zmeura si cateva frunzulite de menta intregi pentru decor.
2. Se bate branza mascarpone intr-un castron cu 2 linguri de zahar pudra si se adauga smantana pt. frisca rece, mixand pana cand se formeaza o crema consistenta. Se taie pastaia de vanilie pe lungime si se razuiesc semintele, care se adauga la crema, la fel 1 lingura de frunze de menta tocate. (poza 1)
3. Dupa preferinta, fructele se pot omogeniza impreuna cu menta si vanilia in crema de mascarpone si frisca sau se pot lasa intregi (poza 2).
4. Se desface rulada si se umple cu crema, asa incat suprafata presarata cu migdale sa ramana in afara, neacoperita cu crema (poza 3).
5. Se ruleaza cu grija rulada cu crema inauntru (poza 4).
Rulada de bezea cu migdale si zmeura se aseaza pe un platou, se decoreaza cu frunzulite de menta si boabe de zmeura si se presara cu 1 lingura de zahar pudra.
Inainte de servire, rulada se da la frigider pentru minimum doua ore.
E o prajitura usoara si racoroasa, aromata si fina, merita sa o incercati. Va doresc spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns