Tort de morcovi cu cremă vanilată de mascarpone
Tort de morcovi cu cremă vanilată de mascarpone, rețetă pas cu pas. Blat umed de tort cu morcovi și mirodenii, umplut cu o cremă simplă și delicioasă de mascarpone cu frișcă și vanilie. Decorarea unui tort cu flori din cremă de unt și un tutorial video pentru realizarea acestora.
Dragilor, azi se împlinesc exact zece ani de când, plină de emoție și nemaipomenit de încântată, lansam în world wide web blogul meu culinar. Merita marcat momentul cu un tort, nu-i așa? Chiar dacă am ales ceva simplu, un tort de morcovi, l-am decorat drăgălaș cu floricele pastel, așa că are un aspect sărbătoresc. Nu am ales un tort de morcovi din criză de timp, ci pur și simplu pentru că îmi place foarte mult. La lansarea timișoreană a cărții mele am avut un tort de morcovi, de Crăciun, la fel. După o lună de zile, mi-am dat seama că tot de un tort cu morcovi am poftă.
M-am gândit, la un moment dat, să refac rețeta de păturată pe crumpi, publicată pe 1 februarie 2009, pentru că merită poze mai bune. Pentru că, da, cu zece ani în urmă nu aveam nici măcar idee de fotografie și mi-am lansat blogul cu niște poze făcute cu telefonul. Cu un telefon… așa cum erau pe-atunci, nu un smartphone cu cameră cu 18 megapixeli. M-am răzgândit, însă, și deocamdată voi lăsa pozele la locul lor, în prima rețetă publicată pe blog. Sunt un reper, mă uit la ele cu un zâmbet și mă gândesc că am evoluat atât, dar atât de mult în acest timp.
CU ACEEAȘI CREMĂ VEZI ȘI REȚETA DE RULADĂ CU CĂPȘUNE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Am făcut multe în ăștia zece ani: am învățat să fac fotografii, dacă nu excepționale, măcar decente. Am învățat enorm de multe despre gastronomie și am devenit bucătar cu diplomă. Am publicat o carte exact pe sufletul meu. Și cel mai important lucru, am reușit să construiesc această minunată și uriașă comunitate de pasionați de gust bun, voi, cititorii mei, cei care mă urmăriți pe pagina Facebook, pe Instagram sau pe canalul Youtube, cei care mi-ați citit cartea, cei care îmi citiți și îmi încercați rețetele. Vă mulțumesc tuturor pentru încredere, pentru devotament, pentru că fără voi nu aș fi putut să-mi îndeplinesc visul de a face exact ceea ce-mi doresc. Și vă invit la o felie din tortul ăsta minunat!
Tortul ăsta de morcovi e un deliciu, dacă gustul meu a devenit un reper pentru voi, și cred că a devenit, pentru că nu văd alt motiv să mă urmăriți de zece ani, sigur vă va plăcea și vouă. Decorul este opțional, evident că puteți să dați acestui tort cu morcovi și cremă de mascarpone exact înfățișarea dorită. Cu toate astea, am realizat un mic tutorial video și pentru aceste floricele din cremă.
Ingrediente Tort de morcovi cu cremă vanilată de mascarpone
blat de tort cu morcovi
pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- 300 de grame de morcovi rași pe răzătoarea fină
- 4 ouă
- 350 de grame de zahăr brun (cu cât e mai închis la culoarea zahărul brun pe care-l folosiți, cu atât și blatul va avea o nuanță mai închisă)
- 100 de ml. ulei de floarea soarelui
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime, topit
- 130 de ml. suc de mere
- 130 de ml. suc de portocală proaspăt stors (adică sucul unei portocale medii)
- coaja de la 1 portocală – doar partea intens colorată de la suprafață
- 350 de grame de făină
- 1 linguriță (5 grame) de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță (5 grame) de praf de copt
- ½ de linguriță de sare
- 2 lingurițe de scorțișoară
- ¼ de linguriță de nucșoară
- 2 plicuri de zahăr vanilat (sau 2 linguri de extract de vanilie)
cremă vanilată de mascarpone
- 500 de grame de mascarpone
- 600 de grame de smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- 80 de grame de zahăr pudră extrafin
- 3 plicuri de zahăr vanilat (sau 3 linguri de extract de vanilie)
- 2 prafuri bune de sare
decor – flori – trandafiri – din cremă de unt
- 180 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 80 de grame de zahăr pudră extrafin
- 1 plic de zahăr vanilat
- câteva picături de colorant alimentar roșu, galben și verde (sau culorile preferate)
Mod de preparare blat de tort cu morcovi
1. Porniți cuptorul și fixați-l la 180°C (static). Pregătiți o formă de tort cu diametrul de 26 cm, fie o căptușiți cu hârtie de copt, fie o ungeți cu unt și o tapetați cu făină.
2. Pregătiți, cântăriți, puneți-vă la îndemână toate ingredientele, până se încinge cuptorul. Pregătirea compoziției durează 2-3 minute, nu mai mult.
3. Făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, nucșoara și scorțișoara se amestecă bine cu telul în formă de pară.
4. Într-un castron încăpător, puneți zahărul brun și cel vanilat. Aș fi folosit cu plăcere păstăi de vanilie sau măcar un extract bun, dar e o criză mondială de vanilie așa că mă descurc cu ce pot. Peste zahăr, se adaugă sucul de mere și cel de portocală. Se adaugă uleiul, untul topit, ouăle întregi și coaja de portocale. Nu arată prea bine ceea ce e în castron, dar, credeți-mă, asta se va schimba! Se amestecă totul cu telul în formă de pară până se omogenizează (cam 3 minute)
5. Se adaugă treptat făina amestecată cu mirodeniile, în timp ce se omogenizează cu telul. Nu amestecăm în exces, doar cât să nu avem cocoloașe de făină.
6. Peste compoziția omogenizată se adaugă morcovii rași și se amestecă rapid.
7. Compoziția se toarnă imediat în forma de tort pregătită la punctul 1. Nu avem timp de pierdut, e un blat cu substanțe de creștere care vor fi afectate de aciditatea din sucul de portocale, așa că trebuie să ne lucrăm repede.
8. Se nivelează rapid blatul în formă. Un mic secret: ca să nu obțineți un blat umflat la mijloc, trageți compoziția către marginile formei. Să fie cam de 1 deget mai înaltă de jur împrejur decât mijlocul, asta va diminua bombarea în timpul coacerii.
Coacere blat de tort cu morcovi
9. Imediat ce am nivelat compoziția de blat în formă, o dăm la cuptor. Se coace blatul la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C, timp de 55-60 minute. Dacă vă știți cuptorul că are tendința să ardă, acoperiți forma cu o coală de hârtie de copt umedă și continuați coacerea până când blatul e bine copt. De asta ne dăm seama dacă:
- trece testul scobitorii
- apăsând ușor cu degetul la mijloc, blatul revine înapoi
E important ca blatul să fie bine copt, pentru că substanțele de creștere adăugate degajă niște gaze în timpul coacerii. E esențial ca aceste gaze să se evapore complet, altfel blaturile cu praf de copt și/sau bicarbonat au o tentă de gust neplăcută. Așa că e imporant ca procesul coacerii să fie complet. Dacă s-ar măsura cu un termometru cu citire instantanee, temperatura la mijlocul unui blat de tort cu morcovi, care e mai dens și mai umed decât un pandișpan, ar trebui să fie cam de 95-96°C.
Odată bine copt, blatul se scoate din formă și se lasă să se răcească bine, pe un grătar pentru prăjituri.
10. După ce s-a răcit complet, blatul se taie cu un cuțit cu lama lungă sau un dispozitiv special de tăiat torturi, în trei straturi, pe cât posibil cu grosime egală.
Tort de morcovi – prepararea cremei și asamblarea
11. Nimic mai simplu decât prepararea acestei creme de tort cu mascarpone și smântână pentru frișcă. Totuși, așa simplă cum este, are nevoie de toată atenția noastră în cele aproximativ 5 minute de preparare. În primul rând, atât mascarpone cât și smântâna pentru frișcă trebuie să fie perfect reci. De preferință, răcite peste noapte, la frigider. Se pun toate ingredientele, inclusiv zahărul pudră, vanilia și sarea, într-un castron încăpător și se bat cu mixerul la viteză maximă până când crema se întărește bine. Această cremă cu mascarpone, care are 60% grăsime, va fi mai densă decât frișca bătută și se va ține perfect de paletele mixerului.
12. Pe deasupra, în castron vom sesiza valuri și creste ferme. Atenție, nu batem mai mult de atât, s-ar putea să se taie crema! Trecem imediat la asamblarea tortului.
13. Se așează pe un platou primul strat de blat și se acoperă cu cremă. Eu încerc să pun atâta cremă încât aceasta să aibă aproximativ aceeași grosime cu a straturilor de blat. Se nivelează bine.
14. Se așează deasupra cremei următorul strat de blat și se acoperă și acesta cu cremă. După nivelare, se acoperă cu ultimul strat de blat.
15. Se îmbracă tortul în crema rămasă, care se netezește cât de bine e posibil, ajutându-ne de spatule. Pentru îmbrăcarea tortului va fi nevoie de destul de multă cremă, mai mult de ¹⁄3 din cantitatea totală. Țineți cont de asta atunci când împărțiți crema.
Tort cu morcovi – propunere de decor cu flori din cremă de unt
Evident, un tort alb, așa cum tocmai am obținut, este ca un canvas nou-nouț. Putem să-l decorăm în orice fel dorim. Am încercat, pentru această ocazie specială a aniversării de zece ani a blogului, să îi dau o înfățișare veselă și sărbătorească.
Crema de unt din care se fac aceste decoruri pentru tort, că nu se fac doar flori, cineva care are multă îndemânare cu poșul poate face fel de fel de decorații, este… chiar o cremă de unt. Cum o preparați?
- Untul moale, zahărul pudră și vanilia se mixează la viteză mare până când se spumează iar cristalele de zahăr nu se mai simt deloc.
- Se împarte crema obținută în atâtea castronele câte culori dorim să folosim.
- Se colorează crema din fiecare castronel, adăugând colorant alimentar. Pentru nuanțe pastel, cum am folosit eu, e nevoie de doar câteva picături. Pentru galben am folosit turmeric, pentru că nu am avut în casă colorant, iar acel portocaliu pastel l-am obținut adăugând în crema galbenă 1 picătură de colorant roșu.
Mai departe, vom avea nevoie de poșuri pentru fiecare culoare în parte. Nu are voie să ne lipsească nici un vârf așa cum este cel de mai jos, cu acea deschizătură într-o formă care, într-o oarecare măsură, ar semăna cu o lacrimă mai alungită.
Vom mai avea nevoie și de alte lucruri, dar pe unele le putem înlocui, improvizând. Cum anume și mai ales, cum se fac aceste flori din cremă de unt, descoperiți din tutorialul de mai jos.
Rând pe rând, toate aceste floricele au ajuns pe tortul meu!
Servire tort de morcovi cu cremă vanilată de mascarpone
Am dat tortul la rece și apoi l-am servit. Nu este prima dată când îl degustăm așa cum deja v-am spus, dar de fiecare dată ne bucurăm de blatul umed și plin de aromă cât și de crema delicioasă de parcă ar fi o surpriză plăcută.
Sper să-mi rămâneți aproape și să încercați și voi tortul ăsta delicios! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns