Cautare in site
x inchide
Advertising
Tort intens de ciocolată - THE chocolate cake!

Tort intens de ciocolată – THE chocolate cake!

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 25.08.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Deunăzi, fiică-mea îmi spune: „Tu, în adânca-ți măiestrie culinară, un tort de ciocolată nu ai în repertoire?” „Hm…” răspund eu… „știu eu ce să spun? Știi că arareori mă apucă pe mine pofta de ciocolată. Drept e că atunci când mă apucă, chiar nu mai pot să-i fac față!” „Mda”, zice progenitura-mi, „ceea ce vreau e ceva dezmăţat de ciocolătos, un tort cu multă ciocolată, intens și provocator”. Și dacă dumneaei a vrut, nu mi-a rămas decât să iau internetul la scuturat, în căutarea a ceva destul de ciocolătos ca să fie cu adevărat satisfăcător.

Am găsit o rețetă cu adevarat promițătoare, de la care am pornit, modificand pe ici-pe colea. A ieșit cel mai intens tort de ciocolată din câte am gustat vreodată! Și nu doar intens, ci și delicios, cu o textură uluitor de bună, de parcă ar fi făcut din straturi de cremă de densitate diferită. Un deliciu!

Ingrediente Tort intens de ciocolată

Blat:

  • 200 de grame de ciocolata cu cel putin 60% cacao (eu am folosit cu 80%)
  • 200 de grame de unt
  • 75 ml de lapte
  • 300 de grame de zahar muscovado
  • 3 oua de dimensiune medie
  • 25 de grame de cacao
  • 175 de grame de faina (eu am folosit integrala)
  • 1 lingura buna cu granule pt. cafea instant
  • 125 ml. de apa
  • 1 lingură extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 lingurita rasa de praf de copt
  • 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare

Ganache:

  • 300 de grame de smantana pt. frisca
  • 200 de grame din aceeasi ciocolata cu cel putin 60% cacao

Decor (opțional):

  • 100 de grame de ciocolata cu 75% cacao, rasă sau cârlionți

Mod de preparare tort intens de ciocolată

Blatul

1. Se pornește cuptorul și se setează la 150°C. Se pregateste o formă de tort cu inel detașabil, având diametrul de 21 cm (se unge cu grasime solida si/sau se captuseste cu hartie de copt).

2. Blatul acestui tort intens de ciocolată este cel care face diferența în această rețetă. Nu e doar un blat, ci un fel de negresă foarte aromată, în același timp umedă și aerată! Pentru blat, ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un castron termorezistent. Se pune pe foc o cratiță cu apă cam de 3-4 degete. Cratița se alege de o mărime potrivită, așa încât castronul cu ciocolata să fie stabil pe gura acestuia, dar să nu atingă apa care fierbe. Deasupra ciocolatei se pune untul taiat in bucati. Cafeaua instant se dizolva in 125 ml de apa rece si se adaugă peste unt si ciocolata rupta in bucati.

ciocolata unt si cafea

3. Când apa fierbe, castronul cu ciocolata, untul și cafeaua se potrivește pe cratița cu apă fierbinte. Repet, fundul castronului să nu atingă apa! Ciocolata trebuie topită la căldură indirectă. Se ține castronul la aburi doar până se topește bine ciocolata. Se omogenizează prin amestecare untul și se acoperă castronul cu folie alimentară, păstrându-se deoparte.

Advertising

ciocolata pentru blat

4. Într-un castron încăpător, se mixează ouăle întregi cu sarea, vanilia și zahărul, până la formarea unei creme consistente. Se adauga laptele și se omogenizează ușor cu telul.

crema de oua cu zahar brun

5. Într-un castron separat, făina se amestecă foarte bine cu cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.

Omogenizarea ingredientelor

6. Mixând la viteza mică, se adauga compoziția cu ciocolată topită peste cea de oua. Ne oprim din mixare când cele două compoziții lichide sunt omogenizate. Se adaugă ingredientele uscate, amestecând delicat cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, până ce se incorporează complet, Iată, compoziția blatului pentru tort intens de ciocolată este gata.

compozitia blat amestecata

7. Chiar dacă vi se va părea ușor lichidă compoziția, blatul va fi nemaipomenit. Iese moale și cu o consistență umeda, o operă de artă el în sine. Așadar, se toarnă compoziția obținută în forma deja pregătită.

blatul in forma

Advertising

Coacerea blatului

 

8. Evident, pasul următor este să dăm forma cu compoziția pentru blatul alui nostru tort intens de ciocolată la cuptor! Rețeta din care m-am inspirat spune că blatul trebuie copt timp de o ora si jumătate, la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 150°C (neventilat). În final, partea superioară trebuie să pară fermă și blatul să treacă testul cu scobitoarea. La mine a ajuns în starea asta într-o ora și 15 minute, așa că e bine să începeți să verificați după 75 de minute.

9. Blatul copt se lasă să se racească puțin în formă.

blat cu ciocolata copt

10. După 10-15 minute, se indepartează inelul detașabil al formei de tort. Se desprinde cu multă delicatețe hârtia de copt hartia de copt. Blatul cu ciocolată se așează cu grijă pe un grătar, până ce se răcește complet.

blatul la răcit

Asamblarea tortului

11. Pentru asamblarea acestui tort intens de ciocolată, vom folosi crema ganache pentru umplere și finisare. Așadar, până se răcește  blatul, ne ocupăm de aceasta. Punem pe foc smântâna pentru frișcă, să se înfierbânte bine. Ciocolata se rupe în bucăți. Se pune într-un castron. Când smântâna pentru frișcă aproape dă în fiert, se ia de pe foc și se toarnă deasupra ciocolatei. Se lasă în repaos timp de 5-6 minute, să fie pătrunsă ciocolata de căldură. Se amestecă bine, apoi, până ce se topește ciocolata complet. Se acoperă castronul cu folie alimentară și se lasă deoparte.

12. Blatul rece se taie pe orizontală in trei straturi. Este foarte fragil blatul și trebuie manipulat cu mare grijă. Asta ar putea părea un inconvenient, dar în privința gustului și a consistenței preparatului final e clar un câștig.

Advertising

sectionare blat

13. Pe primul strat al blatului se pun 3-4 linguri de cremă ganache. Nu trebuie să fie mult, doar cât să se lipească straturile între ele. Se acoperă cu următorul strat de blat și se repetă.

umplere tort intens de ciocolata

14. Se acopera cu stratul superior. Tot ganache-ul rămas se toarnă deasupra tortului, ajutând ușor, cu o spatulă, ca ciocolata semi-fluidă să se împrăștie pe deasupra și să se reverse sfidător pe marginile alui nostru tort intens de ciocolată.

tort intens de ciocolata acoperit cu ganache

15. Dăm al nostru tort intens de ciocolată la frigider. Când s-a răcit complet, se poate servi așa cum este sau se poate decora cu ciocolata rasă sau cârlionți. Pentru acești cârlionți de ciocolată, se topește ciocolata în bain-marie și se toarnă pe o suprafață netedă, unsă cu grăsime solidă. Se dă ciocolata la congelator până se solidifică și apoi se rad cârlionții cu cuțitul.

Servire

În încheiere, câteva cuvinte din partea unei „victime” care a gustat, a crezut că a murit și că s-a trezit in rai. Cum să zic… parcă nu e tort pentru copii mici! Are juma’ de kil de ciocolată și încă ceva cacao și cafea pe lângă ea! Dar gustul… dar consistența… și totusi, pe pachetele de ciocolată scria că sunt bogate în antioxidanți naturali! Nu, nu încerc să-mi caut scuze, nu, nu! În definitiv, nu am mâncat decât o felie… dar câte calorii o fi avut felia aia? Adică cea care se vede mai jos.

felie de tort intens de ciocolata reteta tort intens de ciocolata
Poftă mare!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32 comentarii la Tort intens de ciocolată – THE chocolate cake!

  1. Claudia spune:

    Buna Laura!
    Am facut acest tort de ziua sotului meu, acum in ianuarie. A fost intr-adevar un deliciu. El nu prea mananca dulciuri, dar a fost cu adevarat incantat de gust. Eu am copt blatul intr-o tava mai mare, cu diametrul de 26 cm si am adaugat in compozitia blatului o esenta de rom si coaja rasa de la o portocala. Dupa parerea mea, aromele i-au dat un plus de savoare.
    Multumesc frumos pentru aceasta reteta minunata! Abia astept sa repet experienta. Poate in martie, de ziua fiului meu, care adora ciocolata. :)

  2. Nicol spune:

    Buna ziua,Doamna Laura.Va urmaresc de foarte mult timp si am invatat multe retete de la dvs.Știu ca va suna neverosimil dar pe dvs v-am ales drept mentor sau maestru in bucatarie.Nu stiam sa fac mare lucru in bucatarie dar de la dvs am invatat sa fac:sarmale,ciorba de perisoare,clatite banatene etc.V-am ales pe dvs pentru ca imi place cum gatiti,cum va exprimati,imi place felul dvs de a fi si mai ales imi place ca sunteti foarte ordonata si curata.Mai rar asa om.Sau Doamna.Va stiu povestea de viata,va simt ca pe o prietena apropiata si de aceea imi permit sa va rog sa postati cat mai multe retete.Eu le voi citi cu drag si va garantez ca sunt multi cei care va indragesc si urmaresc.Sa nu va opriti niciodata,chiar daca veti ajunge la o venerabila varsta.Eu va doresc numai bine,multa sanatate dvs si familiei dvs si mult succes fetei dvs!
    P.S.Va rog mult sa postati multe retete cu ciocolata,este slabiciunea mea!

  3. Luminita spune:

    Te rog frumos, spune-mi si mie: ce diametru are tava in care se coace blatul? Multumesc anticipat.

  4. rain992 spune:

    Buna! Tortul arata foarte bine.
    Am doar o intrebare inainte de a ma apuca de el :)). Pentru glazura folosesc frisca lichida sau smantana pentru frisca?

    • lauralaurentiu spune:

      Frisca lichida si smantana pentru frisca sunt cam acelasi lucru in conceptia mea :). Daca prin frisca lichida va referiti cumva la acei inlocuitori, denumiti si smantana vegetala, va recomand din tot sufletul smantana naturala pentru frisca.

  5. Raluca spune:

    Nota 10 cu felicitari pentru reteta! L-am incercat aseara si este senzational !

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, eu nu l-am mai facut demultisor, dar atunci cand iti e pofta cu adevarat de ciocolata, cred ca o felie din tortul asta te satisface mai mult decat orice altceva. :)

  6. lauralaurentiu spune:

    Doru R – esti o mare figura :)) ! Numa' ca nu e reteta mea, am cules-o si eu de pe undeva (am dat linkul) ;).

  7. Doru R spune:

    Reteta asta a ta bate fara nici un drept de apel tortul Sacher! :) Eu deja il aud scancind pe austriacul ala infumurat…

  8. Anonymous spune:

    Citesc aceasta reteta la mai bine de un an de la postare – dar sunt sigura ca nu s-au alterat aromel :))!! arata superb!!!!!!!!!!!! DAR SUNT IN CURA DE SLABIREEEEEEEEEEEEEE! mama ce pofta imi face … cred ca sunt putin masochista de stau si citesc despre bunatati decadente si dezmaturi culinare, cand eu mananc morcovi rasi :(
    Am sa mai trec pragul bucatariei tale, miroase minunat aici!

  9. laura laurentiu spune:

    Doina.Sf – bine ai venit, draga mea, in cuina mea virtuala! Mesajul tau m-a binedispus si m-a emotionat, facandu-ma sa ma felicit (din nou) ca am inceput sa imi impatasesc pasiunea si experienta cu spatiul virtual. Ma bucur tare mult si iti multumesc pentru increderea pe care mi-ai acordat-o, pregatind tu insati, pentru familia ta, bucatele mele banatene. Sper ca au placut! De fapt, ma gandesc ca da – caci uite, esti din nou aici, studiind o alta reteta! Sper sa te incante si aceasta. Iti multumesc de urari si iti promit ca nu voi dezamagi, mai am de gand sa scriu muuulte, multe alte retete – ca sa va incant, nu ca sa va imbolnavesc :)!

  10. doina.sf spune:

    Bun gasit tuturor!
    Ieri cautam o reteta de aluat si am ales "cuina" pentru ca eram curioasa sa vad ce inseamna acest cuvant. Nu regret ca m-a impins curiozitatea, ma simt atat de bine in acest spatiu placut aromat incat cred ca o sa-mi pun si eu pe usa bucatariei mele de buzoianca o placuta pe care sa scrie "Cuina". Felicitari Laura pentru tot ce pregatesti tu pt familia ta (adica si pt noi, ca de cand tot tragem cu ochiul si adulmecam e ca si cum am manca cu voi la masa). In ultimele 24 de ore am pregatit Cornuri de brutar, Aluat foietat cu branza sarata si marar si Taitei lati cu cartofi pe care i-am invelit binisor cu o tocanita ca,deh, a venit toamna. Sotul si fetita mea (care s-a bucurat cot-la-cot cu mine de experienta bucatarelii in stil banatean)au mers sa traga un pui de somn, ametiti de magia aromelor emanate de asa bucate. Multumesc! De fapt, eu m-am apucat sa scriu pe aici despre tocanite pt ca nu-mi pot lua ochii si pofta de la aceasta prajiturica vrajitorica. Voi reveni cat de curand cu impresii si despre ea. Sa fii sanatoasa si sa mai scrii multe retete (ca sa ne imbolnavesti pe noi)! Cu mult drag de la Buzau, Doina

  11. laura laurentiu spune:

    Bubu, asa si e, kind of devils food! =)) Dar e buuuun! Abia stept impresiile tale!

  12. Bubu spune:

    Oh, ceva suprem in ciocolata! Eu sunt fan a unei prajituri de cioco cheesecake…o felie costa $7.5 si are cam peste 750 de calorii. Socant, dar isi merita banii. Iar reteta asta am sa o incerc cand imi refac rezervele de ciocolata neagra -le-am folosit toate acu 2 zile pt un mousse de cioco "diabolic" cum i-au zis degustatorii. Presupun cand vor degusta noul trend de praji cu cioco, "diabolic" va fii copil mic! Eu deja am inundat tastatura :D

  13. laura laurentiu spune:

    Gina draga, am ras cu pofta cititnd comentariul tau. Stii de ce? Aceeasi socoteala mi-a facut-o si fiica-mea, iti vine sa crezi? Mi-a spus cat costa tortul de ciocolata de la Starbucks! =))

  14. laura laurentiu spune:

    Anastasia draga, multumesc de aprecieri. Pofta se rezolva… cu sortuletu-n brau! ;)

  15. Anastasia spune:

    Laura , sper pe asta sa nu ti-l fure nimeni la cat de stilat arata ! arata intr-un mare fel,felicitari!si te pup :D
    MI-AI FACUT SI MIE POFTA …

  16. Gina spune:

    Laura, tortul asta e o mica avere. La Timisoara la Mall, la Starbucks, o felie de tort din asta costa 15 lei, asa ca ceea ce ai facut tu valoreaza ceva!;) Cred ca e si mai bun decat al alora, pe de-asupra!

  17. laura laurentiu spune:

    Sabina, vin repede cu carnetu' sa-mi treci nota! :P E fain si gussstosss!

  18. Sabina spune:

    Vai, Laura, arata fenomenal …de nota 20 !!!

  19. laura laurentiu spune:

    Anonim – multumesc pt. ca, asa dupa cum spui, se pare ca esti un cititor fidel al blogului meu. Inseamna ca ceea ce fac nu este in van. Iti multumesc si… tine aproape! ;)

  20. laura laurentiu spune:

    Carlitos – ai descris foarte bine senzatiile prin care am trecut eu insami. Sa stii ca a fost si pentru mine o experienta deosebita, inca din momentul in care a inceput sa se topeasca ciocolata cu untul si cafeaua – pentru blat. Apoi, cand am bagat blatul in cuptor, sfinte sisoe, cum a putut sa miroasa in casa! Apoi ganache-ul… in fine, cand o sa il faci tu, se pare ca stii deja la ce sa te astepti! :) :*

  21. laura laurentiu spune:

    Ioana.Nagy – foarte bun si foarte ciocolatos, penru cei care agreaza genul! Multumesc ca m-ai vizitat, te mai astept!

  22. laura laurentiu spune:

    Talita, so it is! Moist, soft and delicious. Thankyou for visiting me.

  23. laura laurentiu spune:

    Anitta – crede-ma ca nu am avut nicio clipa intentia de a-mi bate joc de cineva. Ok, ai glumit. :D E destul de tentant tortul, te asigur ca si foarte bun. Pentru mine e ciocolatos din cale afara asa ca iti mai dezvalui ceva: l-am mancat cu inghetata de vanilie, home-made. Acuma cum iti fac papilele, sunt chiar curioasa? :P

  24. Anonymous spune:

    Draga mea, toate felicitarile din lume:), nu numai pentru aceasta super cremoasa ciocolatoasa praji, ci pentru toate bunatatile cu care ne inciti simturile:). Am copiat ffff multe retete de pe blogul tau si vreau sa ti multumesc pt. eforturile tale de a ne impartasi si noua din experienta ta. Pupicixxxx

  25. Carlitos spune:

    Mi-am torturat papilele gustative urmarind reteta asta… am simtit in nari mirosul de blat copt, de ciocolata topita, de frisca lichida… mmmm!

    Of! E minunat! Il voi face negresit cu prima ocazie festiva aparuta in cale!…

  26. Ioana.Nagy spune:

    Laura, din nou ne incanti cu ceva deosebit. Foarte bine arata si cred ca este deosebit de bun si super ciocolatos.

  27. Talita spune:

    How yummy! Looks so mois and soft!

  28. Anitta spune:

    Wooooowwww! Cu adevarat imi vine a urla! Gesus, ce-i asta, iti bati joc de oameni? =)) Glumesc – dar probelma mea e ca nu ma cred in stare sa il reproduc, si numai la tortul asta ma voi gandi de acuma inainte! Mor de poftaaaa!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE