Tort intens de ciocolată – THE chocolate cake!
Deunăzi, fiică-mea îmi spune: „Tu, în adânca-ți măiestrie culinară, un tort de ciocolată nu ai în repertoire?” „Hm…” răspund eu… „știu eu ce să spun? Știi că arareori mă apucă pe mine pofta de ciocolată. Drept e că atunci când mă apucă, chiar nu mai pot să-i fac față!” „Mda”, zice progenitura-mi, „ceea ce vreau e ceva dezmăţat de ciocolătos, un tort cu multă ciocolată, intens și provocator”. Și dacă dumneaei a vrut, nu mi-a rămas decât să iau internetul la scuturat, în căutarea a ceva destul de ciocolătos ca să fie cu adevărat satisfăcător.
Am găsit o rețetă cu adevarat promițătoare, de la care am pornit, modificand pe ici-pe colea. A ieșit cel mai intens tort de ciocolată din câte am gustat vreodată! Și nu doar intens, ci și delicios, cu o textură uluitor de bună, de parcă ar fi făcut din straturi de cremă de densitate diferită. Un deliciu!
Ingrediente Tort intens de ciocolată
Blat:
- 200 de grame de ciocolata cu cel putin 60% cacao (eu am folosit cu 80%)
- 200 de grame de unt
- 75 ml de lapte
- 300 de grame de zahar muscovado
- 3 oua de dimensiune medie
- 25 de grame de cacao
- 175 de grame de faina (eu am folosit integrala)
- 1 lingura buna cu granule pt. cafea instant
- 125 ml. de apa
- 1 lingură extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
Ganache:
- 300 de grame de smantana pt. frisca
- 200 de grame din aceeasi ciocolata cu cel putin 60% cacao
Decor (opțional):
- 100 de grame de ciocolata cu 75% cacao, rasă sau cârlionți
Mod de preparare tort intens de ciocolată
Blatul
1. Se pornește cuptorul și se setează la 150°C. Se pregateste o formă de tort cu inel detașabil, având diametrul de 21 cm (se unge cu grasime solida si/sau se captuseste cu hartie de copt).
2. Blatul acestui tort intens de ciocolată este cel care face diferența în această rețetă. Nu e doar un blat, ci un fel de negresă foarte aromată, în același timp umedă și aerată! Pentru blat, ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un castron termorezistent. Se pune pe foc o cratiță cu apă cam de 3-4 degete. Cratița se alege de o mărime potrivită, așa încât castronul cu ciocolata să fie stabil pe gura acestuia, dar să nu atingă apa care fierbe. Deasupra ciocolatei se pune untul taiat in bucati. Cafeaua instant se dizolva in 125 ml de apa rece si se adaugă peste unt si ciocolata rupta in bucati.
3. Când apa fierbe, castronul cu ciocolata, untul și cafeaua se potrivește pe cratița cu apă fierbinte. Repet, fundul castronului să nu atingă apa! Ciocolata trebuie topită la căldură indirectă. Se ține castronul la aburi doar până se topește bine ciocolata. Se omogenizează prin amestecare untul și se acoperă castronul cu folie alimentară, păstrându-se deoparte.
4. Într-un castron încăpător, se mixează ouăle întregi cu sarea, vanilia și zahărul, până la formarea unei creme consistente. Se adauga laptele și se omogenizează ușor cu telul.
5. Într-un castron separat, făina se amestecă foarte bine cu cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Omogenizarea ingredientelor
6. Mixând la viteza mică, se adauga compoziția cu ciocolată topită peste cea de oua. Ne oprim din mixare când cele două compoziții lichide sunt omogenizate. Se adaugă ingredientele uscate, amestecând delicat cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, până ce se incorporează complet, Iată, compoziția blatului pentru tort intens de ciocolată este gata.
7. Chiar dacă vi se va părea ușor lichidă compoziția, blatul va fi nemaipomenit. Iese moale și cu o consistență umeda, o operă de artă el în sine. Așadar, se toarnă compoziția obținută în forma deja pregătită.
Coacerea blatului
8. Evident, pasul următor este să dăm forma cu compoziția pentru blatul alui nostru tort intens de ciocolată la cuptor! Rețeta din care m-am inspirat spune că blatul trebuie copt timp de o ora si jumătate, la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 150°C (neventilat). În final, partea superioară trebuie să pară fermă și blatul să treacă testul cu scobitoarea. La mine a ajuns în starea asta într-o ora și 15 minute, așa că e bine să începeți să verificați după 75 de minute.
9. Blatul copt se lasă să se racească puțin în formă.
10. După 10-15 minute, se indepartează inelul detașabil al formei de tort. Se desprinde cu multă delicatețe hârtia de copt hartia de copt. Blatul cu ciocolată se așează cu grijă pe un grătar, până ce se răcește complet.
Asamblarea tortului
11. Pentru asamblarea acestui tort intens de ciocolată, vom folosi crema ganache pentru umplere și finisare. Așadar, până se răcește blatul, ne ocupăm de aceasta. Punem pe foc smântâna pentru frișcă, să se înfierbânte bine. Ciocolata se rupe în bucăți. Se pune într-un castron. Când smântâna pentru frișcă aproape dă în fiert, se ia de pe foc și se toarnă deasupra ciocolatei. Se lasă în repaos timp de 5-6 minute, să fie pătrunsă ciocolata de căldură. Se amestecă bine, apoi, până ce se topește ciocolata complet. Se acoperă castronul cu folie alimentară și se lasă deoparte.
12. Blatul rece se taie pe orizontală in trei straturi. Este foarte fragil blatul și trebuie manipulat cu mare grijă. Asta ar putea părea un inconvenient, dar în privința gustului și a consistenței preparatului final e clar un câștig.
13. Pe primul strat al blatului se pun 3-4 linguri de cremă ganache. Nu trebuie să fie mult, doar cât să se lipească straturile între ele. Se acoperă cu următorul strat de blat și se repetă.
14. Se acopera cu stratul superior. Tot ganache-ul rămas se toarnă deasupra tortului, ajutând ușor, cu o spatulă, ca ciocolata semi-fluidă să se împrăștie pe deasupra și să se reverse sfidător pe marginile alui nostru tort intens de ciocolată.
15. Dăm al nostru tort intens de ciocolată la frigider. Când s-a răcit complet, se poate servi așa cum este sau se poate decora cu ciocolata rasă sau cârlionți. Pentru acești cârlionți de ciocolată, se topește ciocolata în bain-marie și se toarnă pe o suprafață netedă, unsă cu grăsime solidă. Se dă ciocolata la congelator până se solidifică și apoi se rad cârlionții cu cuțitul.
Servire
În încheiere, câteva cuvinte din partea unei „victime” care a gustat, a crezut că a murit și că s-a trezit in rai. Cum să zic… parcă nu e tort pentru copii mici! Are juma’ de kil de ciocolată și încă ceva cacao și cafea pe lângă ea! Dar gustul… dar consistența… și totusi, pe pachetele de ciocolată scria că sunt bogate în antioxidanți naturali! Nu, nu încerc să-mi caut scuze, nu, nu! În definitiv, nu am mâncat decât o felie… dar câte calorii o fi avut felia aia? Adică cea care se vede mai jos.
Lasă un răspuns