Chec cu iaurt, lămâie și afine sau fructe de pădure
Chec cu iaurt, lămâie și afine sau alte fructe de pădure, rețetă cu ingrediente cântărite la gram și modul de preparare detaliat. Cum să faci un chec pufos cu iaurt și lămâie, simplu sau cu fructe, secretele care-l fac să crească frumos.
Nu cred că este prăjitură mai îndrăgită ca un chec pufos. Sunt posibile mii de combinații și arome, cu fructe diverse, simplu, cu lămâie, cu cacao, până la urmă, checul e esențial să fie pufos și gustos. Azi vă propun o rețeta simplă de chec cu iaurt. Și pe cât simplu este, am siguranța că vă va încânta papilele gustative.
Acest chec cu iaurt puteți să-l faceți simplu, fără fructe adăugate. Afinele îl vor face spectaculos, atât prin gustul lor, cât și prin contrastul plăcut de culoare, violetul vibrant și galbenul pal fac o combinație foarte reușită. Textura e super faină, ușor umedă, de parc-ar fi însiropat. Ca să iasă bine, checul ăsta are un câteva mici secrete, pe care vă invit să le descoperiți în rețeta ce urmează.
Ingrediente Chec cu iaurt, lămâie și afine
- 150 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 4 ouă de mărime medie
- 225 de grame de zahăr
- 300 de grame de făină + 1 lingură cu vârf pentru a presăra fructele (dacă se folosesc)
- 200 de grame de afine sau alte fructe de pădure (nu e obligatoriu să le folosiți, checul se poate pregăti și simplu)
- 80 ml. de ulei
- 60 de ml. de zeamă de lămâie (zeama de la 1 lămâie mare)
- coaja de la 1 lămâie netratată
- 2 linguri de extract de vanilie sau 2 pliculețe de zahăr vanilat
- 5 grame de sare
- 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)
Mod de preparare
1. Pornim cuptorul și îl fixăm la 180°C. Pregătim o formă de chec cu dimensiunile 32×12 cm, căptușind-o cu hârtie de copt sau ungând-o bine cu unt solid și tapetând-o cu făină.
2. Separăm ouăle, colectând separat albușurile și gălbenușurile, în două castroane încăpătoare. În castronul cu gălbenușurile adăugăm iaurtul, 100 de grame de zahăr, vanilia, coaja și zeama de lămâie. Adăugăm și uleiul, în timp ce amestecăm cu telul în formă de pară.
3. Batem ingredientele lichide pentru checul nostru până când se omogenizează perfect. Nu e nevoie să insistăm mai mult, doar să obținem o compoziție omogenă.
4. Amestecăm făina (300 de grame) cu praful de copt așa încât să se omogenizeze bine.
5. Presărăm cu 1 lingură de făină afinele (sau alte fructe de pădure de dimensiune mică) și le amestecăm ușor. Făina care va adera de suprafața fructelor nu va permite ca acestea să se scufunde în compoziția de chec cu iaurt, în timpul coacerii.
6. Peste albușuri, adăugăm sarea și batem cu mixerul până când obținem o spumă albă, voluminoasă. Adăugăm treptat zahărul (125 de grame) și batem cu mixerul până când zahărul se dizolvă. Ne putem da seama că spuma e gata atunci când devine o bezea lucioasă și, dacă prindem între police și arătător o cantitate mică de spumă și o frecăm, nu mai simțim cristalele de zahăr.
Combinarea ingredientelor
7. În continuare, pentru a obține un chec cu iaurt pufos, este esențial să lucrăm repede. De cât de rapid și sigur vom lucra, depinde direct obținerea unui chec bine crescut. Adăugăm imediat făina amestecată cu praful de copt în castronul cu iaurt și gălbenușuri și amestecăm totul cu telul în formă de pară. E foarte important ca din acest moment, să treacă pe cât posibil mai puțin timp până vom da checul la cuptor. Motivul este acela că în compoziție avem substanțe acide, zeama de lămâie și iaurtul, care vor neutraliza complet praful de copt, dacă vom permite să treacă mult timp din momentul omogenizării.
8. Imediat ce compoziția de chec va deveni prea densă pentru a o amesteca, schimbăm telul cu o lingură de lemn sau o spatulă solidă și adăugăm ¹⁄3 din cantitatea de albuș spumă.
9. Amestecăm energic ca să omogenizăm compoziția, totuși, fără a insista prea mult. Nu dorim să facem pâine, ci un chec cu iaurt moale și pufos, așa că ne vom opri din amestecat imediat ce totul e omogen. Nu ne dorim să dezvoltăm glutenul în această compoziție.
9. Imediat ce compoziția de chec cu iaurt este omogenă, adăugăm restul spumei de albuș. Dacă folosim fructe, tot acum le adăugăm și pe ele, scuturate de făina în exces.
10. Încorporăm bezeaua în compoziția de chec cu iaurt cu mișcări ușoare, prin împăturire, până ce totul este omogen.
11. Turnăm compoziția în tava pregătită la punctul 1 și imediat băgăm al nostru chec cu iaurt în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie.
Chec cu iaurt, lămâie și afine – coacerea
12. Coacem al nostru chec cu iaurt 50-55 de minute. Al meu a fost gata copt după exact 52 de minute, când a trecut cu brio testul scobitorii. După cum se vede în imaginea de mai jos, a crescut frumos, depășind evident marginea superioară a formei. A crăpat pe lungime dar acesta nu e un defect, e doar un semn că a crescut frumos.
13. Scoatem checul din formă, lăsându-l să alunece pe un grătar pentru prăjituri. Desprindem delicat hârtia de copt și lăsăm checul să se răcească bine înainte de a-l tăia și servi, întorcându-l la fiecare 15 minute de pe o parte pe cealaltă, evitând astfel ca interiorul aerat să se taseze.
După ce s-a răcit, pudrăm checul cu zahăr pudră vanilat sau îl putem glazura, după cum preferăm Oricum, feliile ies atât de frumoase, cu fructele uniform distribuite și miezul pufos și aromat!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns