Cautare in site
x inchide
Advertising
Chec cu iaurt, lămâie și afine sau fructe de pădure

Chec cu iaurt, lămâie și afine sau fructe de pădure

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 27.04.2020
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Chec cu iaurt, lămâie și afine sau alte fructe de pădure, rețetă cu ingrediente cântărite la gram și modul de preparare detaliat. Cum să faci un chec pufos cu iaurt și lămâie, simplu sau cu fructe, secretele care-l fac să crească frumos. 

Nu cred că este prăjitură mai îndrăgită ca un chec pufos. Sunt posibile mii de combinații și arome, cu fructe diverse, simplu, cu lămâie, cu cacao, până la urmă, checul e esențial să fie pufos și gustos. Azi vă propun o rețeta simplă de chec cu iaurt. Și pe cât simplu este, am siguranța că vă va încânta papilele gustative.

chec cu iaurt si lamaie reteta chec pufos cu iaurt si fructe de padure reteta

Acest chec cu iaurt puteți să-l faceți simplu, fără fructe adăugate. Afinele îl vor face spectaculos, atât prin gustul lor, cât și prin contrastul plăcut de culoare, violetul vibrant și galbenul pal fac o combinație foarte reușită. Ca să iasă pufos, checul ăsta are un câteva mici secrete, pe care vă invit să le descoperiți în rețeta ce urmează.

Ingrediente Chec cu iaurt, lămâie și afine

  • 150 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 4 ouă de mărime medie
  • 225 de grame de zahăr
  • 300 de grame de făină + 1 lingură cu vârf pentru a presăra fructele (dacă se folosesc)
  • 200 de grame de afine sau alte fructe de pădure (nu e obligatoriu să le folosiți, checul se poate pregăti și simplu)
  • 80 ml. de ulei
  • 60 de ml. de zeamă de lămâie (zeama de la 1 lămâie mare)
  • coaja de la 1 lămâie netratată
  • 2 linguri de extract de vanilie sau 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • 5 grame de sare
  • 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)

Mod de preparare

1. Pornim cuptorul și îl fixăm la 180°C. Pregătim o formă de chec cu dimensiunile 32×12 cm, căptușind-o cu hârtie de copt sau ungând-o bine cu unt solid și tapetând-o cu făină.

2. Separăm ouăle, colectând separat albușurile și gălbenușurile, în două castroane încăpătoare. În castronul cu gălbenușurile adăugăm iaurtul, 100 de grame de zahăr, vanilia, coaja și zeama de lămâie. Adăugăm și uleiul, în timp ce amestecăm cu telul în formă de pară.

ingrediente lichide3. Batem ingredientele lichide pentru checul nostru până când se omogenizează perfect. Nu e nevoie să insistăm mai mult, doar să obținem o compoziție omogenă.

ingrediente lichide omogenizate4. Amestecăm făina (300 de grame) cu praful de copt așa încât să se omogenizeze bine.

faina cu praful de copt

Advertising

5. Presărăm cu 1 lingură de făină afinele (sau alte fructe de pădure de dimensiune mică) și le amestecăm ușor. Făina care va adera de suprafața fructelor nu va permite ca acestea să se scufunde în compoziția de chec cu iaurt, în timpul coacerii.

afinele pregatite6. Peste albușuri, adăugăm sarea și batem cu mixerul până când obținem o spumă albă, voluminoasă. Adăugăm treptat zahărul (125 de grame) și batem cu mixerul până când zahărul se dizolvă. Ne putem da seama că spuma e gata atunci când devine o bezea lucioasă și, dacă prindem între police și arătător o cantitate mică de spumă și o frecăm, nu mai simțim cristalele de zahăr.

albusuri batute spuma

Combinarea ingredientelor

7. În continuare, pentru a obține un chec cu iaurt pufos, este esențial să lucrăm repede. De cât de rapid și sigur vom lucra, depinde direct obținerea unui chec bine crescut. Adăugăm imediat făina amestecată cu praful de copt în castronul cu iaurt și gălbenușuri și amestecăm totul cu telul în formă de pară. E foarte important ca din acest moment, să treacă pe cât posibil mai puțin timp până vom da checul la cuptor. Motivul este acela că în compoziție avem substanțe acide, zeama de lămâie și iaurtul, care vor neutraliza complet praful de copt, dacă vom permite să treacă mult timp din momentul omogenizării.

adaugarea fainii in compozitie

8. Imediat ce compoziția de chec va deveni prea densă pentru a o amesteca, schimbăm telul cu o lingură de lemn sau o spatulă solidă și adăugăm ¹⁄3 din cantitatea de albuș spumă.

adaugarea albusurilor in compozitie

Advertising

9. Amestecăm energic ca să omogenizăm compoziția, totuși, fără a insista prea mult. Nu dorim să facem pâine, ci un chec cu iaurt moale și pufos, așa că ne vom opri din amestecat imediat ce totul e omogen. Nu ne dorim să dezvoltăm glutenul în această compoziție.

chec cu iaurt mod de preparare

9. Imediat ce compoziția de chec cu iaurt este omogenă, adăugăm restul spumei de albuș. Dacă folosim fructe, tot acum le adăugăm și pe ele, scuturate de făina în exces.

adaugarea transei a doua de albus spuma

10. Încorporăm bezeaua în compoziția de chec cu iaurt cu mișcări ușoare, prin împăturire, până ce totul este omogen.

compozitia de chec cu iaurt si afine

11. Turnăm compoziția în tava pregătită la punctul 1 și imediat băgăm al nostru chec cu iaurt în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie.

compozitia in tava

Advertising

Chec cu iaurt, lămâie și afine – coacerea

12. Coacem al nostru chec cu iaurt 50-55 de minute. Al meu a fost gata copt după exact 52 de minute, când a trecut cu brio testul scobitorii. După cum se vede în imaginea de mai jos, a crescut frumos, depășind evident marginea superioară a formei. A crăpat pe lungime dar acesta nu e un defect, e doar un semn că a crescut frumos.

chec cu iaurt si afine copt in forma

13. Scoatem checul din formă, lăsându-l să alunece pe un grătar pentru prăjituri. Desprindem delicat hârtia de copt și lăsăm checul să se răcească bine înainte de a-l tăia și servi, întorcându-l la fiecare 15 minute de pe o parte pe cealaltă, evitând astfel ca interiorul aerat să se taseze.

chec cu iaurt si afine copt lasat la racit

După ce s-a răcit, pudrăm checul cu zahăr pudră vanilat sau îl putem glazura, după cum preferăm Oricum, feliile ies atât de frumoase, cu fructele uniform distribuite și miezul pufos și aromat!

chec cu iaurt afine si lamaie reteta culinara chec pufos cu iaurt reteta

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Chec cu iaurt, lămâie și afine sau fructe de pădure

  1. Dana D spune:

    Am facut aseara acest chec. Este putin spus minunat! Este o reteta extrem de usoara si daca respecti cu sfintenie toate indicatiile, incepand cu gramajul ingredientelor si continunand cu ordinea acestora, consider ca este imposibil ca la final sa nu rezulte un produs perfect (evident un rol foarte important il are si cuptorul!!!)
    Multumim mult pentru aceasta reteta!

    • Mă bucur foarte mult că v-a reușit și a ieșit pe placul dumneavoastră! Așa este, cheia reușitei este atenția acordată tuturor detaliilor din rețetă, care nu sunt scrise doar ca să iasă mai multe cuvinte la număr, cum cred unii. Vă mai aștept cu drag!

  2. Eu l-am facut chiar ieri (07.07.2020) a iesit minunat, a crescut precum cel facut de dvs, doamnelor care nu le-a iesit, cred ca e vb. doar de cuptor. Este fenomenal, o reteta aproximativ la fel fac si eu dar pe baza de mai muta lamaie, ii fac suplimentar si un sirop de lamaie pe care il pun dupa ce il coc si o glazura ulterior de felii de lamaie facute intr-un sirop gros cu zahar.
    Va urmaresc de mult timp, retele dvs. sunt ft. aproape de gusturile mele si ale familiei mele, sunt ft. bucuroasa ca inca se mai gatete romaneste :)
    Felicitari in continuare si mult succes!

  3. Maria spune:

    Eu am pus si zeama si coaja de lime, sper ca nu l-am stricat. 😬

  4. Anca spune:

    Bună ziua,
    Păcat ca nu pot atașa poza si nici un pic de miros din acest minunat chec. A ieșit o minunăție, nu a crescut foarte mult ca am pus căpșuni si sunt mai grele 😬, dar a ieșit excepțional ca și gust. A, am uitat sa zic:am pus si nucă de cocos. ☺️🥰 Va mulțumesc frumos pentru rețetă. Delicioasă. 🌷

  5. Raluca spune:

    Checul meu este la cupror, la 180 de grade, de 75 de minute si nu trece inca proba scobitorii …cuptorul este electric cu aer circulant. Sper sa fie totul ok pana la final pentru ca arata foarte bine!

  6. Flo spune:

    Am incercat checul dumneavoastră și, ca de fiecare data in ultimii ani, l-am ratat. Miroase Grozav și este gustos, ca l-am gustat, dar a fost crud ca de fiecare data. L-am pus la cuptor 45 de minute la 165 (la mai mult, cuptorul meu îl rumenește prea repede și trebuie sa deschid sa pun staniol deasupra), a crescut frumos, am deschis usa după 43, l-am încercat și era perfect copt, și l-am mai lăsat cele 2 minute rămase. L-am scos și l-am pus direct pe un grătar, pe o parte. Și racindu-se, a devenit compact și s-a lăsat. Și așa mi se întâmpla cu toate checurile. Toate prăjiturile îmi ies, asta este imposibil, devine mereu compacta și cruda. Unde greșesc? Mulțumesc mult pentru ajutor și mult succes in continuare

    • Îmi pare foarte rău să aud asta! Doar că, la punctul 1 din modul de preparare al acestei rețete scrie clar: ”Pornim cuptorul și îl fixăm la 180°C.” Iar punctul 11 vă reamintește temperatura: ”…băgăm al nostru chec cu iaurt în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie.”. La punctul 12, lămuriri clare despre timpul de coacere: ”Coacem al nostru chec cu iaurt 50-55 de minute”. De ce ați decis dumneavoastră să coaceți acest chec doar 45 de minute și la 165 de grade, mi-e greu să înțeleg. Este clar, însă, dacă după coacere se compactează, categoric nu este bine copt checul. Încercați să repetați experiența respectând toate recomandările din rețetă.

  7. Dumitrita spune:

    Un chec extraordinar de bun. Delicios!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE