Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Pãturatã pe crumpi

Pãturatã pe crumpi

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Am dorit ca prima mea postare pe sa fie, desigur, o reteta straveche din Banat – Paturata pe crumpi sau „Turta-ncinsa pe crumpi„, asa cum o faceau bunicile si strabunicile noastre in satele banatene. La originea acestei mancari regesti e o reteta svabeasca – galuste fierte direct in mancare – Strudlknedle , in traducere foarte libera „strudel-galusca”. O mancare bogata, sarbatoreasca, ce imi aduce aminte de baba mea, D-zeu s-o ogineasca, si de o gramada de ghidusii in picioarele goale, din copilarie!
paturata11

Ingrediente Pãturatã pe crumpi:

Paturata:

  • 2 pahare de faina (un pahar de 150 ml)
  • 3/4 din acelasi pahar apa rece
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru uns foaia

Mancarea de cartofi:

  • 1 bucatica frumoasa de sunca de casa, pe care am tinut-o peste noapte la desarat in apa – puteti folosi ce afumatura vreti (optional, paturata poate fi facuta sa fie complet de post, caz in care se renunta la carne si se adauga pe lista ingredientelor 3-4 linguri de ulei)
  • 5 cartofi mari, albi, taiati rondele
  • 4 cepe mijlocii taiate cubulete
  • 1 morcov
  • 1 paradaisa (rosie)
  • boia de ardei dulce
  • optional, 1 fir de praz (care nu are nicio legatura cu reteta mostenita, dar m-am gandit ca nu are ce sa strice)
  • 1 foaie de dafin
  • sare, piper

Umplutura (care e facultativa):

  • branza proaspata de vaci
  • putina telemea
  • marar
  • 1 ou

O poza de familie, in care prazul a ajuns absolut accidental, fiind si el pe-aici. Sigur e ca si-a adus si el contributia la gustul final, care a fost foarte bun.
paturata2

Preparare Paturata pe crumpi:

Se incepe cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic (asta inseamna framantat, nu gluma! – sau, o varianta mult mai comoda, se framanta cu masina de paine sau robotul). Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o folie, il dati la frigider pentru 20-30 de minute.

paturata4Intr-o cratita rumeniti pe toate partile carnita afumata taiata felii.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

paturata5
Cand e rumena o scoateti si o pastrati la cald. In grasimea rezultata (daca mai e nevoie mai adaugati ulei, in cazul meu a fost nevoie ca am folosit carne destul de slaba) puneti ceapa, morcovul si, in cazul de fata, cam jumatate de praz taiat rondele (optional).
paturata6
Cand si cand mai amestecam, pana cand ceapa e sticloasa, prazul s-a raspandit si el prin cratita.

Este momentul sa adaugam paprika, punem carnita inapoi in oala, feliile de cartofi, rosia curatata de coaja si taiata cubulete, foaie de dafin, sare, piper dupa gust si apa cat sa acopere toate astea, si dam la foc mic, mic, acoperit:
paturata7
Scoatem aluatul de la frigider, il asezam pe planul de lucru infainat bine si il intindem cu sucitorul, cam de 8 milimetri (aprox) stropim cu ulei si lasam sa se odihneasca vreo 5 minute.

paturata8
Dupa timpul de odihna, incepem si tragem de marginile aluatului in toate partile, mai bagam mana pe dedesubt si il intindem si de la mijloc, ideea e ca trebuie sa obtinem o foaie uniforma si foarte subtire. In imaginea urmatoare puteti observa detaliile fetei de masa prin aluatul care e subtire ca foita de tigara.

paturata9
Daca se opteaza sa se faca o paturata pe crumpi de post, se renunta la umplutura si se unge bine cu ulei foaia pe toata suprafata, se presara eventual cu o mana de verdeata (patrunjel verde tocat, ceapa verde) si se ruleaza cu ajutorul fetei de masa.

Pentru varianta cu umplutura de branza, la fel, se stropeste foaia de aluat cu ulei, se aseaza umplutura la o margine a foii de aluat, sau se presara umplutura din loc in loc pe toata suprafata acesteia, se ruleaza placinta, ajutandu-ne de fata de masa, se rasuceste in forma de spirala si se aseaza in cratita in care mancarica fierbe la foc mic:

paturata10
Totul se da la foc mic de tot, sub capac, cam 30-40 de minute (in cazul in care nu e suficient lichid in oala cand puneti placinta, mai adaugati). E…nu are rost sa vorbim multe, imi pare rau ca aroma nu poate sa va parvina prin intermediul monitorului. Nu ii mai trebuie nimic langa, nici pita, nici salata, e o mancare perfecta asa cum e! In plus imi aduce aminte de baba mea, D-zeu s-o ogineasca, si de o lume mai buna pe care, din pacate, o privesc lacrimand cum se destrama.

Ultima rețetă publicată

paturata12

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Pãturatã pe crumpi

  1. […] Pentru gurmanzi, prezentăm în cele ce urmează, o reţetă străveche din Banat – Păturată pe crumpi sau „Turtă-ncinsă pe crumpi”, aşa cum o făceau bunicile şi străbunicile noastre în satele bănăţene. La originea acestei mâncări regeşti e o reţeta şvăbească – găluşte fierte direct în mâncare – Strudlknedle , în traducere foarte liberă „ştrudel-găluşcă”. ”O mâncare bogată, sărbătorească, ce îmi aduce aminte de baba mea, D-zeu s-o ogineasca, şi de o grămadă de ghiduşii în picioarele goale, din copilărie!” scrie lauralaurentiu.ro. […]

  2. badaluta spune:

    de cand caut aceasta reteta a bunicii mele! Multumesc din suflet si acum imi plolua in gura de aceasta paturata facuta de bunica mea Josefina si de care imi aduc mereu aminte cu ochii mei umeziti ,in amintirea ei

  3. Babynamnam spune:

    buna am gasit-o multumesc iti scriu dupa ce reusesc sa am timp de a infaptui cele 2 retete banatene ,te pup ,multumesc de nii de ori !

  4. ema spune:

    bunica mea face paturata peste cartofi dar la cuptor si este extraordinara..asa nu am mancat dar cu siguranta este buna, doar ii din Banat !

  5. Doina spune:

    si majka Darinka facea si cateodata cu patura da aluat neumpluta numa unsa cu ulei ,imi amintesc cat de mult imi placea….azi mi-am pus in gand sa o fac dar nu cu carne afumata. Sincer eu as fi preferat-o numa in papricas da crumpi….sper sa am succes cu ea, aici n-am mai facut-o niciodata. Doar fie-mea a mai mancat cand era mai mica si faceam acasa, eu sau mama. De multa vreme o poftesc, de abia astept sa se termine.
    Te pup cu drag si weekend placut !

    • Anonim spune:

      Ai dreptate, in zilele de post se facea numa’ pe papricas de crumpi si cu patura unsa cu ulei, rulata si rasucita pur si simplu. Oricum o iei, e mortala!

      2012/1/27 Disqus

  6. Liana spune:

    Draga Laura , chiar azi te-am vazut gatind aceasta mncare ptr musafiri, si nu am rezistat tentatie de a o face si eu celor dragi mie.A fost un succes si iti multumesc!
    Liana

  7. Anonymous spune:

    ma bucur si in acelasi timp ma intristeaz cand intru in admosfera calda a cuinei tale.mis banatanca(desi"banateni nu isi lasa locuri dragi de-acasa)plecata in ardeal.imi este dor in fiecare clipa de acasa.tu reusesti sa imi aduci un stop de acasa si aici.multumesc

  8. Anonymous spune:

    Ce mancarica !!!!
    Trebuie sa-ti spun ca ieri am descoperit blogul tau si nu pot decat sa te felicit pentu retetele extraordinare pastrate din batrani…totul iti iese atat de bine! Chiar daca nu sunt prea priceputa in bucatarie o sa incerc retetele tale si sper sa le reusesc…
    Inca o data felicitari si ma bucur ca te-am gasit

    Cu drag,
    Alina

  9. laura laurentiu spune:

    Monica, sa va fie de bine! Ma bucur mult ca ai incercat reteta, i-ai facut niste poze excelente!

  10. Monica spune:

    Laura, iti multumesc pentru minunata reteta, de ceva timp ma tot uit la ea si poftesc dar azi am "comis-o" si a fost super apreciata de noi. Sa fi sanatoasa si sa mai faci asa retete minunate
    daca vrei sa o vezi o gasesti aici http://www.reteteinimagini.com/forum/viewtopic.php?f=43&t=1283
    te pup Monica

  11. laura laurentiu spune:

    trangelsmother – iti multumesc pentru vizita, sa stiic a si eu fac deseori paturata simpla si e minunata! Te mai astept cu drag!

  12. treangelsmother spune:

    Caut reteta asta de ani de zile, ce bine ca am gasit-o aici, buna mea o facea simpla fara carne si branza dar era cea mai buna mancare a copilariei mele si sa nu uit zama de paradaisa si sosul de ludaie o concurau indeaproape. Ma bucur ca te-am gasit!

  13. carlacolonin spune:

    Si mie imi place tare mult sa mananc paturata pe crumpi dar nu o gatesc eu spre rusinea mea…imi face soacra de cate ori o rog si este acasa nu este plecata la tara.
    E mancarea mea preferata.

  14. Anonymous spune:

    Draga Laura,
    Pentru ca vine Pastele, te-as ruga sa postezi o reteta de umplutura pentru miel, pui sau ce ne-om gandi sa umplem… tks

  15. laura laurentiu spune:

    Exact, Claudia-Maria, Banatu-i fruncea! Si eu o fac mai simpla uneori, doar cu crumpi si fara nici un adaus de carne! Ce tzuc si hai la mine la o paturata cand ai chef!

  16. Claudia-Maria spune:

    Ui ce m-am bucurat cand am descoperit reteta asta,imi aduce aminte de copilaria mea la sat,Maicuta mea draga o facea mai simpla,dar era deliciul casei,musai sa incerc si io sa fac, bunica intindea patura cat masa,eu nu stiu daca reusesc :(,pot sa vin si io la cinie sa facem impreuna?:) ce tzuc banatanco si la cat mai mulce retete banatene pra site ca noi stim doar : TAT BANATUI’I FRUNCEA.

  17. laura laurentiu spune:

    Melu – bucatareasa din familie, una foarte buna, de altfel, ar putea sa ma viziteze si sa facem, paturata impreuna! Va pup si va astept!

  18. Anonymous spune:

    Foarte interesanta mancarea de mai sus. Promit ca in curand am sa o incerc . La cat de bine arata, am impresia ca-i simt aroma…
    Felicitari , te mai asteptam cu alte retete.
    Te tzuca Melu( o bucatareasa din familie)

  19. laura laurentiu spune:

    Diana, reteta e interesanta si poate parea surprinzatoare, dar rezultatul e un deliciu!

  20. DIANA spune:

    Laura,am facut si eu o singura data strudel,impreuna cu socrii mei.Reteta de aluat ce am scris-o de la ei,seamana cu a ta.Eu crumpii astia cu zama,ii stiu de acasa,dar fara strudel.E tare interesanta ideea.Poate ma avant si eu la o portie mica.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE