
Tort de zahar ars





Unul dintre deserturile cele mai agreate este in mod clar crema de zahar ars. Pe baza acestei creme de oua a aparut si tortul acesta, pe care il fac de atata vreme ca nu imi amintesc de unde l-am invatat. Am incercat de-a lungul timpului tot felul de variante: cu crema turnata mai intai, coapta o perioada si blatul adaugat spre sfarsitul coacerii – asta, cu timpul, mi s-a parut cu batai de cap inutile, pentru ca la fel de bine iese prajitura si cu blatul si crema date la cuptor in acelasi timp -asadar, mai tarziu am incercat cu ambele compozitii turnate deodata, mai intai crema si apoi blatul – caz in care mi s-a intamplat frecvent ca blatul (implicit si crema) sa imi iasa stramb, intr-o parte ingust si in cealalta mult mai inalt – si dupa sute de incercari, sunt in masura sa declar ca cea mai comoda optiune este cea pe care o sa v-o prezint:
Ingrediente Tort de zahar ars:
pentru blat:
- 4 oua
- 1 praf de sare
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
pentru crema de zahar ars:
- 10 oua
- 10 linguri de zahar
- 1 litru de lapte
- 2 linguri de esenta de vanilie
- in plus: 5 linguri de zahar pentru caramelizat
Preparare Tort de zahar ars:
Mai intai, se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar intr-o cratita destul de adanca, in care va merge tortul la cuptor:
Se rasuceste cratita, inclinand-o in toate partile, imbracand peretii vasului pana la o anumita inaltime (10-12 cm.) in caramelul fierbinte. Atentie, arsurile cu zahar ars sunt foarte periculoase!
Se separa ouale pentru blat, si albusurile se bat spuma tare cu praful de sare. Se adauga treptat zaharul, batand pana la obtinerea unei spume ferme si lucioase:
Se adauga cele 4 galbenusuri cele 4 linguri de faina, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in spuma de albus:
Compozitia de blat se toarna si se niveleaza in cratita cu peretii acoperiti cu zahar ars. Nicio grija, blatul se va ridica singurel deasupra cremei, astfel ca atunci cand tortul se va rasturna, sa fie pozitionat la baza:
Pentru crema, se bat lejer toate ingredientele, fara a fi nevoie ca zaharul sa se dizolve:
Se toarna cu grija compozitia pentru crema, pe unul din peretii cratitei cu zahar ars, astfel incat sa patrunda incet sub blat, desprinzadu-l de pe fund. Blatul, fiind mai usor, se va ridica si va pluti pe crema fluida:
Se aseaza cratita intr-o tava in care se toarna 1 litru de apa clocotita. Se introduce astfel in cuptorul incins la 180 de grade. Apa are rolul de a nu permite cremei sa capete un aspect spongios, cu multe gaurele in textura , asa incat se va obtine o crema neteda si onctuoasa:
Se coace in cuptor timp de 45-50 de minute. La jumatatea timpului de coacere poate fi necesar sa se acopere cratita cu o bucata de hartie de copt umezita, pentru a preintampina arderea suprafetei blatului. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor. Blatul ar trebui sa fie desprins de peretii cratitei iar compozitia de sub acesta sa se simta tremuratoare.
Se acopera cratita cu un platou destul de incapator (tortul va fi foarte siropos) si se rastoarna printr-o miscare rapida. Se lasa sa se raceasca in aceasta pozitie, fara a ridica cratita, pana ajunge la temperatura bucatariei, dupa care, cu tot cu cratita de deasupra, trebuie dat la frigider pentru cel putin 3 ore (ideal ar fi peste noapte):
Dupa trecerea timpului de racire, se ridica cu grija cratita in care s-a copt si se poate savura. Este foarte racoritor si placut la gust, cu o textura fina si bogata:
O rețetă clasică de cremă de zahăr ars găsiți la Savori Urbane.
Lasă un răspuns