Supă de găină cu tăiței sau fidea – rețetă video detaliată
Supă de găină cu tăiței sau fidea, rețetă video detaliată, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și toate micile detalii care fac diferența. Cum fierbem supa de găină ca să fie limpede și gustoasă? Ce este spuma de pe supă și de ce trebuie îndepărtată?
Pentru noi, bănățenii, supa de găină sau de cocoș nu e doar un preparat culinar, ci o adevărată instituție, o chintesență a stilului de viață bine rânduit, chibzuit și cumpătat. Nu e prima dată când vorbesc despre asta și nu mă voi sătura prea devreme să o afirm. Această supă de pasăre era – și încă este – destinată prânzurilor de duminică și din zilele de sărbătoare. N-ai să prea vezi pe masa bănățanului alte zemuri, în zilele însemnate! Poate dinainte ca valsul să deschidă fiecare bal, supa de găină – zupa, cum ziceam noi – deschidea, cu fală, fiecare masă sărbătorească.
Fire cumpătată și chivernisită, gospodina din Banat nu face dintr-o găină un singur preparat. Prin alte locuri ale țării, păsările de curte care ajung în oală se fac o ciorbă în care se pun și carne și legume și tăiței. Nu și la noi! Supa de găină e limpede, musai să vezi floarea din fundul blidului iar carnea fiartă se servește separat, cu cartofi fierți (de obicei tot în supă), legume fierte și sosuri. Poate fi un sos de tomate, de vișine (așa cum am făcut eu de data asta), un sos de mărar sau hrean ras cu smântână.
Acest fel de mâncare se servește cald, între zupă și friptură. Nu arareori, atunci când prânzim la socrii mei, ne săturăm cu acest fel de mâncare, ușor și delicios, după gustul nostru, iar friptura rămâne pentru cină.
2 mituri despre prepararea supelor de carne – adevărate sau false?
1. Carnea trebuie opărită și apa de la opărire aruncată, astfel se îndepărtează ”toxinele.” – FALS. Ce facem cu carnea tocată, șnițelul bătut, carnea la grătar? Le opărim și pe acelea? E pur și simplu absurd! Trebuie doar să ne asigurăm că folosim carne dintr-o sursă de încredere, proaspătă și o păstrăm corespunzător, înainte de gătire.
2. Spuma de pe supă e toxică. – FALS. Spuma este formată din anumite proteine din carne, nu conține nimic toxic și trebuie îndepărtată strict din motive estetice.
Parteneri pentru realizarea rețetei de supă de găină cu fidea mi-au fost oamenii de la Monte Banato.
Monte Banato este o firmă din Reșița (bănățeni de-ai mei) care, anul acesta, aniversează 30 de ani de activitate. Au, așadar, o vastă experiență în prepararea pastelor și, de altfel, produc multe alte tipuri de paste și cu ou și fără ou. Eu am folosit fideaua cu ou, care este foarte fină, după cum veți vedea, dacă veți urmări rețeta video. Pe aceasta o găsiți imediat după lista de ingrediente iar în continuare găsiți rețeta în format text.
Ingrediente Supă de găină cu tăiței sau fidea
- 1 găină sau un cocoș frumos, eu am această găină de 2 kilograme, pe care am primit-o de la soacra mea
- 1 ceapă mare sau două cepe de mărime medie
- 4-5 morcovi – să aibă 300-400 de grame
- rădăcină de țelină, cât un ou mare, o bucată de aproximativ 60 de grame
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 rădăcină de pătrunjel
- opțional, 1 ardei gras alb, micuț
- sare și piper negru, mai precis 10 boabe de piper negru și piper măcinat după gust, adăugat la final
- pătrunjel verde pentru presărat supa
- 200 de grame de fidea fină cu ou, de la Monte Banato
Supă de găină cu tăiței sau fidea – rețeta video
Mod de preparare – rețeta în format text – pas cu pas
1. Pentru început, m-am ocupat de găină. Găina era deja opărită și foarte bine curățată de soacra mea, nu avea deloc urme de penaj.
Dacă ar fi avut, aș fi pârlit rapid găina (pe piele) cu torța de bucătărie, apoi aș fi șters-o insistent cu șervete absorbante de bucătărie. Nefiind cazul, am trecut direct la tranșare. Am tranșat găina în bucăți potrivite – pulpe, aripi, piept și spate.
Precizez că la fel de bine se poate să nu se folosească găina întreagă, ci bucăți de pasăre cu os, pe care nu le-ați folosi la alte preparate. Spatele, gâturile, labele și alte bucăți ”ignobile” sunt excelente în supă.
Fierberea cărnii pentru supă
2. Odată ce am tranșat găina, am pus toate bucățile într-o oală încăpătoare. Am turnat deasupra lor apă rece, atât cât să le acopere de un lat bun de mână. Mi-au intrat 4 litri de apă. Precizez că am folosit o oală de 8 litri, pentru cantitățile din listă + apa necesară gătirii lor.
Pentru a face o supă concentrată de găină, de vită, indiferent din ce tip de carne, e nevoie să facem ceea ce se numește fierbere extractivă, adică scopul e acela de a extrage cât mai mulți nutrienți din carnea pe care o fierbem. Acesta e motivul din care începem gătirea cu apă rece și gătim supa la foc foarte mic, pentru că o bună parte dintre acești nutrienți sunt solubili în apă.
3. Am adăugat de la început o lingură rasă de sare, am pornit plita și am setat focul la mediu, până la primul clocot. Am redus apoi temperatura la minimum posibil. Supa trebuie să fiarbă la foc foarte mic, abia să murmure la suprafață! Dacă fierbem supa în clocot, aceasta se tulbură și sigur nimeni nu-și dorește așa ceva.
Pregătirea legumelor
4. Între timp, m-am ocupat de legume. Le-am decojit și le-am spălat bine, apoi le-am lăsat deoparte, până când le-a venit rândul să fie adăugate în supă.
Ce este spuma de la suprafața supei și de ce trebuie îndepărtată?
5. Imediat după ce lichidul a început să fiarbă, s-a format la suprafață spuma. Așa cum am afirmat deja, mai sus, spuma este formată din proteine din carne, care sunt total inofensive. Dar nu sunt și drăguțe, ca aspect!
Evident că nimeni nu-și dorește o supă tulbure, ar fi ceva neapetisant! Această spumă plutește la început la suprafață, dar dacă nu este îndepărtată, se coagulează în mici particule negricioase, care se lasă la fundul oalei. Așa că am îndepărtat spuma asta cu răbdare, de câteva ori, până când nu s-a mai format.
Adăugarea legumelor și fierberea supei
6. După ce nu s-a mai format spumă la suprafața supei, am adăugat în oală toate legumele de care m-am ocupat mai devreme. Deodată cu legumele am adăugat și boabele de piper.
Focul a fost în continuare foarte mic, permanent m-am asigurat că supa nu începe să clocotească. Dacă s-ar fi întâmplat asta, aș fi redus focul și aș fi picurat câțiva de apă rece, să potolesc clocotele.
7. Supa trebuie să fiarbă până când carnea e bine gătită. În funcție de cât de bătrână dar și de cât de activă a fost găina, asta poate dura mai mult sau mai puțin. De aceea, țin pe plită o oală cu apă fierbinte iar când observ că lichidul din oală a scăzut, completez până la nivelul inițial.
8. Găina mea a fost bine fiartă după 3 ore de fierbere la foc mic. Am scos bucățile de carne cu o spumieră, le-am scurg și le-am pus într-un castron. Am păstrat bucățile de carne, acoperite, la cald. Într-un castron separat, am pus și legumele.
Strecurarea supei
9. Am pregătit o altă oală, deasupra de care am așezat o sită, pe care am dublat-o cu tifon foarte curat, împăturit în câteva straturi. Atenție, tifonul trebuie spălat doar cu apă fierbinte, nu cu detergenți al căror gust și parfum sigur nu ni-l dorim în supă! Cu grijă, să nu cumva să mă opăresc – supa e foarte fierbinte – am turnat supa prin sita dublată cu tifon. Boabele de piper dar și toate chestiile mărunte pe care nu mi le-aș fi dorit în farfuria mea cu supă de găină au fost reținute în sită. În oală a rămas doar supa limpede.
Adăugarea garniturilor specifice în supă: fidea, tăiței fini sau găluște
10. Am pus din nou supa pe foc și am asezonat-o suplimentar cu sare fină. Am așteptat să revină la fierbere. Am rupt în bucăți fideaua Monte Banato, care are timpul de fierbere de doar 1 minut, după cum este specificat pe ambalaj. Întrucât îmi plac tăițeii din supă cu un pic de textură, nu terciuiți, am fost foarte atentă să respect acest timp de fierbere.
11. În momentul în care supa a dat în clocot, am adăugat fideaua. După un minut, am oprit focul și am acoperit oala cu capacul.
12. Cât a stat puțin supa acoperită, să-și potolească fierbințeala, am tocat pătrunjel proaspăt și am tăiat morcovii în bucăți potrivite. Am adăugat morcovii în oala cu supă și am presărat pătrunjelul. Imediat după asta, am transferat supa de găină cu fidea, fierbinte, în supieră.
Supă de găină – servirea
Ne putem așeza la masă, cât de repede, pentru că supa de găină se servește fierbinte, ca prim fel. Cât de bine arată, aurie și apetisantă! Dar cât de bine miroase… n-am cuvinte să descriu! Supa de găină cu fidea e un deliciu, un adevărat balsam pentru suflet!
V-am arătat mai sus o porție de carne fiartă de găină cu sos de vișine, iată mai jos și una cu sos de părădaisă (de tomate).
Cu un click pe poza de mai jos puteți accesa rețeta sosului de roșii pe care-l folosesc pentru acest preparat.
Sosul de mărar îl găsiți cu un click pe poza următoare, e primul dintre cele trei variante prezentate în articolul respectiv.
Sper să vă placă rețeta și să o încercați! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns