Sos de visine
La noi, in Banat, acest sos de visine dulce-acrisor este un clasic, as putea spune. Se potriveste minunat cu carnea de pasare fiarta sau fripta. De altfel, exista un fel de ”sfanta treime” a sosurilor banatene, cele care se servesc la fiecare pranz traditional, alaturi de carnea fiarta oferita imediat dupa supa de gaina. Sosul de rosii, dulceag si aromat cu foaie de dafin, sosul de marar și acest sos de visine sunt cele care sunt pregatite in mod traditional. Aflati, mai jos, cum am procedat.
Ingrediente Sos de visine
pentru aproximativ 500 de ml. de sos
- 250-300 de grame de visine fara samburi, proaspete, congelate sau din compot
- 250 de ml. de supa de pasare (sau lapte)
- 30 de grame de unt
- 30 de grame de faina
- zahar si sare dupa gust
- 1 praf de scortisoara (optional)
Preparare sos de visine
Eu am folosit visine congelate, daca se folosesc visine din compot, e de recomandat ca o parte din lichidul necesar (supa de pasare sau apa) sa fie inlocuit cu zeama din compot (cam jumatate).
Untul se topeste intr-o craticioara:
Se adauga faina si se amesteca rapid, cu grija sa nu se rumeneasca, doar sa se impregneze cu unt:
Se toarna supa fierbinte (sau laptele, sau zeama de compot amestecata cu supa sau apa) si se amesteca bine, desfacandu-se toate cocoloasele:
Se fierbe pe foc mic, amestecand constant si insistand pe fundul craticioarei, pana ce compozitia se leaga, apoi se adauga visinele si se mai da in cateva clocote:
Se potriveste gustul de sare si zahar, eu am pus o lingura cu varf de zahar dar si un praf de scortisoara, mi se pare ca ii da un gust foarte bun.
O sugestie de servire:
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns