Supa de pui cu galuste
Supa de pui cu galuste reteta detaliata prezentata cu imagini si explicatii amanuntite. Cum se face supa de pui limpede si concentrata.
Cred ca sunt putine preparate care ofera o stare de bine similara celei pe care ne-o da supa de pui. As zice ca supa de pui e un aliment pentru suflet si nu numai. Zic asta, pentru ca atunci cand avem nevoie de un remediu impotriva racelii, supa de pui chiar are un efect benefic, eliberand caile respiratorii si reducand inflamatia.
In familia mea, supa de pui cu galuste a fost declarata invingatoare cu doua voturi din trei, taiteii ramanand pe locul doi. Eu si fata mea preferam, deci, galustele. Am mai vorbit despre binefacerile supei de pasare si cu alte prilejuri. Avand in vedere ca la noi, in Banat, o masa fara o supa buna si clara de pasare e aproape de neconceput, inca ar mai fi destule de spus.
Ingrediente supa de pui cu galuste:
pentru supa (o oala de 4 litri)
- 1,5 – 2 kg. carne de pui cu os (spate, gat, labe, aripi, pulpe)
- 3 morcovi mari
- albitura dupa gust si continutul șpaisului (cămării): telina, radacina de patrunjel, pastarnac, 200 – 250 de grame in total
- 1 ceapa mare
- sare si piper
- patrunjel verde pentru presarat
galuste de gris (galustele din ingredientele de mai jos ajung pentru 4 portii)
- 1 ou mare
- 60 de grame de gris
- 1 praf de sare
Preparare supa de pui cu galuste:
1. E important ca pentru supa sa avem neaparat carne de pui cu os. Aceasta va da supei consistenta si gust. Daca avem un pui de la tara, cu atat mai bine. Tineti cont, insa, ca acest pui s-ar putea sa fiarba mai greu decat puii crescuti industrial. Gustul supei, insa, va fi mult mai bun. Carnea de pui se verifica sa nu aiba resturi de pene. Daca le descoperim, parlim rapid pielita cu o torta de bucatarie sau cu flacara de la aragaz. Stergem cu atentie bucatile de pui cu servete de hartie absorbanta.
2. Intr-o oala mare, se pune la fiert carnea in 4-5 litri de apa rece, impreuna cu 1 lingurita de sare. Focul trebuie sa fie mediu pana cand apa din oala se infierbanta fara a da in clocot, apoi se reduce la minimum.
Îndepărtarea spumei
3. Cu o lingura sau o spumiera, se aduna spuma formata la suprafata de cateva ori, succesiv (3-4 ori). Nu e nicio pierdere daca aruncati si o parte din grasime. Această spumă reprezintă un cocktail de proteine insolubile în apă, care se coagulează în această formă. În mare parte, este formată din albumină, aceeași substanță pe care o găsim și în albulul de ou. Nu e ”murdărie”, dar categoric afectează negativ aspectul final al supei.
Ce fel de legume se adaugă în supa de pui?
3. Cat timp carnea fierbe in oala de una singura, se pregatesc radacinoasele pentru supa. Ce este indispensabil pentru o supa buna sunt morcovii, telina si ceapa. Ca proportie, telina ar trebui sa cantareasca atat cat jumatate din morcovi (400 gr. morcovi, 200 grame telina). Se pot adauga si alte radacinoase (pastarnac, radacina de patrunjel) iar vara imi place sa pun si un ardei gras mic. Ceea ce da supei dulceata, dar si o frumoasa culoare galbena, este carotenul din morcovi.
Un secret: pentru o supa de un galben mai intens, pastrati o bucata din ultimul strat de coaja al cepei, nu mai mare decat o petala de lalea, de exemplu. In aceasta cantitate va ajuta mult la culoare. Daca lasati mai multa coaja de ceapa, insa, s-ar putea ca supa sa fie prea inchisa la culoare.
4. Dupa ce la suprafata lichidului din oala nu se mai formeaza spuma, se adauga si legumele in oala si se continua fierberea la foc foarte mic, fara clocote, pana cand atat carnea cat si legumele sunt bine fierte.
ALTE REȚETE CARE TE-AR PUTEA INTERESA
Acest tip de fierbere se numeste extractiva si motivele pentru care pregatim astfel supa sunt doua. Primul este ca prin fierberea extractiva, la temperatura mica, in zeama se vor transfera mult mai multi nutrienti din carne si din legume. Al doilea: fierband supa la foc mic, aceasta va fi mult mai limpede decat daca am fierbe-o in clocote.
Strecurarea si limpezirea supei
5. Dupa ce carnea si legumele s-au fiert bine, se scot din oala cu o spumiera. Dupa preferinta, o parte din carne, curatata de oase si pielita, se poate adauga in supa. La fel si morcovii feliati. Din aceasta carne se poate pregati un sos bun pentru paste (cu adaos de supa, legume, sos de rosii etc.) sau se poate folosi la pregatirea unei salate (aici reteta de salata cu piept de pui – in care puteti inlocui pieptul cu carne fiarta din supa).
Prin partile noastre, obisnuim sa servim rasolul de pasare alaturi de morcovi fierti si cartofi fierti separat intr-o cantitate de supa, cu un sos de rosii sau de visine.
6. Supa ramasa in oala se strecoara printr-o sita deasa, la nevoie chiar si de mai multe ori, pana ramane limpede.
Daca supa este totusi opaca, se poate limpezi cu 2 albusuri de ou batute spuma cu 1 praf de sare. Se toarna supa fierbinte peste albusuri, se amesteca cu telul in forma de para, se pune pe foc si se infierbanta bine. Albusurile se vor ridica la suprafata antrenand impuritatile din supa. Se strecoara supa prin sita. O alta solutie de limpezire ar fi cu carne macra de vita, tocata si amestecata cu albus crud. Se procedeaza ca la varianta anterior descrisa.
Preparare galuste de gris pentru supa – cateva cuvinte despre ingrediente
Galustele de gris, pe care toata lumea le vrea moi, bine crescute si pufoase, sunt poate cel mai simplu preparat culinar. Nu as spune ca au secrete.Totul e sa ai cunostinte elementare despre cele doua ingrediente pe care le contin: oul si grisul.
Oul trebuie sa fie proaspat si marisor, sa cantareasca 60 de grame. Daca e mai usor de atat, reduceti cantitatea de gris folosita corespunzator cu greutatea oului.
Grisul este un produs de morarit obtinut din grau, cu granulatie mai mare decat faina. Are calitatea de a ingloba foarte mult lichid. La fierbere, isi va inzeci volumul initial. Datorita calitatilor grisului si respectarii proportiilor corecte, galustele vor creste in supa de cateva ori si vor fi si pufoase. Modul de preparare detaliat al găluștelor pufoase îl găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Prepararea galustelor
1. Oul se bate cu furculita intr-un castronel, doar atat cat sa inceapa sa formeze putina spuma la suprafata.
2. Se adauga grisul in fir subtire, in timp ce se amesteca intr-una cu furculita. In final, se lasa pasta obtinuta sa se odihneasca la temperatura bucatariei timp de 10-15 minute. In acest timp, grisul se va imbiba cu oul si pasta va deveni mult mai consistenta.
In timp ce aluatul de galuste se odihneste, se pun pe foc 1,2-1,5 litri de supa strecurata. Se infierbanta supa, se potriveste gustul cu sare. Cand ajunge la fierbere, se inmoaie o lingura in supa si se iau mici cantitati din aluatul pentru galuste deja odihnit. Se lasa sa cada in supa care fierbe. Nu se iau bucati mari din aluat, pentru ca galustele cresc foarte mult la fiert. Dupa ce se epuizeaza aluatul pregatit, se aduce supa la fierbere. Se opreste apoi focul si se acopera cu un capac. Se lasa in repaos timp de 10 minute, timp in care galustele se vor umfla minunat.
Supa se serveste fierbinte, adaugandu-i piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat.
Pofta mare!
Lasă un răspuns