Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.02.2015
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Supa de pui cu galuste reteta detaliata prezentata cu imagini si explicatii amanuntite. Cum se face supa de pui limpede si concentrata. 

Cred ca sunt putine preparate care ofera o stare de bine similara celei pe care ne-o da supa de pui. As zice ca supa de pui e un aliment pentru suflet si nu numai. Zic asta, pentru ca atunci cand avem nevoie de un remediu impotriva racelii, supa de pui chiar are un efect benefic, eliberand caile respiratorii si reducand inflamatia.

In familia mea, supa de pui cu galuste a fost declarata invingatoare cu doua voturi din trei, taiteii ramanand pe locul doi. Eu si fata mea preferam, deci, galustele. Am mai vorbit despre binefacerile supei de pasare si cu alte prilejuri. Avand in vedere ca la noi, in Banat, o masa fara o supa buna si clara de pasare e aproape de neconceput, inca ar mai fi destule de spus.

Ingrediente supa de pui cu galuste:

pentru supa (o oala de 4 litri)

  • 1,5 – 2 kg. carne de pui cu os (spate, gat, labe, aripi, pulpe)
  • 3 morcovi mari
  • albitura dupa gust si continutul șpaisului (cămării): telina, radacina de patrunjel, pastarnac, 200 – 250 de grame in total
  • 1 ceapa mare
  • sare si piper
  • patrunjel verde pentru presarat

galuste de gris (galustele din ingredientele de mai jos ajung pentru 4 portii)

  • 1 ou mare
  • 60 de grame de gris
  • 1 praf de sare

Preparare supa de pui cu galuste:

1. E important ca pentru supa sa avem neaparat carne de pui cu os. Aceasta va da supei consistenta si gust. Daca avem un pui de la tara, cu atat mai bine. Tineti cont, insa, ca acest pui s-ar putea sa fiarba mai greu decat puii crescuti industrial. Gustul supei, insa, va fi mult mai bun. Carnea de pui se verifica sa nu aiba resturi de pene. Daca le descoperim, parlim rapid pielita cu o torta de bucatarie sau cu flacara de la aragaz. Stergem cu atentie bucatile de pui cu servete de hartie absorbanta.

carne pentru supa de pui2. Intr-o oala mare, se pune la fiert carnea in 4-5 litri de apa rece, impreuna cu 1 lingurita de sare. Focul trebuie sa fie mediu pana cand apa din oala se infierbanta fara a da in clocot, apoi se reduce la minimum.

Îndepărtarea spumei

3. Cu o lingura sau o spumiera, se aduna spuma formata la suprafata de cateva ori, succesiv (3-4 ori). Nu e nicio pierdere daca aruncati si o parte din grasime. Această spumă reprezintă un cocktail de proteine insolubile în apă, care se coagulează în această formă. În mare parte, este formată din albumină, aceeași substanță pe care o găsim și în albulul de ou. Nu e ”murdărie”, dar categoric afectează negativ aspectul final al supei.

cum se indeparteaza spuma de pe supa de pui

Ce fel de legume se adaugă în supa de pui?

3. Cat timp carnea fierbe in oala de una singura, se pregatesc radacinoasele pentru supa. Ce este indispensabil pentru o supa buna sunt morcovii, telina si ceapa. Ca proportie, telina ar trebui sa cantareasca atat cat jumatate din morcovi (400 gr. morcovi, 200 grame telina). Se pot adauga si alte radacinoase (pastarnac, radacina de patrunjel) iar vara imi place sa pun si un ardei gras mic. Ceea ce da supei dulceata, dar si o frumoasa culoare galbena, este carotenul din morcovi.

Un secret: pentru o supa de un galben mai intens, pastrati o bucata din ultimul strat de coaja al cepei, nu mai mare decat o petala de lalea, de exemplu. In aceasta cantitate va ajuta mult la culoare. Daca lasati mai multa coaja de ceapa, insa, s-ar putea ca supa sa fie prea inchisa la culoare.

supa de pui - radacinoase4. Dupa ce la suprafata lichidului din oala nu se mai formeaza spuma, se adauga si legumele in oala si se continua fierberea la foc foarte mic, fara clocote, pana cand atat carnea cat si legumele sunt bine fierte.

ALTE REȚETE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Acest tip de fierbere se numeste extractiva si motivele pentru care pregatim astfel supa sunt doua. Primul este ca prin fierberea extractiva, la temperatura mica, in zeama se vor transfera mult mai multi nutrienti din carne si din legume. Al doilea: fierband supa la foc mic, aceasta va fi mult mai limpede decat daca am fierbe-o in clocote.

preparare supa de pui cu galuste

Ultima rețetă publicată

Strecurarea si limpezirea supei

5. Dupa ce carnea si legumele s-au fiert bine, se scot din oala cu o spumiera. Dupa preferinta, o parte din carne, curatata de oase si pielita, se poate adauga in supa. La fel si morcovii feliati. Din aceasta carne se poate pregati un sos bun pentru paste (cu adaos de supa, legume, sos de rosii etc.) sau se poate folosi la pregatirea unei salate (aici reteta de salata cu piept de pui – in care puteti inlocui pieptul cu carne fiarta din supa).

rasol de pasare si legume fierte din supa de puiPrin partile noastre, obisnuim sa servim rasolul de pasare alaturi de morcovi fierti si cartofi fierti separat intr-o cantitate de supa, cu un sos de rosii sau de visine.

rasol de pasare cu legume fierte si sos de rosii 16. Supa ramasa in oala se strecoara printr-o sita deasa, la nevoie chiar si de mai multe ori, pana ramane limpede.

Daca supa este totusi opaca, se poate limpezi cu 2 albusuri de ou batute spuma cu 1 praf de sare. Se toarna supa fierbinte peste albusuri, se amesteca cu telul in forma de para, se pune pe foc si se infierbanta bine. Albusurile se vor ridica la suprafata antrenand impuritatile din supa. Se strecoara supa prin sita. O alta solutie de limpezire ar fi cu carne macra de vita, tocata si amestecata cu albus crud. Se procedeaza ca la varianta anterior descrisa.

preparare supa de pui cu galuste - strecurare1

Preparare galuste de gris pentru supa – cateva cuvinte despre ingrediente

Galustele de gris, pe care toata lumea le vrea moi, bine crescute si pufoase, sunt poate cel mai simplu preparat culinar. Nu as spune ca au secrete.Totul e sa ai cunostinte elementare despre cele doua ingrediente pe care le contin: oul si grisul.

Oul trebuie sa fie proaspat si marisor, sa cantareasca 60 de grame. Daca e mai usor de atat, reduceti cantitatea de gris folosita corespunzator cu greutatea oului.

Grisul este un produs de morarit obtinut din grau, cu granulatie mai mare decat faina. Are calitatea de a ingloba foarte mult lichid. La fierbere, isi vainzeci volumul initial. Datorita calitatilor grisului si respectarii proportiilor corecte, galustele vor creste in supa de cateva ori si vor fi si pufoase. NU SE ADAUGA AGENTI DE CRESTERE IN GALUSTELE DE GRIS. NU se fierb galustele de gris in apa, adaugandu-le in supa ulterior. Asta pentru ca dorim ca lichidul absorbit de gris sa fie supa gustoasa, nu apa chioara.

Nota: dintr-un ou si 60 de grame de gris rezulta galuste pentru 4, maximum 6 portii de supa. Nu recomand sa pregatiti galuste pentru toata cantitatea de supa pregatita, ci doar pentru cata urmeaza sa se consume imediat. Restul de supa, limpezita, se pastreaza la frigider sau se poate congela pentru uz ulterior.

O garnitura perfecta pentru supa de pui sunt si acesti taitei de casa rapizi, gata in doar 5 minute (click pentru reteta). Acestia au o consistenta pufoasa, cam intre taiteii obisnuiti si galuste. 

Prepararea galustelor

1. Oul se bate cu furculita intr-un castronel, doar atat cat sa inceapa sa formeze putina spuma la suprafata.

preparare galuste de gris 12. Se adauga grisul in fir subtire, in timp ce se amesteca intr-una cu furculita. In final, se lasa pasta obtinuta sa se odihneasca la temperatura bucatariei timp de 10-15 minute. In acest timp, grisul se va imbiba cu oul si pasta va deveni mult mai consistenta.

preparare galuste de gris 2In timp ce aluatul de galuste se odihneste, se pun pe foc 1,2-1,5 litri de supa strecurata. Se infierbanta supa, se potriveste gustul cu sare. Cand ajunge la fierbere, se inmoaie o lingura in supa si se iau mici cantitati din aluatul pentru galuste deja odihnit. Se lasa sa cada in supa care fierbe. Nu se iau bucati mari din aluat, pentru ca galustele cresc foarte mult la fiert. Dupa ce se epuizeaza aluatul pregatit, se aduce supa la fierbere. Se opreste apoi focul si se acopera cu un capac. Se lasa in repaos timp de 10 minute, timp in care galustele se vor umfla minunat.

preparare supa de pui cu galuste 1Supa se serveste fierbinte, adaugandu-i piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat.

galuste de gris pufoase reteta video galuste gris pufoase galuste pufoase video cum se fac reteta

Pofta mare!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Supa de pui cu galuste

  1. Nicoleta Cotolan spune:

    Multumesc pentru sfat, au iesit foarte bune si repede. Eu de obicei le fierbeam mult si nu ieseau tot timpul.

  2. lianaty spune:

    eu mai adaug un cățel de usturoi și se fierbe supa la foc mic(să nu fie tulbure supa).

  3. Ramy spune:

    Din poze imi dau seama ca nu ti.au iesit galustele pufoase. Poate ai gresit compozitia

  4. Nico spune:

    Imi place enorm supa de galuste.. Insa eu sunt in Portugália si ubdr stam nu am de unde sa iau momentan pastarnac.. As pitea-o prepara fara?
    Multumesc. As fi bucuroasa sa primesc un rapsuns. :*

    • Nico dragă, sigur că primești un răspuns și sigur că da, poți pregăti supa fără păstârnac. Esențial este să ai morcovi, ceapă și țelină, pe lângă acestea mai poți adăuga și un ardei gras mic, rădăcină de pătrunjel etc. Spor și poftă mare!

      • Nico spune:

        Nici telina nu am.. oara o sa aibe aceleasi gustu de supa de galuste? ardei ,ceapa morcovi patrunjel. E difícil sa nu pot avea ingredientele necesare :( mi-e ciuda. E prima iara cand incercat supa..

      • Nu o să aibă supa de pui chiar același gust, dar va avea oricum un gust bun. :) E foarte bine dacă ai folosit la supă ardei, ceapă, morcovi și pătrunjel. Mai poți pune și păstârnac și altă dată, când vei avea și țelină, încearcă să o folosești.

    • Marieta spune:

      Apio e imposibil sa nu fie in magazine,pune o tija de Apio(Telina) si va avea acelasi gust!! :)

  5. Irina spune:

    Galustele au iesit minunate! Mama mea bate albusurile separat, apoi incorporeaza galbenusurile, si mi se parea mult prea complicat, insa cu reteta dvs s-au simplificat lucrurile. Supa a iesit delicioasa :) Multumesc pentru reteta.

  6. Ioana spune:

    Multumesc mult de reteta.
    a iesit mai buna decat supa facuta de mama :)
    Sotul meu a mancat 3 portii una dupa alta

  7. SavoriUrbane spune:

    zupa buna cu galuste! Vad ca gaina ta a fost una autentica, cu piele galbena. sa stii ca si eu pun ceapa intreaga cu coaja pe ea (ma rog, foita). Asa e reteta familiei noastre, de la strabunica Buia citire :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE