Pate de post de ciuperci și linte
Pate de post de ciuperci și linte – rețetă ieftină și delicioasă, cu ingrediente 100% naturale. Cum să faci un pate vegetal de casă, natural, gustos și hrănitor. Pate de post de linte și ciuperci, rețetă pas cu pas.
Nu o singură dată am vorbit despre oportunismul unor antreprenori care, speculând convingerile religioase ale multor români care respectă cu sfințenie posturile, au lansat niște produse de foarte slabă calitate dar care se vând extraordinar de bine sub eticheta ”produs de post”. Imitații de mezeluri de tot felul, pate de post, crenvurști și salam de post, sfidând însăși ideea de smerenie și austeritate a postului ortodox, scot banii din portofelele credincioșilor, care și le doresc mai cu seamă pentru micul dejun. Evident, un mic dejun vegan poate să conțină un guacamole sau alt tip de pastă de avocado. La fel de bine se potrivește un hummus delicios. Doar că e greu să-i scoți pe oameni din tiparele propriei mentalități, și foarte mulți oameni își doresc la micul dejun pate pe pâine.
Printre multele mele neamuri, am o mătușă tare cucernică. De fapt, e atât de sincer de bisericoasă și respectă toate îndatoririle religioase cu atâta de convinsă dăruire și naivitate, încât aș zice că femeia asta contribuie cu faptele ei la iertarea păcatelor întregii familii, incluzându-ne pe noi, ăștia mai răzvrătiți de felul nostru. De câțiva ani, observ cum dieta acestei bune femei este afectată drastic de posturile mari ale anului, ca și de toate miercurile, vinerile și crucile negre din calendarul ortodox. E afectată, zic, și nu în bine, pentru că din meniul dimineților ei nu lipsește un produs denumit cu mari pretenții ”pate de post”, dar care este doar o suspensie periculoasă de texturat de soia în uleiuri de cea mai proastă calitate.
Ideea rețetei de pate de post de casă
Gândindu-mă la femeia asta bună și sinceră, pe care observațiile mele despre calitatea proastă a produselor pe care le consumă nu au cum să o facă să renunțe la convingerile ei, am început să caut o modalitate de a face un pate de post de casă. Până la urmă, sunt atâtea ingrediente naturale, ieftine și sănătoase, din care se poate face un pate vegetal care să conțină proteine și grăsimi de calitate, într-un raport echilibrat.
Ideea salvatoare a venit de la David Lebovitz, al cărui blog îl urmăresc de mult timp și cu multă plăcere, descoperind printre rețetele sale acest excelent Faux Foie Gras: Vegetarian Lentil Mushroom Pate.
Contribuția mea la rețetă nu a fost decât punerea ei în practică și modificarea aproape nesemnificativă a proporțiilor, asta doar pentru că s-a întâmplat să am în casă cu ceva mai multe ciuperci decât cerea rețeta sau pentru că în pachetul cu nuci pecan, pe care l-am cumpărat special pentru rețeta asta, erau cu 40 de grame mai puține nuci decât pe lista de ingrediente a lui David Lebovitz. Pateul a ieșit minunat de gustos iar nucile pecan pot fi înlocuite cu nuci obișnuite. Cât despre linte, se poate folosi atât din conservă, cât și fiartă în casă, cu mențiunea că dacă veți fierbe lintea acasă, la timpul de preparare recomandat se vor mai adăuga 20-30 de minute.
Ingrediente Pate de post de ciuperci și linte
- 150 de grame de ciuperci proaspete (eu am folosit champinion), tăiate lamele sau cubulețe (depinde de mărime)
- 1 ceapă roșie (100 de grame), tocată cubulețe
- 2 căței mari de usturoi, tăiați lamele fine
- 60 ml. ulei de măsline extravirgin
- 400 de grame de linte fiartă
- 100 de grame miez de nucă (obișnuită sau nucă pecan)
- 1 lingură de zahăr brun
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat (doar frunzulițele, fără tulpină)
- 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
- ¼ legătură de pătrunjel verde, tăiat mare
- 2 linguri de sos de soia
- 1 linguriță rasă de paprika dulce sau iute, după cum preferați
- sare și piper după gust
- opțional, 2 linguri de coniac
Mod de preparare Pate de post de ciuperci și linte – gătire ciuperci și linte
1. Se încing pe foc mediu 2 linguri de ulei de măsline, într-o tigaie potrivit de mare. Se adaugă ceapa și usturoiul, se presară un praf de sare și se amestecă. Se reduce focul la mic și se călește ceapa cam 7-8 minute, până se înmoaie. Din când în când, se amestecă.
2. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă în tigaie ciupercile, ridicându-se focul la mediu. Se călesc ciupercile cu ceapa cam 5-6 minute, amestecând frecvent, până se înmoaie.
3. Dacă fierbeți lintea acasă, veți avea nevoie de aproximativ 240 de grame de linte verde uscată. Măsurați volumul ocupat de boabele de linte. Clătiți lintea sub jet de apă, într-o sită. Puneți lintea într-o cratiță și adăugați apă rece, măsurând de două ori volumul ocupat de linte. Se pot adăuga condimente, de exemplu 2 căței de usturoi întregi și 1 frunză de dafin. Puneți lintea pe foc iute și aduceți-o rapid la fierbere. Când clocotește, reduceți focul la minimum și fierbeți cam 20 de minute, fără capac. La nevoie, se adaugă câte puțină apă clocotită, doar cât să acopere lintea cam de 2 degete. Se fierbe lintea la foc mic până e fragedă apoi se scurge bine de lichid.
Dacă folosiți linte din conservă, pur și simplu se scurge de lichid, colectând boabele într-o sită. Se clătește sub jet de apă rece și se poate folosi.
Mod de preparare Pate de post de ciuperci și linte – procesarea pateului
4. Pateul de ciuperci și linte se poate prepara la blenderul static, dacă aveți unul puternic, sau cu blenderul de mână, caz în care poate va dura ceva mai mult, pentru că va trebui să se insiste până ce toate ingredientele sunt perfect mărunțite iar pateul foarte fin.
Eu am pus pur și simplu lintea, ceapa călită și ciupercile, cu tot cu uleiul din tigaie, nucile, verdeața, cele 2 linguri de ulei de măsline rămase cât și tot restul ingredientelor, în afară de sare și piper, în vasul blenderului.
5. Am prelucrat totul la blender până ce pateul a devenit fin, apoi am asezonat cu sare și piper după gust și am mai pornit blenderul 1 minut, să se omogenizeze perfect. Atenție, pateul acesta cere piper cu nemiluita, am fost uimită cât a intrat!
Mod de preparare Pate de post de ciuperci și linte – servire și păstrare
Odată procesat și bine omogenizat, pateul se transferă în vase/borcane în care se poate păstra acoperit și se dă la frigider. Se consumă ca orice alt pate, pe felii de pâine, crackers etc. Poate fi acompaniat de murături sau legume proaspete, după gust. În privința păstrării, David Lebovitz spune că îl putem păstra fără probleme timp de 4 zile, la frigider, putând fi congelat până la 2 luni.
E delicios și mi-ar plăcea să-l încercați și să reveniți cu impresii. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns