Lichior de coacăze negre cu vin roșu – rețeta franțuzească crème de cassis
Lichior de coacăze negre cu vin roșu – rețeta franțuzească creme de cassis, prezentată pas cu pas, cu toate detaliile necesare obținerii unui lichior reușit, acasă la voi. Cât zahăr se folosește pentru rețeta de crème de cassis? Ce fel de alcool e recomandat pentru un lichior de casă din coacăze negre cu vin roșu?
Cu mult timp în urmă, vă povesteam istoria amuzantă a primei tufe de coacăz negru din grădina noastră. Cumpărasem puietul de la un magazin de bricolaj, cu eticheta ”zmeură Polska” agățată de rămurelele uscate. L-am plantat, primăvara a înverzit, vara a rodit. Desigur, nu a făcut nicio boabă de zmeură dar ne-am îndrăgostit de aroma robustă a coacăzelor negre. Gemul a devenit preferatul meu (bărbatu-meu rămâne fidel celui de caise), fac siropuri, le pun în prăjituri și așa mai departe.
Prin butășire, am înmulțit acea primă tufă, așa că am o producție suficientă de coacăze ca să fac și un lichior clasic, în stil românesc, ”coacăzată” (cuvânt pe care-l detest, mărturisesc). Rețeta acestui lichior o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Crème de cassis e un lichior franțuzesc
Este un alt tip de băutură pe bază de coacaze negre, care se pare că este o invenție a producătorilor de băuturi din Burgundia (Franța). A apărut prima dată la mijlocul secolului al XIX-lea. Ca să respecte regulile franceze, creme de cassis ar trebui să aibă o tărie alcoolică de cel puțin 15° și să conțină minimum 400 grame de zahăr pe litru.
Pe lângă zahăr și coacăze negre, acest lichior mai conține și vin roșu, neapărat unul de calitate, că doar își are originea în Burgundia! Vă asigur că e un deliciu, un fel de desert de care nu-și vine să te saturi, dar e bine să-ți amintești că are destul alcool, totuși!
Pe lângă faptul că e delicios el, în sine, acest lichior este adesea folosit pentru a aroma alte băuturi alcoolice și în deserturi. Aceste detalii le veți găsi la finalul rețetei de mai jos care este simplă, într-adevăr nu am lucrat, activ, mai mult de 30 de minute ca s-o pun în practică, doar că timpul de așteptare e destul de îndelungat. Lucrurile bune, însă, nu se-ntâmplă cât ai pocni din degete!
Ingrediente lichior de coacăze negre cu vin roșu
- 750 de grame de coacăze negre, spălate, zvântate și curățate de codițe
- 750 de grame de zahăr fin (în unele variante, se folosește chiar zahăr pudră)
- 5-6 frunze de coacăz negru, spălate și zvântate
- 750 ml. de vin roșu sec, cu tăria alcoolică de minimum 13°
- 150 de mililitri de vinars, coniac sau alt distilat de vin sau de fructe (fin, nu țuică cu damf puternic)
Mod de preparare lichior de coacăze negre cu vin roșu
Macerarea fructelor în vin roșu cu zahăr
1. Pentru început, am ales coacăzele, le-am spălat, le-am zvântat și le-am îndepărtat codițele. Asta e o treabă migăloasă, dar necesară! Am aranjat într-un borcan încăpător straturi de coacăze negre, alternativ cu zahărul. Le-am zdrobit un pic, nu exagerat și am adăugat și frunzele de coacăz. Peste toate aceste ingrediente, am turnat vinul roșu. Am ales un vin bun, calitativ, știind că nu pot obține un lichior de coacăze negre cu vin roșu dintr-o poșircă ieftină.
2. Am închis borcanul cu un capac și l-am depozitat în cămară, într-un loc întunecat. Timp de 10 zile, am amestecat zilnic în borcanul cu lichior de coacăze negre cu vin roșu, cu o lingură lungă, foarte curată.
Filtrarea și fierberea
3. La finalul celor 10 zile (cu amestecare zilnică în borcan), zahărul, care în imaginea de mai sus încă este nedizolvat complet (se vede pe fundul borcanului) ar trebui să se fi dizolvat complet. Următorul pas este filtrarea maceratului obținut, printr-o sită foarte fină, eventual și printr-o pânză deasă (tifon dublu).
4. Am filtrat rapid lichidul din borcan, colectându-l separat, iar coacăzele negre le-am presat cu dosul lingurii, printr-o sită fină. Nu am insistat foarte mult, pentru că nu am dorit să ajungă și semințele coacăzelor în lichior.
5. Am turnat toată cantitatea de lichid filtrată într-o cratiță curată. Am pornit focul și am lăsat cratița cu lichiorul să fiarbă, la foc iute, timp de 8-10 minute. Am adunat cu o lingură spuma formată la suprafață și, deîndată ce spuma nu s-a mai format, am oprit focul.
Finalizarea lichiorului și îmbutelierea
6. Am lăsat lichiorul să se răcească, în cratiță. Când a ajuns la temperatura ambientală, am adăugat 150 de mililitri de alcool de 40°. Alegerea mea a fost un armagnac de bună calitate, care să înnobileze lichiorul, nu să-l transforme într-o băutură ordinară. Dacă vă plac băuturile mai tari, puteți adăuga mai mult coniac/brandy. E de ținut cont că și vinul are propria tărie, totuși.
7. Am amestecat puțin, după ce am adăugat alcoolul, apoi am turnat lichiorul în sticle. Mi-au rezultat trei sticle de câte jumătate de litru cu lichior creme de casis și înc-un păhărel în plus. Atât cât să degustăm ce am făcut. E foarte gustos încă din această fază. După 3-4 săptămâni de maturare, într-un loc întunecos (o cămară răcoroasă) devine și mai special. Aromele mai subtile se dezvăluie odată cu trecerea timpului.
Este delicios consumat ca atare, poate cu un cubuleț de gheață. Acest lichior, creme de cassis, este unul dintre cele doar două ingrediente ale celebrului cocktail franțuzesc, kir, cu varianta sa kir royal. Vorbim despre unul dintre cele mai iubite cocktailuri servite în bistrourile pariziene! Conține doar vin alb (sau șampanie, pentru kir royal) rece și creme de cassis. Mai jos vedeți cele două pahare cu kir, poză făcută la Paris, acum câțiva ani.
Una dintre cele mai delicioase și mai simple maniere de a savura lichiorul creme de cassis este să turnați 30-50 de ml peste o cupă de înghețată de vanilie. Nu vă va veni să credeți ce se întâmplă!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns