
Salată de fenicul cu somon afumat, portocale și avocado





Salată de fenicul cu somon afumat, portocale și avocado – hrănitoare, sănătoasă și gustoasă
Întotdeauna, după un lanț de Sărbători (cam prea lung, lanțul ăsta) încerc să pregătesc preparate care să ne revigoreze și să solicite cât mai puțin sistemul digestiv, atât de încercat de ospețiile la care am participat. Pentru că îmi doresc și-un pic de diversitate, așa încât numărul puțin al caloriilor din salate să nu pară neapetisant, încerc să fac mereu chestii inedite și așa a fost și cu această salată de fenicul cu somon afumat, portocale și avocado, care a ieșit atât de gustoasă că mi-am spus că e musai să o împărtășesc cu voi.
Salata asta conține proteine de calitate (din somon), grăsimi bune (din avocado, uleiul extravirgin de măsline și din somon), vitamina C (portocale, fenicul, frunzele de valerianella), multe minerale și fibre. Mai adaugă la toate astea efectul puternic antioxidant al feniculului și realizezi că într-o farfurie, de altfel foarte frumos colorată și gustoasă, ai o porție mare de sănătate. Nici nu are rost să mai insist ce energie bună ai după salata asta pe care o poți servi ca aperitiv, caz în care recomand să se facă din ingredientele de mai jos 4 porții, dar care poate constitui ea însăși un prânz sățios, din care poți mânca pe săturate, o porție zdravănă (în cazul în care se porționează la 2) însumând doar 390 de calorii.
00:1000:0000:102-4usor
Ingrediente Salată de fenicul cu somon afumat, portocale și avocado
- 1 bulb de fenicul proaspăt
- 60 de grame de somon afumat, fără piele, feliat în felii cât mai subțiri
- 1 ceapă roșie mică (eu am folosit o ceapă de apă, din cea lunguiață)
- 1 avocado bine copt
- 2 portocale de mărime medie/mică
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1 mână de frunze de valerianella (puteți folosi spanac, salată verde ruptă în bucăți etc – nu foarte multe frunze, doar cât să dea salatei un pic de volum)
- 30 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat
- 1 lingură de mentă proaspătă tocată
- opțional, 2 lingurițe de icre de somon
Preparare Salată de fenicul cu somon afumat, portocale și avocado
1. Feniculul se spală, se curăță de eventualele straturi ofilite (dacă există) și se răzuiește/feliază fin (recomand mandolina pentru această operație). Dacă doriți, păstrați câteva frunze de fenicul pentru decor.
2. Cele două portocale se spală bine, apoi se răzuiește fin cam 1 linguriță rasă de coajă, care se păstrează deoparte. Portocalele se curăță deasupra unui castronel sau a unei farfurioare, cu un cutit bine ascuțit, ca pe mere, așa încât să se îndepărteze deodată cu partea portocalie de la suprafață și pielița albă. Cu același cutitaș, se decupează segmentele de portocală, tăind printre pielițele care separa feliile. Pielițele rămase după decuparea segmentelor se storc bine de zeamă, care se colectează în castronel (aici am arătat cu imagini tehnica obținerii segmentelor de portocală).
3. Se curăță ceapa și se taie în rondele fine, avocado se curăță, se taie în cuburi și se stropește cu 1 linguriță de zeamă de lămâie (din cantitatea totală recomandată în rețetă), verdețurile se toacă fin.
4. Într-un castron se pune feniculul ras, cuburile de avocado, ceapa și frunzele de valerianella (sau ce frunze se folosesc). Separat, se pun în vasul blenderului toată zeama de portocală bine scursă de pe segmente, uleiul de măsline și zeama de lămâie, alături de menta și pătrunjelul tocate fin. Se blendează amestecul până se omogenizează, apoi se asezonează cu sare și piper. Se toarnă acest dressing peste ingredientele din castron cu doar câteva zeci de secunde înainte de servire, altfel, salata s-ar ofili stând în contact cu aciditatea dressingului.
5. Se aranjează salata pe două farfurii mari (sau patru farfurii, dacă o serviți ca aperitiv), plate, deasupra se împart segmentele de portocală și feliile de somon. Opțional, se decorează cu frunzulițe de fenicul și icre de somon. Se servește imediat.
Poftă bună și să fiți sănătoși!
Lasă un răspuns