Pulpe de rata in crusta de mustar, cu portocale si salata calda de cartofi violeti si sparanghel alb
Aceste pulpe de rata in crusta de mustar, cu portocale si salata calda de cartofi violeti si sparanghel alb sunt, dupa parerea mea, un preparat foarte reusit, care da un nou sens clasicului confit de rata. Aici aveți și o excelentă rețetă de piept de rață, gătit pas cu pas, inclusiv un tutorial video live.
Pentru clasicul confit, pulpele de rata sunt gatite indelung, la foc mic, in propria grasime (pentru reteta de confit click pe link-ul de mai jos), dupa care se pastreaza indelung in aceeasi grasime, ca si carnea noastra la garnita, iar gustul lor devine din ce in ce mai bun. Inainte de a fi servite, pulpele de rata se scot din grasimea in care sunt conservate si se rumenesc scurt in tigaie sau in cuptor.
De aceasta data, insa, in loc sa rumenesc pur si simplu pulpele de rata, am preparat o minunata crusta de mustar, miere si portocale, care a facut pulpele de rata din confit inca si mai delicioase.
Trebuie sa tineti cont ca principalul ingredient al acestui fel de mancare este confit-ul de rata, adica un semipreparat pe care il puteti usor pregati in casa, asa incat acest fel de mancare delicios si elegant va fi gata in foarte putin timp, fiind o solutie perfecta atunci cand asteptati la masa oaspeti pe care vreti sa ii impresionati, dar aveti foarte putin timp la dispozitie.
Ingrediente Pulpe de rata in crusta de mustar:
(4 portii)
- 4 pulpe de rata din confit
- 4 lingurite de mustar Maille a l’ancienne
- 1 lingurita de coaja de portocala fin razuita
- 2 lingurite de miere
- sare grunjoasa
Preparare Pulpe de rata in crusta de mustar:
1. Se amesteca intr-un castronel 4 lingurite de mustar Maille a l’ancienne, coaja de portocala razuita si 2 lingurite de miere. Se aseaza pulpele de rata din confit, bine curatate de grasimea de la suprafata, intr-o tava (sau tigaie) incapatoare, cu pielea in sus, si se distribuie amestecul pregatit direct pe piele. Se presara cu sare grunjoasa si se dau la cuptorul preincins la 190 de grade, timp de 8-10 minute, pana cand crusta incepe sa se rumeneasca. (Functia grill a cuptorului poate fi foarte utila, insa daca o folositi trebuie sa supravegheati atent ce se intampla in cuptor, ca sa nu se arda).
Salata calda de cartofi cu sparanghel alb – garnitura la pulpe de rata in crusta de mustar
Ingrediente:
(4 portii)
- 400 de grame de cartofi (violeti sau obisnuiti, de care aveti) fierti in coaja
- 1/2 de ceapa rosie taiata julienne
- 2 lingurite de mustar Maille a l’ancienne
- 1 lingura de chives tocate
- 12 varfuri de sparanghel alb (sau verde) blansate
- 3 linguri de ulei de masline
- sare si piper
Preparare:
Cartofii fierti in coaja se decojesc si se taie in cubulete. Se taie ceapa rosie julienne si se freaca putin cu degetele, ca sa se desfaca fir cu fir. Se pregateste un dresing, amestecand bine mustarul cu un praf de sare, piper negru macinat si uleiul de masline turnat in fir subtire. Cartofii cubulete, sparanghelul blansat (adica oparit timp de 2-3 minute in apa cu sare si apoi trecut in apa cu gheata) si ceapa se pun intr-un castron si se amesteca cu dressingul. Se gusta daca mai e nevoie de sare si piper si se presara cu chives tocat.
Portocale caramelizate – garnitura la pulpe de rata in crusta de mustar
Ingrediente:
- 4 portocale
- 1 lingura de grasime topita de rata (care se va scurge din pulpe in timpul gatirii)
- 1 lingura de zahar (sau miere)
- 1 praf de sare
- piper proaspat macinat
Preparare:
Deasupra unui castronel sau a unei farfurioare, portocalele se decojesc cu un cutitas, ca pe mere, asa incat sa se indeparteze si pielita alba. Cu acelasi cutitas, se decupeaza segmentele de portocala, taiand printre pielitele care separa feliile. Pielitele ramase dupa decuparea segmentelor se storc bine de zeama, care se colecteaza.
Se incinge intr-o tigaie untura de rata si se adauga segmentele de portocale si zaharul (sau mierea). Imediat se adauga si zeama de portocala si se tine pe foc unu-doua minute, cat sa inceapa sa se caramelizeze usor. Se trage tigaia de pe foc, se adauga un praf de sare si piper proaspat rasnit.
Asamblare:
Se aranjeaza pe farfurie salata calda, pulpa de rata si portocalele caramelizate, stropind si cu putin sos din tigaie. Este un preparat nu doar foarte aspectuos si elegant, dar si delicios, cu arome foarte bine echilibrate. Pofta buna!
Lasă un răspuns