
Coq au vin






Coq au vin, adică cocoş în vin, pe româneşte, e o reţetă clasică din gastronomia atât de bogată a Franţei. La origine, se pare că ar fi fost un preparat ţărănesc, unul dintre cele mai vechi ale bucătăriei franceze, existând legende despre o mâncare asemănătoare încă de pe vremea galilor. Pentru prima data, o reteta asemanatoarea fost postata intr-o carte din 1864. Indiferent de data la care aceasta reteta de coq au vin a fost pregatita pentru prima dată, rezultatul este delicios și plin de savoare, poate de aceea ajungând să se bucure de succes și în țara noastră, unde pare-se că a ajuns să fie una din cele mai căutate pe internet, cu nume cel puțin ciudate, cum ar fi ”cocovan” sau ”coco van”.
ALTE RETETE CU CARNE DE COCOȘ (PASĂRE) DE CURTE
Ingrediente Coq au vin:
- bucatile bune de friptura de la un cocos de casa (daca aveti, daca nu, e bun si de cumparat), eu am folosit pulpele superioare si inferioare si pieptul taiat in doua, pe lungime
- 400-500 de ml. de vin rosu, corpolent
- 250 de ml. de supa concentrata de pasare
- 60 de ml. de cognac
- 2 linguri de pasta de rosii
- 300 de grame de ciuperci champignon, taiate in sferturi
- 250 de grame de arpagic (ceapa mica)
- optional, 1-2 morcovi (eu nu am folosit)
- optional, 1 tija de telina apio (eu nu am folosit)
- 60 de ml. de ulei de masline extravirgin
- 40 de grame de unt
- 1 lingura de faina
- 100 de grame bacon, prosciutto sau panceta
- 1 catel de usturoi fin tocat
- 1 lingurita de tarhon uscat
- 1 lingurita de cimbru uscat
- sare, piper
Preparare Coq au vin:
Carnea de cocos, toaletata si portionata, se sareaza si se pipereaza. Intr-o tigaie incapatoare se incing 30 de ml. de ulei de masline si se rumenesc cepsoarele pe toate partile. Daca hotarati si folositi si telina si morcovi, le adaugati in tigaie tot acum, curatate, spalate si taiate rondele. Acestea vor face mancarea mai dulceaga.
Se adauga ciupercile, toate deodata, si se calesc impreuna aproximativ 5 minute.
Se scot legumele intr-un castron, se acopera si se pastreaza la cald. In aceeasi tigaie se adauga restul de ulei de masline (30 de ml.) si se rumenesc, pe rand, fara a le inghesui, bucatile de carne.
Pe masura ce bucatile de carne se rumenesc, se scot intr-un castron.
Flambarea
Cand sunt toate bucatile de carne rumenite, se adauga toate deodata inapoi in tigaie, se incinge bine tigaia, se adauga cognacul si se flambeaza.
Specificul retetei coq au vin tine si de procedeul flambarii. Pentru flambare, se adauga in tigaia incinsa tot alcoolul deodata, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degaja. Se poate aprinde si inclinand tigaia in asa fel incat sa vina in contact vaporii cu flacara de la aragaz, dar se va imprastia ceva grasime!
Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. In aproximativ 30 de secunde, flacarile trebuie sa se stinga de la sine. Atentie: hota trebuie sa fie oprita, sa nu va aplecati astfel incat hainele sau parul sa vina in contact cu flacara! Daca in 30 de secunde flacarile nu se sting, acoperiti vasul cu un capac. Metoda da o aroma deosebita iar alcoolul se mistuie in intregime, nicio urma neramanand in preparatul final.
Gătirea la foc mic
Bucatile flambate, imediat ce flacarile s-au stins, se scot in cratita in care se vor gati mai departe (sa aiba capac). Vinul, supa, pasta de rosii, tarhonul, cimbrul si catelul de usturoi fin tocat se adauga in tigaie. Se dau in clocot, racaind toate aderentele de pe fundul vasului.
Se toarna deasupra carnii sosul din tigaie si iata, al nostru coq au vin prinde sa capete contur.
Se acopera cu capacul si se fierbe pe foc mic pana ce carnea se inmoaie. Pentru un coq au vin cu pui de la magazin, ar fi de ajuns vreo 30 de minute. Cocosului meu de ograda i-a trebuit mai mult timp pentru a-i invinge cerbicia, insa a compensat prin gust. Cand carnea e moale, se adauga legumele (cepsoarele si ciupercile) impreuna cu zeama pe care au lasat-o.
Se acopera si se mai fierb impreuna 15 minute.
Intre timp, baconul (sau pancetta) taiat in fasiute fine se rumeneste pana devine crocant, apoi se scoate pe hartie absorbanta.
Untul moale se amesteca cu faina. Acest amestec, numit de francezi beurre manié, il vom folosi pentru a ingrosa sosul pentru coq au vin.
In cratita se adauga fasiutele rumene de bacon. Se dilueaza apoi untul amestecat cu faina cu 1 polonic din sosul din cratita. Se adauga compozitia de unt peste al nostru coq au vin, care fierbe. Se mai clocoteste 2-3 minute, se potriveste gustul de sare si piper si mancarea e gata:
Acest coq au vin merge de minune cu paste de tot felul. Eu am asortat acestui fel consistent niste gnocchi cu cartofi, dar la fel de bine se potriveste cu un piure de cartofi sau cu orez:
Lasă un răspuns